Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 6 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Misbruikslachtoffer Rik maakt indruk in Spreekrecht

De eerste aflevering van Spreekrecht was dinsdagavond op RTL 4. In het programma volgt Angela Groothuizen veertien mensen die slachtoffer zijn geweest van een ernstig misdrijf en in de rechtszaal de confrontatie aangaan met de verdachte(n) wanneer ze gebruikmaken van hun spreekrecht. Vooral de 16-jarige Rik maakte deze aflevering een diepe indruk op de kijkers.

Misbruikt

Rik werd tussen z’n twaalfde en veertiende seksueel misbruikt door twee vrienden van de familie. De mannen werden veroordeeld, maar gingen tot grote woede van Rik en zijn familie in hoger beroep.

De jongen maakte tijdens de rechtszaak tegen de twee mannen gebruik van zijn spreekrecht. „Omdat ze nog niet veroordeeld zijn, zijn het maar verdachten”, sprak de moedige Rik, „Maar ze hebben bekend. Ze hebben de kille waarheid opgebiecht en nog noemen we het verdachten. Ik niet. Ik noem ze daders. Ontzettend laffe daders.”

„Waarom laf?”, vervolgt Rik. „Omdat het de tweede keer is dat we hier zitten. En waarom? Ze vinden de straf te hoog.”

Zelfmoord

Rik probeerde ook uit te leggen wat het misbruik met hem heeft gedaan. Hij vertelde dat hij zichzelf expres pijn heeft gedaan en meerdere agressie-aanvallen en zelfmoordneigingen heeft gehad. Ook zou hij meerdere pogingen tot zelfmoord hebben gedaan.

De dappere Rik sloot af met de woorden: „Ik gebruik mijn kracht, maak een nieuw begin. Van ons allen ben ik de sterkste en ik overwin.”

De woorden van de jongen maakte ook diepe indruk op de kijker. Dat was duidelijk te merken gezien de reacties op social media.

https://twitter.com/chaperon_rouge_/status/905202523631472641

https://twitter.com/joycebrouwer1/status/905177217264738305

https://twitter.com/saskiamsterdam/status/905154356919619587

De eerste aflevering van Spreekrecht werd door 611.000 mensen bekeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.