Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 9 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

D66-leider Pechtold blijft in Tweede Kamer

D66-leider Alexander Pechtold blijft ook in het nieuwe kabinet in de Tweede Kamer zitten. Dat heeft de voorman van de linksliberale partij bekendgemaakt tegenover het AD.

Een rol als bestuurder zou Pechtold in de toekomst echter niet uitsluiten: „Ik zou het ongelooflijk leuk vinden weer als bestuurder aan de slag te gaan, maar ik ben pas 51. Ik mag tenminste nog 19 jaar, als het me gegeven is." Maar voorlopig gaat de stabiliteit van de coalitie voor, zo vertelt de politicus.

Een andere overweging was de tijd die Pechtold aan zijn gezin kan besteden. Hij heeft een vrouw en twee kinderen en het zou jammer zijn om hen weinig tot niet te zien. „Ik doe hier mijn thuisfront een groot plezier mee. Ik heb het gevoel dat ik als fractievoorzitter net iets meer over mijn tijdsindeling ga.’’

Controleren

Over zijn nieuwe rol in het kabinet is Pechtold duidelijk. Hij wil zijn collega’s niet de hand boven het hoofd houden, maar juist streng controleren. „Ik wil ook vooral zorgen dat dit kabinet straks op een geloofwaardige en heldere manier de plannen uitvoert en verdedigt. Als dat niet gebeurt, dan ga ik dat aangeven. Ik was niet van plan als een soort voorstopper van de ministersploeg de boel te gaan zitten verdedigen."

Ook CDA-leider Sybrand Buma blijft waarschijnlijk in de Tweede Kamer zitten. Dinsdag presenteren CDA, D66, ChristenUnie en VVD het regeerakkoord na 208 dagen onderhandelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.