Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 11 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Universiteitsbieb Leiden heet vanaf nu LUL

De bibliotheek van Universiteit Leiden heette tot voor kort gewoon de Universiteitsbibliotheek (UB). De onderwijsinstelling wilde echter internationaliseren en vond het daarom tijd voor een nieuwe, moderne, Engelse naam. Daarbij lijkt zij de Nederlandse taal echter een beetje uit het oog verloren. De bibliotheek draagt namelijk vanaf nu de naam Leiden University Library, afgekort LUL.

De universiteit zelf doet in ieder geval of er niets aan de hand is en kondigt trots aan: "De UB heeft een nieuw jasje: mooie belettering en prachtige signing met stukken uit rijke collecties."

https://twitter.com/ubleiden/status/906840354518945797/photo/1

De naam is uiteraard voor internationale studenten geen probleem, maar ook veel Nederlandse studenten zullen vanaf nu hun boeken pakken om te gaan studeren in de LUL. Het levert op Twitter in ieder geval een stortvloed aan reacties op.

https://twitter.com/EwoutKlei/status/907207505104777216

KUT en RUG

Overigens is dit niet de eerste keer dat een afkorting van een universiteit wenkbrauwen doet fronsen. Toen de Hogeschool van Tilburg de naam universiteit mocht gaan dragen, werd bijna gekozen voor de naam Katholieke Universiteit Tilburg, ofwel KUT. Uiteindelijk werd door de schunnige afkorting gekozen voor de naam Katholieke Universiteit Brabant. De universiteit van Groningen heet nog altijd de Rijksuniversiteit Groningen, afgekort de RUG.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.