Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 okt 2017
Leestijd: 5 minuten

Dit moet je weten op donderdagochtend 19 oktober

Wat moet je weten op deze donderdagochtend 19 oktober? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Man die drie collega’s doodschoot opgepakt

De politie in de Amerikaanse staat Delaware heeft een man opgepakt die verdacht wordt van het doodschieten van drie collega’s en het verwonden van nog eens drie anderen. De schietincidenten waren in twee verschillende staten.

De 37-jarige man zou eerst vijf mensen hebben neergeschoten op zijn werk in de plaats Edgewood in de staat Maryland, waarbij drie doden en twee gewonden vielen. Nadat hij gevlucht was schoot hij twee uur later iemand neer in een autohandel in de staat Delaware.

Nadat de politie een tip kreeg over de verdachte werd de man na een korte achtervolging door agenten gearresteerd. Wat de motieven van de schutter waren is nog niet bekend. Wel zegt een woordvoerder van de politie dat het om een bewuste aanval gaat. ,,De schutter kende de mensen die hij neerschoot heel goed.”

Parlement in Frankrijk akkoord met terreurwet

Eiffeltoren Frankrijk vakantie reizen
Foto: ANP / Bart Maat

Het Franse parlement is akkoord gegaan met een nieuwe antiterreurwet die de autoriteiten meer bevoegdheden geeft. Nadat eerder de Nationale Vergadering al het groene licht gaf, gaf woensdag de Senaat goedkeuring aan de wet.

De wet zal het einde inluiden van de noodtoestand die in 2015 werd ingevoerd na aanslagen in Parijs. Bepaalde maatregelen die door de noodtoestand gelden, staan ook in afgezwakte vorm in de speciale wet.

Zo blijft het mogelijk huiszoekingen te doen bij vermoedelijke, potentiële terroristen, maar zal de rechter er toestemming voor moeten geven. Tegenstanders van de wet vrezen dat er een soort ,,permanente noodtoestand” wordt geschapen.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Vrouwelijke tv-persoonlijkheid concurrent Poetin

De in Rusland bekende tv-persoonlijkheid Ksenia Sobtsjak wil een gooi doen naar het presidentschap. De presidentsverkiezingen worden volgend jaar maart gehouden.

De 35-jarige presentatrice gebruikte woensdag haar eigen televisieshow Sobtsjak Live om haar kandidaatschap aan te kondigen. De journaliste is behoorlijk populair in Rusland, alleen al bij de mannen. Ze geldt als een ware schoonheid. Het blad Vogue vergeleek haar met Paris Hilton, die geldt als een absolute ‘socialite’: bekend zijn om het bekend zijn.

Of Ksnenia een kans maakt om Poetin van een nieuwe, vierde ambtstermijn in het Kremlin af te houden, valt te betwijfelen. Volgens de opiniepeilingen stevent Poetin onbedreigd op een overwinning in de presidentsverkiezingen af. Zijn politieke opleiding heeft hij opmerkelijk genoeg mede te danken aan de vader van zijn komende concurrent: Anatoli Sobtsjak. Die was in de jaren negentig burgemeester van Sint Petersburg en huurde Vladimir Poetin in als bestuurder van de stad.

Asielzoekers halen minder vaak familie over

Steeds minder asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben de afgelopen maanden gezinsleden naar Nederland gehaald. In het derde kwartaal daalde het aantal nareizigers van dit jaar met 45 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Het CBS laat weten dat de cijfers van 4095 naar 2260 ging. Wel nam het aantal eerste aanvragen toe met 14 procent. Dat dit gebeurt is voor het eerst in een jaar tijd.

Vooral vanuit Syrië kwamen minder gezinsleden over naar hun familieleden met een verblijfsvergunning in Nederland: in het derde kwartaal ging het om 1260 mensen uit het land waar al ruim vijf jaar burgeroorlog woedt, minder dan de helft dan in het tweede kwartaal van 2017. Eind 2016 kwamen nog 4710 Syrische nareizigers het land binnen, meldt het statistiekbureau op basis van gegevens van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Na Syrië blijven Eritrea en Irak de belangrijkste landen van herkomst. Uit alle drie deze landen steeg de instroom. Het aantal nareizigers nam bij de Eritreeërs licht af, van 685 in het tweede kwartaal tot 520 in het derde. Vanuit Irak kwamen in beide kwartalen ruim honderd nareizigers naar Nederland.

Wat er verder in het nieuws is

NS gaat vaker sprinters inzetten

De Nederlandse Spoorwegen gaan meer sprinters inzetten. Vanaf december wordt de dienstregeling uitgebreid met 83 extra sprinterverbindingen. Er gaan onder meer vaker sprinters rijden tussen Geldermalsen en Den Bosch en Leeuwarden en Meppel.

„We investeren hiermee volop in het belang van de reiziger die korte afstanden maakt”, laat topman Roger van Boxtel weten. Hij wijst erop dat er tussen Utrecht en het station Houten Castellum straks zelfs elke tien minuten een sprinter gaat rijden.

De aankondiging valt samen met de officiële presentatie in Amsterdam van het nieuwe model sprinter van de Spaanse fabrikant CAF. De eerste exemplaren van in totaal een bestelling van 118 treinen, zijn nu in Nederland voor de test- en toelatingsperiode. De nieuwe aanwinsten worden vanaf volgend jaar gefaseerd ingezet in diverse delen van het land.

Sinds dit jaar rijdt NS al 58 gloednieuwe sprinters van fabrikant Stadler. De spoorvervoerder breidde de sprinterdienstregeling vorig jaar december ook al fors uit. Dat gebeurde onder meer tussen Groningen en Assen en Breukelen en Amsterdam.

Kindersterfte bijna gehalveerd

Wereldwijd is de kindersterfte bijna gehalveerd. Ondanks de daling van de kindersterfte, stierven er in 2016 ruim 5,6 miljoen kinderen voor hun vijfde. Dat zijn meer dan 15.000 kinderen per dag, meldt NU.nl op basis van het jaarlijks rapport over mondiale kindersterfte van de Verenigde Naties, dat donderdag is gepubliceerd.

Sinds 2000 is de sterfte van kinderen onder de vijf jaar afgenomen van 27.000 sterfgevallen per dag tot ongeveer 15.000 per dag in 2016. Sterfte onder kinderen tot een maand oud blijft het grootste probleem. Dat was in 2000 41 procent, in 2016 steeg de sterfte onder kinderen onder een maand oud tot 46 procent.

Zuid-Azië en de Afrikaanse Sub-Sahara hebben de hoogste sterftecijfers: respectievelijke 39 procent en 38 procent. Vijf landen in die regio’s zorgen voor de helft van de doden: India, Pakistan, Nigeria, de Democratische Republiek Congo en Ethiopië. In Somalië ligt het sterftecijfer het hoogst met 133 promille (aantal sterfgevallen per duizend kinderen).

Het weer

Vandaag kun je een mix van wolken en zon verwachten. Het wordt een mooie nazomerdag met in de avond een kans op een bui. Het wordt 20 tot 22 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.