In het nieuws

Deze jongeren willen naar de Klimaattop en de VN

Deze jongeren willen naar de Klimaattop en de VN

Vlnr: Thom van Stralen, Fleur van Lit, Jahkini Bisselink en Emma Clemens.

Foto van 'Erik Jonk'

22 OKT 2017

Wie reist er de volgende maand al naar de Klimaattop in Bonn? Wie gaat naar de Algemene Vergadering van de VN in New York en houdt daar een speech? Kortom, wie vormen twee jaar lang de schakels tussen de Nederlandse jongeren en de Verenigde Naties? Vier studenten strijden via de Nationale Jeugdraad (NJR) om twee functies: Jongerenvertegenwoordiger Algemene Vergadering VN en Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling. Hun campagne start maandag en Metro stelt hen via vier dezelfde vragen voor.

Nacht van de VN

Op maandag 30 oktober, tijdens de Nacht van de VN in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, worden nieuwe mensen gekozen voor de Algemene Vergadering van de VN en voor Duurzame Ontwikkeling. Dat kiezen gebeurt online. Elke Nederlander tot en met 29 jaar mag stemmen via www.jongerenvertegenwoordigers.nl (23 tot 30 oktober, 20.45 uur).

De klaslokalen in!

Thom van Stralen

Leeftijd: 24. Woonplaats: Wageningen. Studie: Internationale Ontwikkelingsstudies. Finalist voor: Duurzame Ontwikkeling.

Deze jongeren willen naar de Klimaattop en de VN

Thom van Stralen.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

„Ik wil jongeren ervan bewust maken dat juist zij een bijdrage aan het duurzaamheidsvraagstuk kunnen leveren. Duurzaamheid klinkt complex; ik wil duidelijk maken dat er hele simpele manieren zijn om de handen uit de mouwen te steken. Ik ben veel jongeren tegengekomen met vernieuwende ideeën over duurzaamheid. Zij verdienen meer aandacht, dat wil ik hen geven.”

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

„De klaslokalen in! Ik wil in gesprek gaan met zoveel mogelijk jongeren. Ook wil ik actief blijven op sociale media als Facebook en Youtube. Ik ga informatievideo’s plaatsen die jongeren begrijpen. Door serieus in te gaan op de reacties van volgers wil ik op de hoogte blijven van belangrijke actuele thema’s.”

De impact van productie

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

„Er is op dit moment heel veel verborgen vervuiling. Het kost bijvoorbeeld dertien jaar voordat een elektrische auto energie-neutraal is. Nieuwe, zuinige producten geven de consument een goed gevoel, maar we staan vaak niet stil bij de impact van productie, transport en afvalverwerking. Ik wil het bewustzijn over de effecten van onze consumptiemaatschappij vergroten.”

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

„Duurzaamheid is niet ingewikkeld, iedereen kan hiermee aan de slag. Dat wil ik jongeren laten zien.”

Kwestie van willen

Emma Clemens

Leeftijd: 22. Woonplaats: Rotterdam. Studie: International Economics en Rechten. Finalist voor: Duurzame Ontwikkeling.

Jahkini Bisselink

Emma Clemens.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

„Veel jongeren voelen zich machteloos tegenover de grote problemen die de wereld kent. Dit gevoel herken ik. Toch geloof ik dat het oplossen van het milieuprobleem mogelijk is. Het is niet een kwestie van kunnen, maar van willen. Ik wil jongeren leren hoe en dat ze wél het verschil kunnen maken.”

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

„Door met jongeren van alle achtergronden in gesprek te gaan. Door op scholen, in buurthuizen en via social media en verenigingen met hen in gesprek te gaan. Ik heb, sinds ik in de finale sta, al talloze jongeren over dit onderwerp gesproken. Zo leuk! Heb jij nog een idee over duurzaamheid? Stuur me een berichtje via: facebook.nl/stemopem.”

Onderwijs de oplossing

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

„Dat heel veel jongeren zich niet bewust zijn van het klimaatprobleem of niet weten hoe ze het zouden moeten oplossen. Meer aandacht hiervoor in het onderwijs is de oplossing. Door jongeren te leren waar het probleem ligt, en vooral wat de oplossingen zijn, kunnen we met z’n allen naar een oplossing toewerken.”

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

„Met al mijn energie en enthousiasme ben ik er klaar voor om de stem van alle jongeren te vertegenwoordigen. Voor iedere stem op Em compenseren we één kg CO2!”

Bescheiden maar brutaal

Jahkini Bisselink

Leeftijd: 18. Woonplaats: Amsterdam. Studie: Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde. Finalist voor: Algemene Vergadering VN.

Deze jongeren willen naar de Klimaattop en de VN

Jahkini Bisselink

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

„ Als jongerenvertegenwoordiger wil ik mij heel erg inzetten voor het creëren van gelijkheid en diversiteit. Daarmee wil ik mij heel erg richten op het onderwijs en deze zowel als doel als middel gebruiken. Verder is het denk ik niet zo zeer de vraag wat ik wil, maar wat jongeren willen.

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

„Neem zelf een houding aan waarbij wij niet per se jongeren iets leren, maar zij ook ons iets leren. Praat met ze, ook tijdens informele interacties, werk met ze, vlog met ze. Zorg dat jongeren zich niet moeten aanpassen aan de politiek, maar de politiek zich aanpast aan hun.

Gelijkheid in het onderwijs

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

„Onderwijs. Dit is voor mij een hele simpele vraag. Onderwijs is zowel een middel als een als een doel; op nationaal en internationaal niveau. Door gelijkheid in het onderwijs te creëren bestrijd je veel ongelijkheid, ontevredenheid en polarisatie die we nu in onze samenleving terugzien.”

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

„’Bescheiden in het hart, maar brutaal in de geest’, is een uitspraak die mij goed omschrijft. Met deze instelling ben ik van plan onze belangen zo goed mogelijk te behartigen in de Verenigde Naties!”

Cynisme brengt niets

Fleur van Lit

Leeftijd: 20. Woonplaats: Delft. Studie: Midden-Oostenstudies. Finalist voor: Algemene Vergadering VN.

Deze jongeren willen naar de Klimaattop en de VN

Fleur van Lit.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

„Jongeren een stem geven! Juist ook degenen die nu niet gehoord worden; het tienermeisje met een kind thuis of de uithuisgeplaatste jongen. De wereld is ingewikkeld. Als we die vooruit willen brengen, hebben we álle sterke ideeën en oplossingen nodig. Het maakt niet uit wie je bent of waar je woont. Als jij een goed idee hebt, moet je gehoord worden.”

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

„Door met ze in gesprek te gaan, in real life en via diverse sociale media. Met bijvoorbeeld een VN-app wil ik jongeren informeren over de VN én ze de gelegenheid geven met mij en met elkaar in discussie te gaan. Zo kan iedereen zich laten horen. Ook jongeren die ik niet persoonlijk ontmoet. Ook jongeren die anders niet gehoord worden.”

Er wel in geloven

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

„Wereldvrede? Einde aan armoede? Nee, ik zou als eerste het cynisme aankaarten. Het idee dat al deze dingen niet mogelijk zijn. We kúnnen iets veranderen in de wereld. Maar dan moeten we er wel in geloven. Ik wil de potentie van jongeren aanspreken; ik wil hen inspireren, stimuleren en faciliteren. Schouders eronder en gaan. Cynisme brengt ons nergens.”

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

„Met veel energie en gedrevenheid geef ik jou een stem; wie je ook bent, waar je ook woont!”


Moet het Nederlandse tbs-systeem worden afgeschaft?

Moet het Nederlandse tbs-systeem worden afgeschaft?

Medewerker van een tbs kliniek opent het kijkluik in een kamerdeur. ANP - Lex van Lieshout

Foto van 'Tim van der Steen'

53 MIN

Heftige kritiek afgelopen maandag op het huidige tbs-systeem. Volgens een psychiater zou het falen en moeten worden afgeschaft. „Hij is terecht kritisch, dat moet ook. Maar dat honderden patiënten er niet thuishoren is ongefundeerd.”

Forensisch psychiater Peter van Panhuis uitte zijn kritieken in een uitgebreid interview met De Telegraaf. Hij werkte dertig jaar lang voor justitie en bracht advies uit over verloven aan tbs’ers. Tijdens zijn carrière onderzocht Van Panhuis zo’n tweeduizend gevallen. Hij concludeert dat honderden patiënten niet thuishoren in het systeem omdat zij onbehandelbaar zijn of in een psychiatrische instelling moeten zitten. Ook schiet de nazorg ernstig tekort.

Zwart-wit


Likeability of5

Asielkat veroordeeld tot isoleercel wegens vrijlaten soortgenoten

De 6-jarige kat moest zich voor het asiel verantwoorden voor zijn kattenkwaad /friends4life.org

Foto van 'Jelmer Visser'

2 UUR

Een 6-jarige asielkater genaamd Quilty uit de Amerikaanse staat Texas moet voor onbepaalde tijd een isoleercel in na een strafrechtelijke uitspraak van een dierenopvangcentrum.  

Het huisdier kreeg deze sanctie eind vorige maand opgelegd nadat hij meerdere malen uit zijn verblijf ontsnapt en hierbij ook soortgenoten losliet.

In de advertentie stond dat hij deuren kon openen en liever niet bij kinderen in huis wilde wonen /friends4life.org


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Griepprik: wél of niet nemen?

Griepprik: wél of niet nemen?

De vaccinatiegraad in Nederland is veel te laag, vindt De Nederlandse Influenza Stichting (NIS). /ANP

Foto van 'Ista van Galen'

3 UUR

Nederlanders worden opgeroepen om de griepprik te nemen, maar er heerst nog vaak onduidelijkheid. Hoe zit het nou met die prik?

De vaccinatiegraad in Nederland is veel te laag, vindt De Nederlandse Influenza Stichting (NIS). Daarom werd maandag de Nationale Griepprikdag georganiseerd, waar vooral werd gefocust op zorgmedewerkers. Volgens Ted van Essen, griepexpert en voorzitter van de NIS, is het inenten tegen het influenzavirus voor deze beroepsgroep juist heel belangrijk. Maar er heerst nog veel scepsis over deze jaarlijkse vaccinatie.

Griepprik en zorgmedewerkers


Likeability of5

Facebook moet nep-advertenties met John de Mol offline halen

John de Mol was niet gediend van deze nepadvertentie /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Facebook moet maatregelen nemen om nepadvertenties tegen te gaan waarin John de Mol bitcoinproducten lijkt aan te prijzen. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de mediamagnaat had aangespannen.

Niet alleen John de Mol werd door de oplichters genoemd /Facebook

Forse geldboetes


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Weg met de sjoemelsigaret, red Rick Brandsteder
Likeability of5

Weg met de sjoemelsigaret, red Rick Brandsteder

De rookmachine van het RIVM | Foto: ANPXTRA / Lex van Lieshout

Foto van 'Quincy Brouwer'

VANDAAG, 16:33

Arjen Lubach maakte zondagavond een vuist tegen sjoemelsigaretten. Door middel van een tweet naar de Eurocommissaris hoopt hij het probleem bespreekbaar te maken. En daar werd massaal op gereageerd.

In Zondag met Lubachriep presentator Arjen Lubach de kijkers op een tweet te sturen naar de nieuwe Cypriotische Eurocommissaris Stella Kyriakides het probleem rond de sjoemelsigaret aan te kaarten. Lubach tweette daarom: „Hi Stella, gefeliciteerd met je nieuwe baan! Zou je alsjeblieft Canadian Intense (wordt hieronder uitgelegd, red.) willen legaliseren? Het is het beste middel om kanker te bestrijden in de EU. Bedankt!”. Meer dan tienduizend mensen stuurden Kyriakides een soortgelijke tweet. Daarnaast heeft Kyriakides, die vanaf 1 december met haar nieuwe functie begint, er opeens vijftienduizend volgers bij.

Sjoemelsigaret


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Roltraprisico's, ze zijn er echt

Roltraprisico's, ze zijn er echt

Roltraprisico's, ze zijn er echt / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:10

Met de massa's mensen die in december 'nog even de stad in moeten voor een cadeautje', wordt het weer dringen op de roltrap. Sta je links, rechts, loop je of sta je stil: hoe maak je op de 'juiste' manier gebruik van de roltrap?

Iedereen stoort zich weleens aan die éne persoon die gefascineerd door smartphone stilstaat aan de linkerkant (oftewel de 'doorloopkant') van de roltrap, waardoor iedereen erom heen moet lopen. Met de drukke decembermaanden in het verschiet, loopt de drukte op de roltrap ook alleen maar op. Reden voor het Liftinstituut om het publiek op de risico's van de roltrap te wijzen.

Risico's ja, die zijn er namelijk echt. „Zware spullen mee op de roltrap, geen hand op de leuningband, slechte schoenen en druk zijn met je smartphone… Dat kan allemaal vervelende ongevallen veroorzaken bij het gebruik van roltrappen. Een ritje met de roltrap lijkt ongevaarlijk, maar letsel ligt op de loer”, weet Koos van Lindenberg van het Liftinstituut.


Rechter: Staat moet IS-kinderen terughalen
Likeability of3

Rechter: Staat moet IS-kinderen terughalen

Rechter: Staat moet IS-kinderen terughalen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:15

De Staat moet er alles aan doen om de kinderen van IS-vrouwen uit kampen in Noord-Syrië terug te halen naar Nederland. 

Dat heeft de voorzieningenrechter maandag bepaald in een kort geding, dat 23 IS-vrouwen en hun 56 kinderen hebben aangespannen tegen de Staat. De rechter oordeelde echter ook dat voor de IS-vrouwen zelf geen verplichting geldt voor de Staat.

Als de Koerden de kinderen niet laten vertrekken zonder hun moeders, ontstaat er een nieuwe situatie, luidt het vonnis. De 23 vrouwelijke Syriëgangers eisten dat de Nederlandse staat hen samen met hun 56 kinderen naar Nederland zou terughalen. Op 15 augustus hadden ze de Staat aansprakelijk gesteld.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Woningnood in Oost-Nederland door Randstedeling

Woningnood in Oost-Nederland door Randstedeling

Woningnood in Oost-Nederland door Randstedeling / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:29

In het oosten van het land dreigt een grote woningnood te ontstaan, en dat komt doordat steeds meer inwoners uit de Randstad naar het oosten van Nederland willen verhuizen.

In de komende vijf jaar zijn er zeker 75.000 nieuwe huizen nodig in Gelderland en Overijssel. Daarvan zullen er meer dan 60.000 ingenomen worden door mensen die uit de Randstad komen. Dat zeggen de Oost-Nederlandse provinciebesturen, die minister Stientje van Veldhoven van Binnenlandse Zaken maandag om geld vragen.

Deal


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Limburg en Brabant trappen start carnavalsseizoen af

Limburg en Brabant trappen start carnavalsseizoen af

De optocht in Maastricht begin dit jaar. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:49

Vanaf maandag 11 november kan er officieel weer gehost worden. Op de 11e van de 11e wordt namelijk traditioneel het carnavalsseizoen geopend.

Sinds 2002 vond die aftrap in Limburg jaarlijks op het Maastrichtse Vrijthof plaats, maar het plein barstte uit zijn voegen met vele duizenden hossende carnavalisten. De organisatie wijkt dit jaar, tot groot verdriet van veel carnavalsvierders, voor het eerst uit naar zalencentrum MECC aan de rand van de stad. Om de sfeer van het Vrijthof te behouden, zijn de muren van het MECC behangen met de gevels van de gebouwen die het Vrijthof omringen.

Haantje de voorste


Ken je deze podcasts al? #2: stressvrije week

Ken je deze podcasts al? #2: stressvrije week

Deze week is het ‘De Week van de Werkstress’. /Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:36

Deze week is het ‘De Week van de Werkstress’. Richard Otto van medianieuwsplatform Spreekbuis.nl selecteerde de meest interessante podcasts.

1. Leven Zonder Stress

DJ Patrick Kicken, die zelf twee keer een burn-out had, spreekt in deze podcast met ervaringsdeskundigen, coaches en schrijvers onder andere over wat (werk)stress veroorzaakt. De ‘Leven Zonder Stress’-podcast staat al langere tijd bovenaan in de podcast hitparades. Door de enorme populariteit heeft de maker onlangs een gelijknamig boek uitgebracht over dit thema.


Een weekend bordenvol spelletjes
Likeability of5

Een weekend bordenvol spelletjes

Foto: Anouk Pross

Foto van 'Quincy Brouwer'

VANDAAG, 09:59

Van Stratego tot Drie op een Rij in 3D. Alles kwam dit weekend voorbij op de jaarlijkse Spellenspektakel in de Jaarbeurs in Utrecht.

De Jaarbeurs is zaterdag en zondag omgetoverd tot een walhalla voor bordspelfanaten. Overal om je heen staan stands van spelontwerpers, die trots hun nieuwste aanwinsten en creaties laten zien. Een meisje van een jaar of zes is nog maar net binnen voor ze al richting één van de speeltafels rent. Met haar Railrunner-treinkaartje nog in haar hand begint ze ijverig een enorme Rubiks cube te vullen met gekleurde blokken. Het gaat met moeite, de kubus is namelijk minstens zo groot als zijzelf is. Samen met haar ouders krijgt ze het spel enthousiast uitgelegd door een van medewerkers van het bedrijf. Nu de regels bij iedereen duidelijk zijn, kan de strijd kan beginnen.

In de hal staan speeltafels zo ver het oog rijkt. Met grote spandoeken wordt aangegeven welke spellen er te spelen zijn. Bij elk stand zijn instructeurs aanwezig die het spel uitleggen. „Dat is een stuk makkelijker dan elke keer maar door het spelregelboekje heen bladeren”, zegt organisator Frank Bunnink. Op de beurs is er voor ieder wat wils, van familiespellen die tien minuten duren tot tactische spellen die hele dagen in beslag kunnen nemen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Tegenstanders roetveegpiet komen met eigen Sinterklaasjournaal
Likeability of5

Voorstanders traditionele Piet komen met eigen Sinterklaas-serie

Tegenstanders roetveegpiet komen met eigen Sinterklaasjournaal. /ANP

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 09:30

Naast het Sinterklaasjournaal is er een nieuwe Sinterklaas-serie op YouTube te zien. Zónder roetveegpieten en mét Zwarte Pieten. 

„Zwarte Piet hoort zwart te zijn", laat woordvoerder Andy van Veen, van Stichting De Nationale Sint, weten aan het NOS Radio 1 Journaal. „Veel mensen in Nederland delen die mening en wij willen een alternatief bieden."

Maandag start het Sinterklaasjournaal op tv. De stichting start maandag een eigen journaal op YouTube, bevestigt Van Veen aan Metro. De NTR maakte eerder al bekend dat er dit jaar bij de intocht en het Sinterklaasjournaal alleen maar roetveegpieten zullen zijn. In voorgaande jaren maakte Zwarte Piet hier al steeds minder vaak een verschijning.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vrijgezellen verzamelen! Het is Singles Day

Vrijgezellen verzamelen! Het is Singles Day

Vrijgezellen verzamelen! Het is Singles Day / Colourbox

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 08:59

Ben jij single and ready to mingle? Goed zo. Maandag 11 november is het namelijk Singles Day en die dag staat volledig in het teken van vrijgezel zijn. 

Misschien kende je 11 november voornamelijk van Sint Maarten, waarbij kinderen met lampionnen langs de deuren gaan, of als de officiële start van carnaval. Maar voor steeds meer mensen staat 11 november in het teken van het vrijgezel zijn: 11.11 oftewel (all)een. De dag komt oorspronkelijk uit China. Chinese jongeren vieren het feit dat ze vrijgezel zijn en dat ze daar trots op zijn. Inmiddels is de dag tevens uitgegroeid tot een kortingenregen. De Chinese webwinkel Alibaba heeft in het eerste uur van Singles Day al een recordomzet van zo'n 11 miljard euro gedraaid.

Ook buiten China proberen webwinkels met grote kortingen een slaatje te slaan uit het vrijgezellenfeest. Zo zijn er bij onder meer Bol.com, Mediamarkt en De Bijenkorf acties, met het overkoepelende thema dat je goed voor jezelf moet zorgen.


Al ruim 23.000 kilo coke onderschept in Rotterdam
Likeability of5

Al ruim 23.000 kilo coke onderschept in Rotterdam

Al ruim 23.000 kilo coke onderschept in Rotterdam / Colourbox

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:02

De haven van Rotterdam wordt overspoeld met cocaïne. In recordjaar 2018 ging dat om ruim 18.000 kilo, dit jaar is er al ruim 23.000 kilo onderschept. 

En dan is de 'smokkelpiek' nog niet eens bereikt, schrijft De Telegraaf.  Vaak wordt in de laatste twee maanden van het jaar de meeste coke ontdekt. Zo haalde het HARC-team vorig jaar rond Kerstmis partijen met een totaalgewicht van 4000 kilo uit containers. Het Openbaar Ministerie Rotterdam geeft pas aan het einde van het jaar een overzicht, maar zegt zich in de cijfers te herkennen.

Afgelopen weekend was het opnieuw raak in de Rotterdamse haven. Na een tip van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) vond de politie vrijdagnacht een auto met daarin drie mannen van tussen de 22 tot 28 jaar. In het voertuig lag 300 kilo cocaïne.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Grijp je kans: Mercurius is vandaag te zien

Bewolking gooit roet in het eten: geen Mercurius te zien

Met de speciale telescopen van de sterrenwacht is Mercurius te zien. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:45

Het was de bedoeling dat er maandag op meerdere plekken naar Mercurius kon worden gekeken, maar dat feestje gaat niet door. Door de slechte weersverwachtingen zal Mercurius niet of moeilijk te zien zijn. Sterrenwachten houden de deuren dicht.

Planeet Mercurius trekt maandag voor de zon langs en dat is behoorlijk bijzonder. De volgende keer dat de planeet op deze manier te zien is, is namelijk pas weer in 2032. Het was de bedoeling dat Mercurius in de loop van de middag met speciale telescopen te zien zou zijn. Mercurius is namelijk te klein om door een eclipsbril te zien en het is te gevaarlijk om met het blote oog naar de zon te kijken. Verschillende sterrenwachten zouden maandag de deuren openen, maar dat gaat dus niet door. Door de slechte weersverwachting zijn de evenementen afgelast.

Op één lijn


Sinterklaasjournaal is weer op tv
Likeability of5

Sinterklaasjournaal is weer op tv

Vanaf maandag is het Sinterklaasjournaal weer op televisie te zien. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:31

Het Sinterklaasfeest is natuurlijk pas echt begonnen als Dieuwertje Blok er verslag van doet. Vanaf maandag is het Sinterklaasjournaal weer op televisie te zien. 

Voor het eerst dit jaar zijn er alleen maar roetveegpieten te zien in het programma. Al sinds 2014 is de NTR bezig het aantal volledig zwart geschminkte pieten af te bouwen. Vorig jaar, in Zaandijk en de Zaanse Schans, had Sinterklaas nog gezelschap van een paar donkere pieten. Toen was het verhaal dat de pieten steeds meer roet op hun gezicht kregen en dus zwarter werden, naarmate ze vaker door de schoorsteen waren gegaan.

Met de trein


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Start week van de werkstress. Deskundige: „We moeten meer luieren."

Week van de werkstress: 'We moeten meer luieren'

Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 06:57

De week van de werkstress gaat maandag van start. Een groeiend maatschappelijk probleem dat miljarden per jaar kost, maar valt er iets tegen te doen?

Volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) bleken 1,3 miljoen Nederlanders in 2018 last te hebben van burn-outklachten, dit onderzoek werd uitgevoerd door NTO en het CBS. Dit zijn dus niet allemaal mensen die al opgebrand zijn, maar die daar wel kans op lopen. Stress-gerelateerd ziekteverzuim kostte werkgevers in 2017 in totaal 2,8 miljard, dat is per werknemer omgerekend 8100 euro.

Start week van de werkstress. Deskundige: „We moeten meer luieren."

Foto: Getty


Swipegym op mediafestival voor pensionado's

(kunst)heupen losgeschud, appvingers gestrekt tijdens Swipe-gym / Nico Alsemgeest

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 06:05

Meer online plezier dankzij dit festival voor ouderen, waar appvingers en swipe-lichamen werden gestrekt en van alles kon worden gevraagd.

Maak een Y met je armen in de lucht en een W (‘schouders laag’), ,,en doe nu of je appels aan het plukken bent.” Olga Commandeur, de vrouw dankzij wie veel ouderen elke ochtend de (kunst)heupen losschudden bij Nederland in Beweging, weet ook op dit Grijs en Wijs Mediafestival de grijze hoofden te enthousiasmeren met haar speciale Swipe-gymsessie. ,,Want als je op je telefoon of tablet bezig bent, zit je helemaal in een verkeerde houding, en dat ga je merken.” Nadat ook de vingers nog even zijn gerekt en gestrekt, loopt de zaal weer leeg. Een man met grijs ringbaardje knakt z’n vingers nog wat na. Nee, echt veel op z’n telefoon zit hij eigenlijk niet, ,,en daarnaast ben ik altijd wel soepel in de vingers geweest.”

Interactief