Verborgen camera's in reclameborden op stations

Reclameborden weten hoelang en wanneer je naar kijkt. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

4 SEP 2017

Als je op de trein staat te wachten zou het zomaar kunnen dat je een beetje in de gaten wordt gehouden. Door wie? Door verborgen camera's die zijn verscholen in reclamezuilen. Volgens de NS wordt dit gedaan zodat adverteerders kunnen zien hoelang reizigers naar een advertentie kijken.

'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet'

Een oplettende reiziger ontdekte maandagochtend dat er een klein cameraatje verstopt zat in een reclamebord op perron 6 en 7 van station Amersfoort. De Twitteraar vroeg zich af waarom er mini-cameraatjes zaten verstopt in de advertentiezuil.

Wat is er aan de hand?

De NS kwam al snel met een reactie en bevestigden dat er inderdaad camera's zijn verwerkt in sommige digitale reclamezuilen. De camera's registreren hoeveel mensen er naar een advertentie kijken en hoelang ze gemiddeld blijven staan. Niet alleen op het station in Amersfoort zijn camera's verborgen. Guy Grimmelt van Exterion, de eigenaar van de reclameborden heeft aan NOS laten weten dat er ook op Amsterdam Centraal, 35 van dit soort schermen zijn ingeschakeld.

Sinds begin dit jaar voorziet Exterion zijn reclameborden standaard van een camera. Volgens het reclamebedrijf is de privacy van de treinreizigers gewaarborgd. ,,We spreken zelf liever van een sensor. Technisch gezien is het wel een camera." Het reclamebedrijf laat weten dat de beelden niet worden opgeslagen, maar alleen worden gebruikt om te tellen. De camera werkt beter dan de ouderwetse sensor omdat ze nu ook kunnen meten of er meerdere mensen tegelijk naar een advertentie kijken.

Mag dit?

Belangenorganisatie De Maatschappij Voor Beter OV eist van de NS een stop zet op 'het filmen van treinreizigers door camera's op een reclamebord'.

Het is nog niet precies duidelijk of er sprake is van een overtreding van de privacywet. ,,De allerbelangrijkste vraag is of het gaat om persoonsgegevens die zijn te herleiden tot personen, " laat een woordvoerder van Autoriteit Persoonsgegevens weten aan Metro. Gaat het slechts om schimmen of zijn er daadwerkelijk gezichten te zien? Als het om persoonlijk herleidbare gegevens gaat, dus als de gefilmde personen duidelijk in beeld zijn, dan is het in strijd met de wet. In dat geval moet er eerst toestemming zijn van de betrokkenen en reizigers moeten er van op de hoogte zijn dat ze worden gefilmd.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

54 MIN

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

1 UUR

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

3 UUR

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP. 

'Ik denk dat we nog gelukkiger kunnen worden'

Wat is geluk? Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 15:14

In de afgelopen 25 jaar is onze kwaliteit van leven over het algemeen beter geworden. We worden ouder, hebben een hoger opleidingsniveau en meer te besteden. We voelen ons gelukkiger, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en verschilt de definitie van dit begrip per generatie? Aan het woord een 22-jarige, een 48-jarige en een 75-jarige die er verstand van hebben.

Likeability of 3

Sloterdijk - Enschede in de sneeuw: zes uur onderweg

Amsterdam Sloterdijk - Enschede, 6 uur ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 12:20

Ondanks alle oproepen om thuis te werken, collega's die me voor gek verklaarden en het zeer slechte track record van de NS als er sneeuw valt, besloot ik toch om tijdens het weeralarm op de redactie van Metro te gaan werken. Van Enschede naar Amsterdam Sloterdijk; wat kan er misgaan? Nou veel. Op de heenreis was er weinig aan de hand, maar over de terugreis heb ik maar liefst zes uur gedaan. Gelukkig had ik mijn camera mee om winterse beelden te schieten.

Mijn uitzicht voor ik vertrok aan de barre tocht ©Jelmer Visser