In het nieuws

Sneller fietsen dan een cheeta

Camera videoWielrenster fietst sneller dan een cheeta rent

Het Human Power Team van studenten TU Delft en VU Amsterdam in Amerika | Bas de Meijer

Foto van 'Bregje Simons'

17 SEP 2017

De Nederlandse wielrenster Aniek Rooderkerken scheurt sneller door de Nevadawoestijn dan de gemiddelde snelheid van een cheeta. Met 121,5 kilometer per uur breekt ze het snelheidsrecord fietsen voor vrouwen en wint ze de Human Powered Speed Challenge.

Deze hoge snelheiden zijn mogelijk door de combinatie van mens en techniek. Met dat in hun achterhoofd hebben studenten van de Technische Universiteit in Delft en de Vrije Universiteit in Amsterdam - ook wel het Human Power Team - de aerodynamische ligfiets VeloX 7 ontworpen. Emiel de Boer, teammanager en student werktuigbouwkunde aan de TU Delft, legt uit wat de fiets zo bijzonder maakt: „De meeste weerstand die fietsers hebben op hoge snelheid is de luchtweerstand. Daarom leunen wielrenners ook zo veel mogelijk naar voren, zodat ze minder lucht opvangen. Hier hebben we bij de VeloX 7 op ingespeeld.” Dit deden ze door met computersimulaties en windtunneltests een perfecte pasvorm te vinden op de maat van de atleten. „Hierdoor is onze fiets meer dan tien keer zo aerodynamisch als een gewone racefiets.”

Sneller fietsen dan een cheeta

Wielrenster Aniek Rooderkerken verbreekt snelheidsrecord vrouwen | Bas de Meijer

Record

„Een snelle fiets is niet de enige reden dat er zulke snelheiden behaald kunnen worden”, zegt de Boer. “De fietser is minstens zo belangrijk.” Daar weten de studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam wel raad mee; zij trainden de atleten en verzorgden een sportdieet. Niet alleen Aniek Roodekerken deed mee, ook voormalig profwielrenster Iris Slappendel maakte onderdeel uit van de competitie. Om een beetje te kunnen wennen aan het woestijnklimaat, waren zij meer dan een week van te voren in Nevada aanwezig. „Onder goede weersomstandigheden is de Nevadawoestijn ideaal voor hoge snelheden”, zegt Rooderkerken. Gedurende de week verbrak ze - onofficieel - al vier keer eerder het Nederlands record van 114 km/u dat in 2014 werd gefietst door Ellen van Vugt. Deze pogingen werden ongeldig verklaard vanwege te harde wind.

„We hadden de hele week pech met het weer, maar de laatste dag zat het toch mee”, aldus Rooderkerken. „De gemiddelde snelheid over de laatste 200 meter telt, dus daar gaf ik alles wat ik had en focuste ik puur op snelheid. Uiteindelijk fietste ik 121,5 kilometer per uur. Net alsof je over de weg heen vliegt!” En zo won ze de categorie vrouwen van de World Human Powered Speed Challenge en verbrak ze het Nederlandse snelheidsrecord fietsen voor vrouwen. Ook haar teamgenoot en voormalig profwielrenster Iris Slappendel fietste razend hard, zij haalde met een snelheid van 115 kilometer de 2e plek.

Sneller dan een cheeta

De studenten van het Human Power Team willen laten zien dat de mens dankzij technische innovaties op eigen kracht sneller kan zijn dan de natuur. De cheeta - het snelste landdier ter wereld - heeft een topsnelheid van 112 km/u, dat heeft Aniek Rooderkerken dus ruim overtroffen. Volgens het team is het behaalde resultaat alleen mogelijk door de optimale samenwerking tussen de kracht van de mens en de techniek.

Bekijk hier de testrit van de VeloX 7:

BEKIJK OOK


  Views

  300+

  Enkhuizen zorgde voor start Gouden Eeuw

  Enkhuizen zorgde voor start Gouden Eeuw

  Jeroen C. Molenaar en Willemijn tijdens de voorstelling / De Ontdeckingh

  Foto van 'Anne Kersten'

  2 UUR

  Verhalen van Michiel de Ruyter kennen we wel: de heldhaftige zeeheld, die bekend staat als de grootste admiraal van zijn tijd. Toch zijn er ook nog veel onvertelde verhalen te zijn. Uit Enkhuizen bijvoorbeeld. De stad blijkt een rol te hebben gespeeld in het starten van de Gouden Eeuw en de onafhankelijkheid van Nederland.

  Spannend jongensboek

  In de theatervoorstelling de Ontdeckingh wordt de geschiedenis van Enkhuizen verteld, en dan specifiek het verhaal van Jan Huygen van Linschoten en Dirck China. De twee waren zeevaarders, vrienden en hebben er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat er een Gouden Eeuw in Nederland startte.


  Views

  100+

  Dodental brugramp Genua officieel op 43

  Dodental brugramp Genua officieel op 43

  Auto's staan stil voor het gat / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  2 UUR

  Het dodental van de brugramp in het Italiaanse Genua staat officieel op 43. Daarmee zijn de niet-officiële cijfers van zaterdag bevestigd. Negen mensen liggen momenteel nog in het ziekenhuis, vier in kritieke toestand.

  Doorzoeken

  Lokale brandweer laat weten dat alle opgegeven vermisten gevonden zijn, maar ze blijven voor de zekerheid zoeken. Daarmee willen ze zeker weten dat er niemand meer onder het puin ligt.


  Views

  200+

  Van der Weijden zit er mentaal doorheen

  Van der Weijden had een zware nacht, maar zwemt door

  Van der Weijden in het waterbed waar hij vannacht in sliep / mvdw foundation

  Foto van 'Anne Kersten'

  VANDAAG, 11:10

  Update 11:00: Wil jij de persoonlijke held van Maarten van der Weijden worden? De zwemmer heeft honger en heeft om een pizza Funghi gevraagd. Met ham, kaas en champignons. En die eet hij graag voor hij in Bolsward is.

  Pizzeria Ponte Vecchio uit Bolsward gaf onmiddellijk gehoor aan de oproep en vertelde aan Metro bezig te zijn met een uitzonderlijk lekkere pizza Funghi. „De bakker is bezig met bakken en gaat hem zo langs brengen."


  Views

  1k+

  Het gaat iets beter met Nouri

  Het gaat iets beter met Nouri

  Grote muurschildering van 'Appie' in Amsterdam / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  VANDAAG, 10:25

  Op neurologisch vlak is er een kleine vooruitgang te zien in de situatie van Abdelhak Nouri (21), zijn gezondheidssituatie is stabiel. Dat zegt de broer van Nouri, Abderrahim, in een interview met de NOS.

  'Zwaar gehad'

  Lichamelijk gezien is het echter moeilijk. „Er is achteruitgang, dat is puur omdat hij niet beweegt. Hij is bedlegerig en kan niet op eigen kracht zijn lichaam bewegen. Alleen zijn hoofd", vertelt Abderrahim. Toch gaat het op dit moment beter dan een paar maanden geleden.


  Views

  400+

  Lombok opgeschrokken van nieuwe aardbevingen

  Lombok opgeschrokken van nieuwe aardbevingen

  Man loopt langs eerder ingestort huis op Lombok / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  VANDAAG, 08:59

  Het Indonesische eiland Lombok is weer opgeschrikt door een stevige aardbeving. Deze had een kracht van 6,3 op de schaal van richter en kwam na een lichtere aardbeving van 5,2.


  Views

  400+

  Geloei uit je voortuin; koeien aan de wandel

  Geloei uit je voortuin; koeien aan de wandel

  Koeien in de voortuin / Paul Buijs

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Je kijkt toch wel even raar op als je geloei uit je voortuin hoort komen, vooral als je in een stad woont. Om acht uur 's morgens ging vanmorgen niet de wekker, maar de koe in Breda. Een zevental koeien was uitgebroken en vermaakte zich prima in de Overkroetenlaan.

  Geloei uit je voortuin; koeien aan de wandel

  Koeien op de oprit / Paul Buijs

  Tocht van tien kilometer


  Views

  1k+

  Van der Weijden gaat gestaag met elfstedenzwemtocht

  Van der Weijden gaat gestaag met elfstedenzwemtocht

  Van der Weijden aan het zwemmen / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Maarten van der Weijden zwemt nog altijd door in Friesland. In ieder dorpje waar hij doorheen zwemt staat een grote, toegestroomde menigte luid te juichen.

  Hallucinaties

  Als alles volgens planning loopt, komt de Olympisch kampioen om 23 uur aan in Stavoren. Vervolgens zwemt hij de hele nacht door en dat is waar het volgens zijn woordvoerder zwaar zal worden. „Hij krijgt dan hallucinaties. Daarom vaart er dan vlak voor hem een boot met een verlichte klok om hem te helpen in het hier en nu blijven."


  Views

  1k+

  Dief gepakt met schoenen ter waarde van 3300 euro

  Dief gepakt met schoenen ter waarde van 3300 euro

  De schoenen die de dief mee wilde nemen / Wijkagente via twitter

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Snel een zakcentje verdienen dat er helaas niet in voor een man in Rotterdam. Hij probeerde ervandoor te gaan met een paar schoenen van maar liefst 3300 euro, maar werd gepakt door beveiligers.

  Achterna rennen


  Views

  1k+

  Half miljard voor afwikkeling ramp Genua

  Half miljard voor afwikkeling ramp Genua

  Een brandweerman kijkt naar de overblijfselen van de brug / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  De exploitant van de brug die afgelopen dinsdag in Genua instortte, heeft een half miljard toegezegd voor de afwikkeling van de ramp, dat zegt het bedrijf.

  Compenseren voor leed

  „We zullen alles op alles zetten om de slachtoffers en nabestaanden van de ramp met de ingestorte brug te compenseren voor hun leed", aldus Fabio Cerchiai en Giovanni Castellucci, hoofden van het bedrijf. Tijdens een persconferentie uitte het duo van Autostrade per I'Italia diepe bedroefdheid voor de slachtoffers en kondigden ze aan een fonds voor de nabestaanden op te richten.


  Views

  900+

  Balkonspringen is léúk? Bizarre posters in Barcelona

  Foto: Twitter @LEscorpiMetxa

  Foto van 'Elselotte Smink'

  GISTEREN

  Veel ‘oorspronkelijke bewoners’ van steden waar veel toeristen komen, zitten daar niet altijd op te wachten. De drukte en overlast in het straatbeeld zijn daar vaak genoemde redenen voor.

  Maar dat de anti-toerismelobby ook veel en veel te ver kan doordraven, bewijzen de posters die in het straatbeeld van Barcelona zijn opgedoken. Op de posters worden toeristen toegejuicht om van een balkon te springen.

  #Balconingisfun


  Views

  1k+

  Slachtoffers brugramp Genua geëerd met lang applaus

  Nabestaanden rouwen om slachtoffers. Foto: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Bij de staatsbegrafenis van de slachtoffers van de ingestorte snelwegbrug nabij Genua werd zaterdagmiddag langdurig geapplaudisseerd toen de namen van de 38 bevestigde slachtoffers werden voorgelezen. Ook verschillende ministers en voetballers van de lokale eersteklassers woonden de plechtigheid bij.

  Het applaus werd weer ingezet toen de slachtoffers genoemd werden die pas vanochtend tussen het puin gevonden werden en toen aartsbisschop Angelo Bagnasco van Genua de inspanningen van de reddingswerkers prees.

  De wond is diep


  Views

  1k+

  Heftig: fokker verwaarloost 56 honden in smerig hok

  Een van de pups van de fokker. Foto: Dierenbescherming

  Foto van 'Elselotte Smink'

  GISTEREN

  Ruim 50 honden, waaronder puppy’s, zijn door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming deze week aangetroffen in een schuur onder „erbarmelijke omstandigheden.”

  De verwaarloosde honden in de regio IJsselland lagen in veel gevallen in hun eigen uitwerpselen, op vervuild beton, soms zonder water. Er werden ook puppy’s gevonden in kale bakken, die in hun eigen vuil lagen. Tegen de eigenaar is een proces-verbaal opgemaakt. Ook moest hij de hokken voor het weekend schoonmaken.

  Inspectie


  Views

  4k+

  Meisje gevonden onder puin, dodenaantal Genua nu 42

  Reddingswerkers zetten zich met man en macht in. Foto: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Het aantal dodelijke slachtoffers van het verschrikkelijke brugongeluk in Genua is opgelopen tot 42.

  De Italiaanse hulpdiensten vonden nog vier doden onder het puin van de Morandi-brug. Het gaat om een meisje van negen en haar ouders, en een 30-jarige man.

  Niet geïdentificeerd


  Views

  1k+

  Oud-VN-topman Kofi Annan (80) overleden

  Oud-VN-topman Kofi Annan (80) overleden

  Oud-VN-topman Kofi Annan (80) overleden. Foto: AFP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan (80) is overleden. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zaterdag bekendgemaakt. Annan is tachtig jaar geworden en overleed in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen.

  Tien jaar lang

  De Ghanees Annan werd geboren op 4 april 1938. De diplomaat bekleedde tien jaar lang, van 1997 tot en met 2006, de hoogste positie bij de Verenigde Naties. Zijn ambtsperiode werd gedomineerd door Irak, maar hij heeft ook veel gedaan voor het door oorlogen, hongersnood, vluchtelingenproblematiek en ziekten geteisterde Afrika. Ook slaagde hij erin fondsen bijeen te brengen voor de bestrijding van de aidsepidemie. Het lukte hem veel landen te overtuigen van de grote bedreiging die aids en hiv-besmetting vormt en van de noodzaak de strijd daartegen aan te binden.


  Views

  1k+

  Moeder van Hugo Borst overleden

  Moeder van Hugo Borst (89) overleden

  Hugo Borst tijdens de presentatie van zijn nieuwe boek Ach, moedertje. Foto: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  De moeder van schrijver en AD-columnist Hugo Borst is overleden. Ze leed aan alzheimer en was onderwerp in de boeken 'Ma' en 'Ach moedertje'. Ze was 89 jaar oud en overleed in het verpleeghuis waar ze woonde.

  'Scherp op ouderenzorg'

  Hugo Borst schreef over hoe het er in zijn moeders verpleeghuis aantoe ging, waardoor er uiteindelijk betere zorg in verpleeghuizen kwam. Hij stelde samen met onderzoeker Carin Gaemers het manifest 'Scherp op ouderenzorg' op. Het kreeg meer dan 100.000 steunbetuigingen en leidde ertoe dat het kabinet 2,1 miljard euro aan extra geld voor verpleeghuiszorg beschikbaar stelde voor de komende jaren. Een deel van die investeringen wordt mogelijk weer teruggedraaid.


  Views

  1k+

  It giet oan: Maarten van der Weijden is gestart

  It giet oan: Maarten van der Weijden is gestart

  Maarten van der Weijden aan de start van zijn Elfstedenzwemtocht waarmee hij zoveel mogelijk geld wil inzamelen voor kankeronderzoek. Foto: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  It giet oan! Maarten van der Weijden is zaterdagochtend om 04.30 uur in Leeuwarden aan zijn Elfstedenzwemtocht begonnen. De 37-jarige zwemmer wil zo veel mogelijk geld inzamelen voor kankeronderzoek. Het is de bedoeling dat hij maandagavond finisht.

  Live uitgezonden


  Views

  1k+

  Duits pretpark bouwt drop tower van 120 meter hoog

  Foto: Hansa-park

  Foto van 'metronieuws'

  17 AUG 2018

  Waaghalzen opgelet! Een pretpark in Duitsland pakt uit met een recordbrekende attractie: Hansa-Park opent volgend jaar een drop tower van maar liefst 120 meter hoog, en daarmee wordt het de hoogste vrijevaltoren van Europa. Dat heeft het park vanavond bekendgemaakt.

  De dare devils onder ons worden eerst langzaam omhoog getakeld. Vervolgens kantelen de stoelen 30 graden voorover en zakken passagiers met 120 kilometer per uur de diepte in. Je moet het maar durven...

  Amerikaanse Six Flags


  Views

  2k+

  The Voice of Holland komt met een familie-editie

  Foto: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  17 AUG 2018

  Na de reguliere variant, The Voice Kids en The Voice Senior komt er nu een online spinoff van de talentenshow The Voice of Holland. Dat betekent dat families of andere groepen nu ook kunnen deelnemen aan de talentenjacht.

  „Wij gaan op zoek naar de meest muzikale familie van Nederland", schrijft RTL vrijdag in hun aankondiging van het programma, dat in tegenstelling tot de andere edities van The Voice alleen online te zien is. Dus heb jij altijd al willen zingen met je collega's, sportmaatjes, vriendengroep of familieleden, dan is dit je kans om als groep deel te nemen!

  Gerard en Gordon


  Views

  2k+

  Vrouw heeft na 28 jaar contactlens nog in haar oog

  Foto: ANP

  Foto van 'Bregje Simons'

  17 AUG 2018

  Raar maar waar: een 42-jarige vrouw uit Groot-Brittannië ging naar de dokter met een gezwollen oog, en kreeg te horen dat ze een cyste boven haar oogbol had. Ze moest geopereerd worden, maar tijdens de ingreep deden de chirurgen een bijzondere ontdekking. Ze vonden een contactlens, die maar liefst 28 jaar in het oog van de vrouw zat. Ja, 28 jaar.

  Ongeveer een half jaar geleden kreeg de Britse vrouw last van een hangend ooglid en nam de zwelling meer en meer toe. Verschillende MRI-scans toonden aan dat het om een cyste ging die operationeel verwijderd kon worden. Gedurende de operatie vond de chirurg in de cyste een harde contactlens, die afgezien van enkele kleine scheurtjes amper beschadigd was. Dat schrijft het medische tijdschrift BMJ Case Reports.

  Badmintonpluimpje


  Views

  2k+