Likeability of 5

Camera videoIn de nieuwe intercity kun je comfortabel ‘stitten’

De demonstratietrein van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) wordt de komende tijd getest door het personeel. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

3 OKT 2017

In de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) die vanaf 2021 over het spoor moet gaan razen, gaat veel aandacht uit naar het fenomeen ’stitten’, oftewel staand zitten. Ondanks dat de 79 nieuwe treinen samen zo’n 25.000 extra zitplaatsen opleveren, blijft staan in de spits erbij horen. „En dat willen we zo goed mogelijk faciliteren”, zegt Maarten Bakker, programmamanager bij NS.

De spoorvervoerder heeft eerder al eens getest met ’stitten’. Dit betekent onder meer dat er kussens worden gemonteerd op de balkons van de trein waar reizigers tegenaan kunnen leunen. Door het toenemende aantal reizigers in de komende jaren is hier geen ontkomen aan, meent Bakker.

Waarom de nieuwe intercity’s geen dubbeldekkers zijn, is omdat er meer waarde gehecht wordt aan het reiscomfort. Bakker: „Op een aantal lijnen kunnen we niet anders dan dubbeldekkers inzetten gezien het aantal reizigers. Waar dat wel kan, geven we de voorkeur aan enkeldekstreinen omdat we horen dat reizigers dit meer waarderen.”

NS heeft bij de Franse treinenbouwer Alstom 79 nieuwe intercitytreinen besteld. Er is in het ontwerp, waar dinsdag een demonstratietrein van werd gepresenteerd, veel aandacht uitgegaan naar zitcomfort, ruimte voor reiziger en bagage en toegankelijkheid. „Zo zorgen we voor maximaal gemak onderweg”, laat NS weten.

De nieuwe intercity gaat in 2021 voor het eerst rijden op het traject van Breda naar Amsterdam. Op deze hogesnelheidslijn wordt de snelheid van de intercity verhoogd van 160 naar 200 kilometer per uur. Geen echte hogesnelheidslijn dus. Hiervoor is geen ruimte op het spoor gezien de afstanden tussen de stations die moeten worden aangedaan.

In 2022 volgt het traject Eindhoven naar Den Haag. In de jaren daarna gaat de trein op alle intercityverbindingen rijden. De treinstellen moeten 30 tot 35 jaar op het Nederlandse spoor blijven rijden.

De locomotief heeft een lange spitse neus met een brede zwarte baan langs de ramen. Het zwart verloopt op de zijkanten van de trein naar NS-blauw. De demonstratietrein wordt de komende tijd gebruikt om conducteurs, machinisten, technici, schoonmakers en klanten ‘in het echt’ te laten ervaren hoe de nieuwe intercity aanvoelt. Het interieur en exterieur worden steeds aangepast naar nieuwe inzichten en beslissingen.

De trein krijgt verder (rolstoeltoegankelijke) toiletten, wifi, reisinformatieschermen, gescheiden afvalinzameling op de balkons, (USB-)stopcontacten in eerste en tweede klasse, een schuiftrede voor betere toegankelijkheid en extra bagageruimte.


lovedislike
user_ede437b70211909827d3eb0134582f253344e34c_avataruser_a218a979a2981e53affd02e2f39933bb10c1a236_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

1k+

PSV verliest in blessuretijd punten bij Groningen

De PSV'ers druipen zondag af in de Arena/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 21:07

Tot afgelopen zondag had PSV maar een keer punten laten liggen in de Eredivisie. Maar in vier dagen tijd heeft de koploper van de Eredivisie twee keer gemorst. Op bezoek bij FC Groningen speelde het met 3-3 gelijk, dankzij een treffer van de thuisploeg diep in blessuretijd.

Superstart

Handbalvrouwen plaatsen zich weer voor halve finale

Lois Abbingh gooit/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 19:13

Op het wereldkampioenschap in Duitsland hebben de Nederlandse handbalvrouwen weer de halve finales bereikt. Oranje rekende in de kwartfinale af met Tsjechië, al ging dat zeker niet makkelijk.

Lois Abbingh (foto) was de grote uitblinker en sleepte de ploeg er doorheen met maar liefst veertien doelpunten. De eindstand in de sporthal van Magdeburg was 30-26. Bij rust leidde Oranje met 17-16.

Bak jij dit jaar wat van de AIVD-kerstpuzzel?

Zomaar wat opgaven op een rijtje/AIVD-kerstpuzzel

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 16:49

Er zijn in december heel veel dingen waarvan je aan het begin van het jaar al weet dat ze eraan komen. Jaaroverzichten, Serious Request en niet te vergeten de allermoeilijkste puzzel van het jaar: de kerstpuzzel van de AIVD. En helaas, er is weinig kerst aan.

42 opgaven

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'

Woon je in een studentenkamer? Dit zijn jouw rechten

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 16:00

Na tien keer een enorme deuk in je zelfvertrouwen te hebben opgelopen, is het eindelijk zover: je bent uitgekozen bij de hospiteeravond. Vanaf heden ben je trotse bewoner van een paar kleine vierkante meters in jouw studentenstad. Je schreeuwt het van de daken, maar let op: er kan een keerzijde zijn. Er zijn namelijk huisbazen die hun huurders volledig in de zeik nemen. Gelukkig zijn er instanties zoals de Huurcommissie die jou kunnen helpen. Want waar heb jij als huurder allemaal recht op?

Huurbescherming

Likeability of 3

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

VANDAAG, 15:26

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 13:37

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.