In het nieuws

Likeability of5

Donald Duck klungelt al 65 jaar door het leven

Jong en oud houdt van Donald Duck. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

19 OKT 2017

Ze rennen allemaal naar de brievenbus als de nieuwe Donald Duck op de mat valt, want ze moéten als eerste het kakelverse exemplaar lezen. Het is ’een dingetje’ onder de fans van de olijke eend, want „een tweederangs Duckie daar doe je het niet voor”. 65 jaar wordt (de Nederlandse) Donald Duck deze week en hij heeft fans van alle leeftijden. Wat maakt ’de Donald’ toch zo leuk?

’Alleen de algemene voorwaarden lees ik niet’

Hugo Vonk, 11 jaar uit Haarlem

„Ik lees de Donald Duck al sinds ik kan lezen. Ik ben er ook heel snel door gaan lezen, omdat ik dat zo graag wilde. Toen ik op de kinderopvang zat, zag ik ’m een keer liggen en begon ik erin te lezen. Ik vond het meteen heel leuk. Nu heb ik een abonnement. Ik krijg ’m iedere donderdag en het eerste wat ik doe als ik uit school kom, is de Donald Duck pakken.

Ik vind de humor heel erg leuk en het is altijd zo vrolijk. Bij Donald gaan dingen altijd fout en dat vind ik juist heel leuk. Ook hoe ze namen veranderen is heel grappig. Zoals Sneek Vonk en Herman den Blikvoer. Dat vind ik misschien nog wel het leukste. Mijn broertje heeft er niet zoveel mee. Die leest soms de achterkant, maar verder niet.

Ik heb ook posters, een dekbed, knuffels van Donald Duck en Dagobert Duck. Ik heb er eigenlijk heel veel van. Mijn favoriete karakters zijn Donald Duck, Dagobert Duck en Willie Wortel en Lampje. Dagobert omdat hij zo gierig is en ook weleens gemeen, dat is grappig. Van Willie Wortel vind ik leuk dat hij zo slim is en zijn verhalen zijn gewoon leuk. Lampje loopt altijd met hem mee en is heel schattig.

Ik lees de Donald Duck als ik ’m net heb altijd twee keer door. Dat gaat heel snel. Ik begin bij de brievenrubriek en dan lees ik hem verder uit. Van voren naar achteren. Alleen de kleine lettertjes, de algemene voorwaarden lees ik niet. Daarna gaat ’ie op de stapel van nummer 1 tot 50 om te bewaren. Ik lees ook veel pockets. Donald Duck History vind ik het leukst. Van dit jaar heb ik ze allemaal. Zo’n pocket lees ik wel 7 keer.

Zelfs een keer in de klas tijdens de les. Dat mocht natuurlijk niet. Ik had ’m stiekem verstopt achter mijn werkboek. Ik ben niet ontdekt, maar wel bijna. Dus dat doe ik maar niet meer.”

’Een afgeragd Duckie, daar doe ik het niet voor’

Fleur Akersloot, 36 jaar uit Haarlem

„Als kind lazen ik, mijn twee broers en zus al de Donald Duck. Zelfs toen we allemaal al uit huis waren, hielden mijn ouders het abonnement en las ik het als ik thuis kwam. Ik moet het er op de eerste date met mijn vriend ook al over hebben gehad, want op ons eerste weekendje weg bracht hij mij ’s ochtends een cappuccino en een Donald Duck.

Een paar jaar geleden heeft hij mij een abonnement cadeau gedaan voor mijn verjaardag. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ook mijn zus en mijn twee broers een abonnement hadden. We wonen allemaal in Haarlem, dus het is niet echt duurzaam, maar we willen het abonnement toch allemaal houden. Je wilt toch de eerste zijn die de Donald Duck leest. Een afgeragd Duckie daar doen we het niet voor!

De strips zijn geestig en luchtig. Ik vind het geweldig hoe Donald Duck vol overgave en met gestrekt been aan het aanklooien is en al klungelend door het leven gaat. Vroeger vond ik de avonturen prachtig, nu ook de cynische grapjes op de achtergrond. De grapjes van de tekenaar zoals een schilderijtje aan de muur van Katrien met een scheve strik bijvoorbeeld.

Toen ik klein was las ik de Donald Duck ’s ochtends, nu voordat ik ga slapen. Ik ben ervan overtuigd dat ik dan beter slaap. Je bent overdag met zoveel hectiek en heftige dingen bezig, dan is het fijn om je even in een grappige wereld te kunnen begeven. Geen iPhones, maar Duckjes. Mijn vriend las altijd literatuur, maar heeft nu ook een stapeltje Duckjes naast zijn bed.

Je ziet ze bij mij overal slingeren in huis. Niemand vindt dat raar. Als vroeger vriendinnen bleven slapen na het stappen dan lagen ze ook met een Duckje in bed. Een gebakken ei en een Donald Duck horen bij de beleving van bij mij overnachten. Mijn dochter van anderhalf is nog te jong, maar mijn broers en zus hebben allemaal al wat oudere kinderen en die lezen ook de Donald Duck. Het is een moetje geworden bij ons.”

’Ik heb Donald naar Timboektoe gestuurd’

Elsbeth Mulder, een week jonger dan Donald Duck uit Gouda

„Mijn vader kreeg in oktober 1952 de eerste Donald Duck die gratis werd uitgedeeld. Een week later kreeg hij mij, zijn eerste kind. We zijn allebei nooit meer uit zijn leven verdwenen. Hij heeft er ook nooit een weggegooid. Hij las ze altijd eerst zelf en daarna mochten de kinderen en later kleinkinderen het lezen. Maar hij hield precies bij wie welke Donald Duck had, en wilde ze altijd terug.

Toen mijn vader in 1999 overleed, heb ik zijn abonnement overgenomen. Hierdoor heb ik alle jaargangen en edities. Eerst lagen ze op zolder, maar dat paste op een gegeven moment niet meer. Nu liggen ze in een opslagruimte. Ik heb ook een aantal buitenlandse edities die ik voor mijn vader meenam van mijn reizen. Op een gegeven moment waren we naar Siberië geweest en vroeg ik aan mijn man: Wat is een nog gekkere plek om naartoe te gaan? Naar Timboektoe, want daar wil Donald altijd heen. Dus zijn we gegaan.

Toen Donald Duck 50 werd, heb ik een brief naar ze gestuurd en gezegd: Zeg maar tegen Kwik, Kwek en Kwak dat er geen zwembad is in Timboektoe. Bij de volgende editie stond er een kameel op de voorpagina en mijn brief in de brievenrubriek. Voor het eerst was Donald aangekomen in Timboektoe, en wij hadden hem daarheen gestuurd. Die voorpagina hebben we natuurlijk ingelijst.

Ik heb mijn vijftigste verjaardag ook gevierd onder het mom van ’Donald Duck wordt 50 en Elsbeth toevallig ook, komen jullie ook?’ Ik heb toen van mijn oudste vriend een zilveren ketting met een Donald Duckje eraan gekregen. Nu vragen vrienden al voorzichtig: Donald Duck wordt 65, hoe wordt dat bij jullie gevierd?

Vroeger zei men weleens: Dat lees je toch niet, dat is dom. Maar ik wist als kind al wat een fata morgana was, omdat ik dat in de Donald Duck had gelezen. Mijn man en ik noemen hem ’de Donald’ en hij hoort er gewoon bij. Ik ken hem al mijn hele leven. Mijn man heeft hetzelfde als ik. Hij heeft zichzelf leren lezen toen hij 4 jaar was omdat hij het niet kon uitstaan dat zijn oudere broer als eerste de Donald Duck las. We lezen het nog iedere week. Ter ontspanning. In de meest recente editie gaat het goed met Donald, terwijl het normaal altijd fout afloopt. ’Het gaat goed!’, riep ik tegen mijn man. Haha. Ik heb een academische opleiding hoor.

Jaargang 2016 ligt nu bij mijn zus. Zij leest haar kleinzoon eruit voor. We zijn hard bezig hem ook te besmetten.”


likelol
user_3b0ac243a910e425f3f7745c3a4991bb5bb25e26_avataruser_23252ae2dcb7092d8460788884b0faf842d6e736_avatar

Sue zwanger van 22ste kind

Sue zwanger van 22ste kind

Sue zwanger van 22ste kind. / Unsplash

Foto van 'Metro'

2 UUR

Waar de ene ouder al snel zijn handen vol heeft aan überhaupt meer dan één kind, krijgen de Engelse Sue Radford (44) en haar man Noel (48) er maar geen genoeg van. Sue is namelijk in verwachting van haar 22e kindje. Ja, dat lees je goed!

Op hun populaire Youtubekanaal The Radford Family toont het stel bewijs: een echo. Sue is momenteel vijftien weken zwanger en hoopt binnenkort te kunnen vertellen of ze een jongetje of een meisje verwachten. Als het een meisje wordt heeft het stel elf jongens en elf meisjes.

Inkomsten


Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus
Likeability of3

Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus

Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Fatima Aboulouafa, de weggestuurde Leidse politiechef, heeft aangifte gedaan van smaad en laster tegen minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. 

Dat bevestigt haar juridisch adviseur Karim Aachboun na berichtgeving van de NOS.

Kritiek


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


Facebook krijgt een make-over, werkt dat?

Facebook krijgt een make-over, werkt dat?

Het bedrijf is nu bezig met het testen van de zogeheten ‘dark mode’. /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Facebook wil een aantal veranderingen aanbrengen aan het platform. Dat werd in mei dit jaar aangegeven. Het bedrijf is nu bezig met het testen van de zogeheten ‘dark mode’.  

We zijn er allemaal wel eens schuldig aan: veel te lang scrollen door onze timeline. Vooral ’s avonds wanneer we in bed liggen. En dat is natuurlijk niet goed voor onze ogen. Maar, het nieuwe design van Facebook zou onze ogen meer rust moeten geven.

Het bedrijf is bezig met een make-over van de website, waarin de blauwwitte pagina is veranderd in een compleet zwarte versie. Dat is de zogeheten ‘dark mode’. Via social media laten enkele mensen weten dat ze deze nieuwe versie kunnen uittesten, maar niet iedereen is even enthousiast. Sommigen vinden het te duister. Maar het merendeel is enthousiast over de 'dark mode'. Gelukkig kunnen gebruikers die het niets vinden weer terugschakelen naar de originele versie.


55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger
Likeability of3

55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger

55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een wildpark in het westen van Zimbabwe zijn sinds september zeker 55 olifanten gestorven aan honger veroorzaakt door droogte. Dat liet het nationale park maandag weten. 

Een woordvoerder zei dat de dieren waren gestorven in de buurt van waterbronnen verspreid over het nationale park Hwange, een teken dat ze lange afstanden hadden afgelegd om toegang te krijgen tot water.

Onderzoek toonde aan dat ten minste 55 olifanten waren gestorven wegens gebrek aan voedsel en water in het park, dat de grootste olifantenkudde van 50.000 dieren herbergt.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

John Bercow.

Johnson mag brexitstemming niet herkansen

John Bercow. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

John Bercow, de voorzitter van het Lagerhuis, geeft geen toestemming voor een nieuwe stemming op maandag over de brexitdeal van premier Boris Johnson. 

Johnson wilde eigenlijk op zaterdag al parlementaire goedkeuring voor de overeenkomst die hij vorige week sloot met de EU, maar daar staken parlementariërs toen een stokje voor.

Amendement


De boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold, waar de technische recherche het onderzoek voortzet.

Vader van gezin Ruinerwold blijft vastzitten

De boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold, waar de technische recherche het onderzoek voortzet. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vader van het gezin dat samen met zes kinderen afgezonderd leefde op een boerderij in het Drentse Ruinerwold, blijft langer vastzitten. 

De rechter-commissaris van de rechtbank heeft zijn voorarrest maandag met veertien dagen verlengd. Hij zit in beperking, dat wil zeggen dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben en niet met de buitenwereld.

Medeplegen


Hoe zat het ook alweer met de donorwet?

Hoe zat het ook alweer met de donorwet?

Dankzij de nieuwe wet ben je, als je niets laat weten, automatisch donor./ ANP

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Nog geen twee minuten duurt het om je donorkeuze kenbaar te maken. Toch heeft meer dan de helft van de Nederlanders nog niet laten weten of ze hun organen willen afstaan na het overlijden.

‘Ja, tenzij’ is de wet die vorig jaar februari werd aangenomen. Dankzij deze wet ben je, als je niets laat weten, automatisch donor. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en heeft nog steeds meer dan de helft van de Nederlanders geen keuze geregistreerd, zelfs als ze geen donor willen zijn.

Zo ook Samra, die haar keuze als donor niet heeft ingevuld, terwijl ze wel weet van de nieuwe wet. „Ik ben groot voorstander van de nieuwe wet. Maar het registreren doe ik gewoon niet. Het schiet er steeds bij in”, zegt ze.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Dit zijn de meest gemaakte taalfouten op social media

Dit zijn de meest gemaakte taalfouten op social media

Dit zijn de meest gemaakte taalfouten op social media. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op social media neemt niet iedereen de grammatica-en spellingregels even serieus. Zoals ieder jaar publiceert het bedrijf OBI4 maandag een overzicht van de meest gemaakte fouten op social media.

OBI4, een tool voor online monitoring, doet ieder jaar onderzoek naar hoe het er voorstaat met de spelling van de gemiddelde socialmediagebruiker. Een van de woorden waar vooral creatieve spelling wordt toegepast is: sowieso.

Mond-op-mond


Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners

Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners

Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, heeft het kabinet onlangs geadviseerd om de mogelijkheid tot het lenen van het geld te verruimen voor tweeverdieners die samen een huis willen kopen.

Voor koppels met allebei een inkomen zal het daarom makkelijker worden om een hogere hypotheek af te sluiten. Volgens Gabriëlla Bettonville, woordvoerder van het Nibud, komt dat doordat het sinds een paar jaar mogelijk is de helft van het tweede inkomen mee te tellen bij het bepalen van de maximale woonlast.

Meer geld over


Lerarenstaking op 6 november gaat door

Lerarenstaking op 6 november gaat door

Lerarenstaking op 6 november gaat door / Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

De leraren in het basis- en voortgezet onderwijs gaan op 6 november staken. Eerder was daar ook al sprake van, maar nu is het officieel. Het ultimatum van onderwijsbonden voor meer geld in het onderwijs is afgelopen.

Tijdens de stakingsdag gaan de leraren niet naar het Malieveld in Den Haag, zoals tijdens de vorige staking op 15 maart wel het geval was. De bonden roepen nu leerkrachten op om op social media zoveel mogelijk van zich te laten horen. „Samen met alle stakers willen we de Tweede Kamer via social media overtuigen dat het anders moet."

Eis


Weer een mijlpaal: 18 miljoenste bitcoin dit weekend gemined

Weer een mijlpaal: 18 miljoenste bitcoin dit weekend gemined

Foto: Jack Guez / AFP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ee 18 miljoenste bitcoin is het afgelopen weekend gemined. Een mijlpaal voor de eerste én veruit bekendste cryptomunt.

Die mijlpaal heeft alles te maken met schaarste: er komen maximaal 21 miljoen bitcoins. Nu de 18 miljoenste bitcoin is gevonden, is 85 procent van alle bitcoins al in omloop.

Wat betekent dit voor bitcoin?


Twee doden in woning Hengelo, verdachte opgepakt

Twee doden gevonden in huis in Hengelo / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft na de vondst van twee lichamen in een huis aan de Julianalaan in het Gelderse Hengelo een verdachte aangehouden. De verdachte woont in hetzelfde huis. Hij had zich maandagochtend gemeld bij een ziekenhuis.

De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers en de verdachte. Het is ook niet duidelijk of de verdachte gewond is en zich in het ziekenhuis liet behandelen, zei een woordvoerster van de politie.

Onderzoek


Omzet jeugdzorg gestegen, toch kwart in rode cijfers

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Hoewel in de jeugdzorg vorig jaar de omzet is gestegen vergeleken met het jaar daarvoor en ook het aantal cliënten groter is geworden, kwam toch een kwart van die instellingen uit in de rode cijfers. Dat stelt inkoopcoöperatie Intrakoop.

Die organisatie baseert zich op de Jaarverslagenanalyse Jeugdzorg 2018, waarvoor 268 jaarverslagen van jeugdzorgorganisaties werden bekeken. Volgens de FNV stevent de jeugdzorg af op 'een ramp'.

Omzet en aantal cliënten gestegen


Acht doden bij onrust na protesten in Chili

Protest in de Chileense stad Vaparaiso / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vijf mensen zijn zondag omgekomen tijdens een door plunderaars aangestoken brand in een kledingfabriek in de Chileense hoofdstad Santiago. Brandweermannen vonden de slachtoffers in de fabriek nadat ze het vuur hadden bestreden. Daarmee komt het totale aantal doden dit weekend op acht.

Drie mensen kwamen zaterdagavond (lokale tijd) om tijdens onlusten in Santiago door een brand in een supermarkt. Het vuur brak uit tijdens plunderingen, zei burgemeester Karla Rubilar zondagochtend vroeg.

„We moeten melden dat drie mensen zijn omgekomen bij een brand in een supermarkt. Twee mensen zijn in de vlammen omgekomen en een derde is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar is later overleden", vertelde Rubilar aan verslaggevers.


Nieuwe Brexitdeal voor Lagerhuis, rechter kijkt naar brieven Johnson

Premier Boris Johnson in zijn ambtswoning / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse regering doet maandagmiddag naar verwachting een nieuwe poging de brexitdeal voor te leggen aan het Lagerhuis.

Dat besloot zaterdag nog geen definitieve goedkeuring te geven aan de overeenkomst die premier Boris Johnson sloot met de EU. Londen moest daardoor opnieuw om uitstel vragen van de brexitdeadline.

Deal en wetgeving


Tijdens ADE was de stad van de liefhebbers

Lekker hard(style) ontsporen op Amsterdam Centraal bij Roughstate, met Ran-D / MNO Photo

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Ravende reporter Iris dook in de ADE-bubbel, met zo’n 400.000 andere liefhebber, ,,het is intelligent georganiseerd, zonder dat het te braaf is.”

Hoe dieper je Amsterdam Dance Event induikt, hoe heser je stem wordt, hoe viezer je nagels op een of andere manier worden, hoe stroever het ritsje van je heuptas dichtgaat, hoe strammer je kuiten en onderrug aanvoelen en hoe meer bultjes van al het zweten op je gezicht oppoppen. Ook dat is ADE. Maar ook hoe de hele stad gonst van de zin, hoe meer nieuwe (Insta)vrienden je erbij krijgt en hoe meer mooie herinneringen je opdoet. Júist dat is ADE.

Tijdens ADE is de stad van ons. Van de liefhebbers die vijf dagen en vijf nachten opgaan in de elektronische muziek. Waar (tijds)grenzen vervagen, het ontregelende de norm wordt en je soms niet meer weet of het dag of nacht is.


Video opgedoken van vandaag voorgeleide vader Ruinerwold

De boerderij waar het gezin jaren leefde / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 67-jarige vader die vorige week met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij hoort dan of hij langer moet blijven vastzitten, nadat hij donderdag was aangehouden.

Hij wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen.

Afgezonderd gezin