In het nieuws

Likeability of5

Ideale hond vinden net zo lastig als je grote liefde

Femke Pasquino begon Verhuisdieren.nl vanuit een drang naar zingeving en het blijkt een succes. Foto: Eigen foto

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

4 OKT 2017

Je ideale match vinden is niet eenvoudig. Tussen mens en mens niet, maar ook niet tussen mens en dier. Swipen van links naar rechts, zegt niets over het karakter dus hoe weet je of er een klik is? Door te daten! Ook met je toekomstige huisdier. Matchingwebsite Verhuisdieren streeft naar succesvolle ’love stories’. „Een huisdier neem je niet zomaar. Je gaat een relatie aan voor het leven.”

Waarom niet daten met dieren?

Femke Pasquino begon 8 jaar geleden uit een drang naar zingeving naast haar werk een website om huisdieren die niet meer bij hun baas konden blijven aan een nieuwe eigenaar te koppelen. Zelf had ze een Dalmatiër die al zes eigenaren had gehad - „Wat natuurlijk absurd is” - en zocht ze nog een kat. „In de asielen kon ik geen kat vinden die bij ons paste en op Marktplaats was ik al snel de weg kwijt”, zegt Pasquino. „In deze periode werd de ene na de andere datingsite gelanceerd. En ik dacht: Waarom niet een voor huisdieren? Een datingsite is net zo goed toepasbaar op dieren.”

Matchen vanuit behoefte van het dier

Er gaan vaak verdrietige redenen schuil achter het afstaan van een huisdier. De meest voorkomende redenen die Pasquino ziet zijn gezondheidsproblemen, tijdgebrek door een echtscheiding, een veranderde financiële situatie of allergieën. Deze baasjes willen dat hun huisdier goed terechtkomt. „Wij matchen vanuit de behoefte van het dier. De baas maakt aan de hand van een aantal vragen een profiel aan. Degene die een dier zoekt, beantwoordt dezelfde vragen voor hun zoekprofiel. Hier komen matches uit voort. Er wordt gekoppeld op onder meer karakter, leefomgeving, gezinssituatie en behoeften van het dier.”

Alleen afgaan op een leuk snoetje kan dus niet. Want als het dier van het platteland komt, zal hij niet snel aarden op drie hoog achter in de stad. Als het profiel van het dier niet overeenkomt met jouw zoekprofiel komt het dier ook niet in je match resultaten. „Degene die een herplaatsing zoekt vindt deze drempel heel fijn. Het brengt een scheiding aan tussen de mensen die impulsief handelen en diegenen die echt op zoek zijn naar een dier.”

Als een match op papier is gemaakt, wil dat echter niet zeggen dat het vervolgens ’kat in het bakkie’ is. In de ’huisdierenbijsluiter’ die Pasquino de oude en potentiële baas aanraadt te raadplegen, staat beschreven waarop gelet moet worden. „Het afscheid van een dier gaat vaak met veel verdriet gepaard en een nieuwe eigenaar is vaak verblindt door verliefdheid. Plan daarom meerdere bezoeken en stel een proefperiode in waarbinnen het dier weer terug gebracht mag worden. Een hond kan bijvoorbeeld heel ander gedrag vertonen als hij in een nieuw huis terechtkomt. En vraag het medisch dossier op.”

Op zoek naar vrijwilligers

Inmiddels weten 38.000 bezoekers per maand het platform Verhuisdieren te vinden en vinden er maandelijks honderd matches plaats. Sinds de nieuwe website afgelopen april live is gegaan, groeit dat aantal alleen maar. De ’hobbymatige’ website waarmee Pasquino begon, is een professionele website geworden waar ze haar handen vol aan heeft. Rende ze voorheen marathons om geld in te zamelen om de website in de lucht te kunnen houden, nu is het een fulltime baan geworden en is ze op zoek naar vrijwilligers die haar willen helpen bij de administratieve en redactionele taken. „Het is waanzinnig. Nederland zat blijkbaar echt te wachten op zo’n platform.”

Pasquino vindt het moedig dat veel huisdiereigenaren voor het welzijn van hun dier kiezen in plaats van hun eigen liefde voor het dier. Dit resulteert in veel succesverhalen die zij er op de website ook uitlicht.

Clair en Moyga

Paardeninstructeur Clair vond haar match in de 7-jarige kruising-herder Moyga. Door een echtscheiding moest ze haar grote dogachtige honden achterlaten op de boerderij bij haar ex-man en verhuisde ze naar een bovenwoning. Na 25 jaar was ze plotseling ’hondloos’. Tot ze werd gewezen op Verhuisdieren. Het oude baasje moest afstand van Moyga doen vanwege steeds heviger wordende allergieën. „Iedere dag vertelde ik hem hoe het ging en stuurde ik foto’s en filmpjes”, vertelt Claire. „Hij mist Moyga heel erg, maar hij is blij dat het zo goed gaat.” Want de klik tussen Claire en Moyga is groot. „Vanaf het eerste moment heb ik een schaduw. Ik ben een heel stuk vrolijker geworden door haar komst.”

Familie van Heumen en Boris

Hond Boris heeft het plezier teruggebracht in het gezin Van Heumen. De levensbedreigende ziekte waaraan moeder Simone leed en waarvan ze langzaam herstelde, heeft veel impact gehad op het gezin bestaande uit vader Emiel, zoon Dean (8) en dochter Juna (5). „Toen Boris in ons gezin kwam, bracht hij weer leven in de brouwerij”, vertelt Simone. „We hebben weer heel veel plezier met en door Boris.” Het gezin dat Boris afstond is ook door een emotioneel proces gegaan. Ze houden dan ook nog steeds contact met elkaar. „Onlangs werd Boris 2 jaar en hebben we elkaar gefeliciteerd. Dat zijn dingen die ook wij heel belangrijk vinden. Hij heeft daar ook een huisje gehad.”


likelovelol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_53bfd9688c3c70b232892be6e0970b4ed745ec34_avataruser_a30479a299d28774c0ea0d7591aad8db67750d15_avatar

+2


 Vastgoedbaas krijgt boete voor mishandelen Tim Hofman

Vastgoedbaas krijgt boete voor mishandelen Tim Hofman

Tim Hofman liep door de mishandeling een gebroken kaak op. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

45 MIN

De 75-jarige Nijmeegse vastgoedmagnaat Ton H. moet een boete van 1250 euro betalen voor het mishandelen van presentator Tim Hofman.

Ook de 43-jarige zoon van H. is woensdag door de politierechter in Arnhem veroordeeld. Hij kreeg een een werkstraf van 180 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Hofman liep door de mishandeling een gebroken kaak op en kon maandenlang niet werken.

#BOOS


Bouterse komt in militair uniform aan bij rechtbank

Bouterse komt in militair uniform aan bij rechtbank

De Surinaamse president Desi Bouterse verscheen woensdag gekleed in militair uniform voor de rechtbank. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De Surinaamse president Desi Bouterse verscheen woensdag gekleed in militair uniform voor de rechtbank. Hij onderstreepte daarmee zijn positie als opperbevelhebber van het Surinaamse leger.

Bouterse zou woensdag beroep aantekenen tegen zijn veroordeling in de rechtszaak over de Decembermoorden. Hij werd eind vorig jaar veroordeeld tot twintig jaar cel, voor de rol die hij als oud-legerleider speelde.

Uitgesteld


Meer samenwerking sportaanbieders en scholen bij Koningsspelen

Meer samenwerking sportaanbieders en scholen bij Koningsspelen

Richard Krajicek (tweede van rechts) met naast hem Britt Dekker en Ron Boszhard. / ANP | Remko de Waal

Foto van 'Erik Jonk'

3 UUR

Kinderen in het hele land beleven de achtste Koningsspelen hand in hand.

Dat mag ongetwijfeld letterlijk en spelenderwijs, maar het thema HAND IN HAND van 2020 heeft een serieuze ondertoon. De focus van het jaarlijkse evenement ligt deze keer – 17 april – op het bij elkaar brengen van sportaanbieders en scholen op lokaal niveau. Zij moeten de Koningsspelen vooral samen organiseren.

Dat werd woensdag duidelijk bij de aftrap van de Koningsspelen op basisschool De Sterrenwacht in Hellevoetsluis. Initiatiefnemer en ‘baas’ van het event Richard Krajicek noemt de samenwerking tussen sportaanbieders en scholen ‘een Koningsmatch’.


Kamer wil kentekenplicht voor tractoren

Kamer wil kentekenplicht voor tractoren

Dat landbouwvoertuigen geen kenteken hebben, bemoeilijkte de handhaving door de politie bij de boerenprotesten in het najaar. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Na een jarenlange discussie wordt woensdag de eerste horde genomen voor de komst van kentekenplaten voor tractoren. Dan zal de Tweede Kamer naar verwachting instemmen met het voorstel.

Sinds de boerenprotesten is de discussie weer actueel geworden. Dat landbouwvoertuigen geen kenteken hebben, bemoeilijkte de handhaving door de politie bij de boerenprotesten in het najaar.

Eind 2016 voelde de VVD niets voor het plan omdat ze vreesden dat het een forse lastenverhoging voor de boeren zou betekenen. Destijds waren PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en SP wel voor. Nu gaan de liberalen wel akkoord met het voorstel.


Deel van Australische hoofdstad ontruimd vanwege nieuwe bosbrand

Deel van Australische hoofdstad ontruimd vanwege nieuwe bosbrand

Als gevolg van de branden van de afgelopen weken is in Australië een gebied ter grootte van Engeland verwoest. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:35

Bewoners van buitenwijken in de Australische hoofdstad Canberra zijn woensdag geëvacueerd nadat er dichtbij een bosbrand was uitgebroken.

In het zuidoosten van het land komen de extreem hoge temperaturen en de wind weer terug, en daarmee ook de kans op nieuwe branden. De afgelopen dagen ging de regio juist gebukt onder hagel, onweersbuien en honderden millimeters regen.

Wegen afgesloten


Ontsnapte crimineel stuurt kaart aan gevangenis: Groeten uit Thailand!
Likeability of5

Ontsnapte crimineel stuurt kaart aan gevangenis: Groeten uit Thailand!

Sekkaki ontsnapte op 19 december uit de gevangenis in het Belgische Turnhout. /Politie Turnhout

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:45

Crimineel Oualid Sekkaki, die 19 december ontsnapte uit de gevangenis in het Belgische Turnhout, lijkt naar Azië te zijn gevlucht. Hij stuurde de gevangenisdirectie zelfs een kaartje: „Groeten uit Thailand!”, stond erop.

Dat meldt de Belgische nieuwssite HLN. Ook stuurde Sekkaki zijn gevangenisbadge mee in de envelop.

Touwen


lol
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

Na 27 jaar mogelijke doorbraak vermissing Tanja Groen

Na 27 jaar mogelijke doorbraak vermissing Tanja Groen

De begraafplaats in Maastricht waar de politie een onderzoek is gestart. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:06

De politie opent woensdag een graf op het kerkhof aan De Beente in Maastricht na een nieuwe tip in de coldcasezaak Tanja Groen.

De 18-jarige eerstejaarsstudente verdween in 1993 in de nacht van 31 augustus toen ze na een studentenfeestje in Maastricht terugfietste naar haar kamer in het Limburgse dorp Gronsveld.

Nieuwe informatie


Likeability of5

Filefit en -flirts (en appels): zo wordt fileleed je filelifestyle

Yes, file!

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:15

Metro staat stil bij de files, die we steeds meer voor lief nemen en geeft tips hoe je van fileleed je filelifestyle kunt maken.

Je kunt de daling rustig spectaculair noemen, want waar nog geen tien jaar geleden 72 procent van de Nederlanders de files onacceptabel vond, is dat nu nog maar 35 procent, zo blijkt uit het onderzoeksrapport van Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Automobilisten berusten zich nu meer in hun filelot, vaak omdat ze weten dat ze toch niet voor een alternatief gaan kiezen. En waarom zou je ook, want eigenlijk zijn files gewoon de situaties bij uitstek om eens ongeremd je zintuigen te prikkelen.

Filefantasie


like
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

20 JAN 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Coronavirus eist 9 levens in China, zeker 440 mensen besmet

Coronavirus eist 9 levens in China, zeker 440 mensen besmet

Op treinstations en luchthavens zijn door de autoriteiten koortscontroles ingesteld. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:10

Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is woensdag gestegen naar negen. 440 mensen in 13 Chinese provincies en gemeenten zijn besmet met het virus.

China waarschuwt dat het SARS-achtige virus zou kunnen muteren en zich verder kan verspreiden. Het virus wordt via de luchtwegen overgedragen. „De mogelijkheid van virale mutatie en verdere verspreiding van de ziekte is aanwezig", zei viceminister Li Bin van de Nationale Gezondheidscommissie tijdens een persconferentie.

Chinees nieuwjaar


Desi Bouterse verschijnt vandaag voor krijgsraad
Likeability of5

Desi Bouterse verschijnt vandaag voor de krijgsraad

De Surinaamse president Desi Bouterse verschijnt vandaag voor krijgsraad. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:30

De Surinaamse president Desi Bouterse verschijnt woensdag voor de Surinaamse krijgsraad. Het is zijn enige kans om zijn veroordeling van 20 jaar cel, voor zijn aandeel in de decembermoorden, aan te vechten.

De straten rondom de rechtbank in het centrum van Paramaribo zijn als sinds middernacht afgesloten voor publiek. Omdat de meeste scholen, bedrijven en andere instanties in die buurt daardoor slecht of niet bereikbaar zijn, hebben ze hun deuren gesloten. Dat geldt ook voor de Nederlandse ambassade.

Drukte rondom rechtbank


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Lees de Metro van 22 januari nu al online

Lees de Metro van 22 januari nu al online

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen lees je onder meer over de drukte op de bijlesmarkt. De problemen in onderwijsland zorgen voor een groeiende vraag naar bijles. Steeds meer scholieren zoeken hulp.

We besteden aandacht aan de persoonlijke financiën van Nederland. Een groot deel van de Nederlanders vinden dat schulden altijd afgelost moeten worden. Maar wat als kwijtschelden een laatste redmiddel is?


Coronavirus nu ook in de Verenigde Staten opgedoken

Coronavirus nu ook in de Verenigde Staten opgedoken

Het nieuwe virus dook voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het nieuwe coronavirus uit China is voor het eerst ook in de Verenigde Staten vastgesteld. Het virus is volgens de Amerikaanse organisatie voor ziektepreventie (CDC) in Seattle ontdekt bij een reiziger uit China. 

De CDC is vorige week op drie Amerikaanse luchthavens begonnen met het screenen van reizigers uit China op aanwezigheid van het virus. De man kwam op 15 januari aan, voordat de strengere screenings werden uitgevoerd. Het coronavirus is bij de man vastgesteld nadat hij zelf medische hulp had gezocht.

De VS hebben het aantal luchthavens waar reizigers uit China worden gescreend uitgebreid. Vanaf vorige week gebeurde dat al in New York, Los Angeles en San Francisco. Nu zijn de controles ook aangescherpt op de vliegvelden van Atlanta en Chicago. Sinds vorige week zijn meer dan 1200 mensen gescreend in de VS.


Veroordeelde man aangehouden na urenlange omsingeling in Rosmalen

Veroordeelde man aangehouden na urenlange omsingeling in Rosmalen

De man had zich enkele uren in een huis verschanst, nadat hij werd veroordeeld tot ruim vijftien jaar cel. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft bij een inval in Rosmalen de veroordeelde Joey D. (27) opgepakt. De man had zich enkele uren verschanst in een huis aan de Schoolstraat in Rosmalen, nadat hij dinsdagochtend in hoger beroep werd veroordeeld tot ruim vijftien jaar cel.

De verdachte heeft zichzelf volgens de politie ernstig verwond en is met een ambulance weggebracht naar het ziekenhuis.

Eerder vrijgesproken


Hond ontdekt botkanker bij z'n baasje

Hond ontdekt botkanker bij z'n baasje

Maar liefst zeven maanden heeft hond Dave aan haar dijbeen zitten snuiven. / Getty Images

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Amerikaanse Danielle King begreep niet waarom hond Dave telkens maar aan haar dijbeen bleef snuffelen en krabben. Pas toen ze langs de huisarts ging, besefte ze dat haar hond haar leven had gered. 

Maar liefst zeven maanden heeft hond Dave aan het dijbeen van King zitten snuffelen, zonder dat ze doorhad wat haar hond daarmee wilde zeggen. „Toen mijn dij begon op te zwellen, dacht ik dat Dave misschien iets op het spoor was en besloot ik naar de huisarts te gaan."

Nachtmerrie


wow
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

Coronavirus; reden tot paniek!?

Coronavirus: reden tot paniek?!

Een vrouw verlaat het ziekenhuis in Wuhan, waar eerder iemand overleed aan de gevolgen van het coronavirus.| Credits: AFP / Noel Celis

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Komt er een grote epidemie aan, of valt het allemaal wel mee met het coronavirus? We vroegen het Harald Wychgel, persvoorlichter van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wat is het coronavirus?

„Coronavirussen zijn virussen die voorkomen bij dieren waarvan we weten dat ze ook op mensen kunnen overspringen. Bekende voorbeelden van coronavirussen zijn MERS en SARS. Nu is er sprake van een nieuw coronavirus, waar we nog weinig vanaf weten. De ziekte die nu is uitgebroken, wordt het nieuwe coronavirus genoemd omdat het er pas net is, en nog geen naam heeft. Toen MERS opkwam, stond die ziekte bekend als het nieuwe coronavirus."


Twee mannen aangehouden bij onderzoek pedofielenvereniging Martijn

Twee mannen aangehouden bij onderzoek pedofielenvereniging Martijn

De politie heeft een inval gedaan bij een bestuurder van de verboden pedofielenvereniging Martijn in Hengelo. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een onderzoek naar de verboden pedofielenvereniging Martijn zijn dinsdag twee mannen aangehouden.

In Hengelo is een 32-jarige man aangehouden vanwege voorbereidingshandelingen voor seksueel misbruik van kinderen. Hij werd aangehouden in het huis van Marthijn U. (47), de voormalige voorzitter van Martijn. Marthijn U. zelf werd niet opgepakt.

In Haarlem is een 75-jarige man opgepakt op verdenking van het bezit van kinderporno. Dat meldt het Openbaar Ministerie.


Dierenarts geeft kat euthanasiespuitje in plaats van rabiësvaccin
Likeability of2

Dierenarts geeft kat euthanasiespuitje in plaats van rabiësvaccin

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een dierenarts uit Texas heeft onlangs een ernstige fout gemaakt. De arts gaf een euthanasiespuitje aan de 8-jarige kat Sophie in plaats van het geplande rabiësvaccin. 

Michelle Olson en haar partner brachten kat Sophie naar de dierenarts in Texas voor een routinecontrole en een rabiësvaccin. Alles leek in orde, totdat het stel ineens door de dierenkliniek werd gebeld met de vraag of zo snel mogelijk wilde komen.

Laatste herinnering


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vier mannen opgepakt wegens smokkelen 700 migranten
Likeability of5

Vier mannen opgepakt wegens smokkelen 700 migranten

Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een groot mensensmokkelnetwerk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een onderzoek naar een groot mensensmokkelnetwerk zijn vier Nederlandse mannen opgepakt. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een organisatie die, volgens de Franse politie, 700 personen in koelwagens of boten heeft overgezet naar Engeland. 

De mannen zijn in Den Haag, Leiden en Krimpen aan den IJssel aangehouden. Zowel de migranten als de verdachten hebben een Irakese achtergrond. Dit meldt het Openbaar Ministerie.

5.000 euro


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar