In het nieuws

NVWA maakt ‘gehackt’ van Vegetarische Slager

De Vegetarische Slager moet zijn productnamen veranderen. Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

3 OKT 2017

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de Vegetarische Slager gesommeerd om diverse productnamen te veranderen. Het zou gaan om productnamen als ‘Vegetarische Gehacktbal’, ‘Vegetarische Kipstuckjes’ en ‘Gerookte speckjes’. Volgens de NVWA zijn de namen misleidend. Dat meldt de Volkskrant.

Mede-oprichter Niko Koffeman zegt dat er sprake is van een ‘politiek gemotiveerde actie’ waar de vleeslobby achter zit. Daar is de NVWA het niet mee eens: „Het staat in de warenwet”. Wat is er precies aan de hand?

Schnitzelgate

Laten we eerst een paar jaar teruggaan, naar 2012. CDA-Kamerlid Jaco Geurts stelt Kamervragen over de Vegetarische Slager. Waarom? Het bedrijf zou zich schuldig maken aan misleiding door vleesnamen te gebruiken voor vegetarische producten. De zaak wordt vervolgens breed uitgemeten in de media en krijgt al snel de naam ‘Schnitzelgate’.

In een humoristisch filmpje reageert de Vegetarische Slager op alle ophef en stelt directeur Jaap Korteweg dat het bedrijf er wellicht ‘te licht over heeft gedacht’. „We zagen bij andere slagers slavinken, waar geen sla en geen vinken in zaten, biefstuk van de haas waar geen haas aan de pas kwam en zigeunersaus waar helemaal geen zigeuners in zaten”, vertelt Korteweg „En dit alles zonder vermelding dat het gaat om een vegetarische variant: en in die verwarrende wereld zijn wij begonnen met de Vegetarische Slager.”

Om tegemoet te komen aan Geurts en de klant nog meer duidelijkheid te verschaffen, past de Vegetarische Slager de verpakkingen aan. „Want als er iets is waar wij niet bij gebaat zijn, is het verwarring. Onze klanten moeten voor 100 procent zeker weten dat er in onze producten geen milligram vlees te vinden is.” Onder andere de namen van gehakt, kipspiesjes en tonijnsalade worden veranderd. „Ons gehakt heet voortaan ‘gehackt’, omdat we de smaak en de structuur van het originele product volledig hebben gehackt.”

Of er worst in zit

Begin dit jaar wordt de discussie weer opgerakeld doordat de Duitse minister van Landbouw aangeeft dat fabrikanten van ‘pseudo-vleesgerechten’ andere namen moeten verzinnen voor hun producten. Kamerleden van de VVD pleiten daarop voor andere regels in Nederland. „Als er worstenbroodje staat, moet er ook iets van worst in zitten”, aldus VVD-Kamerlid Helma Lodders tegen NPO Radio 1.

Minister Schippers vindt een verbod op het gebruik van ‘vleesnamen’ echter niet nodig, en geeft aan dat de regels nu adequaat zijn. De zaak lijkt te zijn afgedaan, maar met de sommatie van de NVWA is de discussie nieuw leven ingeblazen.

Ook met spelfout in overtreding

De Vegetarische Slager krijgt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een half jaar de tijd om verwijzingen naar dieren uit zijn productnamen te schrappen. Deze sommatie volgt op een schriftelijke melding, meldt de NVWA „Dit was iemand die heeft gezien dat de producten misleidende namen hebben”, aldus een woordvoerder. De instantie deed vervolgens onderzoek en daaruit bleek dat de melding terecht was.

Het gaat om namen als boterhamworst, Filet à l'Americain, Vegetarische Kipstuckjes en Vegetarische Gehacktbal. Benamingen die verwijzen naar vleesproducten dus. „Dan is het wel met ‘ck’ geschreven, maar het verwijst toch naar gehakt en dat is een gereserveerde aanduiding in de warenwet. Dus dat mag ook niet als je een spelfout maakt.”

Geen aanleiding om namen te wijzigen

Koffeman van de Vegetarische Slager reageert verrast op het bericht. „We zijn zeer verbaasd dat nadat het kabinet in antwoord op Kamervragen heeft aangegeven dat er geen sprake is van verwarring rond vleesnamen, de NVWA desondanks overgaat tot een aanwijzing om productnamen aan te passen. Men zou haast denken dat dit op een misverstand moet berusten", aldus Koffeman tegen Metro.

Hij noemt de sommatie ‘politiek gemotiveerd’, omdat andere producenten, die vergelijkbare namen gebruiken, niets hebben gehoord, vertelt hij aan de Volkskrant. Koffeman is namelijk ook senator voor de Partij voor de Dieren, en directeur Jaap Korteweg was getrouwd met fractievoorzitter Marianne Thieme.

Volgens Korteweg hebben de benamingen nooit tot problemen of onduidelijkheid geleid: „We hebben ons laten adviseren door etiketteringsdeskundigen en die hebben ons verzekerd dat dit in orde is”, aldus de directeur. „Ik zie dus geen aanleiding om de namen te wijzigen.”

‘Er staat toch vegetarisch?’

De Consumentenbond geeft aan niet echt een probleem met de Vegetarische Slager te zien, en er komen ook geen klachten van consumenten binnen. „Ons standpunt is dat er wel ernstigere misleidingen op verpakkingen staan die consumenten op het verkeerde been zetten. Laat de NVWA daar maar naar kijken”, aldus woordvoerder Joyce Dorat. Als voorbeeld geeft zij de Zonnatura kruidenoplosthee, waar nauwelijks kruiden in zitten, en de Healthy People cranberrydrank, met vier keer meer appels dan cranberry's erin.

Maar nog belangrijker: wat vinden jullie? Metro vroeg het aan de lezers, en bijna de helft van de stemmers geeft aan dat een verwijzing naar vlees in de namen van vleesvervangers wel moet kunnen. „Het mag duidelijk zijn dat er als er De Vegetarische Slager opstaat, er geen vlees inzit”, meent Helene. „Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe namen. Gerookte vega-reepjes zou ik veel onduidelijker vinden.” Ook Angela snapt het probleem niet: „Er staat toch vegetarisch en om je een voorstelling te maken is het toch alleen een verwijzing naar kip, vis of gehakt.”

‘Meeliften op het succes van vlees’

Toch is bijna een kwart van de lezers niet tevreden met de huidige productnamen. „Meeliften op het succes van écht vlees”, stelt een lezer. „En terecht, hóe houd je jezelf voor de gek”, meent een ander. „Waarom zou je van die geproduceerde meuk gaan eten dat op vlees lijkt, als je er in de eerste instantie mee stopt vanwege dierenwelzijn? Dan wel iets pakken wat dezelfde naam draagt, terwijl je zou verwachten dat je dan juist aan dierenleed wordt herinnerd. Die hypocrisie kan niemand mij uitleggen.”

Of de Vegetarische Slager uiteindelijk toch overstag gaat, is nog onduidelijk. Gelukkig hebben onze lezers al suggesties voor de nieuwe verpakkingen: „Je zet er op ‘het smaakt naar’, dan weet je toch ook wat je koopt.” Maar er wordt ook al een suggestie gedaan voor de naam van de Vegetarische Slager: „Ik zou beginnen met het woordje slager weg te laten.

Heb jij nog leuke ideeën voor de productnamen van de Vegetarische Slager? Laat het ons weten!


Opgepakte man Ruinerwold is klusjesman Josef B.

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

14 MIN

De opgepakte bewoner van het huis waar ook een vader en zijn kinderen in totale afzondering leefden, liep jarenlang rond met een groot geheim. Mensen die klusjesman Josef B. (58), de huurder van het pand, kennen staan perplex dat hij vooral de kinderen zo aan hun lot heeft overgelaten, meldt het AD.

Josef B. was vrijwel dagelijks te vinden in een werkplaats in Meppel op nog geen kwartiertje rijden van de boerderij waar hij veel kluste, weten ondernemers die een bedrijf hebben in de buurt. In de ruimte kon hij de mooiste meubels maken, vooral voor plezierjachten, vertelt timmerman Tonnie die al zeven jaar naast hem zit met zijn eigen werkruimte.

Hield privé-leven geheim


Slechthorenden hebben slechtere gezondheid door problemen in de zorg

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

54 MIN

Doven en slechthorenden lopen tegen zoveel problemen in de zorg aan dat ze een slechtere gezondheid hebben dan mensen zonder gehoorproblemen. Hun problemen zijn vergelijkbaar met die van etnische minderheidsgroepen. Dat concludeert Anika Smeijers, die dinsdag op haar bevindingen promoveerde, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Valt niet mee te communiceren

„Het viel me op dat artsen denken dat de communicatie met dove of slechthorende patiënten prima verloopt: ‘Ze kunnen liplezen en anders schrijf ik het toch op?’ Doven en slechthorenden zijn het daar totaal niet mee eens. Veel dove mensen gaven aan dat met artsen niet te communiceren valt", aldus de promovenda.


Amsterdam trekt 4 miljoen uit voor aanpak drugshandel

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Amsterdam treft maatregelen om een einde te maken aan de "ontwrichtende gevolgen" van drugshandel in de stad. Zo moet worden voorkomen dat jongeren in de drugscriminaliteit belanden en gaat de gemeente recreatieve gebruikers confronteren met de schaduwzijden hiervan. Het stadsbestuur wil de komende vier jaar 4 miljoen euro uittrekken voor de aanpak van drugshandel en preventief beleid.

Speciale teams tegen zwijgcultuur

„Nu de drugshandel verhardt, de bedragen groter worden en drugscriminelen minder scrupules hebben om tegenstanders te liquideren en zelfs de rechtsstaat te ontwrichten, mag dit leiden tot nieuw bewustzijn onder gebruikers", staat in het bijbehorende programma Weerbare mensen, Weerbare wijken.


Likeability of2

Tiener (14) neergestoken in Rotterdam

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Een 14-jarige jongen is ernstig gewond geraakt door een steekpartij aan de Montessoriweg in Rotterdam-Zuid. De tiener is in het ziekenhuis opgenomen. De politie heeft twee minderjarige verdachten aangehouden. Een derde verdachte is nog op de vlucht.

De jongen werd omstreeks 15.00 uur op straat neergestoken. De drie verdachten gingen er meteen vandoor. Agenten ter plaatse konden na een zoektocht met onder andere hulp van cameratoezicht de twee verdachten aanhouden.

Het motief van de dader is vooralsnog onbekend. Ook is nog onduidelijk of het gaat om een leerling van het in de straat gelegen Montfort College.


saddislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Gearresteerde man Ruinerwold niet vader van de zes kinderen

De 58-jarige man die in Ruinerwold is aangehouden na de vondst van zes mensen in een woning in Ruinerwold blijkt niet de vader van het gezin te zijn. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:23

De 58-jarige man die in Ruinerwold is aangehouden na de vondst van zes mensen in een woning in Ruinerwold blijkt niet de vader van het gezin te zijn. Volgens burgemeester Roger de Groot bestond het aangetroffen gezin uit de oudere man en kinderen tussen de 18 en 25 jaar oud.

De moeder zou al zijn overleden voordat 'het gezin' zijn intrek nam in het pand. De kinderen en onbekende man zouden al 9 jaar zijn ondergedoken in de kelder.

Provisorische woonruimtes


Duitse broertjes van 8 en 5 veroorzaken crash met auto ouders

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:10

Een 8-jarige jongen en zijn 5-jarig broertje hebben maandagavond in de Duitse plaats Hagen een ongeluk veroorzaakt nadat zij de auto van hun ouders hadden meegenomen. Gelukkig raakte er niemand gewond bij het ongeluk, de auto bracht het er iets minder goed vanaf.

Botsing

De oudste van de twee zou de chauffeur zijn geweest toen de auto tegen een geparkeerde aanhanger knalde. Zijn broertje zat op de bijrijdersstoel. Naast de aanhanger raakte ook een geparkeerde auto beschadigd. Het ongeluk gebeurde een straat verder dan de straat waar het gezin woont.


Likeability of5

Politie neemt 35 illegale taxi's in beslag

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:40

In een onderzoek naar illegaal taxivervoer heeft de politie 35 taxi's in beslag genomen. De voertuigen zijn afkomstig van bedrijven in Heerhugowaard, Woerden en Zaandam. Maar volgens de politie boden de taxichauffeurs hun illegale diensten vooral aan in de regio Amsterdam.

Niet verzekerd

Bij het onderzoek bleek eveneens dat 25 van de 35 taxi's niet verzekerd waren. Het onderzoek had plaats in opdracht van het Openbaar Ministerie met behulp van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Woensdagochtend richting Utrecht? Bereid je voor op overlast

Het belooft weer erg druk te worden op de wegen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:07

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om de snelwegen rond Utrecht op woensdagochtend zoveel mogelijk te mijden in verband met het boerenprotest.

De verwachting is dat op de wegen rond Utrecht veel overlast zal zijn door tractoren die richting De Bilt rijden, waar het RIVM is gevestigd. Ook de werkzaamheden aan de Galecopperbrug kunnen volgens Rijkswaterstaat extra reistijd opleveren.

Mogelijk duizenden trekkers


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

De bekendste keelsnoepjes vind je vanaf volgend jaar in papier

Fotobewerking. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 14:10

Wie kent ze niet? De bekende Anta Flu-keelsnoepjes in het oranje (of blauwe, of zwarte, of gele, of groene) wikkeltje. Vanaf volgend jaar zijn ze niet meer in plastic, maar in papier verpakt. 

Als je keelpijn hebt en kiest voor de keelsnoepjes, verslijt je zomaar tientallen snoepjes op een dag. En waar blijven de verpakkingen? Overal. Dat is onder meer te zien op straat.

Minder belasting voor milieu


Likeability of2

Gezin wacht jarenlang in kelder in Drenthe op 'einde der tijden'

De boerderij op een dronebeeld. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 12:19

In het Drentse Ruinerwold is een onbekende vader met zes kinderen ontdekt. Het gezin woonde al jaren in de kelder van de boerderij en wachtte daar op ‘het einde der tijden’. 

De politie heeft de zes mensen uit de woning gehaald. De eigenaar van het pand, een man van 58 die niet wilde meewerken aan het onderzoek, is opgepakt.

Compleet in de war


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Tot 5,5 jaar cel voor broers die ober mishandelden

De broers worden naar de rechtszaal geleid. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:14

De Nederlandse broers Armin N. en Arash N., die vorig jaar een ober in Praag zwaar toetakelden, zijn dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 5,5 en 5 jaar.

Het hof acht zware mishandeling bewezen. De mannen mogen tien jaar lang Tsjechië niet meer in. Als de straf onherroepelijk is, kunnen de twee er voor kiezen hun celstraf in Nederland uit te zitten.

OM en broers in beroep


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Onderzoekers ontdekken tunnel onder Kamp Amersfoort

In het kamp zaten meer dan 35.000 Nederlanders gevangen. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 10:55

In Kamp Amersfoort is een geheime tunnel ontdekt. In memoires werd er door oud-gevangenen al gesproken van een tunnel, maar nu blijkt deze er echt te zijn.

Onderzoekers hebben de bijzondere vondst gedaan nadat er gericht gezocht kon worden en de verbindingsgang werd blootgelegd. Het gaat om een tunnel die het gevangenenkamp en het SS-deel van het kamp met elkaar verbond.

Snel doorloodsen


Likeability of3

Londense politie gaat klimaatactivisten harder aanpakken

De activisten van Extinction Rebellion in Londen. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:00

De Britse politie gaat harder optreden tegen klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion (ER) in Londen na een week van confrontaties tussen betogers en de politieagenten.

Activisten die de straat op gaan kunnen worden opgepakt. „Elke bijeenkomst die in verband staat met de opstand van Extinction Rebellion in Londen moet worden gestaakt", is te lezen in de verklaring van de politie.

Meer dan 1400 mensen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Man vindt levend begraven baby bij begrafenis eigen kind

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 09:04

In Noord-India heeft een dorpeling een afgrijselijke vondst gedaan. Op de uitvaart van zijn doodgeboren kind ontdekte hij een aarden pot, waarin een baby zat. Wonderbaarlijk: het kindje leefde nog. 

De man zag de pot zo'n 90 centimeter onder de grond zitten toen hij een graf aan het graven was. De Indiase politie noemt de vondst ‘onmenselijk’ en spreekt over een poging tot kindermoord. In het land zijn in de afgelopen jaren veel kinderen vermoord, vooral jonge meisjes.

Leven gered


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Terugkeer van IS-kinderen is 'bespreekbaar' voor VVD

Turkije is Syrië binnengevallen. Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:04

Voor de VVD is het bespreekbaar om kinderen van IS-strijders terug te halen uit Syrië als hun ouders niet meekomen. Dat zei het VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz maandagavond in Pauw.

„Als het heel kleine kinderen zijn dan kunnen we het daar over hebben omdat zij er ook niks aan kunnen doen", zei Yesilgöz. Het gaat dan volgens haar om kinderen tot een „jaar of vijf, zes".

Volgens het Kamerlid hebben ouders van IS-kinderen op dit moment nog het recht om met hun kinderen naar Nederland te komen. Maar „als die ouders geen recht hebben om terug te keren" is het repatriëren van jonge kinderen bespreekbaar, zei ze.


Wie zijn onze mensen in Europa? (1): Kim van Sparrentak van GroenLinks

Wie zijn onze mensen in Europa? (1): Kim van Sparrentak van GroenLinks

Foto's: Benoît Bourgeois / European Union 2019

In samenwerking met het Europees Parlement

VANDAAG, 08:00

In een vierdelige reeks worden nieuwe en onlangs begonnen Nederlandse leden en gezichten van het Europees Parlement voorgesteld. Wie zijn zij en wat drijft hen? Deel 1: Kim van Sparrentak van GroenLinks.

Opeens zit ze in de EU-vergaderbanken in Brussel en Straatsburg. De Zeeuwse Kim van Sparrentak, 29 nog maar en daarmee de jongste Nederlander. Zevende stond ze dit voorjaar op de GroenLinks-lijst voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Kansloos zou je zeggen, maar door een grote berg voorkeursstemmen mocht zij haar koffers pakken om een van de drie partijzetels te ‘bemannen’. „En dat bevalt goed! Maar ik had het natuurlijk nooit verwacht. Ik had een baan waarbij het ging om eerlijke energietransitie en dacht dat nog wel even te blijven doen. Nu werk ik aan dezelfde waarden, maar op een heel ander niveau. In de plenaire zaal denk ik nog wel ‘wow’… En wat mooi dat ik dit mag doen.”

Wie zijn onze mensen in Europa? (1): Kim van Sparrentak van GroenLinks

Likeability of3

'Meeste Nederlanders ervaren hogere vaste-lastendruk'

Het leven wordt steeds duurder / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 06:54

Nederlanders besteden gemiddeld de helft van hun bruto inkomen aan vaste lasten. Zo'n 94 procent ervaart een hoge vaste-lastendruk, blijkt uit onderzoek.

Het kost veel Nederlanders in 2019 meer moeite om de vaste lasten te betalen dan vorig jaar. De grote meerderheid (83%) geeft aan dat dit komt door toegenomen vaste lasten. In januari van dit jaar werd al een toename van de vaste lasten van 10 procent voorspeld.

Voor slechts 13 procent is een lager inkomen de oorzaak. De Nederlander besteedt gemiddeld de helft van zijn inkomen aan vaste lasten. Dit blijkt uit onderzoek door veldwerkorganisatie Panel Inzicht onder duizend mensen, in opdracht van online consumentenadviseur Pricewise.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of3

Van vrouw kun je wisselen en van huis ook, maar van club niet

De logo’s van de voormalige profclubs, zoals de turfkruier van Veendam.

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 05:55

Betaald voetbal bestaat 65 jaar. Geen feestje voor de profclubs voor wie het doek viel. Behalve dinsdagavond dan, op De Avond van de Verdwenen Profclubs.

Van vrouw kun je wisselen, van huis ook, maar van club wissel je niet. Het credo van de diehard voetbalsupporter die eerder geld opzijzet voor de seizoenskaart dan de ziektekostenverzekering en om de week in het stadion zit, bij voorspoed en ziekte, bij weer en onweer. Wanneer je dan afscheid moet nemen van jouw cluppie, doet dat pijn. Een understatement. Vanavond lanceert sportjournalist Martijn Schwillens zijn 'Verdwenen Profclubs' (Staantribune Media), over de zeven voetbalclubs die failliet gingen en een groot gat sloegen in menig voetbalhart, van SC Veendam tot VC Vlissingen/VCV Zeeland. ,,De pijn slijt na verloop van tijd, maar wrang blijft het wel.”

Vincken als Van Dale Woord?


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar