In het nieuws

„Wildplassen mag gewoon niet", aldus de rechter

Rechter vindt dat vrouw ook in urinoir kan plassen

Geerte Piening krijgt een boete opgelegd wegens wildplassen. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

19 SEP 2017

Een 23-jarige vrouw heeft van de rechter een boete van 90 euro opgelegd gekregen omdat zij na het uitgaan haar plas niet meer kon ophouden. Volgens de rechter had ze ook in een urinoir kunnen plassen.

Plassen in de bosjes

De dame, Geerte Piening genaamd, bevond zich in 2015 na het uitgaan op het Leidseplein. Volgens haar was er geen mogelijkheid meer om netjes ergens naar binnen te gaan en van het toilet gebruik te maken, omdat de openbare gelegenheden gesloten waren. Piening kon haar plas niet langer ophouden en besloot haar blaas in de bosjes te legen. „Ik was op dat moment 2 kilometer verwijderd van een vrouwentoilet en de nood was zeer hoog. Ik had geen alternatief”, aldus Piening.

Piening werd op heterdaad betrapt en kreeg een boete van 140 euro opgelegd. Ze besloot de zaak voor de rechter te laten komen, omdat het volgens haar oneerlijk is dat er veel meer openbare toiletten zijn voor mannen dan voor vrouwen. In Amsterdam zijn volgens Piening maar twee openbare toiletten voor vrouwen.

De rechter ging hier echter niet in mee en oordeelde dat de regels omtrent wildplassen heel duidelijk zijn: het mag niet. „Niemand mag plassen op straat.”

Vrouwen kunnen plassen in urinoir

De opgelegde boete wordt met 50 euro verlaagd, omdat het zolang duurde voordat de zaak voor de rechter kwam. Pien moet nog wel 90 euro betalen. De rechter was het wel met haar eens dat het voor vrouwen lastiger is openbaar te toiletteren dan voor mannen, maar zei dat het voor vrouwen ook mogelijk is om in een urinoir te plassen „dat is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen.” Op Twitter vragen vrouwen zich inmiddels af hoe de rechter denkt dat dit voor vrouwen mogelijk is.

BEKIJK OOK


  Epstein tekende testament vlak voor zijn dood

  Jeffrey Epstein. / AFP

  Foto van 'Metro en ANP'

  25 MIN

  Enkele dagen voor zijn zelfmoord tekende Jeffrey Estein een testament. De misbruikverdachte vertrouwde zo'n 578 miljoen dollar (ruim 521 miljoen euro) aan bezittingen toe aan een zogeheten trust, blijkt uit documenten die in handen zijn van de krant New York Post.

  Geld en onroerend goed

  Door de bezittingen aan zo'n trust toe te vertrouwen, compliceert Epstein mogelijk pogingen van vermeende slachtoffers die een schadevergoeding willen. Er wordt rekening gehouden met een fors aantal rechtszaken door vrouwen die zeggen op jonge leeftijd te zijn misbruikt.


  Twee nieuwe kankermedicijnen in basispakket

  Kankermedicijn Alimta bij een apotheek in het LUMC. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  In het basispakket worden twee nieuwe soorten medicijnen tegen kanker toegevoegd. Minister Bruno Bruins heeft afspraken gemaakt met de fabrikanten over de prijs van de middelen. Het ene medicijn is voor de behandeling van een specifiek type longkanker, het andere voor verschillende soorten borstkanker. Zo'n 2700 patiënten zijn gebaat bij behandeling met een van de medicijnen.

  Niet meteen in basispakket

  Durvalumab (longkanker) en abemaciclib (borstkanker) kwamen toen ze op de markt kwamen niet meteen in het basispakket, vanwege de hoge kosten. Beide middelen zouden zonder prijsafspraak meer dan 50.000 euro per behandeling kosten. Waar de prijs nu op uitkomt, wordt niet bekendgemaakt, op verzoek van de fabrikanten.


  Win 2 tickets voor de actiefilm Angel Has Fallen

  Win 2 tickets voor de actiefilm Angel Has Fallen

  In samenwerking met Dutch Film Works

  GISTEREN

  Twee gewone tickets voor Angel Has Fallen, of héle speciale. Metro heeft ze in elk geval voor deze actiefilm met Gerard Butler, die vanaf donderdag in de bioscoop draait.

  2 x 2 tickets geven we weg voor de speciale Bier, Burgers en Blockbustersvoorstelling, op donderdag 22 augustus bij Kinepolis (Jaarbeurs Utrecht).

  Speciale mannenavond


  Meisje (15) overleden na mogelijke steekpartij
  Likeability of2

  15-jarige Megan overleden na steekpartij in Breda

  De woning waarin het drama zich voltrok. / Erald van der Aa / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De 15-jarige Megan is maandag overleden na een steekpartij in een woning aan de Bilderdijkstraat in Breda, meldt de politie. Elders in Breda is een minderjarige verdachte van 16 jaar aangehouden. De politie onderzoekt nog wat er is gebeurd.

  De politie kreeg volgens Omroep Brabant rond kwart over twee de melding van een steekpartij in het huis. Wie die melding heeft gedaan en Megan heeft gevonden, wil de politie niet zeggen.

  Veel hulpdiensten


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Agenten Amsterdam geschorst om harddrugs

  Foto ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Vier politiemedewerkers van de eenheid Amsterdam zijn geschorst en vier buiten functie gesteld vanwege „een vermoeden van plichtsverzuim". De medewerkers zouden in privétijd harddrugs in bezit hebben gehad en/of hebben gebruikt, maakte de politie bekend.

  onderzoek

  Het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de eenheid Amsterdam is een onderzoek begonnen tegen de medewerkers. De politie kan nog niet zeggen of er een verband is tussen de zaken. „Daar kan ik in dit stadium van het onderzoek geen zinnig woord over zeggen", aldus een woordvoerder.


  Agent New York ontslagen om dood door nekklem

  Een vrouw tijdens een demonstratie tegen excessief politiegeweld tegen ongewapende Afro-Amerikanen. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De New Yorkse agent die met een nekklem verantwoordelijk bleek voor de dood van Eric Garner, nu alweer vijf jaar geleden, is ontslagen. De politieagent, Daniel Pantaleo, werd eerder deze maand geschorst nadat een rechter had geoordeeld dat hij ontslagen moest worden.

  Niet strafrechtelijk vervolgd

  Vorige maand werd bekend dat Pantaleo niet strafrechtelijk wordt vervolgd in de geruchtmakende zaak. De affaire zorgde voor verdeeldheid bij de autoriteiten en voor landelijke protesten tegen excessief politiegeweld tegen ongewapende Afro-Amerikanen.


  The Rock getrouwd met Lauren Hashian op Hawaï

  Foto van de trouwerij van The Rock en Lauren. / Instagram @therock

  Foto van 'Daisy Heyer'

  GISTEREN

  Voor alle vrouwen die ergens nog hoopten op die kans van 1 op 7,5 miljard (of zoiets) dat ze een relatie met The Rock konden krijgen: de kans is nu nóg kleiner. Hij is namelijk in het huwelijksbootje gestapt met zijn Lauren Hashian op het magische Hawaï!

  Relatie van meer dan 12 jaar

  De twee zeiden zondag het ja-woord tegen elkaar, na een relatie van meer dan twaalf jaar. Op Instagram plaatste de filmster (die meerdere malen werd uitgeroepen tot sexiest man alive) een tweetal jaloersmakende foto's van zijn trouwerij.


  Auto op verkeerde weghelft oorzaak zware botsing

  Foto van het ongeluk. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De zware botsing vorige week donderdag op de Deltaweg in Zeeland is veroorzaakt door een Duitse automobilist die met zijn auto op de verkeerde weghelft terechtkwam. Hoe dat kon gebeuren, kan de politie niet beantwoorden.

  Bij de botsing raakten zestien mensen gewond, onder wie enkele kinderen. Zij zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

  Zaken uitsluiten


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Ronaldo betaalde vermeend verkrachtingsslachtoffer

  Cristiano Ronaldo. / ANP

  Foto van 'Daisy Heyer'

  GISTEREN

  Cristiano Ronaldo heeft publiekelijk toegegeven dat hij 375.000 dollar aan zwijggeld heeft betaald aan de vrouw die beweert dat ze in 2009 door de voetballer is verkracht. Dat blijkt uit documenten in handen van TMZ Sports.

  Kathryn Mayorga beweert het geld van Ronaldo in 2010 te hebben gekregen als onderdeel van een privé-regeling. Eerder meldde zij al dat ze een geheimhoudingsverklaring ondertekende waarin stond vastgelegd dat zij zou zwijgen over het vermeende incident.

  De vermeende verkrachting


  Dit is het neushoorntje van Burgers Zoo
  Likeability of6

  Dit is het neushoorntje van Burgers' Zoo

  Foto's: Robin van Lonkhuijsen / ANP

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Dit is het pasgeboren neushoorntje in de stal van Burgers' Zoo, samen met zijn moeder. Het is het tiende breedlipneushoorntje uit het fokprogramma van de Arnhemse dierentuin. Tien geboortes in Europa per jaar

  Donderdag werd het neushoorntje geboren. Het mannetje maakte meteen een gezonde indruk, meldde Burgers' Zoo de Arnhemse dierentuin. In de Europese dierentuinen leven in totaal 269 breedlipneushoorns: 116 mannetjes en 153 vrouwtjes. Jaarlijks worden er in Europa gemiddeld maar tien breedlipneushoorns geboren. Een vrouwtje raakt niet makkelijk zwanger en lang niet alle volwassen mannetjes blijken vruchtbaar.

  Dit is het neushoorntje van Burgers Zoo

  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost
  Likeability of5

  Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost

  Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost. Foto: Tyler Ivanoff.

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Tyler Ivanoff, een Amerikaan uit de staat Alaska, stuitte tijdens het houthakken op een bijzondere vondst: een 50 jaar oude brief in een fles. De flessenpost kwam van de Russische marine en is in 1969 in zee gegooid.

  Ivanoff moest een schroevendraaier gebruiken om de fles te openen, zegt hij tegen Amerikaanse media.  De brief was nog droog en goed te lezen. Ivanoff plaatste de foto's op Facebook met de vraag of iemand de handgeschreven Russische brief zou kunnen vertalen.


  like
  user_94f0e34327f6f6bdf7190366722b0b6719f94981_avatar

  Konijn in brand gestoken
  Likeability of2

  Konijn in brand gestoken

  Het konijn toen de politie het dier net had aangetroffen. / Foto: Politie Apeldoorn

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag op de Woudhuizermark in Apeldoorn een konijn in brand gestoken. De politie, die het brandende beestje vond, is „ontzettend kwaad", schrijven agenten op Facebook. Het konijn heeft het incident niet overleefd.

  Heb jij geen gevoel?

  Agenten zagen een brandje midden op de weg. Toen zij erheen liepen sprong er opeens een brandend konijn uit de vuurhaard. Het dier was volgens de politie in een doos gestopt, bedekt met een jas en daarna aangestoken. De politie schrijft: „Was dat allemaal nodig? Had je het konijn dan niet beter ergens anders kunnen aanbieden? Heb jij geen gevoel?" En ook: „Blijkbaar vond jij het nodig om zo met jouw huisdier om te gaan. Wilde jij van het konijn af? Maakte hij teveel rotzooi?"


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Veel meer mensen vragen hulp bij stoppen met roken
  Likeability of5

  Veel meer mensen vragen hulp bij stoppen met roken

  Foto: Lex van Lieshout | ANP

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  De vraag naar serieuze hulp om te stoppen met roken, is in zes jaar tijd geëxplodeerd, schrijft het AD. Twaalf keer zoveel mensen als in 2012 riepen vorig jaar de hulp van hun zorgverzekeraar in om een cursus te volgen of medicatie te kunnen gebruiken tegen hun rookverslaving.

  Dat blijkt uit gegevens van drie grote verzekeraars. Ook het Trimbos Instituut ziet dat steeds meer rokers een poging doen om van hun verslaving af te komen.

  Vergoeding


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Man verstrikt in kerstverlichting; fatale val op kat
  Likeability of3

  Man verstrikt in kerstverlichting; fatale val op kat

  De man raakte verstrikt in kerstverlicht. Foto ter illustratie: Unsplash.

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  'Beter laat dan nooit', moest Frans Oudshoorn uit de Amerikaanse staat North Carolina hebben gedacht toen hij begin deze maand zijn kerstverlichting opruimde. Maar of dat nu zo'n goed idee was? De 56-jarige man raakte verstrikt in de kerstlampjes en viel van de trap.

  Kat

  Maar dat was nog niet alles. De man viel bovenop zijn kat, die op slag dood was. Alex, de zoon van de man, vond de twee even later. Zijn vader was op dat moment nog in leven en bevrijdde hij van de lampjes.


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Lowlands en de dood

  Lowlands en de dood

  Voor ik sterf wil ik nog... Lowlandsgangers kunnen hun wensen kwijt op de 'bucketlistwand'. Foto: Hogeschool Rotterdam

  Foto van 'Tim van der Steen'

  GISTEREN

  Daar lig ik dan. Opgebaard, met mijn ogen dicht. The sound of silence van Simon and Garfunkel klinkt door een speaker naast de kist. Mijn vriendin kon het niet aanzien mij zo te zien liggen, dus zij is er niet bij om iets te zeggen en de stoelen in het kleine zaaltje zijn leeg.

  Nog voor het tweede couplet ingezet wordt, verstoren beukende bassen de bescheiden uitvaart bruut vanuit de Alpha-tent waar Paul Kalkbrenner zijn set aftrapt. We zijn op Lowlands en op het Science-veld staat ook De Dooie Hoek. Een onderzoek vanuit Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC naar levenseinde bij jongeren. Specifieker: (hoe) denken jongeren zelf na over hun levenseinde en hun nalatenschap?

  Taboe


  Inception: Brandweerwagen vliegt op snelweg in brand

  Inception: Brandweerwagen vliegt op snelweg in brand

  Ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro'

  18 AUG 2019

  „You have become the very thing you swore to destroy", oftewel „je bent precies hetgeen geworden dat je had gezworen te vernietigen." Het is een bekende quote uit de derde Star Wars-film, maar het is ook bijzonder toepasselijk op een incident op de A7. Daar was een brandweerauto onderweg naar een melding, maar de brandweerauto vloog, jawel, in brand.

  De wagen was onderweg naar een melding in Den Helder om te helpen bij een situatie met een verward persoon. Maar toen de auto eenmaal ter hoogte van Middenmeer kwam, vloog hij plots in brand.

  Iedereen ongedeerd


  Man ontdekt na paar dagen dat hij gebit inslikte

  Man ontdekt na paar dagen dat hij gebit inslikte

  Foto: Colourbox

  Foto van 'Metro'

  18 AUG 2019

  Een 72-jarige man uit Groot-Brittannië moest een operatie ondergaan om een gezwel uit zijn maag te laten verwijderen. Hij merkte echter niet dat hij onder narcose enkele valse tanden had doorgeslikt, die in zijn keel waren blijven vastzitten.

  Een paar dagen na de operatie was de man naar de dokter gegaan, omdat hij bloed ophoestte. Hij werd echter naar huis gestuurd met antibiotica omdat hij een luchtwegeninfectie zou hebben.

  Tweede keer, goede keer


  Vrijpartij op balkon eindigt in flinke valpartij

  Vrijpartij op balkon eindigt in flinke valpartij

  Het huis waar het ongeluk gebeurde. / Google Maps

  Foto van 'Metro'

  18 AUG 2019

  Een vrijpartij op een balkon tussen een 30-jarige Brit en een 28-jarige vrouw uit Canada heeft bepaald niet het gewenste einde opgeleverd. In plaats van te eindigen op een hoogtepunt, eindigden de twee lager dan toen ze begonnen. 3,5 meter om precies te zijn, want de geliefden vielen tijdens het vrijen naar beneden.

  Het incident vond plaats op het balkon van een gehuurde vakantievilla in Le Cannet aan de Cote d'Azur, meldt France Bleu. Het ging mis toen de twee tijdens het vrijen een aantal keer tegen de railing van het balkon aankwamen. Daarbij gleden ze op een gegeven moment weg, waardoor zowel de man als vrouw naar beneden stortten.

  Man zwaargewond