Likeability of 6

Sporten of gamen in trein? Test nu de themacoupés!

NS test themacoupés voor wie meer wil tijdens de reis dan zitten, of staan. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

20 OKT 2017

Vind je dat je te weinig beweegt door te forenzen met de trein? Of vind je dat je te weinig tot rust kunt komen door de drukte? Dat kan vanaf zaterdag anders. Om reizigers meer keuze te geven hoe ze hun reistijd benutten, test NS vier themacoupés in treinen op weg naar de Dutch Design Week.

NS heeft designers uitgedaagd om met een aantal concepten te komen en vier hiervan worden daadwerkelijk getest. Je kunt plaatsnemen in de volgende coupés.

Spoorwijs

Foto's Maaike Poelen_Designers

Foto's Maaike Poelen_Designers

Spoorwijs is een quiz die reizigers spelen tegen medereizigers met onder andere vragen over wat je buiten ziet en tekenopdrachten. Via je smartphone word je op een subtiele manier uitgedaagd en gestimuleerd om interactie te zoeken met medereizigers én om het traject waarop je rijdt te ontdekken. Realtime speelt de hele coupé hetzelfde spel en wordt er op individueel niveau en als groep in competitie met elkaar gespeeld.

MindfulNS

Tijdens een korte training leer je eenvoudige technieken van coach Viktoria Susovits voor een ontspannen start van de dag en een soepele overgang van werk naar privé. Je kunt via de app deelnemen aan een gratis mindfulness trainingsprogramma van 6 tot 8 weken of juist via eenmalige oefeningen kennismaken met mindfulness in de trein.

Reis je fit

Tijdens het reizen buik- en rugspieren trainen, in het gangpad surfen op het ritme van de trein en opveren als er iemand naast komt te zitten. Het kan allemaal inde Reis je fit coupé. Door de bewegende meubels kom je vanzelf in beweging. Ieder meubel heeft een eigen functie: de gestoffeerde Macaron zitkussens trainen je buik- en rugspieren, de watertegel Floatile laat je balanceren terwijl je staat en het Bambata waterkussen veert op als er iemand naast je komt zitten op een van de loungebanken in de nieuwe treinen.

Luisterruit

Luisterruit is een audiotour in de trein. Rijdend door het landschap luister je naar de jongste treinmachinist, de oudste conducteur en het verhaal achter de meest vreemde gevonden voorwerpen. Je krijgt ’een nieuw paar ogen en oren’ om de wereld in en rondom de trein te ervaren.

De speciale coupés zijn tijdens de Dutch Design Week te vinden in de treinen op de trajecten Amsterdam – Eindhoven en Den Haag – Eindhoven. Aan de hand van de resultaten van deze experimenten bepaalt NS of en hoe de ontwerpen gerealiseerd gaan worden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


lol
user_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avataruser_d12e7006fa95673959e7c9d8748b0ff10307819f_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Sneeuw zorgt voor spanning en trots bij Buienradar

Nederland werd maandag wederom bedekt onder een laag sneeuw. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

1 UUR

Het is stil op de werkvloer bij Buienradar. Normaal gesproken krioelt het er van de medewerkers, maar in verband met de sneeuwval is er nu slechts een handjevol mensen aanwezig. „Als meteoroloog moet ik natuurlijk wel aanwezig zijn”, zegt Jennifer Faber. „De mensen die aan de website werken en social media bijhouden kunnen prima thuis werken, maar ik heb nu eenmaal alle apparatuur nodig om zo goed mogelijk de weersverwachtingen te verzorgen. Bovendien verzorgen we vanuit hier de uitzendingen voor RTL.”

Sneeuw in Alaska. Foto: Marianke P

Nederlanders in het buitenland over ‘echte sneeuw'

In Alaska kijken ze niet op van een beetje sneeuw. Foto: Marianke P

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

1 UUR

Na wat natte sneeuw, was het afgelopen weekend dan eindelijk zover: de eerste echte sneeuw viel. En dat hebben we geweten ook, het land was in rep en roer en ook op social media konden we genieten van mooie plaatjes van witte lappendekens. Behalve dat de sneeuw ook heel mooi kan zijn, brengt het elke keer opnieuw weer de nodige chaos met zich mee. Denk aan lange files, treinen die uitvallen en glibberende valpartijen.

Liveblog code rood: sneeuw legt Nederland plat

Fietsen een sneeuwbui in Rotterdam ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

2 UUR

Het KNMI gaf rond het middaguur code rood uit vanwege hevige sneeuwval. Dit is de zwaarste categorie op het gebied van weerwaarschuwingen. Het weeralarm geldt voor bijna heel Nederland op de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg na, hier geldt code oranje Er wordt een zeer zware avondspits verwacht, het openbaar vervoer is ernstig verstoord en de sneeuwval gaat tot in de avond duren. Op dit moment trekt er een sneeuwfront vanaf het zuiden naar het noorden. Dit bericht wordt aangevuld.

Update 16.42

Mannen met een buikje populair in datingapp

Een buik(je) is voor vrouwen die op zoek zijn naar een date vaak geen probleem.

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

2 UUR

Vrouwen die op zoek zijn naar een date hebben natuurlijk het liefst een man met een sixpack, brede armen en een stevige borstkas om tegenaan te kruipen, maar mannen met een buikje hoeven niet te wanhopen. Uit onderzoek van datingapp The Inner Circle onder tweeduizend Nederlandse gebruikers blijkt dat heren met een paar kilootjes te veel 2,5 keer meer kans op een match hebben dan lange of dunne mannen.

Yes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Camera videoYes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Een ochtend niet in het barre winterweer naar school fietsen Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

VANDAAG, 12:13

Het is deze maandag een van die zeldzame dagen dat het zomaar zou kunnen: vrij krijgen van school vanwege de weersomstandigheden. Op een aantal scholen in Nederland mogen de leerlingen thuisblijven.

Het gaat onder meer om het 4e Gymnasium in Amsterdam, het Amadeus Lyceum in Vleuten, het Coornhert Gymnasium in Gouda en het Wellantcollege in Alphen aan den Rijn.

Verdachte aangehouden in zaak Milica van Doorn

Verdachte aangehouden in zaak Milica van Doorn

Milica van Doorn Foto: Politie

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 10:34

Er is een doorbraak in het zaak omtrent Milica van Doorn. In 1992 werd de toen 19-jarige vrouw verkracht en vermoord. De politie meldt dat er een verdachte is aangehouden.

Maandagochtend heeft er een persconferentie plaatsgevonden in het politiebureau van Zaandijk. De verdachte is zaterdag opgepakt. Hij moest verplicht dna afstaan en er bleek een match te zijn met het daderprofiel. De familie van Milica is zondag ingelicht, een emotioneel moment, vertelt de politie. Dinsdag zal de verdachte worden voorgeleid aan de rechter commissaris.

Kabinet wil buurtrechter door heel Nederland. / ANP
Likeability of 5

Kabinet wil buurtrechter door heel Nederland

Frank Visser, de Rijdende Rechter. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

VANDAAG, 08:28

Het kabinet wil de buurtrechter invoeren in heel Nederland. Een soort Rijdende Rechter, maar dan echt, meldt de Volkskrant maandag. Op dit moment loopt er al een proef in Noord-Nederland.

Rechtszaak