Els Anker
Els Anker Nieuws 29 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe naam partij Sylvana Simons wederom in gebruik

Sylvana Simons heeft de naam van haar politieke partij, die Artikel 1 heette, gewijzigd. Vanaf vandaag zal de partij de naam ‘BIJ1’ dragen. Op sociale media laat de partij zondag weten onder de nieuwe naam ten strijde te trekken „tegen de huidige politiek vol moslimhaat, xenofobie, sekse-ongelijkheid, racisme, sociaal economische uitsluiting, genderdiscriminatie, verdeeldheid, uitsluiting en uitbuiting".

Simons moest op last van de rechter een nieuwe naam kiezen om mee te kunnen doen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Afgelopen zomer diende een rechtszaak om de naam Artikel 1. De rechter bepaalde toen dat de partij van Simons die naam niet meer mocht gebruiken omdat die al toebehoorde aan een kenniscentrum tegen discriminatie.

Amsterdam

De partij zei daarna met een nieuwe naam te komen om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. BIJ1 wil in elk geval in Amsterdam op de lijst en onderzoekt of deelname ook in andere gemeenten haalbaar is. BIJ1 heeft afdelingen in Amsterdam, Rotterdam, Almere en Nijmegen.

Onder de naam Artikel 1 lukte het Simons niet om bij de recente Kamerverkiezingen in maart een zetel te bemachtigen. Voordat ze Artikel 1 oprichtte, was Simons kandidaat-Kamerlid voor DENK. Vanaf het moment dat ze zich politiek manifesteerde kreeg ze veel commentaar en beledigingen over zich heen. Twintig mensen die zich hieraan schuldig maakten, kregen van de rechter werkstraffen en boetes opgelegd.

In gebruik

Volgens het Algemeen Dagblad (AD) is de nieuwe naam van Simons’ partij opnieuw niet gelukkig gekozen. De krant meldt dat een groep therapeuten in Noord-Holland ook onder dezelfde naam werken: Praktijk BIJ1. ,,Het is hele leuke naam, maar dit had ze wel even mogen googlen. Wij hadden deze naam drie jaar geleden al. Echt ontzettend balen,’’ zegt Muziek- en Psychodramatherapeut Kerstin Schwardtmann tegen het AD. Simons zelf heeft nog niet gereageerd.

HET IS ZOVER! WIJ ZIJN BIJ1!Het wachten is lang geweest en heeft van leden, sympathisanten, vrijwilligers en het…

Posted by BIJ1 on Saturday, October 28, 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.