In het nieuws

Sneller fietsen dan een cheeta

Camera videoWielrenster fietst sneller dan een cheeta rent

Het Human Power Team van studenten TU Delft en VU Amsterdam in Amerika | Bas de Meijer

Foto van 'Bregje Simons'

17 SEP 2017

De Nederlandse wielrenster Aniek Rooderkerken scheurt sneller door de Nevadawoestijn dan de gemiddelde snelheid van een cheeta. Met 121,5 kilometer per uur breekt ze het snelheidsrecord fietsen voor vrouwen en wint ze de Human Powered Speed Challenge.

Deze hoge snelheiden zijn mogelijk door de combinatie van mens en techniek. Met dat in hun achterhoofd hebben studenten van de Technische Universiteit in Delft en de Vrije Universiteit in Amsterdam - ook wel het Human Power Team - de aerodynamische ligfiets VeloX 7 ontworpen. Emiel de Boer, teammanager en student werktuigbouwkunde aan de TU Delft, legt uit wat de fiets zo bijzonder maakt: „De meeste weerstand die fietsers hebben op hoge snelheid is de luchtweerstand. Daarom leunen wielrenners ook zo veel mogelijk naar voren, zodat ze minder lucht opvangen. Hier hebben we bij de VeloX 7 op ingespeeld.” Dit deden ze door met computersimulaties en windtunneltests een perfecte pasvorm te vinden op de maat van de atleten. „Hierdoor is onze fiets meer dan tien keer zo aerodynamisch als een gewone racefiets.”

Sneller fietsen dan een cheeta

Wielrenster Aniek Rooderkerken verbreekt snelheidsrecord vrouwen | Bas de Meijer

Record

„Een snelle fiets is niet de enige reden dat er zulke snelheiden behaald kunnen worden”, zegt de Boer. “De fietser is minstens zo belangrijk.” Daar weten de studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam wel raad mee; zij trainden de atleten en verzorgden een sportdieet. Niet alleen Aniek Roodekerken deed mee, ook voormalig profwielrenster Iris Slappendel maakte onderdeel uit van de competitie. Om een beetje te kunnen wennen aan het woestijnklimaat, waren zij meer dan een week van te voren in Nevada aanwezig. „Onder goede weersomstandigheden is de Nevadawoestijn ideaal voor hoge snelheden”, zegt Rooderkerken. Gedurende de week verbrak ze - onofficieel - al vier keer eerder het Nederlands record van 114 km/u dat in 2014 werd gefietst door Ellen van Vugt. Deze pogingen werden ongeldig verklaard vanwege te harde wind.

„We hadden de hele week pech met het weer, maar de laatste dag zat het toch mee”, aldus Rooderkerken. „De gemiddelde snelheid over de laatste 200 meter telt, dus daar gaf ik alles wat ik had en focuste ik puur op snelheid. Uiteindelijk fietste ik 121,5 kilometer per uur. Net alsof je over de weg heen vliegt!” En zo won ze de categorie vrouwen van de World Human Powered Speed Challenge en verbrak ze het Nederlandse snelheidsrecord fietsen voor vrouwen. Ook haar teamgenoot en voormalig profwielrenster Iris Slappendel fietste razend hard, zij haalde met een snelheid van 115 kilometer de 2e plek.

Sneller dan een cheeta

De studenten van het Human Power Team willen laten zien dat de mens dankzij technische innovaties op eigen kracht sneller kan zijn dan de natuur. De cheeta - het snelste landdier ter wereld - heeft een topsnelheid van 112 km/u, dat heeft Aniek Rooderkerken dus ruim overtroffen. Volgens het team is het behaalde resultaat alleen mogelijk door de optimale samenwerking tussen de kracht van de mens en de techniek.

Bekijk hier de testrit van de VeloX 7:

BEKIJK OOK


  Views

  400+

  Bekende YouTubers die de muzieklijsten bestormen

  YouTubers en rapper Vonneke Bonneke en Famke Louise (v.l.n.r). Foto: ANP

  Foto van 'Ciana Mayam'

  GISTEREN

  YouTuber Nienke Plas kan naast vloggen en presenteren ook zingen toevoegen aan haar repertoire. Haar debuutsingle en clip van ’Vrijdag’ staat sinds deze week online en gaat als een tiet.

  Daarmee voegt de grappigste vrouw van online Nederland zich bij de andere YouTubers die een muziekcarrière begonnen. Deze Youtubers gingen haar voor en bereikten zo de mainstream.


  Views

  200+

  Noodweer verwoest hotels Tenerife

  Videostill Twitter @rtveteleplaneta

  Foto van 'Daisy Heyer'

  GISTEREN

  Op het Spaanse eiland Tenerife is het noodweer op dit moment zo heftig dat enkele balkons van een hotel zijn weggeslagen door enorm hoge golven.

  Geen dodelijke slachtoffers

  Volgens de burgemeester Álvaro Dávila van Tacoronte zijn er geen dodelijke slachtoffers of gewonden gevallen door het noodweer, ook niet bij het hotel. Dat komt omdat de meeste appartementen van het getroffen gebouw in het plaatsje Mesa del Mar alleen in de zomer gebruikt worden.


  Views

  1k+

  De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

  Camera videoDe ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

  Langverwacht onder de mobil gamers: de ROG Phone.

  In samenwerking met ASUS

  15 NOV 2018

  Gamen op het mobieltje neemt zo’n grote vlucht, dat sterke smartphones meer dan nodig zijn. Nu is daar de ROG Phone op de markt, waarvan een test vanmiddag live op Metro's Facebook te zien is (zie onderaan).

  In Azië weten ze al helemaal niet anders meer: als er een online game wordt gespeeld, gebeurt dat vooral op de smartphone. Maar ook in Nederland weten we het inmiddels: die persoon in de trein die, na het lezen van z’n dagelijkse Metro uiteraard, met z’n duimen vingervlug z’n mobieltje bedient, speelt een game. Onderzoeken lieten onlangs zien dat mobiel gamen op nummer drie staat als het om online activiteiten gaat. Video’s kijken en zoeken naar informatie over muziek, entertainment en vrije tijd, doen we nog net iets meer. Maar: mobiel gamen is hot.

  De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

  Views

  2k+

  Likeability of 2

  Bejaarde vrouw (85) ernstig mishandeld op straat

  Vanwege de ernst van de zaak heeft de politie in overleg met het slachtoffer en familie van de vrouw een foto van haar naar buiten gebracht, waarop op je goed kunt zien hoe ernstig de vrouw is mishandeld. /

  Foto van 'Daisy Heyer'

  GISTEREN

  Een 85-jarige vrouw uit Eindhoven is tijdens een mislukte straatroof in Eindhoven een aantal keren tegen haar hoofd geschopt en daarbij zwaar gewond geraakt. Ze is naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling.

  De vrouw liep zaterdagavond omstreeks 19.00 uur op het Cassandraplein. Ze kwam terug van haar kaartclub, toen zij plotseling met veel geweld werd overmeesterd door een onbekende man die haar wilde beroven. Hij schopte haar tegen het hoofd, liet haar hevig bloedend op het wegdek achter en ging er zonder buit rennend vandoor. De vrouw riep om hulp. Voorbijgangers - volgens 112vdg.nl een moeder en dochter - ontfermden zich over de bejaarde, die daarna naar het ziekenhuis is gebracht.

  'Verschrikkelijk'


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_27214bae5832cf44dbea05bc0094d29dd496da9c_avatar

  Views

  1k+

  Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

  Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

  Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

  In samenwerking met Olympia Nederland

  12 NOV 2018

  Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

  „Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

  Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

  Views

  3k+

  Opnieuw opstootjes en arrestatie bij intochten

  Demonstranten en Zwarte Pieten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op de Zaanse Schans. / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Na meerdere opstootjes en arrestaties rondom de intocht van Sinterklaas op zaterdag, ging het op zondag ook weer mis. In Tilburg arresteerde de politie 48 voorstanders van Zwarte Piet. Volgens de politie waren zij onderweg naar een locatie waar tegenstanders van Zwarte Piet zich ophielden. De intochten in Amsterdam en Utrecht verliepen zonder problemen.

  De pro-Zwarte Piet-demonstranten werden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Vervolgens zijn ze per bus overgebracht naar het politiebureau. Zij zitten nog vast. Om hoeveel arrestanten het gaat maakt de politie later zondag bekend. Een en ander speelde zich af buiten het zicht van bezoekers van de intocht, die elders in de stad was.

  bier en eieren


  Views

  600+

  Alexander Pechtold. Foto: ANP

  Wordt Pechtold de nieuwe burgemeester van Rotterdam?

  Alexander Pechtold. Foto: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Zelf heeft-ie het nieuws nog niet bevestigd, maar volgens zijn ex-vriendin Anne Lok is het toch echt waar: voormalig D66-fractieleider Alexander Pechtold wil burgemeester van Rotterdam worden. Zijn ex stelt dit in een interview met het AD.

  Aan het roer van 010

  Lok deed al vaker uitspraken over Pechtold: naar eigen zeggen had ze van 2014 tot afgelopen zomer een relatie met de politicus. Volgens Anne is het opvallend dat hij in oktober al het leiderschap van zijn partij opgaf, omdat hij door had gewild tot de provinciale verkiezingen. Dit hangt samen met het burgermeesterschap van Rotterdam, dat hij graag op zich wil of wilde nemen. Dat kan overigens pas over drie jaar: de termijn van Aboutaleb loopt tot 2021.


  Views

  800+

  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Nederlandse documentaire genomineerd voor een Emmy

  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Gert-Jan de Vries filmde als vader, maar is nu met zijn documentaire ‘De Wereld van Puck’ genomineerd voor een prestigieuze Emmy-award. In de film kijk je twintig jaar lang (!) in het leven van zijn dochter Puck, die zwaar gehandicapt is. Het resultaat is een bijzonder staaltje beeldmateriaal.

  'Vreemd kind'

  De documentaire kwam vorig jaar al uit, maar heeft nu dus ook een topnominatie binnengesleept. Puck leek bij haar geboorte gezond, maar haar ouders kwamen er al snel achter dat er toch iets mis met haar was. ‘Een vreemd kind’, vertelt de moeder van de jonge vrouw tegen EenVandaag. Het meisje keek haar zelden aan. Ze had haar ogen altijd naar het plafond gericht. De Volkskrant beschreef de kijker van de documentaire vorig jaar nog als een 'indringer in de intimiteit van het gezin'.


  Views

  1k+

  Beeld ter illustratie. Foto: anp

  Er wachten 88.500 Nederlanders op geestelijke hulp

  Beeld ter illustratie. Foto: anp

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Veel patiënten zijn er ongetwijfeld weleens tegenaan gelopen: héb je eindelijk de stap gezet om naar het ziekenhuis te gaan, moet je alsnog weken wachten voor je aan de beurt bent. Uit onderzoek van NOS op 3 blijkt dat voornamelijk de wachtlijsten voor hulp bij psychische problemen uitzonderlijk lang zijn: er zouden maar liefst 88.499 mensen in de administratieve rij staan.

  Tot acht maanden

  De meeste mensen wachten op basiszorg voor psychische problemen: 27.550. Eigenlijk mag de totale wachttijd in deze sector niet langer dan veertien weken zijn. Die maximale aanvaardbare wachttijd is vastgelegd in de zogenaamde ‘Treeknormen’, al zitten er geen gevolgen vast aan het overschrijven van die normen. Dat blijkt dan ook wel uit de cijfers van NOS op 3: voor persoonlijkheidsstoornissen en stoornissen in het autismespectrum wachten mensen soms tot acht maanden op een afspraak.


  Views

  1k+

  De Amerikaanse president in Californië. Foto: ANP

  Trump belooft 'volledig' rapport over dood Khashoggi

  De Amerikaanse president in Californië. Foto: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Donald Trump heeft tijdens zijn bezoek aan Malibu een nieuw rapport over de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi aangekondigd. Dinsdag zal het ‘allesomvattende’ document naar buiten gebracht worden.

  'Nog niets beslist'

  De Amerikaanse president was in Californië vanwege een bezoek aan de slachtoffers van de bosbranden. Hij deed daar ook uitspraken over de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Enkele uren eerder berichtten Amerikaanse media op basis van het CIA-rapport nog dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk zou zijn voor de moord, maar Trump wil nog ‘geen conclusies trekken uit dat rapport’. Volgens de president is er nog niets beslist: daarvoor is het nog te vroeg.


  Views

  500+

  200 gewonden en 1 dode door demonstraties Frankrijk

  Zeker 283.000 mensen hebben zaterdag actie gevoerd tegen de hoge brandstofprijzen in Frankrijk. Foto: ANP

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  17 NOV 2018

  Zeker 283.000 mensen hebben zaterdag actie gevoerd tegen de hoge brandstofprijzen in Frankrijk en het economische beleid van president Emmanuel Macron. De actievoerders hielden onder meer langzaamaanacties en blokkades op wegen en voor tunnels. Bij een van de wegblokkades kwam een demonstrant om het leven. Bij de acties raakten ruim 200 mensen gewond, van wie zes ernstig.

  Gele vesten

  De demonstranten, die de gele vesten worden genoemd, veroorzaakten met hun acties grote opstoppingen. Ook blokkeerden zij de toegangswegen naar vliegvelden, onder meer die van Toulouse. De acties volgen op oproepen via sociale media. De demonstraties werden ook via sociale media gecoördineerd.


  Views

  1k+

  'Minderjarige kan makkelijk online drank bestellen'

  Ondanks de regel 'Nix onder de 18' kunnen minderjarigen toch nog zelf aan alcohol komen. Foto: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  17 NOV 2018

  Ondanks de regel 'Nix onder de 18' kunnen minderjarigen toch nog zelf aan alcohol komen. Hoe ze dat doen? Door thuis alcohol te laten bezorgen, dit blijkt uit een steekproef uitgevoerd door RTL Nieuws.

  14-jarige kreeg thuis drank bezorgd

  Tijdens de steekproef werden twee minderjarigen gevraagd zes bestellingen doen met alcohol. In vijf gevallen kreeg een 14-jarige actrice de drank bezorgd, zonder dat naar haar leeftijd werd gevraagd. De bezorging werd gedaan door Thuisbezorgd, Uber Eats en Heineken Now.


  Views

  700+

  Amerikaans dorpje geëvacueerd door ontspoorde trein

  In sommige van de ruim honderd wagons zou propaangas zitten. Foto: ANP

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  17 NOV 2018

  Het zou zo een script kunnen zijn van een spannende Hollywood film. De gehele bevolking van een dorpje in de Amerikaanse staat Georgia is geëvacueerd na de ontsporing van een goederentrein.

  Propaangas

  In sommige van de ruim honderd wagons zou propaangas zitten. Dat melden Amerikaanse media.De trein ontspoorde toen deze over een brug over een snelweg reed. Zeker dertig wagons kwamen op de weg terecht.


  Views

  1k+

  Recordpoging brug bouwen van bierkratten mislukt

  Foto ter illustratie Studenten van TU Delft in 2014: ANPfoto

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  17 NOV 2018

  Studenten in Enschede hebben geprobeerd om een bierkratennbrug met een overspanning van 28 meter te bouwen. Met deze actie wilden ze een nieuw record vestigen.

  8000 kratten


  Views

  1k+

  Jager per vergissing doodgeschoten door andere jager

  Foto ter illustratie. / Colourbox

  Foto van 'Daisy Heyer'

  17 NOV 2018

  Een jager in Amerika is volgens de berichtgeving doodgeschoten door een andere jager, die zich vergist heeft en de man aanzag voor een hert.

  De 38-jarige zakenman Justin Beutel uit Sandford, Amerika werd donderdag doodgeschoten terwijl hij aan het jager was tijdens de openingsdag van Michigan's Firearm Deer Season. 

  eerste hulp


  Views

  1k+

  Likeability of 3

  Heftige confrontaties bij Sinterklaasintochten

  Demonstranten en een Zwarte Piet tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op de Zaanse Schans. De oer-Hollandse Zaanse Schans is dit jaar het decor van de landelijke intocht van de goedheiligman en zijn pieten. / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  17 NOV 2018

  Door het hele land vinden zaterdagmiddag Sinterklaasintochten plaats, maar de sfeer is grimmig. Er zijn zelfs delen in het land waar de ME heeft moeten ingrijpen. Op diverse plaatsen in Nederland waren er zaterdag bij de intocht opstootjes en arrestaties. De landelijke intocht van de goedheiligman in Zaandam verliep echter "hartstikke goed", zo oordeelde burgemeester Jan Hamming tevreden.

  KOZP 'Supertrots'

  Zaterdagmiddag liet een woordvoerster van KOZP weten "supertrots" te zijn. "Nog nooit zijn zo veel jonge mensen de straat op gegaan." Ze vindt het jammer dat op verschillende plekken "ons recht op demonstratie werd ingeperkt".


  sad
  user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

  Views

  3k+

  Sinterklaas is weer in Nederland

  Foto: ANP

  Foto van 'Bregje Simons'

  17 NOV 2018

  Sinterklaas is weer in Nederland. Pakjesboot 12 met daarop de goedheiligman en zijn pieten kwam zaterdag aan het begin van de middag aan in Zaandijk. Burgemeester Jan Hamming verwelkomde het gezelschap onder toeziend oog van vele kinderen. Aan boord bevinden zich zowel roetveeg pieten als zwarte pieten.

  Veiligheid

  Met betrekking tot de veiligheid zijn er meerdere maatregelen getroffen. Voordat mensen het gebied van de intocht binnengaan, worden ze gefouilleerd en worden tassen gecontroleerd. Ook zijn er wegsperringen gezet om te voorkomen dat de auto's tijdens de intocht bij de route kunnen komen. De Zaanse politie heeft daar vandaag extra zijn best voor gedaan: de wegversperringen zijn mooi ingepakt als cadeautjes.


  Views

  1k+

  Likeability of 5

  Camera videoPolitie houdt bus Kick Out Zwarte Piet tegen

  Foto: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  17 NOV 2018

  De politie heeft zaterdagochtend een bus van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet tegengehouden. De bus was vanuit Amsterdam onderweg naar de intocht van Sinterklaas in Den Helder. Volgens de politie hielden de demonstranten zich niet aan de afspraak.

  Gisteravond hebben de gemeente, politie en Kick Out Zwarte Piet overleg gevoerd over het begeleid naar Den Helder rijden. Volgens de politie kon er met Kick Out Zwarte Piet geen overeenstemming bereikt over het tijdstip. Daarop meldde Kick Out Zwarte Piet dat ze niet met hun plan doorgingen, zegt de politie, meldt NOS.


  like
  user_40edc386c137dfed679f5187d40ba92bf816653f_avatar

  Views

  1k+

  CBS: 25-plussers wonen steeds langer thuis

  Foto: Unsplash

  Foto van 'Bregje Simons'

  17 NOV 2018

  Het wordt steeds normaler voor Europese jongeren om langer in het ouderlijk nest te blijven wonen. Steeds langer blijven jongeren in de Europese Unie tussen de 25 en 30 jaar thuis wonen, dat blijkt uit cijfers van Eurostat en het CBS.

  Gemiddeld woonden vorig jaar 42 procent van de late twintigers in de EU nog thuis, in 2010 was dat 38 procent. Ook in Nederland is het aantal thuiswonende 25-plussers gestegen: bijna een op de vijf woont nog niet op zichzelf. In 2010 was dat net iets meer dan een op de tien.

  Dat jongeren langer thuis blijven wonen, kan verschillende oorzaken hebben zoals studieschulden, mede vanwege de afschaffing van de studiebeurs. Ook werkloosheid en een gebrek aan betaalbare woningen heeft veel effect op de woonsituatie van jongeren.


  Views

  1k+