In het nieuws

Kleinere zorgverzekeraars scoren het beste

De kleine zorgverzekeraars zijn het populairst. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

24 OKT 2017

(Bijna) iedereen vindt de zorgverzekering te duur dus vullen we in december de ene zorgvergelijker na de andere in om eventueel voordelig over te kunnen stappen. De Consumentenbond vraagt al 5 jaar lang naar de mening van 10.000 panelleden over hun zorgverzekeraar en hoe tevreden ze hierover zijn. Wat blijkt: De kleinere verzekeraars komen als winnaar uit de bus.

De Consumentenbond heeft de Zorgmonitors van de afgelopen 5 jaar naast elkaar gelegd „om de balans op te maken”. Hieruit blijkt onder meer over welke zorgverzekeraar klanten het meest tevreden zijn, welke het beste de betalingen afhandelt en welke de beste website heeft. Consumenten waren het meest tevreden over de zorgverzekeraars DSW, ONVZ en PNOzorg. De 4 grote verzekeraars CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis doen het minder goed.

Tevreden over dienstverlening

In iedere Zorgmonitor wordt standaard geklaagd over te hoge premies en eigen risico, maar waar de panelleden wel tevreden over zijn is de service van hun zorgverzekeraar. „Sterker nog: Ruim twee derde van de Nederlanders is nog nooit overgestapt van zorgverzekering”, laat de Consumentenbond weten. Gemiddeld geven de panelleden een 7,6 voor dienstverlening. Het hoogst scoren DSW, ONVZ en PNOzorg. Over 5 jaar bekeken krijgt dit drietal een 8,1. De laagst scorende zijn allemaal grote verzekeraars of vallen onder een groot concern. Hekkensluiter is VGZ met een 7,2, op de voet gevolgd door Avéro Achmea, Zilveren Kruis, Menzis, IZZ en Delta Lloyd.

Onoverzichtelijke website

De verschillen tussen de best en minst scorende verzekeraars zitten onder andere in de beoordeling van de klantenservice en de website. Zo doet die laatste van Avéro Achmea het al jaren niet best onder de panelleden. „Je hebt geen inzicht in wat er allemaal gedeclareerd is”, luidt een van de kritieken. „Zo kan ik niet controleren op verkeerde rekeningen en die zijn er wel weet ik uit ervaring.”

Waar iedere verzekeraar wel goed op scoort is het uitbetalen van zorgkosten aan verzekerden en zorgverleners. In 2012 had 80 procent van de panelleden daar nooit problemen mee en in 2016 is dat gestegen tot ruim 90 procent. Het minst tevreden zijn consumenten over de prijs-kwaliteit verhouding van de basisverzekering en aanvullende verzekering.

Maar weinig overstappers

Veel mensen vullen tegen het einde van het jaar een zorgvergelijkingswebsite in om te kijken of het voordeliger is om over te stappen. Toch maken uiteindelijk niet veel mensen een overstap. Rond de 6,5 procent gaat hiertoe over. Volgens de Consumentenbond uit tevredenheid over de eigen zorgverzekeraar. „Een ander veelgenoemde reden om te blijven is de collectiviteit waar verzekerden, meestal via de werkgever, in zitten.”

Aanvullend en eigen risico

Wat ook uit de Zorgmonitor blijkt is dat er steeds minder aanvullende zorgverzekeringen worden afgesloten. Daarnaast kiezen steeds meer verzekerden voor het verhogen van het eigen risico. Dit jaar is dat 12 procent.

Vanaf half november kan er weer overgestapt worden naar een andere zorgverzekeraar of kan het huidige pakket worden aangepast. „Vaak is een lagere premie een reden om over te stappen, maar vind je service belangrijk, dan kan het geen kwaad om eens naar de kleinere verzekeraars te kijken.”

BEKIJK OOK


  RMMN: 'Imams, wijd preek aan slachtoffers Utrecht'

  RMMN: 'Imams, wijd preek aan slachtoffers Utrecht'

  De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) vraagt imams om in de preek van vrijdag aandacht te besteden aan de aanslag in Utrecht afgelopen maandag

  Foto van 'Metro en ANP'

  4 MIN

  De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) vraagt imams om in de preek van vrijdag aandacht te besteden aan de aanslag in Utrecht afgelopen maandag. Zo'n tachtig moskeeën zijn bij de raad aangesloten.

  „Afgelopen maandag zijn wij als samenleving opgeschrikt door een afschuwelijke schietpartij in Utrecht. Daarbij zijn drie doden gevallen", stelt de raad. „Wij vragen U in uw preek aandacht te wijden aan het nastreven van een verbindende samenleving waarin de burgers zich veilig kunnen voelen.''

  Schietpartij 24 oktoberplein


  Extra controlelampje moet Boeing 737 MAX waarschuwen

  Extra controlelampje moet Boeing 737 MAX waarschuwen

  Boeing 737 MAX toestellen worden uitgerust met een extra controlelampje

  Foto van 'Metro en ANP'

  56 MIN

  Vliegtuigbouwer Boeing gaat hoogstwaarschijnlijk een extra controlelampje in zijn 737 MAX-toestellen inbouwen die over de hele wereld aan de kant zijn gezet na twee fatale vliegtuigcrashes. Zakenkrant Financial Times weet te vertellen dat het lampje piloten gaat waarschuwen als belangrijke sensoren niet werken.

  Het lampje was al een optie, waar vliegtuigmaatschappijen tijdens de bestelling voor konden kiezen bestellen. Aangezien het lampje niet inclusief de bestelprijs was, lieten veel maatschappijen het 'extraatje' links liggen.  iBoeing wilde de zakenkrant geen commentaar geven.

  Waarschuwen


  Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

  Camera videoVoor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

  Gumbootdansers.

  In samenwerking met South African Tourism

  GISTEREN

  Nog maar drie dagen te gaan en dan is de South African Dance Battle dáár. Voor wie het gemist heeft: zaterdag komen buitengewoon talentvolle dansers, onder meer uit Zuid-Afrika, naar Zaandam om een heuse battle uit te vechten eh… te dansen.

  De South African Dance Battle is een initiatief van South African Tourism, dit onder de noemer Ontmoet Zuid-Afrika. De reisorganisatie wil iedereen laten genieten van het land, dat zo bekend staat om de levendige cultuur, ongerept wild, adembenemende landschappen, als outdoorparadijs, de zonovergoten kust, bruisend stadsleven en de aardige mensen.

  Live op Facebook


  Geen geknal meer in onrustige wijken Rotterdam

  Geen geknal meer in onrustige wijken Rotterdam

  Vuurwerk op de Erasmusbrug in Rotterdam tijdens de jaarwisseling

  Foto van 'Naomi Defoer'

  1 UUR

  Rotterdam voert nog deze Oud & Nieuw een beperkt vuurwerkverbod in. Alleen in stadsdelen waar het afgelopen jaren uit de hand is gelopen, geldt het verbod. In de rustige wijken mag er nog wel geknald worden. 
  Alhoewel burgemeester Ahmed Aboutaleb een algeheel verbod wilde, koos de raad hiervoor op aanraden van VVD. Zij vond een algeheel verbod een stap te ver gaan.

  Elk jaar wordt gekeken in welke delen van de stad Oudejaarsavond onrust is veroorzaakt.  „Alleen in die gebieden waar het met oud en nieuw steevast uit de klauwen loopt, dus niet voor de hele stad’’, zei VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans. „Vuurwerk afsteken is een mooie traditie, ook in Rotterdam. Dat houden we zo in ere."

  Vuurwerkvrijezones


  Met super Picnic zonder winkels ‘keerde de melkboer terug’

  Met super zonder winkels 'keerde de melkboer terug'

  Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic.

  Foto van 'Erik Jonk'

  1 UUR

  Picnic, de bezorg-supermarkt zonder winkels, is uitgeroepen tot snels groeiende bedrijf van Nederland.

  „We werden voor gek verklaard. En als je tegen mij zegt dat iets niet kan, dan is dat gevaarlijk. Dat zeggen namelijk vooral partijen die al in de markt zitten. Als iemand gepikeerd is, is dat meestal een goed teken.” Woorden van Michiel Muller, een van de oprichters van Picnic, woensdagavond tijdens Business Boost Live in Rotterdam. Tijdens het evenement voor en door ondernemers, werd zijn bedrijf geëerd met de Gouden Groeier. Picnic is het snelst groeiende bedrijf in Nederland over de periode 2015 – 2018.

  Geduld hebben


  Rivieroevers Nederland erg vervuild met plastic

  Rivieroevers Nederland erg vervuild met plastic

  Langs de rivieroevers van Maas en Waal zijn meer 77.000 duizend stuks vuil gevonden

  Foto van 'Naomi Defoer'

  2 UUR

  Dat ene ontsnapte snoeppapiertje, een in het gras gevallen rietje of een rode Coca-Cola dop. De rivieroevers in ons land hebben er last van. Ze zijn erg vervuild met afval en vooral plastic is de grote boosdoener. Dat blijkt uit onderzoek van medewerkers en vrijwilligers van het samenwerkingsverband Schone Rivieren.

  Tweehonderd plaatsen langs de Maas en de Waal zijn gecheckt op afval, waarna bijna zevenenzeventig duizend stuks zijn gevonden. Daarvan was 84 procent plastic.

  Flessen en doppen


  'Wallen zijn uniek, dat verhaal moet je vertellen'

  'Wallen zijn uniek, dat verhaal moet je vertellen'

  / Foto Amsterdam Red Light District Tour

  Foto van 'Anne Kersten'

  2 UUR

  Per 1 januari 2020 zouden ze verdwenen moeten zijn van de Amsterdamse Wallen: de hordes toeristen, die in de ‘spits’ met wel honderden tegelijk over de kinderkopjes schuifelen. Het college van B en W vindt het „niet respectvol richting de sekswerkers”. Wethouder Udo Kock vindt het sowieso „niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie”. Naast de buurtbewoners ondervinden vooral sekswerkers en ondernemers veel overlast van beschonken en respectloze toeristen. Ook moeten de maatregelen helpen tegen de drukte op de Wallen.

  Verbazing

  Elard Tissot van Patot ziet een andere kant van het verhaal. Zijn bedrijf organiseert sinds 2014 groepsrondleidingen over de Wallen. „Ik vind dat de Wallen júist een toeristenattractie moeten blijven, iedereen moet deze buurt toch kunnen zien?” Van de toeristen krijgt hij namelijk tientallen vragen over de sekswerkers, de buurt en hoe bordelen naast kinderdagverblijven kunnen bestaan. „Ze verbazen zich over hoe het hier gaat, dat dat hier gewoon kán. Het is belangrijk dat zij hierover blijven horen”, aldus Tissot van Patot.


  Uilenliefhebber Baudet bekend om z'n uitspraken

  Uilenliefhebber Baudet bekend om z'n uitspraken

  / ANP

  Foto van 'Anne Kersten'

  3 UUR

  Als er anno 2019 geen belletje gaat rinkelen bij de naam Thierry Baudet, is het ergens toch misgegaan. Deze man, politicus van het jaar 2017, is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. Zijn partij, Forum voor Democratie, schoot van nul naar tien zetels in de Eerste Kamer. De grootste overwinning sinds het bestaan van de partij. Wie is die Baudet en wat is het ding met die uil van Minerva, waar hij maar niet over ophoudt?

  Aandacht

  Baudet komt uit Heemstede, rondde netjes zijn gymnasium af en studeerde tegelijkertijd geschiedenis én rechten aan de Universiteit van Amsterdam. In 2012 behaalde hij een doctoraat in rechten en in 2015 richtte hij zijn partij Forum voor Democratie op. In eerste instantie als denktank, maar in 2016 werd het omgevormd tot politieke partij. Na de verkiezingen van 2017 kwam Baudet in de Tweede Kamer terecht.


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  19 MRT 2018

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Dikke files op A58 bij Moergestel na ongeluk

  Dikke file: A58 Eindhoven door ongeluk dicht

  Verkeer al rijdende op de A58 bij Moergestel moet extra tijd incalculeren vanwege een ongeluk

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  Verkeer op de A58 bij Moergestel moet donderdagavond extra tijd incalculeren vanwege een ongeluk. De rijbaan richting Eindhoven is afgesloten.

  Rijders richting Tilburg hebben te maken met een lange file door afremmende kijkers, die naar het ongeluk kijken. Rijkswaterstaat denkt dat de snelweg pas in de loop van de avond weer helemaal vrij is.

  Knooppunt afgesloten


  Amsterdam neemt deelfiets terug

  Amsterdam neemt deelfiets terug

  Amsterdam gaat dit jaar nog experimenteren met de deelfiets en deelbromfiets

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 18:36

  Amsterdam heeft 'liefdesverdriet' en wil de deelfiets terug. De gemeente wil de komende twee jaar experimenten gaan doen met de stalen ros. Niet alleen de normale maar ook de elektrische deelbromfiets krijgt een tweede kans. Dat maakte wethouder Sharon Dijksma (PvdA) minister van Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit bekend.

  De hoofdstad deed de fiets in 2017 in de ban vanwege de overlast in openbare ruimten. Dijksma wil de deelfietsen in een kleiner aantal terug en bovendien reguleren.

  Parkeerdruk verminderen


  Onee! Facebook sloeg wachtwoorden onbeveiligd op

  Oh nee! Facebook sloeg wachtwoorden onbeveiligd op

  Facebook heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onbeveiligd opgeslagen

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 18:01

  Welkom123, wachtwoord en 12345678. Facebook heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onbeveiligd opgeslagen. Daar kwam knappe kop (beveiligingsonderzoeker) Brian Krebs achter. 
  Het socialmediabedrijf zelf zegt dat er geen bewijs is gevonden waaruit blijkt dat werknemers mogelijk misbruik hebben gemaakt van de wachtwoorden.

  Facebook-medewerkers zouden programma's hebben ontworpen die de wachtwoorden van Facebookers opsloegen op de interne servers van het bedrijf. Meer dan twintigduizend werknemers van Facebook hadden toegang tot de honderden miljoenen wachtwoorden. Volgens de socialmediagigant hoeft niemand zijn wachtwoord aan te passen.

  Privacy


  Meer illegale overstekers Rotterdamse haven

  Meer illegale 'inklimmers' Rotterdamse haven

  Een vrachtwagen naar Harwich Engeland wordt gecontroleerd op inklimmers

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 17:17

  De politie en marechaussee hebben het vorig jaar druk gehad. Zo hielden zij in totaal 1371 'inklimmers' aan in de haven van Rotterdam, waarvan de meeste (897) met een Albanese nationaliteit. Een jaar eerder lag dit totaal aantal nog onder de duizend, waarvan meer dan zevenhonderdvijftig Albanezen. Dit blijkt uit een brief van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan een Rotterdamse raadscommissie.

  Zonder visum

  Inklimmers zijn mensen die in trailers, containers of laadbakken klimmen of in de buurt van de veerdiensten naar Groot-Brittannië aangetroffen worden. Ze zijn expres naar het havengebied gekomen om vandaar stiekem de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.


  Trainingsbroeken zijn hip, ook in de klas

  Foto ter illustratie. Bron: Unsplash/ Ethan Haddox

  Foto van 'Cerise van Vliet'

  VANDAAG, 16:39

  Trainingsbroeken, ze zijn steeds populairder in ons land. Draai een rondje en je ziet soms een hele regenboog aan sportieve kleding. Trainingsboeken met hakken eronder op de catwalk, trainingsbroeken tijdens het boodschappen doen en een trainingsbroek op het schoolplein.

  Dat laatste vinden ze in Duitsland niet meer kunnen. Ook daar lopen op de middelbare school hordes tieners in de makkelijke stofjes. Een middelbare school in Rottenburg heeft de pubers opgedragen hun ‘vrijetijdskleding’ thuis te laten. Volgens de school zijn de broeken bedoeld voor een regenachtige zondag op de bank en niet voor de schoolbanken. Na negen maanden voorbereidingen is de nieuwe regel nu van kracht.

  Modellen en influencers


  Hoe worden we net zo gelukkig als de Scandinaviërs?

  De Scandinaviërs scoren al jarenlang hoge cijfers als het gaat om geluk, hoe doen ze dat toch? Foto: Colourbox

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  VANDAAG, 16:35

  Klagen over het weer, de politiek, de buren, de lange rij bij de kassa of ons salaris; wij Nederlands beheersen het klagen maar al te goed. Best gek want volgens een groot VN-onderzoek behoren we tot een van de gelukkigste landen ter wereld. Nederland heeft zelfs nog nooit zo hoog gestaan en staat dit jaar op plek vijf. Finland pronkt bovenaan de lijst, gevolgd door Denemarken, Noorwegen en IJsland. De Scandinaviërs scoren al jarenlang hoge cijfers als het gaat om geluk, hoe doen ze dat toch?

  Vrijheid, blijheid

  De resultaten van het World Happiness Report 2019 werden woensdag bekendgemaakt. De organisatie heeft geluk gemeten aan de hand van enquêtes en daarbij is gekeken naar factoren als inkomen, levensverwachting, sociale verbondenheid, keuzevrijheid, vrijgevigheid en de mate van corruptie. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2016 en 2018. Buurlanden als Duitsland (17), Verenigd Koninkrijk (15), België (18) en Frankrijk (24) doen het minder goed dan Nederland. Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Afghanistan zijn het minst gelukkig.


  FVD grootst in 3 provincies en 91 gemeenten

  Baudet: Ik snap dat er water bij de wijn moet

  Thierry Baudet (FVD) tijdens de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezing

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 16:25

  Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten is Forum voor Democratie als een pijl uit een boog naar de tien zetels in de Eerste Kamer gesneld. De partij van Thierry Baudet heeft in eenennegentig gemeenten, vooral in Rotterdam, de meeste rood gekleurde vakjes behaald. De partij werd het grootst in drie provincies: Zuid-Holland, Noord-Hollands en Flevoland.

  VVD blijft een kop groter en is hiermee de grootste partij in bijna honderd gemeenten. Gevolgd door CDA (94), GroenLinks en SGP (21). Zo blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP.

  Nek aan nek


  Tiener krijgt 27 jaar voor moord op jong meisje
  Likeability of3

  Tiener krijgt 27 jaar cel voor moord op jong meisje

  Moeder Georgina Lochrane verlaat het hooggerechtshof van Glasgow na de uitspraak

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 15:55

  De Schotse tiener Aaron Campbell (16) uit Glasgow is door de rechtbank veroordeeld tot minimaal zevenentwintig jaar cel voor de ontvoering, verkrachting en moord van de 6-jarige Alesha MacPhail. De rechter sprak van „een koud, ongevoelig, berekenend en gevaarlijk persoon."

  De tiener meende niks verkeerd te hebben gedaan, maar bekende uiteindelijk wel dat hij het meisje heeft gedood. Ook probeerde de koelbloedige dader de schuld op de partner van de vader van het meisje te schuiven.

  Oneindige gevangenisstraf


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Zeker veertig mensen zijn omgekomen door een zinkende veerboot in Irak. Foto: AFP

  Veertig mensen omgekomen op veerboot in Irak

  Zeker veertig mensen zijn omgekomen door een zinkende veerboot in Irak. Foto: AFP

  Foto van 'ANP'

  VANDAAG, 15:19

  Zeker veertig mensen zijn donderdag in Irak omgekomen doordat een overvolle veerboot op de rivier de Tigris zonk. Dat zeggen de lokale politie en medici.

  Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen die niet goed konden zwemmen. Reddingswerkers wisten twaalf mensen in veiligheid te brengen.


  Ondanks de petitie wil parlementsleden niet aan de uitslag van het referendum uit 2016 tornen. Foto: ANP

  700.000 Britten tekenen petitie tegen Brexit

  Ondanks de petitie wil parlementsleden niet aan de uitslag van het referendum uit 2016 tornen. Foto: ANP

  Foto van 'ANP'

  VANDAAG, 14:34

  Een online petitie tegen de Brexit heeft in nog geen twee dagen tijd al 700.000 ondertekenaars. De petitie verzoekt de Britse regering om in de Europese Unie te blijven. Het Britse parlement moet in debat over alle petities die meer dan 100.000 handtekeningen krijgen.

  De site werd overspoeld met mensen die de petitie wilden ondertekenen en was daardoor enige tijd niet bereikbaar. Dat berichtten Britse media.

  Er is geen instemming van derden nodig om de EU te laten weten dat de regering toch geen Brexit wil. In theorie kan de Britse regering dus een verzoek doen om toch bij de Europese Unie te blijven. Maar in het referendum van 2016 stemde een meerderheid voor de Brexit en de meeste parlementsleden, ook de voorstanders van een lidmaatschap, willen niet tornen aan die uitslag.