In het nieuws

Zestien en depressief: 'ik voelde me mislukt'

Depressief op je zestiende: 'Ik voelde me mislukt'

Het boek 'Romein is niet in een dag gebouwd' als hardcopy en E-book | Romein de Klerk

Foto van 'Bregje Simons'

28 SEP 2017

Op achttienjarige leeftijd een boek op de markt dat jouw persoonlijke verhaal vertelt, sinds deze maand is dat werkelijkheid voor Romein de Klerk. Hij schrijft over zijn leven toen hij zestien en depressief was en neemt de lezer mee op zijn zoektocht naar zichzelf. Zijn doel? Andere mensen helpen en het taboe op depressies doorbreken.

'Ineens ging ik op m'n bek'

Het boek ‘Romein is niet in een dag gebouwd’ gaat over hoe hij op zijn zestiende in een diep dal valt ondanks het feit dat hij niets tekort komt. „Ik was altijd wel redelijk populair, had veel vrienden en lag altijd lekker in de groep. Thuis hadden we financieel alle mogelijkheden, mijn ouders rijden een leuke auto en het ontbrak mij aan niets. Ik stond mijn mannetje wel en ineens ging ik op mijn bek’’, vertelt Romein.

„In het leven heb je zoveel dromen. Toen men mij als kind vroeg wat ik wilde worden, zei ik natuurlijk profvoetballer. Later veranderde dat. Maar de gemene deler in mijn antwoorden was geld.’’ Beetje bij beetje voelde Romein dat hij aftakelde en toen hij tijdens een concert met zijn ouders flauwviel, wist hij – en zijn ouders ook – dat het niet goed zat. „Mijn vader en opa hebben in hun leven alles voor elkaar, dat bracht voor mij een bepaalde druk met zich mee. Ik dacht: ik moet minimaal de ondergrens van mijn omgeving halen om succes te hebben in mijn leven. Fysiek en mentaal kon ik dat niet meer aan. Nu weet ik dat dat niet nodig is en dat niemand dat van mij verwachtte. Maar die druk had ik mezelf opgelegd en zo werd ik mijn eigen vijand.’’

Hij had zijn hoofd zolang het zwijgen opgelegd dat zijn lichaam begon te protesteren. „Ik ben twee weken thuisgebleven van school en heb toen alleen maar geslapen, gegeten en gehuild. Op het moment dat ik dacht weer naar school te kunnen, zat ik dezelfde middag alweer huilend op de bank. Mijn stemming was oncontroleerbaar voor me.’’ Voor Romein was dat een akelige periode waarin hij het gevoel had dat hij al die doelen nooit of te nimmer ging behalen. „Ik vond dat ik ontzettend mislukt was. En dan kom je tot de conclusie dat een grote mond, een rijk gezin en een rijk sociaal leven ook niet alles is. Als je de hele dag een typetje speelt, loop je het risico dat je zelf gaat geloven in je eigen toneelstukje. Ik had hulp nodig en dat was moeilijk om toe te geven.’’

Artikel gaat verder na de afbeelding

Zestien en depressief: 'Ik voelde me mislukt'

Romein (18) brengt zijn eigen boek uit over zijn depressie | Romein de Klerk

Verhaal met een missie

Maar zijn boek focust zeker niet alleen op de zware periode die de jonge schrijver gehad heeft. Hij vertelt ook over hersenspinsels en valkuilen. Daarnaast geeft hij zelfbedachte adviezen waar iedereen wat aan kan hebben, hij is immers ervaringsdeskundige. „Mijn verhaal is uitgebloeid tot een missie om het taboe op jongeren met depressies te doorbreken. Wat begon als een document dat niemand mocht lezen, is uitgegroeid tot een boek waarmee ik mezelf heb geholpen en hopelijk ook anderen kan helpen’’, zegt Romein trots.

„Depressieve gevoelens zijn een serieus probleem, zeker onder jongeren’’, stelt hij. Dat Romein gelijk heeft blijkt wel aan het hoge depressiecijfer in Nederland. „Ik zie steeds vaker om me heen dat leeftijdsgenoten met dezelfde problemen kampen. Ze melden zich ziek, terwijl niemand drie weken thuiszit met een griepje. Vaak is er dan meer aan de hand. Het zegt iets over de tijdsgeest waarin we leven; de lat ligt hoog, we moeten continu presteren. Hierdoor verdwijnt onspanning en plezier.’’

Volgens Romein is het middelbare schoolsysteem een grote oorzaak van het hoge depressie-gehalte onder jongeren. „Op de middelbare school hebben jongeren geen andere keuze dan bezig zijn met zaken waar ze niet zoveel voor voelen. School is een dagvullend programma, vaak ben je er zelfs in het weekend mee bezig. Men moet zich afvragen of een leerling zes jaar lang tot iets verplichten wat hij of zij niet leuk vindt, de beste manier is. Als je bezig bent met wat je leuk vindt, kun je er fysiek wel moe van worden maar krijg je er mentaal energie van. Als je al je tijd spendeert aan iets wat je niet leuk vindt, ben je fysiek net zo moe maar ook nog eens mentaal uitgeput. Dus, mijn advies is om altijd te blijven zoeken naar iets waar je blij van wordt en waar je passie ligt.’’

Wereld aan zijn voeten

Van de droom om profvoetballer te worden naar het uitbrengen van een eigen boek: het verschil moet er zijn. Heeft hij nou dan zijn passie gevonden? „Ik vind het heel leuk om te schrijven, al zie ik mezelf niet echt iets literairs schrijven hoor. Het is vooral mijn passie om dit over te brengen, het is belangrijk dat we met zijn allen bouwen aan iets waar we gelukkiger van worden. Dan is het maar goed dat ik die carrièreswitch gemaakt heb!’’

Op zo’n jonge leeftijd – met een beetje hulp – herstellen van een depressie, een boek schrijven en nu met goede moed zijn diplomajaar 6 gymnasium afmaken: de wereld ligt weer aan zijn voeten. Daar blijft Romein vrij nuchter onder: „Ik ben nog maar jong en heb niet veel levenservaring als het op jaren aankomt. Ik ben allesbehalve alwetend, zo voel ik mij ook niet. Ook ik heb nog steeds een hoop vragen en heb ik nog steeds dingen die ik moet en kan leren. Maar ik heb wel weer een soort van geluk gevonden inmiddels. En wil dat anderen dat ook weer kunnen voelen. Als ik daaraan een bijdrage kan leveren met mijn boek, dan doe ik dat graag.’’

BEKIJK OOK


Theresa May onderweg naar het parlement.

May voert crisisoverleg over brexit

Theresa May onderweg naar het parlement. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

37 MIN

Zondagmiddag zal de Britse premier Theresa May in conclaaf gaan met haar kabinet over de impasse in haar brexitbeleid. Zo meldt Sky News. Maandag zou May het parlement een alternatief moeten voorleggen voor haar overeenkomst met Brussel over het vertrek uit de EU op 29 maart. Afgelopen dinsdag stemde het Lagerhuis haar overeenkomst met een vrijwel ongekend grote meerderheid weg.

Een 'no-dealbrexit'

May overleefde vervolgens ternauwernood een vertrouwensstemming. Ze is daarna partijleiders van de oppositie gaan polsen, met uitzondering van de belangrijkste, Labour-leider Jeremy Corbyn. Corbyn wil niet in gesprek met de premier, zo lang die niet eerst garandeert dat er geen 'no-dealbrexit' komt.


Een schaatser kijkt bij de Ryptsjerksterpolder of het ijs sterk genoeg is.

Er kan weer geschaatst worden op natuurijs

Een schaatser kijkt bij de Ryptsjerksterpolder of het ijs sterk genoeg is. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Goed nieuws voor alle schaatsliefhebbers! Na de vorst in de nacht van zaterdag op zondag hebben verschillende ijsbanen in het land zondag de deuren kunnen openen. Onder meer in het Utrechtse Doorn, het Zuid-Hollandse De Lier en het Groningse Noordlaren kunnen schaatsliefhebbers hun hart ophalen.

Eerste marathon

Bij de Doornsche IJsclub zijn schaatsers zondag sinds 8.00 uur welkom op het natuurijs in Doorn. De eerste schaatser daar was de burgemeester. Volgens de ijsclub waren er een uur na opening al behoorlijk wat liefhebbers.


Humberto Tan.

Humberto Tan keert terug als presentator

Humberto Tan. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Humberto Tan keert zondag terug aan de talkshowtafel. Een half jaar geleden nam hij afscheid als presentator van RTL Late Night. Zijn comeback maakt hij als presentator van het nieuwe voetbalprogramma VTBL op RTL 7.

VTBL moet de opvolger worden van het naar Talpa vertrokken programma Voetbal Inside, dat tegenwoordig door het leven gaat als Veronica Inside. En dat is niet de enige concurrent: zo'n beetje elke zendergroep heeft tegenwoordig zijn eigen voetbalshow. Zo heeft NPO 1 Studio Voetbal met Tom Egbers, Ziggo Sport heeft Rondo met Jack van Gelder en FOX Sports De Tafel van Kees met Kees Jansma.

Handicap


Koffer in Amsterdam gevonden met menselijke resten

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een koffer die zaterdagochtend is gevonden langs de oever van de Zuider IJdijk in het oosten van Amsterdam zitten stoffelijke resten van een mens. Dat meldt de politie, die werd gealarmeerd door een melding over de vondst.

Eerder zei de politie al dat er mogelijk menselijke resten in de koffer zaten, maar dat is nu zeker. De politie kan verder geen nadere informatie geven over de identiteit of doodsoorzaak. De recherche en een forensisch team doen onderzoek.


Tips om je sportvoornemen vol te houden

Tips om je sportvoornemen vol te houden

Foto's: Colourbox

In samenwerking met Global Savings Group

18 JAN 2019

Goede voornemens hebben (of hadden?) we, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, in alle soorten en maten. Zo werd rond de jaarwisseling bijvoorbeeld duidelijk dat vier op de vijf Nederlanders 2019 wil benutten om wat meer tijd in de natuur door te brengen. Een kwart van je landgenoten en wie weet ook jijzelf wel, heeft gezonder eten bovenaan het goede voornemens-lijstje staan. ‘Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden’, is ook zo’n veelgehoorde.

Meer sporten

Maar het belangrijkste in het nieuwe jaar is voor veel mensen toch ‘meer sporten’. We zijn al halverwege de maand, dus zaken als ‘de sportschool even een dagje overslaan’ of je voornemen alweer laten varen, wordt voor velen – helaas, zo vinden zij vast ook zelf – bijna werkelijkheid.


Vrouw haalt stoeptegel weg, krijgt 1000 euro boete

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Een spontane actie kan je nog heel wat geld kosten. Dat blijkt wel uit het verhaal van Lizzie van Dam uit Den Haag. Ze haalde een halve stoeptegel uit de grond in de Bomenbuurt in de stad, om daar een plant meer ruimte te geven om te groeien. Uiteindelijk leverde dat haar meerdere boetes op met een totaalbedrag tot wel duizend euro. Dat bevestigde de gemeente aan De Telegraaf.

De zaak loopt al sinds juni 2017. Toen zag Van Dam naar eigen zeggen ,,een sprietje omhoogschieten tegen het elektriciteitshuisje", naast haar appartementencomplex. Ze verwijderde een halve stoeptegel, om het stuk groen meer ruimte te geven om te kunnen groeien. Een buurtbewoner zag dat en klaagde bij de gemeente.

Scootergeklaag


Omslagpunt Brexit-stemming: VK nu tegen verlaten EU

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Groot-Brittannië is het omslagpunt bereikt, waardoor meer stemgerechtigden tegen dan voor een brexit zijn. Dat meldt de Britse krant The Independent zaterdag op basis van een onderzoek van YouGov.

Samenstelling bevolking

Dit omslagpunt is volgens het onderzoek niet eens zozeer bereikt doordat er nu anders over een brexit wordt gedacht, maar op basis van de samenstelling van de bevolking. Zelfs als iedereen die in juni 2016 zijn stem bij het referendum heeft uitgebracht hetzelfde zou stemmen, dan is de stemming in het Verenigd Koninkrijk van pro-brexit omgeslagen in anti-brexit.


Nederlands misbruikslachtoffer klaagt paus aan

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Niemand is roomser dan de paus. Nou niet als het aan Theo Bruyns ligt. De 74-jarige Nederlander heeft de paus aangeklaagd, omdat hij vroeger als 13-jarig jongetje seksueel misbruikt werd in het seminarie van Helmond.

Niet alleen de paus heeft het te verduren. Ook de Nederlandse bisschoppen en de kerk zijn beschuldigd door Bruyns. Zijn doel van deze grote aanklacht is duidelijk.

Criminele organisatie


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Douaniers Rotterdamse haven verdacht van corruptie

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijksrecherche en FIOD doen onderzoek naar drie douaniers in het Rotterdamse havengebied wegens onder meer witwassen. Zij kwamen in beeld door opvallende contante opnamen en stortingen op de bankrekeningen van verdachten. Die geldstromen stonden niet in verhouding tot hun legale inkomsten, meldt het Openbaar Ministerie zaterdag.

155.000 euro cash

De douaniers van 31, 34 en 37 jaar zijn afkomstig uit Schiedam, Den Haag en Rotterdam. Ze zijn niet opgepakt, maar invallen bij de verdachten thuis en in een bedrijfspand leverden 155.000 euro aan contant geld, sieraden en dure horloges op. Verder werden twee kluizen doorzocht. Op het geld, rekeningen en goederen is beslag gelegd. Mobiele telefoons zijn eveneens in beslag genomen.


Verduurzamen vaak lastig door besluitvorming VvE

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Je woning verduurzamen. Het klinkt makkelijk, maar in de praktijk valt dat nog wel eens vies tegen. Vereniging van Eigenaren zitten bij dergelijke besluitvorming namelijk meer dan eens in de weg.

(Grote) meerderheid

Dit omdat er voor dit soort besluiten een (grote) meerderheid van de vereniging aanwezig moet zijn en dan ook nog eens een (grote) meerderheid voor zo'n plan moet stemmen. In de praktijk blijkt dat vaak vies tegen te vallen.


Monopolie op CTX-medicijn: 'Dit is pure maffia'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Verspreid over de wereld zijn mensen met de zeldzame ziekte CTX in levensgevaar. Dit komt doordat de Italiaanse farmaceut Leadiant sinds een paar jaar een monopolie op het medicijn CDCA heeft. In de voorbije jaren is het middel zo'n 335 keer duurder geworden.

Leven of dood

Dat ondervindt onder andere ook de Vlaamse Jean-Francois van 27. „Dit is pure maffia", zegt zijn familie tegenover Het Laatste Nieuws. „Het is voor ons een kwestie van leven of dood, maar zij zetten ons met de rug tegen de muur."


Minimaal 20 doden bij explosie pijpleiding Mexico

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Mexico zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen door een explosie bij een pijpleiding. Meer dan zestig anderen raakten gewond. Volgens de regering van de staat Hidalgo was de leiding met brandstof gescheurd. Toen mensen probeerden containers met brandstof te vullen bij het lek, explodeerde de leiding.

Op de Mexicaanse televisie is te zien dat vlammen meters hoog de lucht in schieten. Veel mensen liepen door de explosie brandwonden op. Het incident had plaats bij het dorpje Tlahuelilpan in het midden van Mexico. Niet ver ervandaan ligt een raffinaderij van staatsoliebedrijf Pemex. Volgens het concern ging het om een illegale tap.

Flinke stijging


CDA, D66 en CU tegenover VVD om kinderpardon

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Binnen het huidige kabinet lijkt de VVD alleen te staan als het gaan om het kinderpardon. CDA, D66 en de ChristenUnie hebben alle drie aangegeven voor een breder kinderpardon te zijn.

Van laatstgenoemde was dat al bekend, maar de partij is blij dat het nu binnen het kabinet daar steun voor krijgt. „De ChristenUnie is dus ook altijd voor verdere verruiming geweest. Dat we daarin vandaag bijval krijgen van het CDA, is goed nieuws", Tweede Kamerlid Joël Voordewind tegenover het Algemeen Dagblad. „Het gesprek hierover gaan wij natuurlijk graag aan voor al die kinderen die jarenlang in onzekerheid hebben moeten leven."

92 procent


Honderden immigranten graven zich onder VS-muur door

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het gaat in Amerika op dit moment vooral over het bouwen van de grensmuur met Mexico. Alleen moet een deel van de al bestaande muur ondertussen alweer verbeterd worden. In Arizona, waar al langere tijd een deel van de muur al staat, blijkt de oplossing voor immigranten niet heel lastig.

Yuma

Ze graven zich simpelweg onder de muur door, zo blijkt op beelden die in handen zijn van ABC News. Het gaat om een groep bij het plaatsje Yuma van een kleine vierhonderd mensen, waarvan de helft kind is. Daarmee is het de grootste groep tot dusver die zichzelf langs, over of onder een stuk grensmuur heeft weten te krijgen.


De Slimste Mens gewonnen door econoom Van Mulligen

Peter Hein van Mulligen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 JAN 2019

Econoom Peter Hein van Mulligen mag zich vanaf vrijdag De slimste mens noemen. Van Mulligen kreeg een bijbehorende trofee uit handen van de vorige winnaar, de journalist Roelof de Vries.

Boswachter en schaatser

De hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) versloeg in de finale van het KRO-NCRV-programma Arjan Postma, boswachter en schrijver van natuurboeken, en oud-schaatser Mark Tuitert.


'Taxichauffeurs moeten minder ongelukken maken'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 JAN 2019

Verzekeraars dreigen taxichauffeurs niet meer te verzekeren, want ze zijn veel vaker betrokken bij ongelukken. Vooral jonge, zzp'ende bestuurders moeten vaak aankloppen bij de verzekeraar nadat ze schade hebben opgelopen.

Drie keer zo vaak

Taxi's rijden gemiddeld drie keer zo vaak schade. „Dat is natuurlijk voor een deel te verklaren door het feit dat taxichauffeurs meer kilometers maken, maar als je hen vergelijkt met andere risicogroepen zoals vrachtwagenchauffeurs, zie je dat ze de laatste tijd relatief meer schade veroorzaken", zegt Richard Weurding directeur van het Verbond van Verzekeraars.


FD ontslaat journalist Boersma: Geen duidelijkheid

Ans Boersma/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 JAN 2019

Journalist Ans Boersma is door het Financieel Dagblad op straat gezet. In een verklaring op de website laat het medium weten, waarom ze afscheid hebben genomen van hun correspondent.

Jabhat al-Nusra

Eerder deze week werd Boersma uit Turkije - het land waar ze voor het Financieel Dagblad werkte - gezet, omdat ze banden zou hebben met de beruchte Syriër Jabhat al-Nusra. Ze zou de terreurstrijder zelfs aan valse papieren hebben geholpen.


Pornhub ziet sessies flink stijgen door shutdown VS

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 JAN 2019

Meten is weten. Dat geldt voor alle grote bedrijven en sites en dus ook over Pornhub. De bekendste pornoverzameling van het digitale web heeft zodoende een opvallende ontdekking gedaan rondom de Amerikaanse shutdown.

In Washington DC - de plaats waar de meeste werknemers getroffen worden door de shutdown - is namelijk een significante stijging te zien van het aantal bezoeken aan de website in de week na de shutdown.

Veel vrouwen