Petitie om dood Anne Faber: 'Het volk is boos'

13 oktober 2017 om 09:14 door Jurgen van der Hoeven
Petitie om dood Anne Faber: 'Het volk is boos'
Het lichaam van Anne Faber werd na een uitgebreide zoekactie gevonden in de omgeving van het Bulderpad in Zeewolde. Foto: ANP.

Hoe kon Michael P. vrij rondlopen? Het is een vraag die de afgelopen dagen al meerdere malen is gesteld, maar de roep om een antwoord lijkt na het vinden van het lichaam van Anne Faber alleen maar luider te worden. Een moeder van drie dochters is een petitie gestart waarin wordt geëist onderzoek te doen naar het „falend rechtssysteem in de zaak van Michael P".

Roep om antwoorden

De 25-jarige Faber begon op vrijdagavond 29 september aan een lange fietstocht, maar verdween van de radar. Maandag werd de 27-jarige Michael P. aangehouden bij Altrecht in Den Dolder, een kliniek voor forensische psychiatrie. Hij zat daar wegens een dubbele verkrachting en enkele roofovervallen. Berouw toonde hij nooit. Dat hij desondanks de vrijheid had zich buiten de kliniek te vinden, is voor veel mensen onbegrijpelijk.

Een vrouw besloot na de vondst van het lichaam van Faber een petitie te starten: „Wij roepen hen die verantwoordelijk zijn, o.a. het ministerie van Veiligheid en Justitie, ter verantwoording en eisen een verklaring", zo schrijft ze. „Wij eisen een verandering van de wet op het gebied van zedendelicten zodat dit nooit meer kan gebeuren. Het volk is boos en zit vol afschuw!”

Handtekeningen

Vrijdagochtend hebben al ruim 70.000 mensen de petitie getekend. Rond het middaguur lag het aantal handtekeningen al boven de 150.000. Een onderzoek naar de kliniek komt er sowieso. Stef Blok, minister van Veiligheid en Justitie, had in een eerder stadium al aangegeven de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gevraagd te hebben onderzoek te doen naar de instelling.

Een grootschalige zoekactie in Zeewolde leidde donderdag uiteindelijk tot de vondst van het lichaam. Verdachte Michael P. heeft daar gewoond. Hij lichtte de politie zelf in over de locatie waar het lichaam van de 25-jarige Faber lag.

Impressie van de verdachte Michael P.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!