Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 10 sep 2017
Leestijd: 5 minuten

Nederlanders komen in actie voor Sint-Maarten

Naast doneren op giro 5125, waar al ruim 1,5 miljoen euro op binnen is, zetten veel Nederlanders zelf hulpacties op touw voor het door orkaan Irma zwaar getroffen Sint -Maarten. Vooral geld, maar ook kleding en andere levensbehoeften worden ingezameld. Het Rode Kruis is hier heel blij mee, maar deze acties kennen wel „wat haken en ogen waar rekening mee gehouden moet worden.”

Sint Maarten lopen voor geld, geen snoep

Het Rode Kruis vindt het het fantastisch om te zien hoe Nederland meeleeft met Sint-Maarten. „We zien veel fondsen wervende acties”, zegt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis. „Zoals een jongetje van 10 jaar die niet op 11-11 maar op 11-9 langs de deuren wil gaan met een lampionnetje. Niet om snoep op te halen, maar geld in te zamelen voor Sint-Maarten. Daarnaast zijn er mensen die kleding of zaklampen inzamelen. Op zich mooi, maar het brengt ook complicaties met zich mee.”

Hulpgoederen van het Rode Kruis onderweg. Foto: ANP
Hulpgoederen van het Rode Kruis onderweg. Foto: ANP

De hulpoperatie is logistiek namelijk een lastige klus, bleek ook in de afgelopen dagen. „We moeten prioriteiten stellen”, gaat Stoffels verder. „Water, voedsel en dekzeil tenten is wat nu het hardst nodig is. In de eerste fase moet de focus liggen op de noodhulp. Het risico bestaat namelijk dat andere scheepsladingen de noodhulpoperatie gaan bemoeilijken.” Dat heeft Stoffels zelf gezien na tyfoon Haiyan die de Filipijnen trof in 2013 en waarbij meer dan 10.000 mensen omkwamen. „Wij stonden op de kade te wachten op ons schip met noodhulpgoederen en zagen een ander schip aankomen. De mensen die deze goederen doneerden hadden er echter geen rekening mee gehouden dat de spullen ook uitgeladen moesten worden en vervolgens gedistribueerd. Daardoor moesten andere schepen wachten, waaronder de onze.”

Even wachten met verschepen

Het Rode Kruis wil zo snel mogelijk in de gebieden komen, waar de nood het hoogst is. „En we willen de noodhulp kunnen opschalen en daarom hopen we dat mensen daar ook aan bijdragen door geld te doneren.” De hulporganisatie krijgt ook vaak verzoeken of zij goederen naar een rampgebied kunnen brengen. „Maar dat is lastig met sorteren. Als Rode Kruis geven we mensen allemaal hetzelfde om scheve ogen te voorkomen, en dat kan niet met de verschillende spullen die we van particulieren zouden krijgen. Wij dragen er ook zorg voor dat de kwaliteit goed is van wat we geven.” Stoffels vraagt de mensen dan ook even te wachten met bijvoorbeeld ingezamelde spullen te verschepen, of om het goed te organiseren en ook te denken aan uitladen en distributie.

Kleding inzamelen

De 19-jarige Sophie Mansveld is heel Enschede aan het mobiliseren om in actie te komen voor de inwoners van Sint-Maarten, maar vooral voor haar tante en vrienden die letterlijk niets meer hebben. In de haven van Rotterdam liggen twee zeecontainers klaar voor de kleding die zij inzamelt. Zij werkt hierbij samen met iemand anders en heeft alles goed geregeld.

Sophie Mansveld
Sophie Mansveld

Sophie woonde een jaar met haar moeder en broertje op het eiland in de Caraïben, maar keerde op haar elfde terug naar Nederland voor beter onderwijs. „Maar ons hart ligt daar”, vertelt Sophie. „Ik lig iedere nacht wakker om wat er is gebeurd en hoe de mensen daar nu moeten leven. Gelukkig heb ik inmiddels kort contact gehad met al mijn goede vrienden daar. Ze leven nog, maar hebben niets meer. Hun huizen zijn compleet weg.”

Via Doneeractie.nl is ze begonnen geld in te zamelen voor haar tante en vrienden op het getroffen eiland. Ze had zondag 380 euro opgehaald. „Dat gaat straks rechtstreeks naar mijn bekenden, dan weet ik zeker dat het op de goede plaats terechtkomt.” Ook zamelt Sophie kleding in. Ze heeft een grote verhuisdoos en een tas vol. „Dat ga ik persoonlijk naar Rotterdam brengen. Ik denk echter dat de zeecontainers snel vol zitten, maar andere zeecontainerbedrijven die ik heb gebeld willen niet sponsoren helaas. Maar het komt er sowieso. Dan verzin ik wel iets anders.”

Stage in Holland House

Sophie zou in mei voor haar opleiding Travel & Hospitality stage lopen bij het Holland House op Sint-Maarten. „Het hotel is helemaal kapot. Het wordt nooit meer hetzelfde. Nooit meer.” Door een oproep op Facebook van Sophie gaat de plaatselijke sportvereniging een inzamelactie starten en komt ook haar oude basisschool in actie. „Heel Enschede denkt gelukkig mee.”

Met klein pensioen in kapot huis

De schoonouders van Immanuël Versteegh (34) uit Kaatsheuvel wonen in Cole Bay. Ze leven van een klein pensioen en zijn radeloos. Hun huis is flink geraakt door orkaan Irma. Het dak is beschadigd, ramen en deuren zijn verdwenen en er is sprake van veel waterschade aan de vloeren. „Bij de orkaan in 1995 raakten ze alles kwijt, dus nu hadden ze zich enigszins kunnen voorbereiden”, zegt Versteegh. „Alle kostbaarheden hadden ze goed weggestopt. Als we maar in leven blijven, zeiden ze.”

‘Ook onbekenden denken aan ze’

Versteegh zamelt via crowdfunding geldt in voor zijn schoonfamilie uit een „ik moet iets doen gevoel”. Zondag was er ruim 1000 euro binnen. „Zo bijzonder om te zien. Mensen vinden het prettig om te weten waar hun geld naartoe gaat, merk ik. Voor mijn schoonouders is het ook een heel bijzondere ervaring. Hulp van anderen krijgen is hen niet zo bekend. Het is mooi dat ik ze dit kan meegeven. Dat mensen die zij niet eens kennen toch aan ze denken.”

Omdat de schoonmoeder onlangs twee nieuwe knieën heeft gekregen en een hartoperatie heeft gehad, zal de wederopbouw vooral op de schouders van haar man komen te liggen. Maar ook hij is al wat ouder. „Daarnaast kunnen ze niet zomaar naar een bouwmarkt lopen. Er is niets meer. We gaan kijken hoe het zich ontwikkeld. Of we geld daarheen sturen als het wat rustiger is geworden of dat we hier spullen gaan kopen en daarheen verschepen. Hoe het zich allemaal gaat ontwikkelen, is heel spannend. Maar we zijn dankbaar voor alle donaties. Heel kostbaar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.