In het nieuws

„Wildplassen mag gewoon niet", aldus de rechter

Rechter vindt dat vrouw ook in urinoir kan plassen

Geerte Piening krijgt een boete opgelegd wegens wildplassen. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

19 SEP 2017

Een 23-jarige vrouw heeft van de rechter een boete van 90 euro opgelegd gekregen omdat zij na het uitgaan haar plas niet meer kon ophouden. Volgens de rechter had ze ook in een urinoir kunnen plassen.

Plassen in de bosjes

De dame, Geerte Piening genaamd, bevond zich in 2015 na het uitgaan op het Leidseplein. Volgens haar was er geen mogelijkheid meer om netjes ergens naar binnen te gaan en van het toilet gebruik te maken, omdat de openbare gelegenheden gesloten waren. Piening kon haar plas niet langer ophouden en besloot haar blaas in de bosjes te legen. „Ik was op dat moment 2 kilometer verwijderd van een vrouwentoilet en de nood was zeer hoog. Ik had geen alternatief”, aldus Piening.

Piening werd op heterdaad betrapt en kreeg een boete van 140 euro opgelegd. Ze besloot de zaak voor de rechter te laten komen, omdat het volgens haar oneerlijk is dat er veel meer openbare toiletten zijn voor mannen dan voor vrouwen. In Amsterdam zijn volgens Piening maar twee openbare toiletten voor vrouwen.

De rechter ging hier echter niet in mee en oordeelde dat de regels omtrent wildplassen heel duidelijk zijn: het mag niet. „Niemand mag plassen op straat.”

Vrouwen kunnen plassen in urinoir

De opgelegde boete wordt met 50 euro verlaagd, omdat het zolang duurde voordat de zaak voor de rechter kwam. Pien moet nog wel 90 euro betalen. De rechter was het wel met haar eens dat het voor vrouwen lastiger is openbaar te toiletteren dan voor mannen, maar zei dat het voor vrouwen ook mogelijk is om in een urinoir te plassen „dat is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen.” Op Twitter vragen vrouwen zich inmiddels af hoe de rechter denkt dat dit voor vrouwen mogelijk is.

BEKIJK OOK


  Cultuur- en sportsector doen oproep om tickets te bewaren

  Cultuur- en sportsector doen oproep om tickets te bewaren

  Theaterzalen staan de komende tijd leeg. | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Nederlandse theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals doen gezamenlijk een oproep aan het publiek om geen geld terug te vragen voor tickets die zij al gekocht hadden maar die niet kunnen worden gebruikt vanwege de coronacrisis.

  Via de website www.bewaarjeticket.nl roepen zij mensen op hun ticket in te ruilen voor een voucher die ze later kunnen inwisselen. Eerder werd ook al de website www.ikhoefmijngeldnietterug.nl gelanceerd, waar dezelfde oproep werd gedaan.

  Op deze manier hoeven culturele instellingen niet heel veel geld terug te betalen en houden zij een buffer om na de coronacrisis toch nieuwe producties op te zetten of nieuwe voorstellingen en concerten te programmeren. De website is opgezet samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.


  Twee Zuid-Koreaanse coronapatiënten genezen door bloedplasma

  Twee Zuid-Koreaanse coronapatiënten genezen door bloedplasma

  Medewerkers van een ziekenhuis in het Zuid-Koreaanse Daegu. | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Zuid-Koreaanse artsen melden dat twee mensen met zware klachten door het coronavirus zijn genezen nadat bloedplasma was toegediend van andere, weer herstelde coronapatiënten.

  Dat beschrijven zij in een artikel in het Journal of Korean Medicine.

  Het ging om een 71-jarige man en een 67-jarige vrouw die beiden aan de beademingsmachine moesten om te overleven. In beide gevallen verbeterde hun conditie na de toediening van het plasma vrij snel. De twee patiënten kregen bloedplasma met antistoffen van mannelijke donoren van in de twintig die eerder genezen waren van het virus.


  Opgelet voor verbranden: zon wordt heel krachtig

  Opgelet voor verbranden: zon wordt heel krachtig

  Ook afgelopen weekend hadden we zonnige lentedagen, zoals hier in Reeuwijk - Dorp. | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

  Foto van 'Erik Jonk'

  3 UUR

  Door een sterkte zonkracht op vrijdag en zaterdag, kan een lichte huid in twintig tot veertig minuten verbranden.

  Zonaanbidders opgelet: wie de komende dagen in eigen tuin, op een balkon of voor en open raam in de zon zit, doet er verstandig aan zich goed in te smeren met zonnebrandcrème. De zon is op vrijdag en zaterdag namelijk heel krachtig en met zonkracht 4 tot 5 kan een lichte huid al in twintig tot veertig minuten verbranden. Tussen 13.00 uur en 15.00 uur is de zon het felst, maar ook voor en na die tijden kan je huid makkelijk rood kleuren. Met die waarschuwing kwam weerdienst Weeronline donderdagmorgen.

  Felle zon kwam als verrassing


  China wil opeten honden en katten verbieden
  Likeability of6

  China wil opeten honden en katten verbieden

  Dit hondje in Beijing loopt heerlijk vrij rond. Dat is niet met alle honden (en katten) het geval. | Foto: Getty Images / Barcroft Media

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 09:27

  China wil het opeten van honden en katten verbieden. Dat blijkt uit een lijst die is gepubliceerd waarop staat welke dieren mogen worden gefokt voor consumptie.

  Honden en katten staan daar niet meer op, vossen en struisvogels bijvoorbeeld nog wel.

  In een verklaring meldt het ministerie van Landbouw dat honden van de lijst zijn gehaald om de grote internationale zorgen vanwege de misstanden in de hondenfokkerij. Daarnaast worden honden steeds populairder als huisdier in China, waardoor veel Chinezen het opeten van de dieren afkeuren.


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  'Nederlands crisispakket nodig voor ontwikkelingshulp'

  'Nederlands crisispakket nodig voor ontwikkelingshulp'

  Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib. | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

  Foto van 'Kasper Hermans'

  VANDAAG, 08:55

  „Nederland zou naar redelijkheid moeten bijdragen aan een internationaal reddingspakket, om te beginnen door 1 procent van het Nederlandse crisispakket te reserveren voor hulp aan ontwikkelingslanden." Dat zegt Oxfam Novib directeur Michiel Servaes.

  De organisatie waarschuwt in haar nieuwe rapport Dignity Not Destitution voor een explosie van armoede als gevolg van het coronavirus. Volgens de berekeningen kunnen een half miljard mensen hierdoor onder de armoedegrens terechtkomen. „Dit zou de wereldwijde strijd tegen armoede in één klap met tien jaar terugwerpen, in sommige regio’s zelfs met dertig jaar", stelt het onderzoek van Oxfam Novib. „Om dat te voorkomen, moeten rijke landen nu maatregelen nemen om ontwikkelingslanden bij te staan."

  Lering uit crisis 2008


  Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl ziet helft meer bestellingen

  Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl ziet helft meer bestellingen

  De coronacrisis zorgt voor een forse toename in het aantal bestellingen via Thuisbezorgd.nl. | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:49

  Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, Just Eat Takeaway, lijkt te profiteren van de coronacrisis, nu steeds meer mensen ervoor kiezen om eten te laten bezorgen. Het maaltijdbestelbedrijf zag in het eerste kwartaal dit jaar het aantal bestellingen met de helft oplopen.

  Mensen bestelden niet alleen vaker maar ook meer eten bij Just Eat Takeaway. In Duitsland was in de afgelopen periode zelfs sprake van een verdubbeling vergeleken met een jaar geleden.

  Ondanks de sterke toename in bestellingen was het eerste kwartaal er volgens het bedrijf ook één vol onzekerheden. Toen het longvirus zich begon te verspreiden in Europa zag het maaltijdbestelbedrijf zijn ordervolumes teruglopen.


  Lichaam vermiste achterkleinzoon Kennedy ook gevonden

  Lichaam vermiste achterkleinzoon Kennedy ook gevonden

  De Kennedy-familie, met moeder Maeve en zoon Gideon (rechts), tijdens een benefiet afgelopen december. | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:14

  Duikers hebben woensdag het lichaam gevonden van de achtjarige Gideon McKean, een achterkleinzoon van de Amerikaanse oud-senator Robert F. Kennedy. Dat heeft de politie medegedeeld.

  De jongen werd aangetroffen op enkele honderden meters van de plek waar maandag het lichaam van zijn moeder, Maeve Kennedy McKean, uit het water werd gehaald. Beiden werden na een kano-ongeluk van vorige week donderdag vermist.

  De McKeans, die deel uitmaken van de legendarische Kennedy-familie in de Verenigde Staten, waren vanwege de coronapandemie vanuit de hoofdstad Washington naar een huis van de familie in Chesapeake Bay afgereisd, een baai die uitmondt in de Atlantische Oceaan.


  Nederlandse bedrijven gaan miljoenen mondkapjes maken

  Nederlandse bedrijven gaan miljoenen mondkapjes maken

  „Iedereen kent wel iemand die in de zorg werkt en geen mondkapje heeft." | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 07:59

  Twee grote Nederlandse bedrijven gaan zich richten op de productie van mondkapjes. De komende weken worden minstens vier productielijnen voor hoogwaardige mondneusmaskers uit de grond gestampt, twee bij filterproducent Afpro in Alkmaar en twee bij beddenfabrikant Auping in Deventer.

  Dat blijkt uit een rondgang van Trouw langs diverse bedrijven. Voor het einde van deze maand moeten er in Nederland wekelijks miljoenen professionele mondkapjes van de band rollen.

  De ondernemers kwamen in actie vanwege het gebrek aan mondkapjes. „Iedereen kent wel iemand die in de zorg werkt en geen mondkapje heeft, dus dachten wij: moeten we ze hier niet produceren?", zegt Joost Verlaan, directeur van Afpro.


  Likeability of6

  Sudoku

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:00

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  20 procent van scholen heeft niet alle leerlingen in beeld
  Likeability of3

  20 procent van scholen heeft niet alle leerlingen in beeld

  Gemiddeld zijn er vier leerlingen niet „op de radar". | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 07:34

  Zo'n 20 procent van de scholen heeft tijdens de coronacrisis niet alle leerlingen in beeld. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 968 schoolleiders in het basis- en voortgezet onderwijs. Gemiddeld zijn er vier leerlingen niet op de radar", zegt de vereniging.

  Dat kunnen kwetsbare kinderen zijn in onveilige situaties. „Schoolleiders spelen normaal gesproken een belangrijke rol binnen het team bij het signaleren en aanpakken van problematiek bij kinderen. Zeker in deze tijd waarin veel leerlingen thuiszitten, en bij gezinnen waarin het normaal gesproken al lastig is de spanning nog verder oploopt", zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

  „Ieder kind dat niet in beeld is, is er een te veel", zegt minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs). Hij maakt zich vooral zorgen over de eventuele onveilige thuissituatie van die onvindbare kinderen. „We moeten onverminderd doorgaan met proberen contact te zoeken en het vinden van kinderen waarmee dat nog niet is gebeurd", zegt Slob.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Tweede verdachte gepakt voor geweld tegen agent in Rotterdam
  Likeability of5

  Tweede verdachte gepakt voor geweld tegen agent in Rotterdam

  Een tweede persoon die dinsdag mogelijk betrokken was bij de mishandeling van een politieagent in Rotterdam. | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een tweede persoon die dinsdag mogelijk betrokken was bij de mishandeling van een politieagent in Rotterdam, is woensdag aangehouden.

  Het gaat om een 29-jarige man uit Rotterdam, aldus de politie. Direct na de mishandeling was al een 30-jarige Rotterdammer gearresteerd. Beide verdachten zitten vast. Hoeveel mensen nog worden gezocht is onduidelijk, maar de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

  Coronaregels


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Meer besmettingen in New York dan in Italië en Spanje

  Meer besmettingen in New York dan in Italië en Spanje

  De staat New York telt relatief de meeste coronabesmettingen ter wereld, volgens een vergelijking van persbureau Reuters. | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De staat New York telt relatief de meeste coronabesmettingen ter wereld, volgens een vergelijking van persbureau Reuters. De staat met circa 20 miljoen inwoners heeft woensdag 149.316 besmettingen geregistreerd.

  Dat is meer dan het zwaarst getroffen land buiten de VS: Spanje heeft er 146.690 geteld, daarna volgt Italië met 139.422 vastgestelde gevallen. In deze telling wordt de zwaar getroffen staat New York vergeleken met de eveneens zwaar getroffen Europese landen Spanje en Italië. Die hebben allebei veel meer inwoners dan New York.

  Dalend aantal opnames


  Steeds meer winkelketens heropenen de deuren
  Likeability of3

  Steeds meer winkelketens heropenen de deuren

  Enkele winkelketens die vorige maand de deuren sloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zijn weer geopend. | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Enkele winkelketens die vorige maand de deuren sloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zijn weer geopend.

  Schoenenketen Van Haren meldt op zijn website dat vrijwel alle winkels weer opengaan. Ook bij herenmodewinkels The Society Shop en Suitsupply zijn klanten weer welkom. Outdoorketen Bever heeft twaalf winkels heropend en Bristol (schoenen en kleding) 57 van de 108 filialen in ons land.

  Goede manier


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  'Discrimeren ouderen bij ic-drukte voorkomen met spoedwet'

  'Discrimeren ouderen bij ic-drukte voorkomen met spoedwet'

  In eerdere draaiboeken voor het uiterste geval dat artsen door een gebrek aan ic-bedden moeten kiezen tussen patiënten die evenveel kans hebben om te overleven, werd ook leeftijd als criterium genoemd. | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Als de intensivecareafdelingen de komende tijd toch zo worden overspoeld dat ze niet meer iedereen kunnen opnemen, mogen artsen oudere patiënten niet weigeren vanwege hun leeftijd. Als het moet, brengt het kabinet daartegen een spoedwet in stelling, zegt zorgminister Hugo de Jonge.

  In eerdere draaiboeken voor het uiterste geval dat artsen door een gebrek aan ic-bedden moeten kiezen tussen patiënten die evenveel kans hebben om te overleven, werd ook leeftijd als criterium genoemd. Daardoor sloeg veel ouderen de schrik om het hart.

  De druk op de ic's wordt minder nu de toestroom van coronapatiënten afneemt. Maar ook als het onverhoopt weer nijpend wordt en zelfs het allerzwartste scenario zich aandient, kan De Jonge zich nauwelijks voorstellen dat artsen oudere patiënten enkel om hun leeftijd willen weren. Maar mocht dat toch gebeuren, dan grijpt hij in en verbiedt hij dat bij wet.


  Brussel: Europa tot 15 mei dicht voor niet-EU-burgers

  Brussel: Europa tot 15 mei dicht voor niet-EU-burgers

  Reizigers van buiten de EU moet tot 15 mei de toegang tot Europa worden ontzegd tenzij hun trip essentieel is. | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Reizigers van buiten de EU moet tot 15 mei de toegang tot Europa worden ontzegd tenzij hun trip essentieel is, stelt de Europese Commissie voor. Omdat de coronacrisis nog niet onder controle is, wil Brussel het inreisverbod met een maand verlengen. Het zijn de lidstaten die hierover beslissen.

  Nederland sloot zijn grenzen voor burgers van buiten EU op 19 maart voor dertig dagen. Ook de andere lidstaten, met uitzondering van Ierland, namen de maatregel over. De reisbeperking geldt niet voor mensen uit Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Die landen maken deel uit van de Schengenzone. Het inreisverbod geldt in principe niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, diplomaten, vrachtwagenchauffeurs en grenswerkers.

  Iedereen tegelijkertijd


  Hamsterwoede voorbij, maar drukte in supermarkten blijft

  Hamsterwoede voorbij, maar drukte in supermarkten blijft

  De omzetten van Nederlandse supermarkten lagen in de vorige week 7,1 procent hoger dan in de zelfde week in 2019 | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De omzetten van Nederlandse supermarkten lagen in de vorige week 7,1 procent hoger dan in dezelfde week in 2019, meldt marktonderzoeksbedrijf Nielsen.

  Daarmee normaliseren de omzetten van de supermarkten weer een beetje meer na de hamsterwoede die losbarstte na de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland. De supermarktomzetten kwamen in de vorige week (week 14) uit op 824 miljoen euro.

  Hamsterpiek


  5x positief nieuws: leven in Wuhan, ic-opnames gedaald en meer

  5x positief nieuws: leven in Wuhan, ic-opnames gedaald en meer

  Na een strenge lockdown van tweeëneenhalve maand, is de stad weer open. | Foto: ANP

  Foto van 'Alrik de Jong'

  GISTEREN

  Het positieve nieuws van woensdag 8 april. Wuhan viert het einde van de lockdown, Twitter-CEO doneert één miljard en eindelijk een goed IC-bericht.

  Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

  Het positieve nieuws van 8 april


  Biden gaat het opnemen tegen Trump, Sanders verlaat de race

  Biden gaat het opnemen tegen Trump, Sanders verlaat de race

   Joe Biden is nu nog als enige kandidaat over om het in de verkiezingen op te nemen tegen de Republikein en zittend president Donald Trump. | Foto: ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Bernie Sanders is uit de race gestapt bij de Democraten voor het presidentschap van de VS. Hij maakte dat woensdag bekend in een verklaring. Joe Biden is nu nog als enige kandidaat over om het in de verkiezingen op te nemen tegen de Republikein en zittend president Donald Trump.

  De kans dat Sanders Biden nog zou verslaan, was al heel klein. In de aanloop naar Super Tuesday een maand geleden sloeg het beeld om in het voordeel van Biden, nadat veel andere kandidaten zich terugtrokken.

  Zorgverzekering


  We moeten binnenzitten, maar Arcen meet nu al eerste zomerdag

  We moeten binnenzitten, maar Arcen meet nu al eerste zomerdag

  Hoewel de regering er op hamert dat we zo min mogelijk de deur uit moeten, lijken de weergoden ons juist naar buiten te willen lokken met lekkere temperaturen. | Foto: ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Hoewel de regering er op hamert dat we zo min mogelijk de deur uit moeten, lijken de weergoden ons juist naar buiten te willen lokken met lekkere temperaturen.

  Dat merken vooral de mensen van Arcen. In de Limburgse gemeente werden woensdag vroeg op de middag al de eerste officiële zomertemperaturen gemeten. Het kwik heeft daar volgens Weerplaza de 25 graden aangetikt, wat een hitterecord voor 8 april betekent. Later voegde ook Eindhoven zich daarbij. In De Bilt is het kwik woensdagmiddag gestegen naar 24,0 graden. Nog nooit was het volgens Weeronline zo vroeg in het jaar zo warm op het hoofdstation in De Bilt.

  Normaal half mei