In het nieuws

Deze jongeren willen naar de Klimaattop en de VN

Deze jongeren willen naar de Klimaattop en de VN

Vlnr: Thom van Stralen, Fleur van Lit, Jahkini Bisselink en Emma Clemens.

Foto van 'Erik Jonk'

22 OKT 2017

Wie reist er de volgende maand al naar de Klimaattop in Bonn? Wie gaat naar de Algemene Vergadering van de VN in New York en houdt daar een speech? Kortom, wie vormen twee jaar lang de schakels tussen de Nederlandse jongeren en de Verenigde Naties? Vier studenten strijden via de Nationale Jeugdraad (NJR) om twee functies: Jongerenvertegenwoordiger Algemene Vergadering VN en Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling. Hun campagne start maandag en Metro stelt hen via vier dezelfde vragen voor.

Nacht van de VN

Op maandag 30 oktober, tijdens de Nacht van de VN in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, worden nieuwe mensen gekozen voor de Algemene Vergadering van de VN en voor Duurzame Ontwikkeling. Dat kiezen gebeurt online. Elke Nederlander tot en met 29 jaar mag stemmen via www.jongerenvertegenwoordigers.nl (23 tot 30 oktober, 20.45 uur).

De klaslokalen in!

Thom van Stralen

Leeftijd: 24. Woonplaats: Wageningen. Studie: Internationale Ontwikkelingsstudies. Finalist voor: Duurzame Ontwikkeling.

Deze jongeren willen naar de Klimaattop en de VN

Thom van Stralen.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

„Ik wil jongeren ervan bewust maken dat juist zij een bijdrage aan het duurzaamheidsvraagstuk kunnen leveren. Duurzaamheid klinkt complex; ik wil duidelijk maken dat er hele simpele manieren zijn om de handen uit de mouwen te steken. Ik ben veel jongeren tegengekomen met vernieuwende ideeën over duurzaamheid. Zij verdienen meer aandacht, dat wil ik hen geven.”

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

„De klaslokalen in! Ik wil in gesprek gaan met zoveel mogelijk jongeren. Ook wil ik actief blijven op sociale media als Facebook en Youtube. Ik ga informatievideo’s plaatsen die jongeren begrijpen. Door serieus in te gaan op de reacties van volgers wil ik op de hoogte blijven van belangrijke actuele thema’s.”

De impact van productie

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

„Er is op dit moment heel veel verborgen vervuiling. Het kost bijvoorbeeld dertien jaar voordat een elektrische auto energie-neutraal is. Nieuwe, zuinige producten geven de consument een goed gevoel, maar we staan vaak niet stil bij de impact van productie, transport en afvalverwerking. Ik wil het bewustzijn over de effecten van onze consumptiemaatschappij vergroten.”

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

„Duurzaamheid is niet ingewikkeld, iedereen kan hiermee aan de slag. Dat wil ik jongeren laten zien.”

Kwestie van willen

Emma Clemens

Leeftijd: 22. Woonplaats: Rotterdam. Studie: International Economics en Rechten. Finalist voor: Duurzame Ontwikkeling.

Jahkini Bisselink

Emma Clemens.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

„Veel jongeren voelen zich machteloos tegenover de grote problemen die de wereld kent. Dit gevoel herken ik. Toch geloof ik dat het oplossen van het milieuprobleem mogelijk is. Het is niet een kwestie van kunnen, maar van willen. Ik wil jongeren leren hoe en dat ze wél het verschil kunnen maken.”

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

„Door met jongeren van alle achtergronden in gesprek te gaan. Door op scholen, in buurthuizen en via social media en verenigingen met hen in gesprek te gaan. Ik heb, sinds ik in de finale sta, al talloze jongeren over dit onderwerp gesproken. Zo leuk! Heb jij nog een idee over duurzaamheid? Stuur me een berichtje via: facebook.nl/stemopem.”

Onderwijs de oplossing

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

„Dat heel veel jongeren zich niet bewust zijn van het klimaatprobleem of niet weten hoe ze het zouden moeten oplossen. Meer aandacht hiervoor in het onderwijs is de oplossing. Door jongeren te leren waar het probleem ligt, en vooral wat de oplossingen zijn, kunnen we met z’n allen naar een oplossing toewerken.”

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

„Met al mijn energie en enthousiasme ben ik er klaar voor om de stem van alle jongeren te vertegenwoordigen. Voor iedere stem op Em compenseren we één kg CO2!”

Bescheiden maar brutaal

Jahkini Bisselink

Leeftijd: 18. Woonplaats: Amsterdam. Studie: Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde. Finalist voor: Algemene Vergadering VN.

Deze jongeren willen naar de Klimaattop en de VN

Jahkini Bisselink

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

„ Als jongerenvertegenwoordiger wil ik mij heel erg inzetten voor het creëren van gelijkheid en diversiteit. Daarmee wil ik mij heel erg richten op het onderwijs en deze zowel als doel als middel gebruiken. Verder is het denk ik niet zo zeer de vraag wat ik wil, maar wat jongeren willen.

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

„Neem zelf een houding aan waarbij wij niet per se jongeren iets leren, maar zij ook ons iets leren. Praat met ze, ook tijdens informele interacties, werk met ze, vlog met ze. Zorg dat jongeren zich niet moeten aanpassen aan de politiek, maar de politiek zich aanpast aan hun.

Gelijkheid in het onderwijs

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

„Onderwijs. Dit is voor mij een hele simpele vraag. Onderwijs is zowel een middel als een als een doel; op nationaal en internationaal niveau. Door gelijkheid in het onderwijs te creëren bestrijd je veel ongelijkheid, ontevredenheid en polarisatie die we nu in onze samenleving terugzien.”

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

„’Bescheiden in het hart, maar brutaal in de geest’, is een uitspraak die mij goed omschrijft. Met deze instelling ben ik van plan onze belangen zo goed mogelijk te behartigen in de Verenigde Naties!”

Cynisme brengt niets

Fleur van Lit

Leeftijd: 20. Woonplaats: Delft. Studie: Midden-Oostenstudies. Finalist voor: Algemene Vergadering VN.

Deze jongeren willen naar de Klimaattop en de VN

Fleur van Lit.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

„Jongeren een stem geven! Juist ook degenen die nu niet gehoord worden; het tienermeisje met een kind thuis of de uithuisgeplaatste jongen. De wereld is ingewikkeld. Als we die vooruit willen brengen, hebben we álle sterke ideeën en oplossingen nodig. Het maakt niet uit wie je bent of waar je woont. Als jij een goed idee hebt, moet je gehoord worden.”

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

„Door met ze in gesprek te gaan, in real life en via diverse sociale media. Met bijvoorbeeld een VN-app wil ik jongeren informeren over de VN én ze de gelegenheid geven met mij en met elkaar in discussie te gaan. Zo kan iedereen zich laten horen. Ook jongeren die ik niet persoonlijk ontmoet. Ook jongeren die anders niet gehoord worden.”

Er wel in geloven

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

„Wereldvrede? Einde aan armoede? Nee, ik zou als eerste het cynisme aankaarten. Het idee dat al deze dingen niet mogelijk zijn. We kúnnen iets veranderen in de wereld. Maar dan moeten we er wel in geloven. Ik wil de potentie van jongeren aanspreken; ik wil hen inspireren, stimuleren en faciliteren. Schouders eronder en gaan. Cynisme brengt ons nergens.”

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

„Met veel energie en gedrevenheid geef ik jou een stem; wie je ook bent, waar je ook woont!”


Frans stel gearresteerd om smokkel van kilo's zand

Frans stel gearresteerd om smokkel van kilo's zand

Illustratie van strand / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

56 MIN

Twee Franse toeristen zijn op het Italiaanse eiland Sardinië gearresteerd omdat ze een wel heel bijzondere souvenir hadden meegenomen. In de kofferbak van hun auto zat 40 kilo wit poeder verborgen.

Souvenir

Geen cocaïne, het echtpaar probeerde 40 kilo zand mee te smokkelen. Ze wilden vertrekken met het zand als „herinnering" en „souvenir", maar het meenemen van zand is ten strengste verboden in Sardinië. Het wordt namelijk beschouwd als publiek goed.


Ober doodgeschoten omdat bestelling te lang duurde

Ober doodgeschoten omdat bestelling te lang duurde

Een ober met een bestelling / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Voor een klant van een eetcafé aan de rand van Parijs duurde het vrijdagavond veel te lang voor hij zijn eten kreeg. De man verloor zijn geduld, haalde een pistool tevoorschijn en schoot prompt de ober dood. Dat meldt een bron dicht bij het onderzoek.

Geduld

Collega's van de ober belden de politie, nadat hij door een klant in zijn schouder was geschoten. Pogingen om de 28-jarige man te redden faalden. Hij stierf ter plekke.


Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?video icon
01:09

In samenwerking met Dutch Film Works

15 AUG 2019

Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?

In 2013 was het Witte Huis het doel van terroristen, in 2016 werd Londen verwoest. Nu wordt Mike Banning (Gerard Butler) zelf verdacht van een aanval op de president. Drones vormen daarbij de nieuwe terroristische dreiging.

Actiefilm Angel Has Fallen

Dat is de keiharde werkelijkheid in de actiefilm Angel Has Fallen, na de net zo keiharde voorgangers Olympus Has Fallen en London Has Fallen. Lukt het Mike Banning zijn eigen collega’s van de FBI te ontwijken, terwijl hij de échte dreiging probeert te ontmaskeren?

Je kunt het allemaal ontdekken, vanaf 22 augustus in de bioscoop.


Maandelijks dilemma: welke pinguïn is de beste?

Mr. Mac en Dora als pinguïns van de maand / Screenshot National Aquarium

Foto van 'Metro'

2 UUR

Iedere pinguïn is leuk. De waggel, de kleurtjes en niet te vergeten de streken. Dat niet alle pinguïns even braaf zijn, is een Nieuw-Zeelandse dierentuin wel achtergekomen. Ze hebben dan ook een unieke manier gevonden om de deugnieten en braveriken in de schijnwerper te zetten. Vooral het commentaar van het personeel springt daarbij in het oog.

Elke maand hangt het personeel van het National Aquarium of New Zealand twee affiches op: een van de braafste en een van de stoutste pinguïn. Deze maand is de beurt aan Mr. Mac en Dora. Die laatste verdiende haar plekje omdat ze uit zichzelf naar haar weegschaal liep op 'weegdag'. Mr. Mac viel uit de gratie omdat hij een vis stal van zijn grotendeels blinde pinguïnliefje. Hoe durft 'ie!


Deel Amerikanen draagt hele week zelfde ondergoed

Deel Amerikanen draagt hele week zelfde ondergoed

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

2 UUR

De dag beginnen met een schone onderbroek, dat is hoe de meeste mensen het aanpakken. Toch doen ze het in Amerika een stukje anders. Uit onderzoek van onderbroekenmerk Tommy John blijkt dat 45 procent van de Amerikanen weleens hetzelfde stuk ondergoed voor twee dagen of langer aanhoudt.

Dertien procent van de ondervraagden houdt gerust dezelfde boxer of string de hele week aan, schrijft USA Today. Volgens Tommy John is dat bij mannen zo'n 2,5 keer vaker het geval dan bij vrouwen.

Er is eigenlijk bar weinig kennis over wát er nu precies in de onderbroekenla ligt. Zo doet bijna de helft van de Amerikanen minstens een jaar met hetzelfde onderbroekkie. Nog eens 38 procent heeft geen flauw idee hoe lang ze het oudste exemplaar al hebben liggen.


Fatale selfie: vrouw (27) valt van klif

Fatale selfie: vrouw (27) valt van klif

Illustratie van vrouw op rots / Pexels

Foto van 'Metro'

3 UUR

Bij het nemen van een selfie is in Australië zaterdag een 27-jarige vrouw overleden. Ze viel van een klif tijdens het nemen van een selfie. Dat schrijft The Guardian

Het ongeluk gebeurde bij de Diamond Bay, nabij Sydney. Volgens ooggetuigen was de vrouw foto's aan het maken toen ze plots van de klif af viel. Ze kwam dertig meter lager op stenen terecht. Er is nog geprobeerd haar te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

Diamond Bay is een populaire fotoplek voor toeristen, die vaak over het hek heen klimmen om foto's te maken op de rand van de klif. Eerder dit jaar werd al onderzocht hoe men deze trend tegen kan gaan. Er werd aan camerabewaking of meer hekken gedacht.


Twee doden door mes-aanval op Duits station

Twee doden door mes-aanval op Duits station

Er zijn twee mensen doodgestoken op een Duits station, een verdachte is aangehouden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 17:53

Op het station in het Duitse Iserlohn (Noordrijn-Westfalen) zijn zaterdag twee mensen doodgestoken. De slachtoffers zijn een man en een vrouw, meldt een woordvoerder van de politie. In de loop van de middag is een 43-jarige verdachte aangehouden.

De man die om het leven is gekomen was 23 jaar oud. Zijn lichaam lag op een perron. Dat van de vrouw lag op de nabijgelegen parkeerplaats. Ze had ook een twee maanden oude baby bij zich, die bleef ongedeerd.

Relationele sfeer


Veel Amerikanen bang voor massaschietpartij

Veel Amerikanen bang voor massaschietpartij

Een derde van de volwassen Amerikanen vermijdt bepaalde plaatsen of evenementen uit angst voor massaschietpartijen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 17:31

Een derde van de volwassen Amerikanen vermijdt bepaalde plaatsen of evenementen uit angst voor massaschietpartijen. Dat meldt Time op basis van onderzoek van de American Psychological Association (APA). Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van de schietpartijen in Dayton en El Paso begin augustus. Daarbij kwamen in totaal 32 mensen om.

Stress door angst

Maar liefst 79 procent van de volwassenen in de Verenigde Staten (VS) ervaart stress uit angst voor schietpartijen. Een kwart van de ondervraagden zei dat ze hun leven zelfs aanpassen uit angst voor een moordpartij. Uit het onderzoek blijkt dat veel Amerikanen bang zijn als ze zich begeven bij openbare evenementen, winkelcentra, scholen of bioscopen. In 2019 zijn er al schietpartijen geweest bij een bank, universiteit, pakhuis, gemeentecentrum, voedselfestival en een Walmart-filiaal.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Pasgetrouwde agent (28) doodgereden tijdens dienst
Likeability of3

Pasgetrouwde agent (28) doodgereden tijdens dienst

Een agent legt bloemen op de plek van het ongeluk. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 17:03

In Engeland heeft zich een tragedie afgespeeld: een 28-jarige politieagent is donderdagavond overleden tijdens zijn dienst. Hij werd vermoedelijk aangereden door inbrekers. De agent, Andrew Harper, was pas kort geleden getrouwd. In juli beleefde hij volgens vrienden en familie de „bruiloft van zijn leven". Hij en zijn kersverse vrouw Lissie zouden bijna op huwelijksreis gaan.

Donderdagavond had Harper avonddienst toen hij en zijn collega's een inbraakmelding kregen. De agenten gingen eropaf en kwamen terecht in een plaatsje net buiten het dorp Sulhamstead, ten westen van Londen.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Populaire Thaise internet-zeekoe sterft door plastic
Likeability of3

Populaire Thaise internet-zeekoe sterft door plastic

Mariam, een populaire Thaise zeekoe die continu gefilmd werd, is overleden door plastic in haar maag. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:12

De jonge zeekoe, Mariam, die in Thailand een internethit werd, is overleden. De doejong, die 24 uur lang live op internet te volgen was, is gestorven door een bloeding vanwege plastic in haar maag. Mariam leefde in het water langs de zuidwestkust van Thailand.

Continu gefilmd

Het zoogdier veroverde eerder dit jaar de harten van velen toen op beelden te zien was hoe ze in het water met reddingswerkers speelde. Het dier werd daarna continu gefilmd door acht camera's en de beelden werden door veel Thai bekeken. De verzorgers van Mariam stelden speciale voedertijden in, zodat mensen online konden inschakelen.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Leraren massaal de straat op in Hongkong

Leraren massaal de straat op in Hongkong

Het is al lange tijd onrustig in Hongkong, duizenden betogers gaan dagelijks de straat op om hun onvrede te uiten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:21

Duizenden leraren en leraressen zijn zaterdag ondanks zware onweersbuien in Hongkong de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering. Ze zijn het niet eens met de toenemende invloed van China, waarvan Hongkong sinds 1997 een autonome staat is. Ze zijn bang dat het nu gevoerde „één land, twee systemen-beleid" wordt uitgehold.

Onrust

Het is al lange tijd onrustig in Hongkong. Duizenden betogers gaan dagelijks de straat op om hun onvrede te uiten. Al honderden mensen zijn gearresteerd en zelfs het vliegverkeer heeft even stilgelegen door demonstraties op het vliegveld. Zaterdag was het voor het eerst dat leraren massaal van zich lieten horen.


Belgische (62) overleden na aanvaring in Rotterdam
Likeability of3

Belgische (62) overleden na aanvaring in Rotterdam

Vrijdag kwamen een sloep en een snelle rubberboot met elkaar in aanvaring, daarbij is een Belgische vrouw omgekomen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:35

Bij een aanvaring in Rotterdam is vrijdag een 62-jarige vrouw uit België om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Het ongeluk gebeurde op de Nieuwe Maas. Ter hoogte van het Antwerpse Hoofd kwamen een sloep en een snelle rubberboot met elkaar in aanvaring. Twaalf anderen vielen overboord. Zij werden door onder meer watertaxi's en andere boten uit het water gehaald.

De Zeehavenpolitie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en spreekt daarvoor met getuigen en betrokkenen.

Twee schippers aangehouden


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vluchtende auto tot diep in België achtervolgd

Vluchtende auto tot diep in België achtervolgd

De auto negeerde een stopteken en vluchtte over de A2 naar België. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:51

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een auto met Frans kenteken achtervolgd, die in Gronsveld (Limburg) een stopteken van de politie had genegeerd. Dat leidde tot een wilde achtervolging tot diep in Belgisch grondgebied. Pas in Namen kon de auto worden klemgereden. In de auto werden drugs gevonden, de drie inzittenden zijn aangehouden. Ook bleek het kenteken niet bij de auto te horen, maakte de politie zaterdag bekend.

Stopteken

De politie gaf de bestuurder in Gronsveld een stopteken omdat één van de koplampen kapot was. Maar de automobilist gaf gas en vluchtte over de A2 naar België. Tijdens zijn vlucht probeerde de bestuurder meerdere keren de achtervolgende politiewagen te rammen, maar die kon steeds op tijd uitwijken.


21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval.

21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval

21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:58

De 21-jarige man die vorige week zaterdag zwaarbewapend een Noorse moskee binnendrong, heeft zijn daad bekend. Dat heeft officier van justitie Pal-Fredrik Hjort Kraby vrijdagavond laat meegedeeld na een meer dan vier uur durend verhoor.

De man heeft echter formeel geen schuld bekend aan moord en het plegen van een terreurdaad, aldus de aanklager. Eerder wenste de verdachte niets te verklaren.

De Noor wordt ervan verdacht het islamitisch centrum in Baerum, ten westen van de hoofdstad Oslo, met zeker twee vuurwapens te zijn binnengedrongen en ook te hebben geschoten. Daarna werd hij overmeesterd door een 65-jarige man, die lichtgewond raakte. De jonge Noor zou een extreemrechts motief hebben.


Hoera: de zomer keert volgende week terug!

Hoera: de zomer keert volgende week terug!

Hoera: de zomer keert volgende week terug! Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:05

Waar we begin augustus nog vreesden dat het gedaan was met de zomer, kunnen we nu opgelucht ademhalen. Na een week met regen, wind, lage temperaturen en af en toe onweer keert de zomer volgende week weer terug, meldt Weerplaza.

Zo gaat de temperatuur deze week steeds verder omhoog en wordt het volgend weekend (24 & 25 augustus) weer zomers warm in Nederland. In het hele land is de minimum temperatuur zeker 25 graden. In het zuiden en oosten kan het mogelijk zelfs 30 graden worden.

Regen


Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen.

Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen

Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:10

Ongeloof en shock. De ouders van atleet Roelf B. (21) snappen nog steeds niet dat hun zoon in Hongarije is opgepakt voor drugshandel. In een interview met De Volkskrant omschrijven ze hun zoon als een zeer gedisciplineerd sporter.

Het was volgens hen de eerste keer dat hij muziekfestival Sziget in Boedapest bezocht, in tegenstelling tot verhalen die rondgingen over dat hij er vorig jaar ook al drugs zou hebben verkocht.

'Niks voor hem'


Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing.
Likeability of5

Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing

Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing. Foto: Colourbox.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:30

Jeukende ogen, een loopneus en krabben als een malle. Allergisch zijn is geen pretje. Voor de mensen onder ons die allergisch zijn voor katten kan daar binnenkort echter iets aan gedaan worden. Er komt namelijk een vaccin dat je kattenallergie op kan lossen.

Britse wetenschappers hebben na tien jaar onderzoek eindelijk een vaccin ontwikkeld. HypoCat is een middel dat, na injectie, de proteïne Fel d 1 afbreekt. Die stof zit in het speeksel van katten en veroorzaakt je allergie.

Geduld


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit.

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:40

Geld verdienen met het verkopen van persoonsgegevens. Uit documenten in handen van het AD blijkt dat energieverkopers het massaal doen. Zo wisselen ze op grote schaal adressen, bankrekeningnummers en burgerservicenummers uit om telefonisch te kunnen verkopen.

Diverse bedrijven handelen in deze persoonsgegevens. Volgens meerdere bronnen gaat het ook om gegevens uit datalekken die vervolgens worden verkocht. Daarnaast delen verkopers onderling grote hoeveelheden persoonlijke gegevens.

Identiteitsfraude