Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Spectaculaire zon door Saharazand

Wie deze dinsdag een blik werpt op de zon zal zien dat deze opvallend rood gekleurd is. De bijzonder gekleurde zon is het gevolg van de zware storm Ophelia, die maandag in Ierland voor de nodige problemen zorgde.

Volgens WeerOnline is het niet ongewoon dat bij zonsopgang of -ondergang een roodkleurige zon te zien is, maar hoog aan de hemel is dat normaal gesproken een ander verhaal. Nu is dat wel het geval doordat de concentratie stof en andere deeltjes veel groter is.

Andere zon en lucht

Onder normale omstandigheden zouden vandaag blauwe luchten te zien moeten zijn, maar dat is niet het geval. Dat komt door een combinatie van sluierbewolking, Saharazand en rook afkomstig van bosbranden. Hoe zit dat?

Aan de oostkant van Ophelia ontstond de afgelopen dagen een sterke zuidelijke stroming, weet Weerplaza. Die zorgde voor de aanvoer van warme lucht uit Marokko. Daarbij worden zanddeeltjes boven de Sahara opgepikt en meegevoerd richting Nederland. Omgerekend gaat het om 277 vrachtwagens van 30 ton aan Saharazand wat over ons land waait.

Daar komt bij dat Portugal en Spanje de afgelopen dagen zijn geteisterd door hevige bosbranden. De rook die hierbij vrijkwam is ook door die zuidelijke stroming meegevoerd naar ons land. In combinatie met het Saharazand leidt dat tot een bruine gloed aan de horizon.

Op social media zijn plaatjes te zien van de bijzondere luchten van vanmorgen en vandaag.

https://twitter.com/Ohjekker/status/920250359351857153

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.