In het nieuws

Leraren denken aan vervolgstaking in november

Leraren denken aan vervolgstaking in november

Basisschoolleraren protesteren tegen hoge werkdruk en laag salaris. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

2 OKT 2017

Twee basisschoolleerkrachten, Thijs Roovers en Jan van de Ven van actiegroep Primair Onderwijs, hebben voor elkaar gekregen wat niemand anders lukte. Aankomende donderdag wordt er landelijk gestaakt door basisschoolleraren voor meer loon en minder werkdruk. De mannen geven aan hier pas mee op te houden als het geld er is.

De actiegroep PO in actie maakte vanmorgen bekend dat als de staking van aankomende donderdag niets oplevert, er in november opnieuw voor twee dagen wordt gestaakt. De scholen blijven donderdag de hele dag dicht.

Vakbonden niet op de hoogte

Bij de actiegroep zijn meer dan 43.000 leerkrachten aangesloten. De vakbonden zijn echter niet op de hoogte van het plan. Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb) reageert verrast in de Volkskrant: „We zijn samen aan het actievoeren. Dan lijkt het me ongebruikelijk dat een van de organisatoren zelfstandig nieuwe stappen aankondigt. Ik vind het jammer dat het zo gaat, want we hebben elkaar hard nodig."

'Wij gaan door'

Volgens Jan van de Ven is dit echter het moment: „Als donderdag niet gebeurt wat wij willen, dan gaan wij door. Het liefst met alle bonden. Als zij niet meedoen, gaan wij door met het deel dat wel bereid is om door te gaan met acties. Er is een enorme actiebereidheid onder leraren.”

Het doel van de actiegroep is 900 miljoen euro extra voor salarissen, en 500 miljoen euro om de werkdruk te verlagen.

BEKIJK OOK


  Fatale selfie: vrouw (27) valt van klif

  Fatale selfie: vrouw (27) valt van klif

  Illustratie van vrouw op rots / Pexels

  Foto van 'Metro'

  12 MIN

  Bij het nemen van een selfie is in Australië zaterdag een 27-jarige vrouw overleden. Ze viel van een klif tijdens het nemen van een selfie. Dat schrijft The Guardian. 

  Het ongeluk gebeurde bij de Diamond Bay, nabij Sydney. Volgens ooggetuigen was de vrouw foto's aan het maken toen ze plots van de klif af viel. Ze kwam dertig meter lager op stenen terecht. Er is nog geprobeerd haar te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

  Diamond Bay is een populaire fotoplek voor toeristen, die vaak over het hek heen klimmen om foto's te maken op de rand van de klif. Eerder dit jaar werd al onderzocht hoe men deze trend tegen kan gaan. Er werd aan camerabewaking of meer hekken gedacht.


  Twee doden door mes-aanval op Duits station

  Twee doden door mes-aanval op Duits station

  Er zijn twee mensen doodgestoken op een Duits station, een verdachte is aangehouden. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Op het station in het Duitse Iserlohn (Noordrijn-Westfalen) zijn zaterdag twee mensen doodgestoken. De slachtoffers zijn een man en een vrouw, meldt een woordvoerder van de politie. In de loop van de middag is een verdachte aangehouden.

  Relationele sfeer

  Volgens de eerste bevindingen gaat de politie uit van een daad in de relationele sfeer. Verscheidene mensen waren getuige van de bloedige daad. Volgens de Duitse krant Bild heeft een van de slachtoffers nog voor zijn leven gevochten, maar hij kon niet worden gered.


  Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?video icon
  01:09

  In samenwerking met Dutch Film Works

  15 AUG 2019

  Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?

  In 2013 was het Witte Huis het doel van terroristen, in 2016 werd Londen verwoest. Nu wordt Mike Banning (Gerard Butler) zelf verdacht van een aanval op de president. Drones vormen daarbij de nieuwe terroristische dreiging.

  Actiefilm Angel Has Fallen

  Dat is de keiharde werkelijkheid in de actiefilm Angel Has Fallen, na de net zo keiharde voorgangers Olympus Has Fallen en London Has Fallen. Lukt het Mike Banning zijn eigen collega’s van de FBI te ontwijken, terwijl hij de échte dreiging probeert te ontmaskeren?

  Je kunt het allemaal ontdekken, vanaf 22 augustus in de bioscoop.


  Veel Amerikanen bang voor massaschietpartij

  Veel Amerikanen bang voor massaschietpartij

  Een derde van de volwassen Amerikanen vermijdt bepaalde plaatsen of evenementen uit angst voor massaschietpartijen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Een derde van de volwassen Amerikanen vermijdt bepaalde plaatsen of evenementen uit angst voor massaschietpartijen. Dat meldt Time op basis van onderzoek van de American Psychological Association (APA). Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van de schietpartijen in Dayton en El Paso begin augustus. Daarbij kwamen in totaal 32 mensen om.

  Stress door angst

  Maar liefst 79 procent van de volwassenen in de Verenigde Staten (VS) ervaart stress uit angst voor schietpartijen. Een kwart van de ondervraagden zei dat ze hun leven zelfs aanpassen uit angst voor een moordpartij. Uit het onderzoek blijkt dat veel Amerikanen bang zijn als ze zich begeven bij openbare evenementen, winkelcentra, scholen of bioscopen. In 2019 zijn er al schietpartijen geweest bij een bank, universiteit, pakhuis, gemeentecentrum, voedselfestival en een Walmart-filiaal.


  Pasgetrouwde agent (28) doodgereden tijdens dienst
  Likeability of3

  Pasgetrouwde agent (28) doodgereden tijdens dienst

  Een agent legt bloemen op de plek van het ongeluk. /ANP

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  In Engeland heeft zich een tragedie afgespeeld: een 28-jarige politieagent is donderdagavond overleden tijdens zijn dienst. Hij werd vermoedelijk aangereden door inbrekers. De agent, Andrew Harper, was pas kort geleden getrouwd. In juli beleefde hij volgens vrienden en familie de „bruiloft van zijn leven". Hij en zijn kersverse vrouw Lissie zouden bijna op huwelijksreis gaan.

  Donderdagavond had Harper avonddienst toen hij en zijn collega's een inbraakmelding kregen. De agenten gingen eropaf en kwamen terecht in een plaatsje net buiten het dorp Sulhamstead, ten westen van Londen.


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Populaire Thaise internet-zeekoe sterft door plastic
  Likeability of3

  Populaire Thaise internet-zeekoe sterft door plastic

  Mariam, een populaire Thaise zeekoe die continu gefilmd werd, is overleden door plastic in haar maag. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  De jonge zeekoe, Mariam, die in Thailand een internethit werd, is overleden. De doejong, die 24 uur lang live op internet te volgen was, is gestorven door een bloeding vanwege plastic in haar maag. Mariam leefde in het water langs de zuidwestkust van Thailand.

  Continu gefilmd

  Het zoogdier veroverde eerder dit jaar de harten van velen toen op beelden te zien was hoe ze in het water met reddingswerkers speelde. Het dier werd daarna continu gefilmd door acht camera's en de beelden werden door veel Thai bekeken. De verzorgers van Mariam stelden speciale voedertijden in, zodat mensen online konden inschakelen.


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Leraren massaal de straat op in Hongkong

  Leraren massaal de straat op in Hongkong

  Het is al lange tijd onrustig in Hongkong, duizenden betogers gaan dagelijks de straat op om hun onvrede te uiten. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  Duizenden leraren en leraressen zijn zaterdag ondanks zware onweersbuien in Hongkong de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering. Ze zijn het niet eens met de toenemende invloed van China, waarvan Hongkong sinds 1997 een autonome staat is. Ze zijn bang dat het nu gevoerde „één land, twee systemen-beleid" wordt uitgehold.

  Onrust

  Het is al lange tijd onrustig in Hongkong. Duizenden betogers gaan dagelijks de straat op om hun onvrede te uiten. Al honderden mensen zijn gearresteerd en zelfs het vliegverkeer heeft even stilgelegen door demonstraties op het vliegveld. Zaterdag was het voor het eerst dat leraren massaal van zich lieten horen.


  Belgische (62) overleden na aanvaring in Rotterdam
  Likeability of3

  Belgische (62) overleden na aanvaring in Rotterdam

  Vrijdag kwamen een sloep en een snelle rubberboot met elkaar in aanvaring, daarbij is een Belgische vrouw omgekomen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 14:35

  Bij een aanvaring in Rotterdam is vrijdag een 62-jarige vrouw uit België om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Het ongeluk gebeurde op de Nieuwe Maas. Ter hoogte van het Antwerpse Hoofd kwamen een sloep en een snelle rubberboot met elkaar in aanvaring. Twaalf anderen vielen overboord. Zij werden door onder meer watertaxi's en andere boten uit het water gehaald.

  De Zeehavenpolitie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en spreekt daarvoor met getuigen en betrokkenen.

  Twee schippers aangehouden


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Vluchtende auto tot diep in België achtervolgd

  Vluchtende auto tot diep in België achtervolgd

  De auto negeerde een stopteken en vluchtte over de A2 naar België. Foto ter illustratie. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 13:51

  De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een auto met Frans kenteken achtervolgd, die in Gronsveld (Limburg) een stopteken van de politie had genegeerd. Dat leidde tot een wilde achtervolging tot diep in Belgisch grondgebied. Pas in Namen kon de auto worden klemgereden. In de auto werden drugs gevonden, de drie inzittenden zijn aangehouden. Ook bleek het kenteken niet bij de auto te horen, maakte de politie zaterdag bekend.

  Stopteken

  De politie gaf de bestuurder in Gronsveld een stopteken omdat één van de koplampen kapot was. Maar de automobilist gaf gas en vluchtte over de A2 naar België. Tijdens zijn vlucht probeerde de bestuurder meerdere keren de achtervolgende politiewagen te rammen, maar die kon steeds op tijd uitwijken.


  21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval.

  21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval

  21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 12:58

  De 21-jarige man die vorige week zaterdag zwaarbewapend een Noorse moskee binnendrong, heeft zijn daad bekend. Dat heeft officier van justitie Pal-Fredrik Hjort Kraby vrijdagavond laat meegedeeld na een meer dan vier uur durend verhoor.

  De man heeft echter formeel geen schuld bekend aan moord en het plegen van een terreurdaad, aldus de aanklager. Eerder wenste de verdachte niets te verklaren.

  De Noor wordt ervan verdacht het islamitisch centrum in Baerum, ten westen van de hoofdstad Oslo, met zeker twee vuurwapens te zijn binnengedrongen en ook te hebben geschoten. Daarna werd hij overmeesterd door een 65-jarige man, die lichtgewond raakte. De jonge Noor zou een extreemrechts motief hebben.


  Hoera: de zomer keert volgende week terug!

  Hoera: de zomer keert volgende week terug!

  Hoera: de zomer keert volgende week terug! Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 12:05

  Waar we begin augustus nog vreesden dat het gedaan was met de zomer, kunnen we nu opgelucht ademhalen. Na een week met regen, wind, lage temperaturen en af en toe onweer keert de zomer volgende week weer terug, meldt Weerplaza.

  Zo gaat de temperatuur deze week steeds verder omhoog en wordt het volgend weekend (24 & 25 augustus) weer zomers warm in Nederland. In het hele land is de minimum temperatuur zeker 25 graden. In het zuiden en oosten kan het mogelijk zelfs 30 graden worden.

  Regen


  Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen.

  Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen

  Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 10:10

  Ongeloof en shock. De ouders van atleet Roelf B. (21) snappen nog steeds niet dat hun zoon in Hongarije is opgepakt voor drugshandel. In een interview met De Volkskrant omschrijven ze hun zoon als een zeer gedisciplineerd sporter.

  Het was volgens hen de eerste keer dat hij muziekfestival Sziget in Boedapest bezocht, in tegenstelling tot verhalen die rondgingen over dat hij er vorig jaar ook al drugs zou hebben verkocht.

  'Niks voor hem'


  Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing.
  Likeability of5

  Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing

  Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing. Foto: Colourbox.

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:30

  Jeukende ogen, een loopneus en krabben als een malle. Allergisch zijn is geen pretje. Voor de mensen onder ons die allergisch zijn voor katten kan daar binnenkort echter iets aan gedaan worden. Er komt namelijk een vaccin dat je kattenallergie op kan lossen.

  Britse wetenschappers hebben na tien jaar onderzoek eindelijk een vaccin ontwikkeld. HypoCat is een middel dat, na injectie, de proteïne Fel d 1 afbreekt. Die stof zit in het speeksel van katten en veroorzaakt je allergie.

  Geduld


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit.

  Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit

  Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:40

  Geld verdienen met het verkopen van persoonsgegevens. Uit documenten in handen van het AD blijkt dat energieverkopers het massaal doen. Zo wisselen ze op grote schaal adressen, bankrekeningnummers en burgerservicenummers uit om telefonisch te kunnen verkopen.

  Diverse bedrijven handelen in deze persoonsgegevens. Volgens meerdere bronnen gaat het ook om gegevens uit datalekken die vervolgens worden verkocht. Daarnaast delen verkopers onderling grote hoeveelheden persoonlijke gegevens.

  Identiteitsfraude


  Bevestigd: Epstein pleegde zelfmoord in cel

  Bevestigd: Epstein pleegde zelfmoord in cel

  De gevangenis waar Epstein dood werd gevonden / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De 66-jarige miljardair Jeffrey Epstein heeft inderdaad zelfmoord gepleegd. Dat blijkt uit de officiële resultaten van de lijkschouwing, schrijft The New York Times. 

  Botbreuken

  Bijna een week geleden werd de steenrijke Epstein levenloos in zijn cel in Manhattan gevonden. Uit onderzoek bleek dat hij zichzelf heeft opgehangen. Eerder werden al botbreuken in zijn nek geconstateerd. De dood en botbreuken waren aanleiding voor vele complottheorieën. Zo werd gedacht dat Epstein vermoord zou zijn in zijn cel.


  Groenland niet te spreken over plan Trump

  Groenland niet te spreken over voorstel Trump

  / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Denemarken en Groenland waren op zijn zachtst gezegd not amused met het voorstel van de Amerikaanse president Donald Trump om Groenland te kopen. „We willen best onderhandelen, maar we zijn NIET te koop", laten Deense en Groenlandse ministers weten.

  1 april


  Parachutiste overleeft val van 1500 meter

  Parachutiste overleeft val van 1500 meter

  Parachutiste overleeft val van 1500 meter. Foto ter illustratie: Unsplash.

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een vrouw heeft in Canada een val van meer dan 1500 meter overleefd nadat haar parachute niet was opengegaan. Een ooggetuige zei tegen de nieuwszender Radio-Canada dat zowel haar gewone parachute als het reserve-valscherm niet hun werk deden.

  De ervaren parachutiste overleefde de val doordat ze in bomen terechtkwam. Ze ligt in het ziekenhuis met verschillende botbreuken, onder meer meerdere wervels, maar is buiten levensgevaar.

  Onderzoek


  'Verdachte situatie' blijkt bitterballenfeestje
  Likeability of5

  'Verdachte situatie' blijkt bitterballenfeestje

  'Verdachte situatie' blijkt bitterballenfeestje. Foto: ANP.

  Foto van 'Daisy Heyer'

  GISTEREN

  Een 'verdachte situatie' in het Zuid-Hollandse dorp Ter Aar waarvoor de politie werd ingeschakeld, blijkt nogal een onschuldige (en daarmee tikkeltje hilarische) oorzaak te hebben: bitterballen bakken!

  Een chauffeur die goederen kwam brengen zag bij een bedrijf dat de deur openstond en dat er een aantal fietsen aanwezig waren bij het pand. De man vertrouwde de boel niet en besloot daarop de politie te bellen, meldt de Politie Kaag en Braassem op Twitter.


  lol
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar