In het nieuws

Leraren denken aan vervolgstaking in november

Leraren denken aan vervolgstaking in november

Basisschoolleraren protesteren tegen hoge werkdruk en laag salaris. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

2 OKT 2017

Twee basisschoolleerkrachten, Thijs Roovers en Jan van de Ven van actiegroep Primair Onderwijs, hebben voor elkaar gekregen wat niemand anders lukte. Aankomende donderdag wordt er landelijk gestaakt door basisschoolleraren voor meer loon en minder werkdruk. De mannen geven aan hier pas mee op te houden als het geld er is.

De actiegroep PO in actie maakte vanmorgen bekend dat als de staking van aankomende donderdag niets oplevert, er in november opnieuw voor twee dagen wordt gestaakt. De scholen blijven donderdag de hele dag dicht.

Vakbonden niet op de hoogte

Bij de actiegroep zijn meer dan 43.000 leerkrachten aangesloten. De vakbonden zijn echter niet op de hoogte van het plan. Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb) reageert verrast in de Volkskrant: „We zijn samen aan het actievoeren. Dan lijkt het me ongebruikelijk dat een van de organisatoren zelfstandig nieuwe stappen aankondigt. Ik vind het jammer dat het zo gaat, want we hebben elkaar hard nodig."

'Wij gaan door'

Volgens Jan van de Ven is dit echter het moment: „Als donderdag niet gebeurt wat wij willen, dan gaan wij door. Het liefst met alle bonden. Als zij niet meedoen, gaan wij door met het deel dat wel bereid is om door te gaan met acties. Er is een enorme actiebereidheid onder leraren.”

Het doel van de actiegroep is 900 miljoen euro extra voor salarissen, en 500 miljoen euro om de werkdruk te verlagen.

BEKIJK OOK


  Views

  200+

  Geen debat voor Baudet 'beneden zijn waardigheid'

  Geen debat voor Baudet 'beneden zijn waardigheid'

  Baudet tijdens het debat van vrijdag / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  De gemoederen in de Tweede Kamer zijn vrijdag flink opgelopen, toen Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet aankondigde debatteren „beneden zijn waardigheid" te vinden. Hij wil niet „zinloze argumentaties afsteken", hij denkt dat er toch niet naar hem wordt geluisterd.

  Scherpe kritiek

  Zijn uitspraken konden op scherpe kritiek vanuit de Kamer rekenen. De coalitiefracties VVD, CDA, D66 en Christenunie haalden naar hem uit. Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver deed een duit in het zakje: hij zei het niet vaak eens te zijn met PVV-leider Geert Wilders, maar „hij staat hier tenminste".


  Views

  400+

  Kan een smartphone je digitale zakelijke partner zijn?

  Een smartphone die ook je digitale zakenpartner is

  In samenwerking met Huawei

  18 SEP 2018

  Speciaal ontwikkeld voor de ambitieuze young professional: de nieuwste Mate 20 lite smartphone van Huawei. De vraag of je smartphone ook je digitale zakenpartner kan zijn kan met deze serie direct met ‘ja’ worden beantwoord. Die young professionals hebben uiteraard te maken met tal van zakelijke partners in levenden lijve, maar zij hebben er nu ook een digitale ‘collega’ bij.

  Nu al in Nederland

  Werd eerder dit jaar de Huawei P20 Pro gelanceerd (de smartphone met tal van bijzondere fotografiemogelijkheden), onlangs was het op consumentenelektronicabeurs de beurt aan de Mate 20 lite. Met de woorden ‘ideale combinatie van beauty & brains, met kracht, functionaliteit en fotografie in een strak en eigentijds zakenjasje’ werd het nieuwe pronkstuk uit Azië gelanceerd.


  Views

  2k+

  'Een biertje minder' Nederland drinkt minder alcohol

  'Een biertje minder' Nederland drinkt minder alcohol

  Studenten proosten met bier / Getty Images

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Hoewel Nederlanders minder zijn gaan drinken, is alcohol jaarlijks voor meer dan drie miljoen mensen de doodsoorzaak. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

  Drankprobleem

  Vooral mannen overlijden door alcohol. Toch is Nederland een van de landen waar schadelijk alcoholgebruik het minst voorkomt, stelt de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA). „Nederland staat in de top 3", stelt STIVA. Anderhalf procent van de Nederlanders heeft een drankprobleem, maar „in vergelijking met het Europees gemiddelde van 8,8 procent is dit een gunstig resultaat. Maar onze ambities gaan verder."


  Views

  400+

  ‘We moeten iets doen’ Al 45000 euro voor Oss
  Likeability of 5

  ‘We moeten iets doen’ Al 45000 euro voor Oss

  Leraren bij de gedenkplaats bij de spoorwegovergang in Oss / ANP

  Foto van 'Anne Kersten'

  GISTEREN

  „Mijn hart brak toen ik het nieuws hoorde.” Nick Nietveld zat in de auto met zijn vriendin toen hij de eerste berichten over het treindrama in Oss binnenkreeg. „Ik wilde helpen. Die mensen komen straks in zulk zwaar weer terecht”, vertelt Nietveld. „Ik moet iets doen.” Dus startte hij een inzamelingsactie.

  Anonieme donaties

  „De nabestaanden en familie hebben nu al zo’n zware klap te verduren, en dan moet de financiële klap nog komen.” Nietveld ziet grote uitgaven. „Er moet een begrafenis betaald worden, of een rolstoel of aanpassingen in huis gedaan worden.” Volgens hem kan een begrafenis algauw vijftienduizend euro kosten en „je weet niet hoe die mensen uit zo’n situatie komen”.


  love
  user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

  Views

  600+

  Vaker incidenten met stins op spoorwegovergangen

  Vaker incidenten met stints op spoorwegovergangen

  De spoorwegovergang waar het ongeluk gebeurde / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Na het drama in Oss, waarbij een stint en een trein met elkaar in botsing kwamen en vier kinderen kwamen te overlijden, komen vanuit het hele land berichten over stints die (tijdelijk) niet meer gebruikt worden. RTL Nieuws schrijft dat er vaker incidenten met stints zijn geweest.

  Kinderen gered

  Een buitenschoolse opvang in Baarn heeft twee keer met een stint stilgestaan op het spoor, waarbij er één keer kinderen door de bestuurder en omstanders uit de stint zijn gehaald.


  Views

  900+

  Verkeersveiligheid stint werd in twijfel getrokken

  Verkeersveiligheid stint werd in twijfel getrokken

  Illustratie van een stint / Stint Urban Mobility

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  In het verleden zijn er kanttekeningen geplaatst bij de verkeersveiligheid van de stint. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) laat weten dat de toelatingsprocedure voor de elektrische bolderkar tegen het licht wordt gehouden. Ze ziet overigens geen reden om stints op de openbare weg nu ineens te verbieden.

  Te breed

  In 2011 toonden de RDW, de overheidsdienst die over voertuigregistraties gaat, en de Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zich kritisch tegenover de stint. De RDW merkte op dat het vervoersmiddel te breed is: de stint heeft een breedte van 110 centimeter, terwijl het maximum voor een voertuig in die categorie 75 centimeter is. Dat werd echter niet als een onoverkomelijk bezwaar gezien, bakfietsen van 150 centimeter mogen de weg namelijk ook gebruiken.


  Views

  600+

  Studentenleven: ‘Al mijn geld geld gaat op aan huur'

  Studentenleven: ‘Al mijn geld gaat op aan huur'

  Studentenkamer. Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Heb je moeite met het betalen van je huur? Raap je iedere euro bij elkaar om je collegegeld te betalen? Ga je helemaal niet studeren omdat het te duur is? Let op: vanaf volgend jaar hebben studenten nóg minder te besteden. Studenten gaan er vanaf 2019 gemiddeld twee procent op achteruit.

  Dat meldt het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, in een vrijdag verschenen rapport. „We hebben in Nederland het ‘leven lang leren’ vervangen door een ‘leven lang lenen’ en tegelijkertijd het onderwijs voor een groter wordende groep in onze samenleving nog minder toegankelijk gemaakt”, staat er in het rapport beschreven.

  Studenten vissen achter het net


  Views

  800+

  Lerares ontslagen na misplaatste berichten over Oss

  Lerares ontslagen na misplaatste berichten over Oss

  Bloemen worden neergelegd bij de spoorwegovergang in Oss / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Een lerares van de Haagse basisschool CBS De Spiegel is ontslagen naar aanleiding van uitingen op social media. De juf reageerde op grove wijze op de treinvertragingen door het ongeluk in Oss.

  Lerares ontslagen na misplaatste berichten over Oss

  Bericht van de inmiddels ontslagen leraren / Screenshot

  Ontslag


  Views

  1k+

  Hoe kunnen de kinderen in Oss omgaan met verlies?

  Rouwtherapeut Leoniek van der Maarel legt uit hoe de kinderen op de bassichool de Koreanar het beste met dit verdriet om kunnen gaan. Foto: ANP

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  GISTEREN

  Het tragische ongeval met de elektrische bakfiets en trein in Oss houdt vele mensen bezig. Bij het ongeluk kwamen vier kinderen om het leven. Een vijfde meisje van elf ligt zwaargewond in het ziekenhuis, net als de volwassen bestuurster van de zogenoemde stint. Bekende mensen en politici delen hun medeleven op sociale media.

  Volgens Leoniek van der Maarel, rouwtherapeut bij Stichting Achter de Regenboog kunnen we spreken van nationaal medeleven. ,,Zodra er kinderen bij betrokken zijn, betrekken we een ongeluk sneller op ons zelf. We kunnen -ook als je geen kinderen hebt- snel voelen hoe verschrikkelijk het is als je een kind verliest. De kinderen die zijn omgekomen zijn nog zo jong, ze hebben het leven nog niet kunnen proeven. Dat is tegen de natuur in. Je voelt de kwetsbaarheid.”

  'Je wilt iets doen'


  Views

  500+

  Grote protestdag publieke sector op 2 oktober

  Grote protestdag publieke sector op 2 oktober

  Leraren protesteren / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Op 2 oktober moet het druk gaan worden in Den Haag: werknemers uit de zorg, onderwijs, politie en defensie worden opgeroepen om dan naar de stad te gaan voor een protestbijeenkomst. Wie zich aangesproken voelt, mag aansluiten.

  Dividendbelasting

  De protestbijeenkomst wordt georganiseerd door vakbond FNV en beroepsverenigingen uit de publieke sector. Het protest richt zich tegen de hoge werkdruk, achterblijvende lonen en groeiende personeelstekorten. Vorig jaar rond deze tijd vroeg het onderwijs ook al massaal aandacht voor deze punten. De basisschoolleraren zijn van mening dat ze een veel te hoge werkdruk moeten combineren met een te laag salaris. Afgelopen jaar werd duidelijk dat hun eisen voor een deel ingewilligd worden, maar daar zijn ze nog niet tevreden mee.


  Views

  400+

  Na volgende week herdenkingsbijeenkomst Oss

  Na volgende week herdenkingsbijeenkomst Oss

  Er worden bloemen bij de spoorwegovergang in Oss gelegd / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  De gemeente Oss zal een algemene herdenkingsbijeenkomst organiseren voor de overleden kinderen van het ongeluk met de elektrische bakfiets van donderdag. Die bijeenkomst zal pas na volgende week plaatsvinden, volgende week vinden de uitvaarten plaats.

  Condoleance

  Over de aard van de herdenkingsbijeenkomst wordt nog overlegd met de ouders van de overleden kinderen en andere nabestaanden. Daarna wordt ook pas meer duidelijk over de datum en de manier van herdenken. De gemeente liet vrijdagmiddag weten veel vragen te krijgen over een gezamenlijke plechtigheid.


  Views

  600+

  Meer kinderopvangorganisaties houden stints binnen

  Een dag na het dodelijke ongeval met een stint in Oss hebben meer kinderopvangorganisaties besloten om de elektrische voertuigen voorlopig niet meer te gebruiken, zolang er geen duidelijkheid is over de oorzaak.Foto: ANP

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  GISTEREN

  Een dag na het dodelijke ongeval met een stint in Oss hebben meer kinderopvangorganisaties besloten om de elektrische bakfietsen voorlopig niet meer te gebruiken, zolang er geen duidelijkheid is over de oorzaak.

  De sprinter van Den Bosch naar Nijmegen botste op een bakfiets met daarin een groep kinderen. Vier van de kinderen komen te overlijden. Een raakt zwaar gewond net zoals de begeleidster.

  Onder meer Partou laat de stints voorlopig staan. Partou heeft meer dan driehonderd locaties en is daarmee een van de grootste organisaties van Nederland. Ook Doomijn, dat ongeveer tweehonderd locaties in het noorden en het oosten heeft, houdt de stints binnen.


  Views

  500+

  Camera videoLeerlingen De Korenaer in Oss weer naar school

  Mensen leggen bloemen neer bij de spoorwegovergang aan de Braakstraat in Oss waar vier kinderen omkwamen bij een ongeluk tussen een trein en een elektrische bakfiets. Foto: ANP

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  GISTEREN

  Basisschool De Korenaer in Oss heeft vrijdagmorgen de deuren weer geopend voor de leerlingen. De school heeft vrijdag een aangepast programma, dat begint met een gezamenlijke bijeenkomst voor alle ouders en de ongeveer vierhonderd schoolkinderen. Op de school is slachtofferhulp aanwezig.

  Alle vijf kinderen die donderdag betrokken waren bij het ongeluk met de elektrische bolderkar zaten op De Korenaer. Bij de school hangt de vlag halfstok. Op het schoolplein zijn bloemen en knuffels neergelegd. Ouders en kinderen trotseren de stromende regen om daar even stil te blijven staan.


  Views

  2k+

  Efteling mag uitbreiden, ondanks bezwaren omwonenden

  Efteling mag uitbreiden, ondanks bezwaren omwonenden

  Efteling mag uitbreiden, ondanks bezwaren omwonenden. Foto: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Na vier jaar is er eindelijk groen licht voor De Efteling. Het park mag uitbreiden en daarmee doorgroeien van vijf naar zeven miljoen bezoekers per jaar in 2030. Inderdaad: er komen dus nieuwe attracties bij!

  Omwonenden

  Niet iedereen is even blij met de groei van het pretpark in Kaatsheuvel, met name de omwonenden. Dit komt onder andere door de toenemende verkeersdrukte die het pretpark met zich meeneemt.


  Views

  1k+

  Kom je de dood van je kind ooit te boven?

  Foto: Colourbox

  Foto van 'Iris Hermans'

  GISTEREN

  Kom je ooit de klap te boven als je kind sterft? Dat hangt van het rouwproces af, vertelt rouwcoach Ed van der Vight.

  Over een tijdje

  ‘Wat verschrikkelijk!’, schoot het donderdagochtend door het hoofd van Ed van der Vight en miljoenen andere Nederlanders. Maar ook: ik hoop dat de families over een tijdje goed kunnen rouwen, ,,alleen dan kun je ooit op een dag weer verder na de dood van je kind.” Over een tíjdje, benadrukt hij. Nu zeker nog niet, ,,nu is een tijd van een onvoorstelbaar groot verdriet, de families zijn in een rollercoaster terechtgekomen waar ze helemaal niet in willen zitten.”


  Views

  1k+

  Koopakte onbegrijpelijk, maar we tekenen toch

  Koopakte onbegrijpelijk, maar we tekenen toch

  Slechts één derde van de consumenten zegt juristentaal te begrijpen. Foto: Colourbox

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Stel je voor. Je hebt maanden gezocht naar een koophuis en bent éindelijk het perfecte stekkie tegengekomen. Je bent zó blij, dat je in alle enthousiasme direct een krabbel zet onder je koopakte. Jij met ‘al je verstand’ denkt dat het wel goed zit, dus gaat een contract aan zonder dat je weet wat al dat juridisch jargon nou eigenlijk betekent.

  Juristentaal

  Bijna de helft van alle consumenten zet zijn handtekening onder een koopakte, hypotheekakte of arbeidsovereenkomst zonder te snappen wat daar staat. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek van de juridische dienstverlener DAS en enquêtebureau Ipsos. Slechts één derde van alle ondervraagden zegt juristentaal te begrijpen.


  Views

  600+

  Lees de krant van morgen nu al online

  Foto van 'metronieuws'

  20 SEP 2018

  Het is bijna weekend en de laatste krant van deze week, de krant van vrijdag 21 september, vind je morgen op onder andere de grote stations. Wie niet kan wachten, of morgen een dagje thuis blijft, kan de krant hier alvast lezen.

  Natuurlijk besteden we veel aandacht aan wat ons allemaal sinds gisterochtend bezighoudt: het hartverscheurende ongeluk met een elektrische bolderkar in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen. We vragen aan rouwcoach Ed van der Vight hoe, en of de ouders en de familieleden de dood van de kinderen te boven kunnen komen. Van der Vight verloor zijn zoontje en weet dat wisselende emoties erbij horen. Ook besteden we aandacht aan de reacties op het ongeluk, en de bijzondere herdenking die spontaan werd georganiseerd.

  Verder schrijven we over de ‘bizarre’ oproep van een moeder om een mazelenfeestje te organiseren om kinderen doelbewust te besmetten. Zo zou er ‘een sterke generatie ontstaan’. De Facebookoproep kon rekenen op veel woede. Ook lees je onder andere het laatste nieuws over Jos Brech, het leven van Glennis Grace na America’s Got Talent, het nieuwe album van Mumford & Sons en reistips voor Zuid-Spanje.


  Views

  600+

  Veel doden bij gekapseisde veerboot op Victoriameer

  Een stuk van het Victoriameer. Afbeelding ter illustratie: Getty

  Foto van 'metronieuws'

  20 SEP 2018

  Honderden mensen worden vermist nadat een veerboot is gekapseisd op het Victoriameer in het noorden van Tanzania. Ruim veertig doden zijn al geborgen. De Tanzaniaanse regering vreest dat er meer dan tweehonderd mensen zijn verdronken.

  Lokale autoriteiten melden aan de BBC dat het schip overbelast was en meer dan vierhonderd mensen aan boord had. Ruim honderd opvarenden zouden zijn gered. Inwoners zouden helpen bij de reddingsoperatie.


  Views

  1k+

  'Elkaar vinden in verdriet' bij herdenking drama Oss

  Honderden mensen waren aanwezig bij de herdenking. Foto: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  20 SEP 2018

  Bijzonder: honderden mensen zijn donderdagavond in Oss samengekomen voor een spontane herdenking voor de slachtoffers van het noodlottige ongeluk.

  Er zijn veel kinderen aanwezig. Donderdag werd de bijeenkomst op Facebook ‘georganiseerd’ door oproepen. Massaal kwamen mensen bloemen neerleggen en steun betuigen aan de nabestaanden.

  Een zee met bloemen


  Views

  1k+