In het nieuws

Verborgen camera's in reclameborden op stations

Reclameborden weten hoelang en wanneer je naar kijkt. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

4 SEP 2017

Als je op de trein staat te wachten zou het zomaar kunnen dat je een beetje in de gaten wordt gehouden. Door wie? Door verborgen camera's die zijn verscholen in reclamezuilen. Volgens de NS wordt dit gedaan zodat adverteerders kunnen zien hoelang reizigers naar een advertentie kijken.

'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet'

Een oplettende reiziger ontdekte maandagochtend dat er een klein cameraatje verstopt zat in een reclamebord op perron 6 en 7 van station Amersfoort. De Twitteraar vroeg zich af waarom er mini-cameraatjes zaten verstopt in de advertentiezuil.

Wat is er aan de hand?

De NS kwam al snel met een reactie en bevestigden dat er inderdaad camera's zijn verwerkt in sommige digitale reclamezuilen. De camera's registreren hoeveel mensen er naar een advertentie kijken en hoelang ze gemiddeld blijven staan. Niet alleen op het station in Amersfoort zijn camera's verborgen. Guy Grimmelt van Exterion, de eigenaar van de reclameborden heeft aan NOS laten weten dat er ook op Amsterdam Centraal, 35 van dit soort schermen zijn ingeschakeld.

Sinds begin dit jaar voorziet Exterion zijn reclameborden standaard van een camera. Volgens het reclamebedrijf is de privacy van de treinreizigers gewaarborgd. ,,We spreken zelf liever van een sensor. Technisch gezien is het wel een camera." Het reclamebedrijf laat weten dat de beelden niet worden opgeslagen, maar alleen worden gebruikt om te tellen. De camera werkt beter dan de ouderwetse sensor omdat ze nu ook kunnen meten of er meerdere mensen tegelijk naar een advertentie kijken.

Mag dit?

Belangenorganisatie De Maatschappij Voor Beter OV eist van de NS een stop zet op 'het filmen van treinreizigers door camera's op een reclamebord'.

Het is nog niet precies duidelijk of er sprake is van een overtreding van de privacywet. ,,De allerbelangrijkste vraag is of het gaat om persoonsgegevens die zijn te herleiden tot personen, " laat een woordvoerder van Autoriteit Persoonsgegevens weten aan Metro. Gaat het slechts om schimmen of zijn er daadwerkelijk gezichten te zien? Als het om persoonlijk herleidbare gegevens gaat, dus als de gefilmde personen duidelijk in beeld zijn, dan is het in strijd met de wet. In dat geval moet er eerst toestemming zijn van de betrokkenen en reizigers moeten er van op de hoogte zijn dat ze worden gefilmd.


Views

1k+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 13:00

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

600+