Sneller fietsen dan een cheeta

Camera videoWielrenster fietst sneller dan een cheeta rent

Het Human Power Team van studenten TU Delft en VU Amsterdam in Amerika | Bas de Meijer

Foto van 'Bregje Simons'

Bregje Simons

17 SEP 2017

De Nederlandse wielrenster Aniek Rooderkerken scheurt sneller door de Nevadawoestijn dan de gemiddelde snelheid van een cheeta. Met 121,5 kilometer per uur breekt ze het snelheidsrecord fietsen voor vrouwen en wint ze de Human Powered Speed Challenge.

Deze hoge snelheiden zijn mogelijk door de combinatie van mens en techniek. Met dat in hun achterhoofd hebben studenten van de Technische Universiteit in Delft en de Vrije Universiteit in Amsterdam - ook wel het Human Power Team - de aerodynamische ligfiets VeloX 7 ontworpen. Emiel de Boer, teammanager en student werktuigbouwkunde aan de TU Delft, legt uit wat de fiets zo bijzonder maakt: „De meeste weerstand die fietsers hebben op hoge snelheid is de luchtweerstand. Daarom leunen wielrenners ook zo veel mogelijk naar voren, zodat ze minder lucht opvangen. Hier hebben we bij de VeloX 7 op ingespeeld.” Dit deden ze door met computersimulaties en windtunneltests een perfecte pasvorm te vinden op de maat van de atleten. „Hierdoor is onze fiets meer dan tien keer zo aerodynamisch als een gewone racefiets.”

Sneller fietsen dan een cheeta

Wielrenster Aniek Rooderkerken verbreekt snelheidsrecord vrouwen | Bas de Meijer

Record

„Een snelle fiets is niet de enige reden dat er zulke snelheiden behaald kunnen worden”, zegt de Boer. “De fietser is minstens zo belangrijk.” Daar weten de studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam wel raad mee; zij trainden de atleten en verzorgden een sportdieet. Niet alleen Aniek Roodekerken deed mee, ook voormalig profwielrenster Iris Slappendel maakte onderdeel uit van de competitie. Om een beetje te kunnen wennen aan het woestijnklimaat, waren zij meer dan een week van te voren in Nevada aanwezig. „Onder goede weersomstandigheden is de Nevadawoestijn ideaal voor hoge snelheden”, zegt Rooderkerken. Gedurende de week verbrak ze - onofficieel - al vier keer eerder het Nederlands record van 114 km/u dat in 2014 werd gefietst door Ellen van Vugt. Deze pogingen werden ongeldig verklaard vanwege te harde wind.

„We hadden de hele week pech met het weer, maar de laatste dag zat het toch mee”, aldus Rooderkerken. „De gemiddelde snelheid over de laatste 200 meter telt, dus daar gaf ik alles wat ik had en focuste ik puur op snelheid. Uiteindelijk fietste ik 121,5 kilometer per uur. Net alsof je over de weg heen vliegt!” En zo won ze de categorie vrouwen van de World Human Powered Speed Challenge en verbrak ze het Nederlandse snelheidsrecord fietsen voor vrouwen. Ook haar teamgenoot en voormalig profwielrenster Iris Slappendel fietste razend hard, zij haalde met een snelheid van 115 kilometer de 2e plek.

Sneller dan een cheeta

De studenten van het Human Power Team willen laten zien dat de mens dankzij technische innovaties op eigen kracht sneller kan zijn dan de natuur. De cheeta - het snelste landdier ter wereld - heeft een topsnelheid van 112 km/u, dat heeft Aniek Rooderkerken dus ruim overtroffen. Volgens het team is het behaalde resultaat alleen mogelijk door de optimale samenwerking tussen de kracht van de mens en de techniek.

Bekijk hier de testrit van de VeloX 7:


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Geen gehoor geven aan politie, wel aan je ouders

Geen gehoor geven aan politie, wel aan je ouders

Geen gehoor geven aan politie, wel aan je ouders. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 21:05

Wel naar je ouders luisteren, maar niet naar de politie. Een 21-jarige jongen is zaterdagavond in het Gelderse Wekerom aangehouden wegens een hele reeks verkeersovertredingen. Het was voor de politie echter nog een hele klus om de man staande te houden.

Roekeloos rijgedrag

Lesbisch stel kan niet meer in 24 landen trouwen

Lesbisch stel kan niet meer in 24 landen trouwen

Fleur en Julian wilden trouwen in de 24 landen waar een homo-huwelijk is toegestaan. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

„Mijn fantastische vrouw, de liefde van mijn leven, gaat dood. Een week geleden hebben we de dokter in Frankrijk gebeld, gezien Julian haar eten niet kon binnenhouden en flauwviel. Na enkele scans bleek dat ze meerdere tumoren rond haar hoofd en hart heeft", schrijft Fleur Pieters op Facebook.

Trouwen in 24 landen

‘FvD aanvaardbaarder alternatief dan PVV’
Likeability of 5

‘FvD aanvaardbaarder alternatief dan PVV’

Thierry Baudet heeft kunnen leren van andere populisten en plukt daar de vruchten van. / Martijn Beekman | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

Erik Jonk

GISTEREN

Thierry Baudets Forum voor Democratie streeft Wilders’ PVV in peilingen voorbij.

Forum voor Democratie (FvD) moet hard op zoek gaan naar enthousiast ‘personeel’ voor het Kamerpluche. In de jongste peiling van Maurice de Hond (Peil.nl) bleek FvD zondag voor het eerst groter van de PVV. Op dit moment bemannen Thierry Baudet en Theo Hiddema de twee Tweede Kamerzetels. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan was dit aantal verveelvoudigd naar vijftien.

Forum voor Democratie stijgt boven PVV uit

FvD is in de peilingen dertien zetels gestegen sinds de verkiezingen in maart. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

GISTEREN

Het Forum voor Democratie (FvD) zou inmiddels een grotere aanhang hebben dan de PVV. Uit de wekelijkse peilingen van Maurice de Hond blijkt dat als nu verkiezingen zouden zijn, de partij van Thierry Baudet het zou winnen van de PVV.

Zetelverlies voor PVV

Code oranje: opnieuw veel gladheid

De strooiwagens zijn zondagochtend al flink aan het werk. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

GISTEREN

Het KNMI heeft code oranje gegeven voor het noorden en oosten van Nederland. Door bevriezing van natte weggedeelten is er sprake van veel gladheid op de wegen.

Ongevallen

Vrouwen slachtoffer van expose-groepen op Telegram

Slutshaming op Telegram ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Journalisten van de NOS gingen een week lang undercover in expose-groepen op Telegram. Het gaat er allesbehalve zachtzinnig aan toe in deze groepen. Wanneer een vrouw zich in de ogen van de exposers onzedelijk heeft gedragen dan deelt hij dit in de groep. Hierbij wordt het slachtoffer als 'slet' neergezet.

Het blijft niet bij verwensingen. Er worden naaktfoto's van de vrouwen verspreid en ook privé-gegevens worden openbaar gemaakt. Hoeveel vrouwen slachtoffer zijn van de expose-groepen is lastig in te schatten vanwege schaamte.

Ophef om scholieren die 'Wilders rot op' zingen

Geert Wilders in de Tweede Kamer ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

Denktank Cafe Weltschmerz tweette een filmpje waarop Utrechtse scholieren van het Gregorius College een niet zo vriendelijke boodschap tegen Geert Wilders ter gehore brachten.

Het voorval vond plaats tijdens een project van de school in samenwerking met Dox, een stichting die zich bezighoudt met cultuureducatie. Op internet ontstond grote woede om de video. Het zou een voorbeeld zijn van linkse indoctrinatie in het onderwijs. Volgens Marjo Vaessen van DOX is het echter een storm in een glas water en vertelt het fragment niet het volledige verhaal.