Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 10 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Teller Giro 5125 staat op 1,5 miljoen, meer nodig

„We zijn ontroerd over de enorme betrokkenheid van Nederlanders bij de slachtoffers van de orkaan op de Caraïben.” Dat zegt Merlijn Stoffels. Zijn organisatie het Rode Kruis kon zondag melden dat Nederland tot nu toe 1,5 miljoen euro heeft heeft gestort op Giro 5125.

Bedrag verdubbeld

Dit gironummer geldt als de nationale actie van het Rode Kruis voor Sint Maarten en de andere eilanden die zijn getroffen door de orkaan Irma. De 1,5 miljoen betekent een verdubbeling van het bedrag dat vrijdag stond. Op de website van het Rode Kruis worden steeds meer acties aangemeld. Zo wordt een vervroegde Sint Maarten-lampionnenloop gehouden om geld in te zamelen in plaats van snoep.

Het Rode Kruis blijft Nederland oproepen om bij te blijven dragen om meer hulp mogelijk te maken, door te storten op 5125 of door fondsenwervende acties te organiseren. De opbrengst wordt gebruikt om de noodhulp aan slachtoffers op te schalen. In eerste instaat gaat het dan om schoon drinkwater, voedsel, dekzeilen, tenten, generatoren en andere noodhulpgoederen. „De situatie is zeer zorgwekkend”, stelt Merlijn Stoffels.

Teller Giro 5125 staat op 1,5 miljoen, veel meer nodig
Een vliegtuig wordt ingeladen met hulpgoederen voor de getroffen bewoners van orkaan Irma op Sint Maarten. / Niels Wenstedt | ANP

„De waterleidingen werken niet, de winkels zijn leeg en er is op grote delen van het land geen elektriciteit. Het is een race tegen de klok om de hulpgoederen op tijd in het getroffen gebied te krijgen.” De schade op Sint Maarten en de andere eilanden is gigantisch. Naar schatting is 70 procent van de huizen verwoest.

Extra hulpverleners

Naar verwachting zal er vandaag met hulp van defensie een nieuwe lading hulpgoederen naar het getroffen gebied worden gestuurd. Hulpgoederen die vanuit de Giro5125 zijn gefinancierd. Ook zullen er extra hulpverleners vanuit Curaçao naar het getroffen gebied afreizen om de distributie van de noodhulp vanuit het Rode Kruis te gaan coördineren, de noden te inventariseren en andere eerste hulp te verlenen. Er zullen vele miljoenen nodig zijn om de hulp te kunnen bieden die nodig is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.