Els Anker
Els Anker Nieuws 30 sep 2017
Leestijd: 5 minuten

Stefan (25) gaat kazerne in om te stoppen met roken

Hij kan nog even genieten van zijn laatste sigaretten, want vanaf zondag legt Stefan Speek (25) uit Zwolle zijn pakje rookwaar –hopelijk voorgoed– aan de kant. „Ik rook een pakje per dag, al dertien jaar lang. Maar vanaf morgen is dat afgelopen”, zegt hij beslist. Stefan is één van de vijftig kandidaten die meedoet aan We Stoppen!, het nieuwe programma van AVROTROS.

Stoppen met roken is niet altijd even makkelijk. In oktober geeft de AVROTROS vijftig zware rokers een duw in de goede richting met het sociaal experiment. Vijftig Nederlanders verblijven vijf dagen lang in een oude kazerne. Het doel? Afrekenen met hun hardnekkige verslaving: roken. Maar ook om zoveel mogelijk volgers en kijkers te inspireren om thuis mee te doen met het stoppen.

Stoptober

Het programma wordt uitgezonden in het kader van Stoptober, een wereldwijde campagne die rokers helpt 28 dagen niet te roken. Wetenschappelijk onderzoek uit Engeland, waar Stoptober al langer loopt, heeft aangetoond dat na 28 dagen de kans om blijvend te stoppen maar liefst vijf keer zo groot is.

De rokers worden tijdens hun verblijf in de kazerne bijgestaan door professionele coaches, sportinstructeurs en diverse artiesten. Maar terugval ligt altijd op de loer: wie bezwijkt er en pakt één van de vele sigaretten uit de glazen verleidingsruimte?

Groepsdruk

Stefan is werkzaam als bedrijfsleider in een kapsalon en sinds zijn twaalfde verslaafd aan roken. Op zijn middelbare school stak hij, net als veel rokers, zijn eerste sigaret op. „De eerste paar keren weigerde ik, maar ging uiteindelijk toch overstag door de groepsdruk”, aldus Stefan. „Ik wilde stoer doen. Maar zodra je de eerste sigaret hebt genomen, ligt een verslaving al gauw op de loer.”

Nederland telt circa 3,6 miljoen rokers. Dat roken een slechte invloed heeft op je gezondheid, is niet onbekend. In tabak zitten wel 4.000 chemische stoffen, waarvan er zeker veertig kankerverwekkend zijn. Volgens de Nederlandse Hartstichting overlijdt uiteindelijk een op de twee aan de gevolgen van roken.

Van pleisters tot kauwgum

Inmiddels rookt Stefan een pakje per dag. Eerdere pogingen om de sigaretten links de laten liggen, mislukten. Hij slaakt een zucht. „Pleisters, kauwgom. Alles heb ik al een keer in huis gehaald. Op mijn werk ging het prima, maar als ik ‘s avonds alleen thuis op de bank zat of in bed lag gaf ik toch weer toe aan die hunkering.”

Het frustreert Stefan behoorlijk dat hij nog rookt. „Het is ongezond, stinkt, kost gigantisch veel geld… Tja, eigenlijk alleen maar nadelen. Ik moet gewoon stoppen.”

Motiveren

Waarom is het opsluiten in een kazerne wél de juiste manier? „Voor mij is het goed dat ik uit mijn dagelijkse routine wordt gehaald”, verklaart Stefan. „Het experiment wordt erg confronterend, maar op het moment dat je je huisgenoten in de ogen aankijkt, weet je weer waarvoor je het doet. Je kan elkaar motiveren en stimuleren, vijf dagen lang.” Hij is een ogenblik stil, en denkt na over de vijf dagen die hij in het vooruitzicht heeft.

Dan zegt hij, resoluut: „En dat blijft natuurlijk niet bij die vijf dagen. Ik hoop dat ik morgen mijn laatste sigaret kan doven. Voorgoed.”

De kandidaten van het online experiment zijn thuis via een livestream te volgen en via dagelijkse korte afleveringen op de AVROTROS-website van Zorg nu. Dagelijks verschijnen daar ook korte afleveringen en tips voor potentiële ex-rokers. Stoptober is een initiatief van het Ministerie van VWS, Hartstichting, KWF, Longfonds en Alliantie Nederland Rookvrij.

Stoppen met roken?

Wil je zelf ook stoppen met roken? Metro zet diverse tips voor je op een rij.

  • Prik een concrete datum en laat familie en vrienden weten dat je gaat stoppen. Zorg ervoor dat je stopmoment niet vrijblijvend is.
  • Beloon jezelf. Stop het geld dat je uitspaart door niet te roken in een pot en spaar voor iets dat je altijd al had willen doen. De gemiddelde Nederlandse roker, rookt vier tot vijf pakjes sigaretten per week. Op maandbasis levert stoppen met roken je dus al gauw €125,- extra op.
  • Maak een escape-lijst: dingen die je kunt doen als de hunkering toeslaat. Stoppen met roken gaat vaak over het overwinnen van de momenten waarop de hunkering naar een sigaret toeslaat. Zo’n moment duurt vaak niet langer dan tien minuten. Maak een wandeling, drink een glas water, app een vriend.
  • Gebruik een app, zoals de Smoke Free app. Deze app laat zien hoe lang je bent gestopt, hoeveel geld je hebt uitgespaard en welke gezondheidsvoordelen je ervaart.
  • In het basispakket wordt eenmaal per jaar een stoppoging met begeleiding vergoed. In aanvullende verzekeringen worden soms extra behandelingen vergoed, maar check dat wel even bij je zorgverzekeraar.
  • Doe het samen. (Even voor de duidelijkheid: we hebben het over het stoppen met roken.) Als je met meerdere mensen de uitdaging aangaat, heb je een grotere kans op slagen. Je kan elkaar motiveren en, ook niet onbelangrijk, klagen bij moeilijke momenten.
  • Voor verstokte rokers: probeer een e-sigaret. Het voordeel van de elektronische sigaret (of: e-sigaret) ten opzichte van ‘gewone’ sigaretten is dat er in plaats van 4.000 schadelijke stoffen slechts één giftige stof in zit: nicotine. Bij het gebruik van de e-sigaret kun je zelf bepalen hoeveel nicotine je inneemt. Zo kun je de behoefte aan nicotine geleidelijk afbouwen en uiteindelijk definitief afrekenen met roken.
  • Houd je motivatie om te stoppen scherp voor ogen en breng de voordelen in kaart: meer taart (een roker leeft gemiddeld tien jaar korter dan een niet-roker, ofwel: meer verjaardagen!), een betere conditie, meer geld, een spannender seksleven… (Nicotine kan de zin in seks van zowel mannen als vrouwen negatief beïnvloeden). Als dat geen goede reden is…

Stefan is niet de enige die stopt met roken. Bekende Nederlanders als Lange Frans en Nielson gaan ook de uitdaging aan:

Wat zijn jouw tips om te stoppen met roken? Laat een reactie achter of praat mee op de Facebookpagina van Metro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.