Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Arrestaties om illegale handel in puppy’s

Een beruchte puppyhandelaar uit het Noord-Brabantse dorp Hapert is dinsdag opgepakt op verdenking van illegale handel in honden. Ook een vrouw uit die plaats werd aangehouden. De man en de vrouw worden ook verdacht van valsheid in geschrifte, bezit van illegale diergeneesmiddelen en belastingfraude.

In de zaak is ook een Belgische dierenarts opgepakt en overgeleverd aan de Nederlandse politie. De arts wordt verdacht van het leveren van illegale diergeneesmiddelen aan een Nederlandse hondenhandelaar. Hij zou ook gefraudeerd hebben met dierenpaspoorten.

Zieke puppy’s

Het strafrechtelijk onderzoek is vorig jaar begonnen na meerdere meldingen over de verkoop van zieke puppy’s en mogelijke illegale handelingen met pups.

Het gaat om het niet juist identificeren en registreren van de pups en het invoeren van de pups zonder gezondheidscertificaat. Voor het onderzoek zijn er in juli in Hongarije verschillende doorzoekingen gedaan en zijn er getuigen gehoord.

‘Verkoop aan groothandel’

Puppyhandelaar Jurgen C. (43) was al eerder in opspraak. In april vorig jaar was er een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Belastingdienst, Dierenbescherming en gemeente op zijn bedrijf.

Naar aanleiding van de controle heeft de gemeente geprobeerd de handel stil te leggen. De import, fok en handel van honden op het bedrijf in Hapert was volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan. C. zegt dat hij zijn hondjes vooral verkoopt aan de groothandel. Een relatief klein aantal werd verkocht aan particulieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.