In het nieuws

Kleinere zorgverzekeraars scoren het beste

De kleine zorgverzekeraars zijn het populairst. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

24 OKT 2017

(Bijna) iedereen vindt de zorgverzekering te duur dus vullen we in december de ene zorgvergelijker na de andere in om eventueel voordelig over te kunnen stappen. De Consumentenbond vraagt al 5 jaar lang naar de mening van 10.000 panelleden over hun zorgverzekeraar en hoe tevreden ze hierover zijn. Wat blijkt: De kleinere verzekeraars komen als winnaar uit de bus.

De Consumentenbond heeft de Zorgmonitors van de afgelopen 5 jaar naast elkaar gelegd „om de balans op te maken”. Hieruit blijkt onder meer over welke zorgverzekeraar klanten het meest tevreden zijn, welke het beste de betalingen afhandelt en welke de beste website heeft. Consumenten waren het meest tevreden over de zorgverzekeraars DSW, ONVZ en PNOzorg. De 4 grote verzekeraars CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis doen het minder goed.

Tevreden over dienstverlening

In iedere Zorgmonitor wordt standaard geklaagd over te hoge premies en eigen risico, maar waar de panelleden wel tevreden over zijn is de service van hun zorgverzekeraar. „Sterker nog: Ruim twee derde van de Nederlanders is nog nooit overgestapt van zorgverzekering”, laat de Consumentenbond weten. Gemiddeld geven de panelleden een 7,6 voor dienstverlening. Het hoogst scoren DSW, ONVZ en PNOzorg. Over 5 jaar bekeken krijgt dit drietal een 8,1. De laagst scorende zijn allemaal grote verzekeraars of vallen onder een groot concern. Hekkensluiter is VGZ met een 7,2, op de voet gevolgd door Avéro Achmea, Zilveren Kruis, Menzis, IZZ en Delta Lloyd.

Onoverzichtelijke website

De verschillen tussen de best en minst scorende verzekeraars zitten onder andere in de beoordeling van de klantenservice en de website. Zo doet die laatste van Avéro Achmea het al jaren niet best onder de panelleden. „Je hebt geen inzicht in wat er allemaal gedeclareerd is”, luidt een van de kritieken. „Zo kan ik niet controleren op verkeerde rekeningen en die zijn er wel weet ik uit ervaring.”

Waar iedere verzekeraar wel goed op scoort is het uitbetalen van zorgkosten aan verzekerden en zorgverleners. In 2012 had 80 procent van de panelleden daar nooit problemen mee en in 2016 is dat gestegen tot ruim 90 procent. Het minst tevreden zijn consumenten over de prijs-kwaliteit verhouding van de basisverzekering en aanvullende verzekering.

Maar weinig overstappers

Veel mensen vullen tegen het einde van het jaar een zorgvergelijkingswebsite in om te kijken of het voordeliger is om over te stappen. Toch maken uiteindelijk niet veel mensen een overstap. Rond de 6,5 procent gaat hiertoe over. Volgens de Consumentenbond uit tevredenheid over de eigen zorgverzekeraar. „Een ander veelgenoemde reden om te blijven is de collectiviteit waar verzekerden, meestal via de werkgever, in zitten.”

Aanvullend en eigen risico

Wat ook uit de Zorgmonitor blijkt is dat er steeds minder aanvullende zorgverzekeringen worden afgesloten. Daarnaast kiezen steeds meer verzekerden voor het verhogen van het eigen risico. Dit jaar is dat 12 procent.

Vanaf half november kan er weer overgestapt worden naar een andere zorgverzekeraar of kan het huidige pakket worden aangepast. „Vaak is een lagere premie een reden om over te stappen, maar vind je service belangrijk, dan kan het geen kwaad om eens naar de kleinere verzekeraars te kijken.”

BEKIJK OOK


  NEC doodverklaard door fans

  NEC doodverklaard door fans

  Teleurstelling na verlies tegen Fortuna Sittard / ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  10 MIN

  „Je nek zit hier en NEC zit hier", leer je als je net in Nijmegen komt. En bij de 'hier' wordt dan op het hart geklopt. Maar zit NEC nog in het hart van de supporters? Zondagavond hebben zo'n 250 fans afscheid genomen van de club, en NEC doodverklaard.

  Afscheid

  Met fakkels werd een doodskist met daarop een vlag van de club naar het stadion gebracht, schrijft De Gelderlander. Voor de hoofdingang van het Goffertstadion werd de kist gepositioneerd, met sjaal, shirtjes en bloemen erover heen gedrapeerd. Kaarsjes ervoor en klaar; er is afscheid genomen.


  Multifocáál of Marietje: wie wint de Loden Leeuw?

  Foto: ANP

  Foto van 'E.Westland'

  1 UUR

  Een gigantisch podium, een belangrijke presentatie over the future of sustainability en een ogenschijnlijk zeer geïnteresseerd publiek. Maar dan: „Papa? Hallo papa!”. Zul je net zien, heb je de belangrijkste presentatie van je leven, belt dochter Marietje in.

  Deze KPN-reclame van afgelopen jaar wordt door veel mensen als niet geloofwaardig beschouwd en is één van de genomineerde reclames voor televisieprijs De Loden Leeuw, een twijfelachtige eer voor het meest irritante reclamespotje van het jaar. Maandagavond wordt deze trofee uitgereikt in het televisieprogramma Radar van AVROTROS.


  Elke dag spontane praatjes met bijzondere mensen

  Van cijfers op kantoor naar praatjes in de tram

  Ayoub: Het is mijn werk om mensen veilig naar hun bestemming te brengen! Mensen waarderen dat en bedanken me vaak.

  In samenwerking met Olympia Nederland

  10 DEC 2018

  Ayoub (22) is trambestuurder via Olympia. Eerst was hij administratief medewerker, nu rijdt hij dagelijks mensen naar hun bestemming. Hoe kwam hij tot deze keuze? En wat hebben verantwoordelijkheid en keelpastilles hiermee te maken?

  ,,Drie jaar zat ik op kantoor als administratief medewerker. Het eerste jaar was helemaal geweldig. Ik vond het dankbaar werk en had de verantwoordelijkheid over de administratie van dertig bedrijfjes. Dat ze mij dit toevertrouwden! Die verantwoordelijkheid vond ik fijn, maar in het tweede jaar begon ik het contact met andere mensen te missen. Dan was ik blij als er werd gebeld en even met iemand kon praten. Met dat inzicht wilde ik iets doen. Via een vriend kwam ik op de tram. Eerst als conducteur en later als bestuurder. In dat werk heb ik zowel verantwoordelijkheden als contact met mensen. Daar krijg ik energie van."

  'Ik houd van dat spontane'


  May: 'Een nieuw referendum is geen goed plan'

  May: 'Een nieuw referendum is geen goed plan'

  May strijdt nog steeds voor haar brexitdeal / ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  2 UUR

  Een nieuw referendum is niet het antwoord, vindt de Britse premier Theresa May. Dat zou „het vertrouwen van de inwoners breken".

  Maandagavond spreekt May zich uit tegen de plannen om een nieuw referendum te houden. Die plannen ontstonden na de aanhoudende worsteling om tot een goede deal te komen, schrijft de BBC. 

  Toch niet uit de EU?


  Gaming-deals voor tijdens de donkere dagen

  Gaming-deals voor de donkere dagen

  Foto: Rob Engelaar | ANP

  Advertorial

  14 DEC 2018

  Hoezo donkere dagen voor kerst? Dat nodigt alleen maar uit om lekker thuis te blijven en te gamen. Daarom hebben wij de beste gaming-deals voor die donkere dagen voor je op een rijtje gezet.

  PlayStation

  PlayStation 4 Slim: van 299,99 voor 199,99 /   PlayStation 4 Pro: van 399,99 voor 299,99 euro.


  GroenLinks wil xtc legaliseren

  GroenLinks wil xtc legaliseren

  Xtc-pillen in een potje bij opening eerste xtc-winkel in 2015 / ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  2 UUR

  Als het aan GroenLinks ligt, moet de productie van xtc onder de regie van de overheid komen. Daarmee zou het uit het criminele circuit worden gehaald.

  Pillen draaien

  Dat zegt Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg tegen de Volkskrant. Zelf draaien hoeft dan weer niet van de politica. „De regering hoeft niet zelf de xtc-pillen te draaien, de gemeenten hoeven xtc niet zomaar in de supermarkt te leggen, maar de overheid moet wel de regie willen nemen." Ze stelt dat xtc na alcohol en cannabis de meest gebruikte drug in het uitgaansleven is.


  Eindhoven Airport is weer in de lucht

  Eindhoven Airport is weer in de lucht

  Een deel van de reizigers heeft op veldbedden geslapen / ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  2 UUR

  Goed uitgeslapen zullen ze waarschijnlijk wel niet zijn; de tientallen reizigers die de nacht hebben doorgebracht op Eindhoven Airport. Inmiddels komt het vliegverkeer langzaam weer op gang, de mist is weggetrokken.


  Rutte schrijft weer een brief aan de Nederlanders

  Rutte schrijft weer een brief aan alle Nederlanders

  Weer schrijft Rutte een brief aan alle Nederlanders / ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  3 UUR

  Een krappe twee jaar na zijn eerste brief, heeft president Mark Rutte er nog eentje uitgegooid. Ter voorbereiding op de Provinciale Staten-verkiezing van 20 maart, richt Rutte zich nogmaals tot alle Nederlanders.

  Vaasje

  „Daar heb je die Rutte weer", zegt hij in een van de eerste zinnen van zijn brief. Maar Rutte meent het: hij vindt dat we in een geweldig land leven en dat wil hij graag benadrukken. „Ik zie Nederland als een teer bezit dat van ons allemaal is. Een land dat niet perfect is maar waar we wel altijd stappen vooruit zetten", schrijft Rutte.


  Het jaar van Josylvio: 'Ik heb 2018 echt gekilled'

  Het jaar van Josylvio: 'Ik heb 2018 echt gekilled'

  Josylvio

  Foto van 'Julia Onclin'

  3 UUR

  De ene na de andere hit op YouTube en Spotify, je nieuwe album Hella Cash is platina en je hebt meegedaan aan Expeditie Robinson: 2018 was je beste jaar tot nu toe. Tegelijkertijd heeft de fame je geen spat veranderd en ben je nog steeds die guy van vroeger. Hoe blijft rapper Josylvio toch met beide benen op de grond staan?

  Het jaar van

  In de serie Het jaar van interviewen Metro-verslaggevers een persoon voor wie 2018 heel bijzonder was. In deel 3: Julia Onclin en Josylvio.


  Zorgen over materiaal politie: niet veilig genoeg

  Zorgen over materiaal politie: niet veilig genoeg

  Onder andere de wapenstokhouder en de snijwerende handschoenen zouden niet afdoende zijn / ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  3 UUR

  De politie maakt zich zorgen over de veiligheid van hun materiaal, naar aanleiding van een video waarin een docent van de politieacademie de nieuwe wapenstokhouder test. De docent grijpt naar de wapenstok van een agent en trekt in één keer het wapen los. De houder ligt daarna in twee stukken. Dat zou gevaarlijke situaties kunnen opleveren.

  Tie-wraps

  De video is de afgelopen weken massaal gedeeld onder agenten, schrijft het Algemeen Dagblad, wat leidt tot onrust onder bijvoorbeeld politiestudenten die als eerste uitgerust zijn met de nieuwe wapenstok. De nieuwe wapenstokken zouden meer effect dan de oude moeten hebben. Deze is 11 centimeter langer en is „effectiever in materiaal", aldus de politie.


  900 reizigers vast op Eindhoven Airport

  900 reizigers zijn gestrand op Eindhoven Airport. / ©ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  GISTEREN

  Het zal zondagavond erg gezellig zijn geweest op Eindhoven Airport, maar niet heus. Zo’n negenhonderd reizigers zijn gestrand op het vliegveld. Vanwege de mist is het vliegverkeer stilgelegd.

  Het Rode Kruis is onderweg met veldbedden naar Eindhoven Airport, waardoor in ieder geval vijfhonderd reizigers zondagnacht een slaapplek zullen hebben. Het andere deel van de reizigers zal naar huis moeten, of familie of een hotel op moeten zoeken, aldus een woordvoerder van de luchthaven.

  Of de geannuleerde vluchten maandag wel kunnen worden uitgevoerd, is nog niet zeker. Ook dan wordt mist verwacht.


  Aanslag Straatsburg eist vijfde slachtoffer

  ©EPA

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  GISTEREN

  Een van de slachtoffers van de aanslag dinsdagavond in Straatsburg is zondag overleden. Het gaat om een Straatsburgse musicus van Poolse komaf. Het dodenaantal van de aanslag is inmiddels opgelopen naar vijf.

  Het slachtoffer was al hersendood verklaard, melden Franse media. Het Openbaar Ministerie in Parijs heeft de dood van de man bevestigd.

  Herdenking


  Brand Britse dierentuin kost dieren het leven

  Videostill van de enorme brand in een regenwoudverblijf in de Chester Zoo. / Twitter

  Foto van 'Merel Driessen'

  GISTEREN

  De brand die zaterdag uitbrak in de bekende Britse dierentuin Chester Zoo heeft alsnog een aantal dieren het leven gekost. In eerste instantie waren de dieren in veiligheid gebracht, maar zondag meldde de dierentuin dat ze met veel verdriet moesten mededelen dat onder andere een aantal kleine vogels en vissen zijn omgekomen bij de brand.

  „We zijn er kapot van dat we moeten melden dat we niet in staat waren een aantal van onze insecten, kikkers, vissen en kleine vogels te redden die zich in de buurt van de uitbraak van het vuur bevonden”, vermeldt de Chester Zoo op haar website.

  Een nieuw thuis


  Eindhoven Airport dicht door mist

  Het vliegverkeer op Eindhoven airport is stilgelegd vanwege de mist. ©ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  GISTEREN

  Vanwege de mist vertrekken en landen er zondag geen vliegtuigen meer van en op Eindhoven Airport. De passagiers zijn op de hoogte gebracht, aldus een zegsman.

  In totaal zijn 25 uitgaande vluchten naar onder meer Barcelona en Faro geannuleerd. Ook 25 binnenkomende vluchten zijn zondag omgeleid naar Keulen, Maastricht en Schiphol. De laatste vlucht die vertrok was die van 10.40 uur naar Malaga.


  Roze voetbalsupporter Bowi Jong (20) bedreigd

  Bowi Jong. ©Eigen foto

  Foto van 'Merel Driessen'

  GISTEREN

  Bowi Jong heeft tientallen bedreigingen aan zijn adres ontvangen nadat hij een aantal weken geleden een brief naar de KNVB schreef om het ‘homo’-gescheld in stadions. De brief zorgde voor een maatschappelijke voetbalrel, waar vooral Johan Derksen een grote rol in speelde. In de Gaykrant vertelt Jong dat dit voorlopig zijn laatste interview is en hij een stapje terug doet.

  'Aandachtzoekende kankerhomo'

  Jong zou op verschillende voetbalwebsites „helemaal afgemaakt” zijn en werd via Facebook uitgescholden voor ‘aandachtzoekende kankerhomo’, ‘pisnicht’ en ‘relnicht’. Ook van andere homo’s kreeg Jong niet altijd positieve reacties. Hij moest zijn bek leren houden en hij zou niet namens de gemeenschap hebben gepraat.


  Finalisten Miss France topless op tv door fout regie

  De winnares, die daarna nauwelijks nog werd besproken, was uiteindelijk Vaimalama Chaves, die dit jaar ook Miss Tahiti was. Foto: ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  GISTEREN

  Het 'risico' van live-televisie is dat er altijd van alles mis kan gaan. En dat zorgde voor een wel heel pijnlijk moment bij de live-uitzending van Miss France 2019 zaterdagavond, uitgezonden door de Franse zender TF1. De regisseur maakte een foutje waardoor de finalisten naakt te zien waren.

  Cameraploeg ging de kleedkamer in

  Tijdens de uitzending waren er nog dertig kandidates in de running voor de titel van ‘Mooiste vrouw van Frankrijk’. Toen de regie een cameraploeg de coulissen instuurde waren de finalisten zich van geen kwaad bewust. De dames waren druk bezig met de voorbereidingen op hun volgende ronde. Verschillende kandidaten kwamen topless in beeld. Foto's van de uitzending circuleerden meteen daarna op sociale media.


  Granaat gevonden op kerstmarkt Culemborg

  De politie heeft de omgeving afgezet met lint en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is opgeroepen en gaat ter plaatse. Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  GISTEREN

  Op de kerstmarkt in het Gelderse Culemborg is zondag een granaat aangetroffen. De omgeving van de Oude Vismarkt is daarop ontruimd, dat meldt de politie. Het explosief zou voor de deur van een shisha lounge zijn gelegd.

  De politie heeft de omgeving afgezet met lint en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is opgeroepen en gaat ter plaatse.


  Mist zorgt voor vertragingen op Schiphol

  Binnenkomende vluchten lopen door het slechte zicht vertraging op of moet uitwijken naar andere luchthavens om te landen. Foto ter illustratie: Beeld 2016, ANP foto

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  GISTEREN

  Dichte mist hindert het vliegverkeer op Schiphol. Binnenkomende vluchten lopen door het slechte zicht vertraging op of moeten uitwijken naar andere luchthavens om te landen.

  Van 65 naar 34 vliegtuigen per uur

  Volgens Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is het zicht ongeveer 250 meter. Daardoor kunnen slechts 34 vliegtuigen per uur landen. Onder normale omstandigheden zijn dat er 65.


  'Octomom werd gedwongen om een achtling te krijgen'

  De Amerikaanse Nadya Suleman (43), beter bekend als Octomom werd naar eigenzeggen gedwongen om een achtling te krijgen. Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De Amerikaanse Nadya Suleman (43), beter bekend als 'Octomom', werd naar eigenzeggen gedwongen om een achtling te krijgen. Nadya werd 10 jaar geleden wereldnieuws nadat ze bevallen was van een achtling. De moeder ging zich na haar bevalling steeds slechter voelen.

  Porno, alcohol en zelfmoord