In het nieuws

Kleinere zorgverzekeraars scoren het beste

De kleine zorgverzekeraars zijn het populairst. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

24 OKT 2017

(Bijna) iedereen vindt de zorgverzekering te duur dus vullen we in december de ene zorgvergelijker na de andere in om eventueel voordelig over te kunnen stappen. De Consumentenbond vraagt al 5 jaar lang naar de mening van 10.000 panelleden over hun zorgverzekeraar en hoe tevreden ze hierover zijn. Wat blijkt: De kleinere verzekeraars komen als winnaar uit de bus.

De Consumentenbond heeft de Zorgmonitors van de afgelopen 5 jaar naast elkaar gelegd „om de balans op te maken”. Hieruit blijkt onder meer over welke zorgverzekeraar klanten het meest tevreden zijn, welke het beste de betalingen afhandelt en welke de beste website heeft. Consumenten waren het meest tevreden over de zorgverzekeraars DSW, ONVZ en PNOzorg. De 4 grote verzekeraars CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis doen het minder goed.

Tevreden over dienstverlening

In iedere Zorgmonitor wordt standaard geklaagd over te hoge premies en eigen risico, maar waar de panelleden wel tevreden over zijn is de service van hun zorgverzekeraar. „Sterker nog: Ruim twee derde van de Nederlanders is nog nooit overgestapt van zorgverzekering”, laat de Consumentenbond weten. Gemiddeld geven de panelleden een 7,6 voor dienstverlening. Het hoogst scoren DSW, ONVZ en PNOzorg. Over 5 jaar bekeken krijgt dit drietal een 8,1. De laagst scorende zijn allemaal grote verzekeraars of vallen onder een groot concern. Hekkensluiter is VGZ met een 7,2, op de voet gevolgd door Avéro Achmea, Zilveren Kruis, Menzis, IZZ en Delta Lloyd.

Onoverzichtelijke website

De verschillen tussen de best en minst scorende verzekeraars zitten onder andere in de beoordeling van de klantenservice en de website. Zo doet die laatste van Avéro Achmea het al jaren niet best onder de panelleden. „Je hebt geen inzicht in wat er allemaal gedeclareerd is”, luidt een van de kritieken. „Zo kan ik niet controleren op verkeerde rekeningen en die zijn er wel weet ik uit ervaring.”

Waar iedere verzekeraar wel goed op scoort is het uitbetalen van zorgkosten aan verzekerden en zorgverleners. In 2012 had 80 procent van de panelleden daar nooit problemen mee en in 2016 is dat gestegen tot ruim 90 procent. Het minst tevreden zijn consumenten over de prijs-kwaliteit verhouding van de basisverzekering en aanvullende verzekering.

Maar weinig overstappers

Veel mensen vullen tegen het einde van het jaar een zorgvergelijkingswebsite in om te kijken of het voordeliger is om over te stappen. Toch maken uiteindelijk niet veel mensen een overstap. Rond de 6,5 procent gaat hiertoe over. Volgens de Consumentenbond uit tevredenheid over de eigen zorgverzekeraar. „Een ander veelgenoemde reden om te blijven is de collectiviteit waar verzekerden, meestal via de werkgever, in zitten.”

Aanvullend en eigen risico

Wat ook uit de Zorgmonitor blijkt is dat er steeds minder aanvullende zorgverzekeringen worden afgesloten. Daarnaast kiezen steeds meer verzekerden voor het verhogen van het eigen risico. Dit jaar is dat 12 procent.

Vanaf half november kan er weer overgestapt worden naar een andere zorgverzekeraar of kan het huidige pakket worden aangepast. „Vaak is een lagere premie een reden om over te stappen, maar vind je service belangrijk, dan kan het geen kwaad om eens naar de kleinere verzekeraars te kijken.”

BEKIJK OOK


  Afgelopen 5 jaar zijn warmste ooit

  Afgelopen 5 jaar zijn warmste ooit

  In een zondag gepubliceerd VN-rapport staat dat de 5-jarige periode die dit jaar eindigt, de warmste ooit zal zijn. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In een VN-rapport dat op zondag gepubliceerd is staat dat de 5-jarige periode die dit jaar eindigt, de warmste ooit zal zijn.

  Het rapport loopt vooruit op de belangrijke klimaattop die maandag in New York wordt bijgewoond door meer dan zestig wereldleiders. Secretaris-generaal van de VN António Guterres zal er bij de landen op aandringen om hun doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen te verhogen.

  Klimaatverandering


  Nederlander verdrinkt in zee bij Valencia

  Nederlander (55) verdrinkt in zee bij Valencia

  Een 55-jarige Nederlander is zaterdagavond verdronken in de Middellandse Zee in de buurt van de Spaanse kustplaats Valencia. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een 55-jarige Nederlander is zaterdagavond verdronken in de Middellandse Zee in de buurt van de Spaanse kustplaats Valencia. Dat melden lokale media zondag.

  Volgens de nieuwssite 20minutos zijn dit weekeinde binnen zestien uur vier mensen verdronken in de zee bij Valencia.

  Persoon dreef in zee


  PSV en Ajax spelen gelijk (1-1) in Eindhoven

  PSV en Ajax spelen gelijk (1-1) in Eindhoven

  De topper in de eredivisie tussen PSV en Ajax heeft geen winnaar opgeleverd. In Eindhoven eindigde het duel in 1-1. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De topper in de eredivisie tussen PSV en Ajax heeft geen winnaar opgeleverd. In Eindhoven eindigde het duel in 1-1.

  PSV en Ajax blijven daardoor voorlopig ongeslagen. Beide clubs hebben na zes duels veertien punten. Nummer drie Vitesse staat ook op veertien punten, maar de Arnhemmers hadden daar een wedstrijd meer voor nodig.

  Kansen gemist


  Excuses en vip-plaats bij herdenking voor geweigerde veteranen

  Excuses en vip-plaats bij herdenking voor geweigerde veteranen

  Burgemeester Ahem Marcouch van Arnhem heeft excuses gemaakt aan de de vier veteranen die vrijdag in Arnhem werden geweigerd bij de Airborne-herdenking. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Burgemeester Ahem Marcouch van Arnhem heeft excuses gemaakt aan de de vier veteranen die vrijdag in Arnhem werden geweigerd bij de Airborne-herdenking. Daarnaast beloofde Marcouch dat ze bij de volgende herdenking wél een vip-plaats krijgen.

  De Arnhemse burgemeester noemt de weigering 'ontzettend pijnlijk'. „Dit is helaas misgegaan. Dat moeten we de volgende keer beter doen." Na de herdenking op de begraafplaats in Oosterbeek, stond Marcouch de veteranen op te wachten. Hij schudde ieder van hen de hand en bood persoonlijk zijn excuses aan. Dat vertelt de voorzitter van de 1944 Alliance Normandy-Market Garden aan Omroep Gelderland.

  Teruggestuurd naar hotel


  Minder neushoorns gedood door stropers

  Minder neushoorns gedood door stropers

  Het aantal door stropers gedode neushoorns in Zuid-Afrika is iets gedaald. /Unsplash

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Goed nieuws! Stropers in Zuid-Afrika hebben iets minder neushoorns gedood. In de eerste helft van 2019 is het aantal gedode dieren gedaald van 386 naar 318 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, aldus minister van Milieu Barbara Creecy zondag ter gelegenheid van de Wereld Neushoorndag.

  'Strijd nog lang niet voorbij'

  „Hoewel de strijd tegen stroperij nog lang niet voorbij is, zijn we er trots op dat de inspanningen van de overheid, particuliere neushoornbezitters en bezorgde burgers vruchten afwerpen", schreef ze in een verklaring.


  Likeability of5

  Vrijwilligers ruimden zaterdag 78.000 stuks zwerfafval op

  Deelnemers in Zaltbommel tijdens World Cleanup Day. Beeld: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Heel wat vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag zwerfafval opgeruimd. Daarbij zijn zeker 78.000 stuks opgeruimd.

  Deelnemers deden mee aan de World Cleanup Day. De opruimactie is onderdeel van een wereldwijde dag om zoveel mogelijk afval op te ruimen. De Plastic Soup Foundation maakte de totale opbrengst zondag bekend.

  De 16.000 vrijwilligers die op ruim 1400 plekken afval opruimden, konden een speciale app gebruiken om te registeren om wat voor soort materiaal het ging en van welke merken de verpakkingen het meest op straat belanden. Vorig jaar legden de deelnemers nog 35.000 stuks afval vast met de app. Dat er dit jaar veel meer zwerfafval werd geregistreerd, komt volgens de organisatie doordat de deelnemers de app fanatieker hebben gebruikt.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Meer 65-plussers werken door: ‘Mijn verlangen om bezig te zijn blijf'

  Meer 65-plussers werken: ‘Mijn verlangen om bezig te zijn blijft'

  Vorig jaar telde Nederland 255.000 werkende 65-plussers. /ANP

  Foto van 'Femke van Rooijen'

  GISTEREN

  Er zijn steeds meer werkende 65-plussers: vorig jaar telde Nederland er 255.000. In 2003 waren dit er 75.000. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

  Zo staat Anne Marie Huitema (72) uit Soestdijk nog volop in het werkende leven. Begin dit jaar startte ze zelfs een eigen coachingsbedrijf. „Op mijn 59ste stopte ik met mijn werk als orthopedagoog, maar al snel besefte ik dat ik eigenlijk nog helemaal niet klaar was met werken.” Huitema begon met schilderen en van het een kwam het ander. Twaalf jaar lang gaf ze kunstexposities en workshops in Zuid-Frankrijk. „Ook dat werd na verloop van tijd minder, maar mijn verlangen om bezig te zijn bleef”, vertelt Huitema.

  Een duidelijke missie


  Batman-teken over heel de wereld te zien

  Fijne Batman Day vanuit Mexico City! Beeld: ANP

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  GISTEREN

  Niet alleen in Gotham verscheen dit weekend het lichtsignaal om Batman op de roepen, over de hele wereld was de superheld nodig. Ter ere van zijn 80e verjaardag werd het beroemde teken in heel wat grote steden geprojecteerd.

  De superheld viert dit jaar zijn 80e verjaardag. Al sinds 1939 probeert het alter ego van Bruce Wayne zijn stad Gotham City veilig te maken. In mei van dat jaar verscheen hij voor het eerst in een stripboek van DC Comics. Hij werd bedacht door tekenaar Bob Kane na het succes van Superman. De vraag naar superhelden in stripboeken groeide.

  Batman is een rijke detective die heel wat heeft getrained om zo het hoogst haalbare uithoudingsvermogen en spierkracht te krijgen. Hij helpt de politie regelmatig en die kunnen zijn hulp dan ook goed gebruiken. Met een speciaal lichtsignaal laat detective Jim Gordon aan Batman weten dat hij weer nodig is om de misdaad te bestrijden.


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  20 SEP 2019

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Migranten proberen als 'volleybalteam' Griekse grens over te komen

  Migranten proberen als 'volleybalteam' Griekse grens over te komen

  De migranten droegen allemaal dezelfde sportkleding en hadden zelfs een volleybal bal meegenomen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Griekse politie heeft tien migranten opgepakt die zich voordeden als volleybalteam om zo van Athene naar Zwitserland te vliegen.

  Luchthavenmedewerkers merkten echter op dat de getoonde paspoorten niet overeenkwamen met de identiteit van de reizigers. Na een grondige controle van de politie bleek dat de paspoorten gestolen waren of als verloren waren opgegeven.

  Vermomming


  Likeability of5

  Dam tot damloop afgelast vanwege hitte

  Solomon Berihu kwam als winnaar binnen bij de Dam tot Damloop. Beeld: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De laatste groepen die zondag zouden starten met de Dam tot Damloop, mogen niet vertrekken. De organisatie heeft de hardloopwedstrijd stilgelegd vanwege de warmte.

  Het besluit is genomen na overleg met politie, hulpdiensten en de gemeente. „Het gaat om enkele duizenden van de in totaal 45.000 lopers", aldus een woordvoerder.

  Tijdens de hardloopwedstrijd tussen Amsterdam en Zaandam zijn al tussen de tien en twintig deelnemers in koelbaden gezet. Die zijn bedoeld om oververhitte lopers snel af te kunnen koelen, waardoor het risico op ernstig letsel sterk wordt verminderd.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of3

  Blussende brandweerman krijgt kopstoot

  Beeld ter illustratie / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een brandweerman van het korps Gooi en Vechtstreek is zaterdagavond bij het blussen van een grote brand in Bussum mishandeld door een omstander.

  De brandweerman was bezig met het afladen van een container en waarschuwde de man voor gevaar omdat hij niet op veilige afstand stond. Hij kreeg daarop een kopstoot, meldt de brandweer.

  Aanhouding


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Amerikaan verdrinkt tijdens doen huwelijksaanzoek onder water
  Likeability of3

  Amerikaan verdrinkt tijdens doen huwelijksaanzoek onder water

  De Amerikaan Steven Weber wilde op vakantie zijn vriendin verrassen met een huwelijksaanzoek. /Facebook, Kenesha Antoine

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een Amerikaanse man die vorige week probeerde zijn vriendin onder water ten huwelijk te vragen heeft dat niet overleefd. Na het aanzoek verdronk hij, nog voordat zijn geliefde haar ja-woord kon uitspreken.

  Het stel verbleef in een luxe-resort op Pemba, een eiland voor de kust van Tanzania. Ze hadden een kamer geboekt die deels onder water ligt, zo'n 250 meter uit de kust.

  De Amerikaan Steven Weber wilde, op de derde dag van hun gezamenlijke vakantie, zijn vriendin Kenesha Antoine verrassen met een huwelijksaanzoek. Hij trok flippers aan en deed een duikbril op en dook het water in. Daar zwom hij voor het onderwaterraam van hun kamer. Zijn vriendin filmde het aanzoek vanuit de kamer.


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Kabinet wil Formule 1 redden ondanks uitstoot schadelijke stikstof
  Likeability of3

  Kabinet wil Formule 1 redden ondanks uitstoot schadelijke stikstof

  Het kabinet gaat er alles aan doen om de Formule 1-race volgend jaar op Zandvoort door te laten gaan. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het kabinet gaat er alles aan doen om de Formule 1-race volgend jaar op Zandvoort door te laten gaan, ondanks de problemen met stikstof. Dat verzekerde minister Bruno Bruins (Sport). Hij hoopt dat de wedstrijd geen gevaar loopt door de maatregelen die stikstof moeten beperken.

  Er moeten nog allerlei vergunningen worden aangevraagd en verleend, benadrukte Bruins in het programma WNL op Zondag. Woensdag presenteert een commissie aanbevelingen hoe zo snel mogelijk de hoeveelheid stikstof in Nederland kan worden teruggedrongen. „Op Zandvoort krijgen ze hier hartkloppingen van." De datum staat immers vast. De bewindsman zegt het met argusogen te bekijken.

  Maar „natuurlijk" wil het kabinet er voor zorgen dat de race gereden kan worden, aldus Bruins. „Daar kijkt toch heel Nederland naar uit".


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Herdenkingen bevrijdingsoperatie Market Garden populairder dan ooit

  Herdenkingen bevrijdingsoperatie Market Garden populairder dan ooit

  De herdenkingen van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden zijn populairder dan ooit. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De herdenkingen van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden, afgelopen week precies 75 jaar geleden, zijn populairder dan ooit. 

  Niet alleen de grote, bekende herdenkingen breken elk bezoekersrecord, ook bij de kleinere bijeenkomsten in Limburg, Brabant en Gelderland staan de bezoekers rijen dik. „Mensen hebben steeds meer behoefte om dingen samen te delen", verklaart burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.

  Volgens de organisaties van onder andere de luchtlandingen in Ede, de herdenking bij de Rijnbrug in Arnhem en de erewandeling Sunset March in Nijmegen speelt het mooie weer dit weekeinde een grote rol. En ook de aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders, zoals prins Charles en prinses Beatrix in Ede en ambassadeurs en bewindslieden in alle plaatsen zorgt voor extra belangstelling. „Maar ook toen er nog niets definitiefs over het weer te zeggen was, stond de telefoon al roodgloeiend", zegt een woordvoerster van Bridge to Liberation, het muziekspektakel op de Rijnbrug in Arnhem.


  'Gevaarlijke situaties metrostations Rome door verborgen gebreken'

  'Gevaarlijke situaties metrostations Rome door verborgen gebreken'

  In Rome raakten mensen in 2018 al eens gewond toen een roltrap op hol sloeg. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Gebrekkig onderhoud van het metrosysteem en het veiligheidssysteem voor de roltrappen in Rome heeft op de bij toeristen populaire metrostations tot gevaarlijke situaties geleid. Zo raakten er in oktober 2018 24 mensen gewond toen de roltrap ineens heel snel begon te draaien.

  Bij één van de gewonden moest zelfs een voet worden afgezet. Burgemeester Virginia Raggi van de Italiaanse hoofdstad heeft het contract met het onderhoudsbedrijf ontbonden, maar de problemen en de gevaren blijven. „Wij sluiten niet uit dat door verborgen gehouden gebreken zich nog meer incidenten kunnen voordoen", aldus het Openbaar Ministerie. De politie begon een onderzoek nadat in oktober vorig jaar bij het metrostation Repubblica 24 mensen gewond waren geraakt, van wie één ernstig.

  Op hol geslagen


  Aardbeving Albanië: meer dan 100 gewonden

  Aardbeving Albanië: meer dan 100 gewonden

  Zeker 293 woningen raakten beschadigd. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Meer dan honderd mensen zijn gewond geraakt door een reeks aardbevingen in Albanië. Het kleine Balkanland is opgeschrikt door de zwaarste beving in tientallen jaren, met veel schade en paniek tot gevolg. De meeste slachtoffers raakten volgens plaatselijke media alleen lichtgewond.

  De krachtigste aardbeving van 21 september had volgens de autoriteiten een kracht van 5,8. Het ging volgens het ministerie van Defensie om de zwaarste beving in twintig of dertig jaar". Geschrokken inwoners renden massaal de straat op, onder meer in hoofdstad Tirana. Twee andere bevingen hadden een kracht van 5,1 en 4,7.

  De aardbevingen waren onder meer te voelen in buurlanden Montenegro en Noord-Macedonië. De Albanezen kregen ook 's nachts geen rust. Er volgde na middernacht nog een zware beving. Die had volgens de eerste berichten een kracht van 4,8.


  Inbreekster loopt tegen de lamp door loodzware buit in kinderwagen
  Likeability of5

  Inbreekster loopt tegen de lamp door loodzware buit in kinderwagen

  De buit van de vrouw is teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een inbreekster in het Amerikaanse Bakersfield (Californië) is flink tegen de lamp gelopen toen ze ruim 6000 dollar aan gestolen kwartjes in haar kinderwagen probeerde te vervoeren.

  Het viel agenten op hoe veel moeite de vrouw had om de kinderwagen waar ze mee liep vooruit te duwen. Bij nadere inspectie kwamen de agenten erachter dat de vrouw helemaal geen kind vervoerde maar ruim 6000 dollar aan kwartjes.

  De 29-jarige vrouw probeerde nog weg te rennen, maar kon worden opgepakt. Ze wordt onder meer verdacht van inbraak, drugsbezit en verzet tegen haar arrestatie. Het muntgeld dat ze vervoerde bleek gestolen te zijn uit een woning.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Passagiers cruise walgen van IJmuiden: 'Leek wel sociale woningbouw'
  Likeability of5

  Passagiers cruise walgen van IJmuiden: 'Leek wel sociale woningbouw'

  Archieffoto van een cruiseschip in IJmuiden. / ANP

  Foto van 'Imre Himmelbauer'

  21 SEP 2019

  Passagiers van een Britse 'mystery cruise' zijn niet bepaald onder de indruk geraakt van het Nederlandse IJmuiden. Passagiers mopperden over hoe lelijk de plekken die ze bezoeken, waaronder IJmuiden, eigenlijk zijn.

  Het idee achter de 'mystery cruise' is om mensen een aantal onontdekte pareltjes te laten zien. Maar erg tevreden zijn de passagiers van de luxe, elfdaagse boottocht van bijna 1600 euro niet.

  IJmuiden


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar