Ana Lara kreeg een wolk van een dochter… en trombose

12 oktober 2017 om 07:30 door Erik Jonk
Ana Lara kreeg een wolk van een dochter… en trombose
Ana Lara da Silva: De pijn is enorm geweest, maar met bloedverdunners is de trombose gelukkig verholpen. / Femmy Weijs

Gezonder dan Ana Lara kom je ze niet vaak tegen, maar tijdens haar zwangerschap kreeg zij als jonge vrouw plotseling trombose.

Trombose, dat is toch iets voor heel oude mensen? Het wordt nog zo vaak gedacht, maar het tegendeel is waar. Of je nou 18 of 80 jaar bent, een ongewenst bloedstolsel kan zomaar de bloedstroom in een ader of slagader blokkeren. In 60 procent van de gevallen gebeurt dat na een ziekenhuisopname, maar er zijn veel meer oorzaken. Morgen wordt op Wereld Trombose Dag wereldwijd aandacht voor de gevaren gevraagd, zo ook door de Trombosestichting in Nederland.

Trombose nooit verwacht

Ana Lara da Silva (37) uit Amsterdam is zo’n persoon die nooit had verwacht trombose te krijgen. Nooit aan gedacht ook. Sterker, zelfs toen ze het had stond het gevaarlijke probleem - hoeveel pijn ze ook had – op het tweede plan. Ze was namelijk zwanger van haar eerste kind. „Zestien maanden is onze dochter nu, het gaat heel goed met haar”, zegt de trainster van een opvangcentrum voor dak- en thuislozen. „Als je zwanger bent en trombose krijgt, dan is dat heel raar. De trombose was er wel, maar die zwangerschap was in mijn hoofd natuurlijk veel belangrijker.”

Hardlopen is Da Silva’s lust en haar leven. Ook tijdens haar zwangerschap legde ze de nodige Amsterdamse kilometers af. „Tot ik pijn in mijn bovenbeen kreeg”, blikt ze nu op 2015 terug. „Zoveel pijn dat ik wel naar het ziekenhuis moest. Daar werd niet meteen trombose geconstateerd. Thuis kon het echter niet meer. Van de bank naar de wc en weer terug, redde ik maar net.”

30.000 keer trombose per jaar

Ana Lara da Silva is bepaald niet de enige Nederlander met trombose. Jaarlijks krijgen bijna 30.000 landgenoten een bloedprop in een ader in hun arm, been of longen. Twee keer zoveel mensen krijgen een hart- of herseninfarct. Bijna de helft van de mensen met een ernstige trombose moeten levenslang medicijnen gebruiken en een steunkous dragen. Of erger: „Trombose is ernstig en kan leiden tot invaliditeit en overlijden”, stelt de Trombosestichting. „Daarom is meer onderzoek naar trombose hard nodig.”

Met Ana Lara kwam het bijna helemaal goed. „De pijn is enorm geweest, maar met bloedverdunners is de trombose gelukkig verholpen. Een operatie was uiteindelijk niet nodig. De bloedprop is nu een soort littekenweefsel in een ader tussen mijn bovenbeen en buik, daar zal geen bloed meer door stromen. Andere aderen hebben de functie van de beschadigde ader overgenomen.”

Leventje opgepakt

Helemaal ongeschonden is Ana Lara dus niet uit de trombosestrijd gekomen, maar ze heeft haar oude leventje - wel inclusief een wolk van een dochter - kunnen oppakken. „De vorige maand heb ik de 30 kilometer van Amsterdam-Noord gelopen”, klinkt het best trots.

Dat zij na de trombose weer zo heerlijk aan het hollen is geslagen, is voor Ana Lara ook de reden om Wereld Trombose Dag van harte te ondersteunen. „Sowieso vind ik de aandacht goed, maar ik wil graag laten zien dat je na trombose soms ook nog heel veel kunt. Ik heb een gezonde dochter en heb ook het hardlopen weer kunnen oppakken.”

Bartho Braat met de 'steunkous'.

Fleurige sokken

Morgen is het Wereld Trombose Dag en lanceert de Trombosestichting de steunkous. Geen huidskleurige medische steunkousen, maar vrolijke sokken die iedereen kan dragen. Ambassadeur Bartho Braat, al jarenlang bekend als Jef Alberts in Goede Tijden, Slechte Tijden, presenteert in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam het eerste exemplaar. Via de website van de Trombosestichting zijn de fleurige sokken voor 10 euro te koop en daarmee steun je het trombose-onderzoek. Meer informatie vind je op www.trombosestichting.nl.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!