Opgelicht worden via WhatsApp: je hebt niets door

13 september 2017 om 22:24 door Rosan de Vos
Opgelicht worden via WhatsApp: je hebt niets door
Oplichting via WhatsApp gaat steeds makkelijker. Foto: Colourbox

Dat oplichters sneaky manieren verzinnen om je op te lichten, is algemeen bekend. Toch trappen er nog altijd mensen in. Zo maken oplichters tegenwoordig gebruik van WhatsApp: ze doen zich voor als een vriend of familielid en jatten zo duizenden euro’s van je.

Hoe kan dat dan?

Je krijgt een WhatsApp van een onbekend nummer, maar de bijbehorende profielfoto is wel van een bekende. Deze persoon legt je meteen uit waarom hij een ander nummer heeft, een smoes die jij hoogstwaarschijnlijk gelooft. Hij of zij praat een beetje over van alles en nog wat en komt even later ter zake: of je hem of haar kan helpen met het betalen van wat rekeningen. Vaak onder het mom van 'internetbankieren werkt even niet'. Je schiet wat geld voor, en je ziet het vervolgens nooit meer terug, aldus Opgelicht?!.

Sociale media

Via sociale media en sites als Marktplaats komt de fraudeur erachter met wie en waarom jij bevriend bent met bepaalde personen. Op deze manier weet de oplichter precies als wie hij zich voor kan doen. Hij of zij kijkt ook naar de manier van communiceren.

Stel, jij hebt een foto met een vriendin op Facebook staan. Deze vriendin reageert met: „Was leuk, meis". Het is voor de oplichter dan wel heel makkelijk te achterhalen hoe hij jou moet aanspreken. De conversatie voelt op deze manier voor jou ook meteen vertrouwd. De oplichter pakt nog een foto van Facebook als profielfoto op WhatsApp, et voilà: jij gelooft alles.

Belangrijk: check dus altijd eerst via een ander kanaal of je wel met de juiste persoon te maken hebt, als dit je bekend voorkomt.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!