In het nieuws

NVWA maakt ‘gehackt’ van Vegetarische Slager

De Vegetarische Slager moet zijn productnamen veranderen. Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

3 OKT 2017

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de Vegetarische Slager gesommeerd om diverse productnamen te veranderen. Het zou gaan om productnamen als ‘Vegetarische Gehacktbal’, ‘Vegetarische Kipstuckjes’ en ‘Gerookte speckjes’. Volgens de NVWA zijn de namen misleidend. Dat meldt de Volkskrant.

Mede-oprichter Niko Koffeman zegt dat er sprake is van een ‘politiek gemotiveerde actie’ waar de vleeslobby achter zit. Daar is de NVWA het niet mee eens: „Het staat in de warenwet”. Wat is er precies aan de hand?

Schnitzelgate

Laten we eerst een paar jaar teruggaan, naar 2012. CDA-Kamerlid Jaco Geurts stelt Kamervragen over de Vegetarische Slager. Waarom? Het bedrijf zou zich schuldig maken aan misleiding door vleesnamen te gebruiken voor vegetarische producten. De zaak wordt vervolgens breed uitgemeten in de media en krijgt al snel de naam ‘Schnitzelgate’.

In een humoristisch filmpje reageert de Vegetarische Slager op alle ophef en stelt directeur Jaap Korteweg dat het bedrijf er wellicht ‘te licht over heeft gedacht’. „We zagen bij andere slagers slavinken, waar geen sla en geen vinken in zaten, biefstuk van de haas waar geen haas aan de pas kwam en zigeunersaus waar helemaal geen zigeuners in zaten”, vertelt Korteweg „En dit alles zonder vermelding dat het gaat om een vegetarische variant: en in die verwarrende wereld zijn wij begonnen met de Vegetarische Slager.”

Om tegemoet te komen aan Geurts en de klant nog meer duidelijkheid te verschaffen, past de Vegetarische Slager de verpakkingen aan. „Want als er iets is waar wij niet bij gebaat zijn, is het verwarring. Onze klanten moeten voor 100 procent zeker weten dat er in onze producten geen milligram vlees te vinden is.” Onder andere de namen van gehakt, kipspiesjes en tonijnsalade worden veranderd. „Ons gehakt heet voortaan ‘gehackt’, omdat we de smaak en de structuur van het originele product volledig hebben gehackt.”

Of er worst in zit

Begin dit jaar wordt de discussie weer opgerakeld doordat de Duitse minister van Landbouw aangeeft dat fabrikanten van ‘pseudo-vleesgerechten’ andere namen moeten verzinnen voor hun producten. Kamerleden van de VVD pleiten daarop voor andere regels in Nederland. „Als er worstenbroodje staat, moet er ook iets van worst in zitten”, aldus VVD-Kamerlid Helma Lodders tegen NPO Radio 1.

Minister Schippers vindt een verbod op het gebruik van ‘vleesnamen’ echter niet nodig, en geeft aan dat de regels nu adequaat zijn. De zaak lijkt te zijn afgedaan, maar met de sommatie van de NVWA is de discussie nieuw leven ingeblazen.

Ook met spelfout in overtreding

De Vegetarische Slager krijgt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een half jaar de tijd om verwijzingen naar dieren uit zijn productnamen te schrappen. Deze sommatie volgt op een schriftelijke melding, meldt de NVWA „Dit was iemand die heeft gezien dat de producten misleidende namen hebben”, aldus een woordvoerder. De instantie deed vervolgens onderzoek en daaruit bleek dat de melding terecht was.

Het gaat om namen als boterhamworst, Filet à l'Americain, Vegetarische Kipstuckjes en Vegetarische Gehacktbal. Benamingen die verwijzen naar vleesproducten dus. „Dan is het wel met ‘ck’ geschreven, maar het verwijst toch naar gehakt en dat is een gereserveerde aanduiding in de warenwet. Dus dat mag ook niet als je een spelfout maakt.”

Geen aanleiding om namen te wijzigen

Koffeman van de Vegetarische Slager reageert verrast op het bericht. „We zijn zeer verbaasd dat nadat het kabinet in antwoord op Kamervragen heeft aangegeven dat er geen sprake is van verwarring rond vleesnamen, de NVWA desondanks overgaat tot een aanwijzing om productnamen aan te passen. Men zou haast denken dat dit op een misverstand moet berusten", aldus Koffeman tegen Metro.

Hij noemt de sommatie ‘politiek gemotiveerd’, omdat andere producenten, die vergelijkbare namen gebruiken, niets hebben gehoord, vertelt hij aan de Volkskrant. Koffeman is namelijk ook senator voor de Partij voor de Dieren, en directeur Jaap Korteweg was getrouwd met fractievoorzitter Marianne Thieme.

Volgens Korteweg hebben de benamingen nooit tot problemen of onduidelijkheid geleid: „We hebben ons laten adviseren door etiketteringsdeskundigen en die hebben ons verzekerd dat dit in orde is”, aldus de directeur. „Ik zie dus geen aanleiding om de namen te wijzigen.”

‘Er staat toch vegetarisch?’

De Consumentenbond geeft aan niet echt een probleem met de Vegetarische Slager te zien, en er komen ook geen klachten van consumenten binnen. „Ons standpunt is dat er wel ernstigere misleidingen op verpakkingen staan die consumenten op het verkeerde been zetten. Laat de NVWA daar maar naar kijken”, aldus woordvoerder Joyce Dorat. Als voorbeeld geeft zij de Zonnatura kruidenoplosthee, waar nauwelijks kruiden in zitten, en de Healthy People cranberrydrank, met vier keer meer appels dan cranberry's erin.

Maar nog belangrijker: wat vinden jullie? Metro vroeg het aan de lezers, en bijna de helft van de stemmers geeft aan dat een verwijzing naar vlees in de namen van vleesvervangers wel moet kunnen. „Het mag duidelijk zijn dat er als er De Vegetarische Slager opstaat, er geen vlees inzit”, meent Helene. „Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe namen. Gerookte vega-reepjes zou ik veel onduidelijker vinden.” Ook Angela snapt het probleem niet: „Er staat toch vegetarisch en om je een voorstelling te maken is het toch alleen een verwijzing naar kip, vis of gehakt.”

‘Meeliften op het succes van vlees’

Toch is bijna een kwart van de lezers niet tevreden met de huidige productnamen. „Meeliften op het succes van écht vlees”, stelt een lezer. „En terecht, hóe houd je jezelf voor de gek”, meent een ander. „Waarom zou je van die geproduceerde meuk gaan eten dat op vlees lijkt, als je er in de eerste instantie mee stopt vanwege dierenwelzijn? Dan wel iets pakken wat dezelfde naam draagt, terwijl je zou verwachten dat je dan juist aan dierenleed wordt herinnerd. Die hypocrisie kan niemand mij uitleggen.”

Of de Vegetarische Slager uiteindelijk toch overstag gaat, is nog onduidelijk. Gelukkig hebben onze lezers al suggesties voor de nieuwe verpakkingen: „Je zet er op ‘het smaakt naar’, dan weet je toch ook wat je koopt.” Maar er wordt ook al een suggestie gedaan voor de naam van de Vegetarische Slager: „Ik zou beginnen met het woordje slager weg te laten.

Heb jij nog leuke ideeën voor de productnamen van de Vegetarische Slager? Laat het ons weten!


Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Eindexamens, foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

26 MIN

De leerlingen van het Amsterdamse Calvijn College hebben nóg een slapeloze nacht te gaan: de uitslag van de examens komt in elk geval maandag niet meer, zegt een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs.

Meerdere cijfers ontbreken

Aanleiding voor de vertraging is dat meerdere cijfers ontbreken. Het is volgens de school niet bekend of dit komt doordat toetsen niet zijn gemaakt of dat docenten cijfers niet hebben ingevoerd.


Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De bouwers van het Amsterdamse Zuidasdok hebben zich teruggetrokken en de werkzaamheden voor de ontwerpfase gestaakt. Volgens een woordvoerster van het project heeft dat te maken met de vertraging die is ontstaan.

De bouwcombinatie (Heijmans, Fluor en Hochtief) heeft met een brief aan de organisatie laten weten dat zij de werkzaamheden voor het definitieve ontwerp neerleggen. Ook zouden zij per direct het merendeel van de vijfhonderd werknemers van het project hebben gehaald, maar dat kan de woordvoerster van Zuidasdok niet bevestigen.

De werkzaamheden aan de ov-terminal gaan nog wel door.


Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Met oordoppen met muziekfilter hoor je de muziek nog steeds goed. / Paul Bergen | ANP

In samenwerking met Veiligheid.nl

15 JUN 2019

Niets is zo fijn als een concert pakken of dansen op een festival. Maar toch moet je opletten: te lang luisteren naar te harde muziek brengt namelijk risico’s met zich mee voor je gezonde gehoor. Het kan zelfs onomkeerbare gehoorschade opleveren.

Oordoppen helpen, maar uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de bezoekers nooit oordoppen draagt. De Plug in Party on Movement wil daar verandering in brengen.

Ambassadeur worden?


Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaan

Geert Wilders (PVV) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Volgens de advocaat van Geert Wilders kan de rechtszaak tegen de politicus, die volgende week tegen hem op de planning staat, niet doorgaan.  Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat de nieuwe ontwikkelingen in het hoger beroep eerst onderzocht moeten worden. Volgens Wilders heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV'er te vervolgen voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak in 2014.

Bespreken van de verdenkingen

Het hoger beroep tegen Wilders begint volgende week dinsdag. Dan staat het bespreken van de verdenkingen tegen Wilders op de planning. Het gerechtshof in Den Haag - voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol - heeft twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling.


Likeability of5

Metrofans opgelet: we zijn op zoek naar jou!

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Pakte jij in 1999 al onze krant uit de bakken op het station? Is er een Metro-verhaal dat jou altijd is bijgebleven? Of maak jij regelmatig vrienden, buren of collega’s blij met onze krant?

Op vrijdag 21 juni vieren we onze 20ste verjaardag en daarom brengen we een feestelijke jubileumeditie uit. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van onze lezers en fans (vanaf het eerste uur).

Dus: heb jij een Metro-verhaal dat je graag met ons wilt delen? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni jouw verhaal in een word-document, met daarbij je naam en een profielfoto naar marketing@metronieuws.nl


like
user_d9fa564f5b5c15332f50e8996b096ed6c4014460_avatar

Nieuwslezer Jan de Hoop toch nog niet met pensioen

Jan de Hoop. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:19

Jan de Hoop gaat voorlopig nog niet met pensioen. In zijn nieuwe vlog laat de nieuwslezer weten dat hij nog tot 18 december 2021 vroeg zal moeten opstaan om het RTL Ontbijtnieuws te presenteren.

In zijn vlog beantwoordt De Hoop kijkersvragen. Op de vraag of hij binnenkort met pensioen gaat geeft hij aan dat hij tot zijn 67e zal blijven doorwerken, tot 2021 dus. Eerder dit jaar liet De Hoop nog optekenen dat hij in december, als hij 65 wordt, zou stoppen met werken.

Langzaam afbouwen


Ben jij ook jarig op 21 juni?

Foto van 'Metro'

11 JUN 2019

Metro viert op vrijdag 21 juni haar 20ste verjaardag! Omdat delen van nieuws in ons dna zit, willen we graag deze speciale dag samen met jou vieren!

Wij feliciteren daarom iedereen die óók op 21 juni jarig is in onze speciale Metro-feesteditie. Hoe tof is het als alle andere lezers jou straks spontaan in de trein gaan feliciteren?

Dus: ben je jarig op 21 juni en wil je dit aan heel OV-reizend Nederland laten weten? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni een leuke foto van jezelf, je naam en geboortejaar naar marketing@metronieuws.nl.


Islamitische hogeschool verliest bevoegdheid

Exterieur van de islamitische hogeschool van de Stichting Europe Islamic University Of Applied Sciences. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:34

Het ministerie van Onderwijs meldt maandag dat de Islamitische onderwijsinstelling EIUAS in Rotterdam zich van minister Ingrid van Engelshoven geen Hogeschool meer mag noemen. De instelling verliest haar bevoegdheid om graden te verlenen.

Verscherpt toezicht

Aanleiding voor het besluit is een onderzoek van de onderwijsinspectie „waarin wordt geconcludeerd dat de financiële en bestuurlijke continuïteit van deze instelling niet is gewaarborgd." De hogeschool lag al onder een vergrootglas sinds de FIOD er in 2016 een onderzoek begon naar mogelijke fraude bij fondsenwerving.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Metropool Amsterdam krijgt 57.000 nieuwe banen

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:29

Dit jaar en volgend jaar krijgt de Metropoolregio Amsterdam, een bestuurlijk samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 32 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam, er 57.000 nieuwe banen bij. Hoewel de economische groei iets achterblijft vergeleken met 2018, is hij hoger dan in de rest van het land. Dat staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2019.

Toerisme en horeca

De economie in de regio groeit dit jaar naar verwachting met 2,8 procent en in 2020 met 2,3 procent, tegen 3,4 procent in 2018. De daling komt onder meer door de zwakke internationale conjunctuur en toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Desondanks behoort de regio Amsterdam tot de drie sterkst groeiende regio's in Europa, samen met Praag en Warschau.


'Gewraakte Boeing dit jaar weer operationeel'

Een fabriekshal van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing waar vliegtuigen van het type Boeing 737 Max gebouwd worden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:34

Boeing-baas Dennis Muilenberg sprak tijdens de luchtvaartshow in Parijs zijn verwachting uit dat de Boeings van het type 737 MAX dit jaar weer luchtwaardig zullen zijn. De Boeings werden vanwege veiligheidsredenen aan de grond gehouden.

Eerder dit jaar werden de 737 MAX-toestellen wereldwijd aan de grond gezet, na twee dodelijke ongelukken in korte tijd. Boeing werkt sindsdien, in overleg met veiligheidsautoriteiten, aan een update van de toestellen.Volgens Muilenberg zijn sindsdien ook de interne processen bij de vliegtuigmaker onder de loep genomen.

Nieuw toestel


Voedsel in tien jaar tijd 14,5 procent duurder

Boodschappen flink duurder geworden. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:59

In tien jaar tijd zijn de prijzen van voedingsmiddelen met 14,5 procent gestegen. Groente en fruit werd in deze periode vijf keer duurder en zijn daarmee de grootste stijgers. Dat meldt het CBS maandag.

Voor zuivelproducten moeten consumenten 16 procent meer neerleggen dan tien jaar geleden. De prijs van brood en granen steeg met 11 procent. De prijzen van producten als snoepgoed, kruiden en sauzen stegen met 4,9 procent.

Grootste stijging


Burgerdoden bij raketaanval jihadisten

Foto: EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:44

Zeker twaalf burgers in een dorp in Noordwest-Syrië zijn om het leven gekomen door een raketaanval. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA zit de aan al-Qaeda gelieerde Hayat Tahrir al-Sham achter de aanval.

Veertien anderen raakten gewond bij de aanval op al-Wadidi, een dorp ten zuiden van de stad Aleppo dat onder controle van het regime staat. Hayat Tahrir al-Sham bezet delen ten westen van Aleppo en de noordwestelijke provincie Idlib.

Vijf kinderen


Politie tonnen kwijt aan overbodige 112-app

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

De politie investeerde tonnen in een nieuwe 112-app die inmiddels overbodig is geworden. De app zou in het voorjaar van 2017 worden gelanceerd en de hulpdiensten helpen bij het vaststellen van de locatie van iemand in nood.

Door tegenvallers werd de lancering keer op keer uitgesteld en is de belangrijkste functie van de app, de locatiebepaling, nu niet meer relevant. Dat blijkt uit documenten in handen van RTL Nieuws.

In de prullenbak


Eindexamenkandidaten opnieuw aan de bak

De leerlingen moet opnieuw aan de bak. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:14

Maandag moeten leerlingen op drie scholen opnieuw eindexamen doen omdat er eerder iets misging. De 38 eindexamenleerlingen Duits en biologie van de Duin en Kruidbergmavo in Driehuis (Noord-Holland) zijn de klos doordat het postpakket met de gemaakte examens, dat volgens protocol voor de tweede correctieronde aangetekend naar een andere school was verzonden, zoek raakte bij PostNL.

Geen tweede inspectie

Omdat er daardoor geen tweede externe correctie is geweest, moeten de twee examens volgens de regels van de Inspectie van het Onderwijs over. Ook vwo-leerlingen van het Rythovius College in Eersel bij Eindhoven zijn de pineut, in hun geval doordat een postzak met daarin een aantal van de gemaakte examens werd gestolen.


Nieuw: de minister van Gehandicaptenzaken

Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Foto van 'Cerise van Vliet'

VANDAAG, 08:00

Het is een spannende dag voor Boaz, Rick, Sandra, Thijs, Sven en Frances. De zes staan vanavond centraal in een liveshow op NPO1, waarin een minister van Gehandicaptenzaken wordt gekozen.

Zo’n minister die zich alleen maar bezig houdt met zaken die gehandicapten in Nederland aangaan, is er op dit moment nog niet. „Ieder ministerie heeft een beetje gehandicaptenzaken onder z’n hoede”, zegt presentatrice Lucille Werner hierover. „En dat is nou juist het probleem. Met overal een beetje maak je het niet urgent genoeg.” Zij wil in Nederland een ministier van Gehandicaptenzaken, zoals die er in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië al is.

Mensen met en zonder handicap hebben zich verkiesbaar gesteld en tijdens de liveshow wordt de minister gekozen. Van de 120 mensen die deze functie dolgraag wilden, zijn Boaz Spermon, Rick Brink, Sandra Ballij, Thijs de Lange, Sven Romkes en Frances Vereijken gekozen. We stellen ze graag even aan je voor:


Strafzaak tegen (ex-)leden No Surrender vertraagd

Clubleden van motorclub No Surrender. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:49

Maandag zou de strafzaak beginnen tegen vijf (ex-)leden van motorclub No Surrender. De zaak loopt waarschijnlijk vertraging op door een aanhoudingsverzoek van de advocaten van Henk Kuipers. Maar liefst twaalf zittingsdagen heeft de rechtbank in Groningen uitgetrokken voor de strafzaak tegen vijf (ex-)leden van motorclub No Surrender.

Criminele organisatie

Onder anderen de voormalige voorzitters Kuipers en Klaas Otto staan terecht voor onder meer leidinggeven aan een criminele organisatie. De rechtszaak tegen Kuipers, die maandag begint, zal waarschijnlijk worden aangehouden. Een advocaat van Henk Kuipers zit ziek in het buitenland en heeft een verzoek ingediend het begin van de zaak tegen zijn cliënt uit te stellen.


Nacht van de vluchteling laat hart van Art bloeden

Nacht van de vluchteling laat hart van Art bloeden

Deelnemers van de Nacht van de Vluchteling arriveren op de Grote Markt in Den Haag. Tijdens deze nacht wordt er, door middel van sponsorloop, geld ingezameld voor Stichting Vluchteling en aandacht gevraagd voor vluchtelingen wereldwijd. ANP - Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:59

Als zaterdagavond om middernacht het startschot klinkt en de confetti de lucht in schiet, schuifelt de stoet wandelaars door de poorten van het Spoorwegmuseum naar buiten, de nacht in. Ze hebben een tocht van veertig kilometer voor de boeg om geld op te halen voor vluchtelingen wereldwijd.

In het spaarzame licht van een bijna volle maan slingert het lange spoor van gele veiligheidshesjes tussen de huizen door. Hier geen protest, wel een roep om aandacht tijdens de Nacht van de Vluchteling. Ruim 5.600 deelnemers lopen dit jaar mee met het evenement; een recordaantal. Alleen in Utrecht vertrekken er al bijna 1.100 tijdens deze jubileumeditie.

Noodhulp in crisissituaties


Herkomstlanden weigeren steeds vaker asielzoekers

Herkomstlanden weigeren steeds vaker asielzoekers

De afgelopen vijf jaar mislukten meer dan 10.000 pogingen omdat het herkomstland weigerde of niet reageerde. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ongewenste vreemdelingen kunnen steeds vaker niet worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. De afgelopen vijf jaar mislukten meer dan 10.000 pogingen omdat het herkomstland weigerde of niet reageerde. Dat meldt de Telegraaf.

Uit cijfers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) bleek dat Nederland in de periode 2014 tot met 2018 in 2310 gevallen een negatief antwoord kreeg als een land van herkomst werd gevraagd iemand terug te nemen.

Geen antwoord