In het nieuws

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Milieudefensie eist ‘eerlijke prijs voor zuivel'

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Foto van 'Els Anker'

16 SEP 2017

Milieudefensie voert zaterdag in de binnenstad van Utrecht actie tegen de nadelen van de melkveehouderij. Met een landelijke belactie wordt de druk op supermarkten opgevoerd om melkveehouders een eerlijke melkprijs te betalen voor duurzame melk.

De organisatie wil dat supermarkten alleen nog melk verkopen van bedrijven die geen mestoverschot hebben, duurzaam veevoer gebruiken en ruimte bieden aan weidevogels. Van de consumentenprijs van een liter melk komt een kwart tot de helft bij de boer terecht. In 2016 was dat ongeveer 35 cent per liter.

„Supermarkten moeten een eerlijke melkprijs gaan betalen aan boeren”, aldus woordvoerder Bart van Opzeeland van Milieudefensie. „Boeren hebben 37 cent per liter nodig om hun brood te verdienen. Nu produceren boeren vaak onder de kostprijs, waardoor ze hun hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Voor 43 cent kunnen boeren ook belangrijke duurzame maatregelen nemen, zoals koeien in de wei en lokaal geteeld veevoer.”

Duurzame maatregelen

De belactie vindt plaats in een openlucht callcenter in het centrum van Utrecht. Ook vanuit Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven, Tilburg en Assen gaan burgers supermarkten bestoken met mail en telefoontjes.

Eerder dit jaar maakte Milieudefensie een onderzoeksrapport openbaar waaruit bleek dat het melkaanbod van Nederlandse supermarkten niet bepaald duurzaam is. Volgens Van Opzeeland ligt het percentage melk met het biologisch keurmerk tussen de 14 procent voor de Aldi en de Lidl en 22 procent voor Albert Heijn.

Klimaatakkoord

Milieudefensie krijgt bijval van andere organisaties als Wakker Dier en Stichting Natuur & Mileu. Deze zomer lanceerde Wakker Dier een campagne tegen het gebruik van ‘stalmelk’ in yoghurtdrank en chocolademelk.

Stichting Natuur & Milieu zegt in de reeds verschenen Voedselvisie dat het aantal melkkoeien in Nederland tot 2030 met 40 procent moet verminderen om de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs te halen: „Een melkkoe stoot jaarlijks 10 ton CO2-equivalenten uit, vooral methaan. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een auto of voor het verwarmen van een woning”.

Terughoudend

LTO Nederland is blij met die actie, maar het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) is kritisch. De branchevereniging van Nederlandse supermarkten vermoedt dat de meeste consumenten altijd het goedkoopste product zullen kiezen en weinig interesse hebben in duurdere maar meer milieuvriendelijke melk. „Niemand is gebaat bij een lage melkprijs voor de boer", reageert woordvoerder Marlissa van der Kamp. „Supermarkten willen in de toekomst ook nog goede zuivelproducten aanbieden. Dat is alleen mogelijk met een melkveehouderij die gezond en toekomstbestendig is."

Het CBL stelt dat Milieudefensie actie voert tegen de verkeerde partij. Van der Kamp: „De melkprijs komt tot stand op de wereldmarkt door middel van vraag en aanbod. Alleen de Nederlandse overheid kan een eventuele minimumprijs invoeren, dat is niet aan supermarkten. En als het gaat om duurzaamheid zetten supermarkten zich voortdurend in: in huismerkproducten gebruiken we bijvoorbeeld al in 80 procent van de gevallen weidemelk. Ook staan we open voor maatschappelijke organisaties om verder te verduurzamen."

Eenzijdig

De Dutch Dairymen Board (DDB), een vereniging van melkveehouders, steunt de actie van Milieudefensie. „We vinden het initiatief zonder meer positief. Momenteel mag de melkprijs zich dan wel in een stijgende lijn bevinden: er is aan de prijssystematiek en het beleid nog niets veranderd. Een kleine toename van de melkproductie wereldwijd kan onze melkprijs ook weer in korte tijd diep in de crisis storten.”

Toch is de DDB het in een aantal opzichten niet eens met de benadering van Milieudefensie als het om problemen in de melkveehouderij gaat. De vereniging stelt dat de benadering “te eenzijdig” is. „De problemen die gesignaleerd worden door groepen in de samenleving zijn veelal veel complexer dan wordt voorgesteld, zoals op de site van Milieudefensie”, aldus de DDB.

Foto: ANP / Olaf Kraak

Foto: ANP / Olaf Kraak

Biologisch keurmerk

Milieudefensie is al meer dan een jaar met supermarkten in gesprek over het verduurzamen van de melkverkoop, maar tot nu toe „zonder het gewenste resultaat”. Milieudefensie stelt dat de grootste verantwoordelijkheid bij de supermarkten ligt, die hun machtspositie nu nog gebruiken om flinke winsten te maken ten koste van de boeren en het milieu.

„Supermarkten nemen onze eisen, en daarmee het milieu en de boeren, gewoonweg niet serieus” , aldus Van Opzeeland. „Terwijl de melkprijs voor boeren het afgelopen jaar met zo'n 20 procent daalde, bleef de prijs in de supermarkt vrijwel gelijk. Supermarkten pakken nu het grootste deel van de winst. Is dat eerlijk?

Nieuwe acties

Milieudefensie kondigt nieuwe acties aan als er geen akkoord wordt bereikt. „Denk bijvoorbeeld aan juridische stappen”, zegt Van Opzeeland. „Melk is een Nederlands product dat onze wortels raakt. Als we zo doorgaan, is er uiteindelijk geen melk meer verkrijgbaar omdat boeren het niet meer kunnen produceren. Supermarkten moeten dat gevoel en het product niet kapot maken. De aanpassingen die we vragen zijn haalbaar.”


Vrouw haalt stoeptegel weg, krijgt 1000 euro boete

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

1 UUR

Een spontane actie kan je nog heel wat geld kosten. Dat blijkt wel uit het verhaal van Lizzie van Dam uit Den Haag. Ze haalde een halve stoeptegel uit de grond in de Bomenbuurt in de stad, om daar een plant meer ruimte te geven om te groeien. Uiteindelijk leverde dat haar meerdere boetes op met een totaalbedrag tot wel duizend euro. Dat bevestigde de gemeente aan De Telegraaf.

De zaak loopt al sinds juni 2017. Toen zag Van Dam naar eigen zeggen ,,een sprietje omhoogschieten tegen het elektriciteitshuisje", naast haar appartementencomplex. Ze verwijderde een halve stoeptegel, om het stuk groen meer ruimte te geven om te kunnen groeien. Een buurtbewoner zag dat en klaagde bij de gemeente.

Scootergeklaag


Omslagpunt Brexit-stemming: VK nu tegen verlaten EU

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:09

In Groot-Brittannië is het omslagpunt bereikt, waardoor meer stemgerechtigden tegen dan voor een brexit zijn. Dat meldt de Britse krant The Independent zaterdag op basis van een onderzoek van YouGov.

Samenstelling bevolking

Dit omslagpunt is volgens het onderzoek niet eens zozeer bereikt doordat er nu anders over een brexit wordt gedacht, maar op basis van de samenstelling van de bevolking. Zelfs als iedereen die in juni 2016 zijn stem bij het referendum heeft uitgebracht hetzelfde zou stemmen, dan is de stemming in het Verenigd Koninkrijk van pro-brexit omgeslagen in anti-brexit.


Nederlands misbruikslachtoffer klaagt paus aan

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:39

Niemand is roomser dan de paus. Nou niet als het aan Theo Bruyns ligt. De 74-jarige Nederlander heeft de paus aangeklaagd, omdat hij vroeger als 13-jarig jongetje seksueel misbruikt werd in het seminarie van Helmond.

Niet alleen de paus heeft het te verduren. Ook de Nederlandse bisschoppen en de kerk zijn beschuldigd door Bruyns. Zijn doel van deze grote aanklacht is duidelijk.

Criminele organisatie


Douaniers Rotterdamse haven verdacht van corruptie

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:39

Rijksrecherche en FIOD doen onderzoek naar drie douaniers in het Rotterdamse havengebied wegens onder meer witwassen. Zij kwamen in beeld door opvallende contante opnamen en stortingen op de bankrekeningen van verdachten. Die geldstromen stonden niet in verhouding tot hun legale inkomsten, meldt het Openbaar Ministerie zaterdag.

155.000 euro cash

De douaniers van 31, 34 en 37 jaar zijn afkomstig uit Schiedam, Den Haag en Rotterdam. Ze zijn niet opgepakt, maar invallen bij de verdachten thuis en in een bedrijfspand leverden 155.000 euro aan contant geld, sieraden en dure horloges op. Verder werden twee kluizen doorzocht. Op het geld, rekeningen en goederen is beslag gelegd. Mobiele telefoons zijn eveneens in beslag genomen.


Tips om je sportvoornemen vol te houden

Tips om je sportvoornemen vol te houden

Foto's: Colourbox

In samenwerking met Global Savings Group

GISTEREN

Goede voornemens hebben (of hadden?) we, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, in alle soorten en maten. Zo werd rond de jaarwisseling bijvoorbeeld duidelijk dat vier op de vijf Nederlanders 2019 wil benutten om wat meer tijd in de natuur door te brengen. Een kwart van je landgenoten en wie weet ook jijzelf wel, heeft gezonder eten bovenaan het goede voornemens-lijstje staan. ‘Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden’, is ook zo’n veelgehoorde.

Meer sporten

Maar het belangrijkste in het nieuwe jaar is voor veel mensen toch ‘meer sporten’. We zijn al halverwege de maand, dus zaken als ‘de sportschool even een dagje overslaan’ of je voornemen alweer laten varen, wordt voor velen – helaas, zo vinden zij vast ook zelf – bijna werkelijkheid.


Verduurzamen vaak lastig door besluitvorming VvE

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 11:44

Je woning verduurzamen. Het klinkt makkelijk, maar in de praktijk valt dat nog wel eens vies tegen. Vereniging van Eigenaren zitten bij dergelijke besluitvorming namelijk meer dan eens in de weg.

(Grote) meerderheid

Dit omdat er voor dit soort besluiten een (grote) meerderheid van de vereniging aanwezig moet zijn en dan ook nog eens een (grote) meerderheid voor zo'n plan moet stemmen. In de praktijk blijkt dat vaak vies tegen te vallen.


Monopolie op CTX-medicijn: 'Dit is pure maffia'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 10:49

Verspreid over de wereld zijn mensen met de zeldzame ziekte CTX in levensgevaar. Dit komt doordat de Italiaanse farmaceut Leadiant sinds een paar jaar een monopolie op het medicijn CDCA heeft. In de voorbije jaren is het middel zo'n 335 keer duurder geworden.

Leven of dood

Dat ondervindt onder andere ook de Vlaamse Jean-Francois van 27. „Dit is pure maffia", zegt zijn familie tegenover Het Laatste Nieuws. „Het is voor ons een kwestie van leven of dood, maar zij zetten ons met de rug tegen de muur."


Minimaal 20 doden bij explosie pijpleiding Mexico

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:49

In Mexico zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen door een explosie bij een pijpleiding. Meer dan zestig anderen raakten gewond. Volgens de regering van de staat Hidalgo was de leiding met brandstof gescheurd. Toen mensen probeerden containers met brandstof te vullen bij het lek, explodeerde de leiding.

Op de Mexicaanse televisie is te zien dat vlammen meters hoog de lucht in schieten. Veel mensen liepen door de explosie brandwonden op. Het incident had plaats bij het dorpje Tlahuelilpan in het midden van Mexico. Niet ver ervandaan ligt een raffinaderij van staatsoliebedrijf Pemex. Volgens het concern ging het om een illegale tap.

Flinke stijging


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


CDA, D66 en CU tegenover VVD om kinderpardon

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:29

Binnen het huidige kabinet lijkt de VVD alleen te staan als het gaan om het kinderpardon. CDA, D66 en de ChristenUnie hebben alle drie aangegeven voor een breder kinderpardon te zijn.

Van laatstgenoemde was dat al bekend, maar de partij is blij dat het nu binnen het kabinet daar steun voor krijgt. „De ChristenUnie is dus ook altijd voor verdere verruiming geweest. Dat we daarin vandaag bijval krijgen van het CDA, is goed nieuws", Tweede Kamerlid Joël Voordewind tegenover het Algemeen Dagblad. „Het gesprek hierover gaan wij natuurlijk graag aan voor al die kinderen die jarenlang in onzekerheid hebben moeten leven."

92 procent


Honderden immigranten graven zich onder VS-muur door

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:59

Het gaat in Amerika op dit moment vooral over het bouwen van de grensmuur met Mexico. Alleen moet een deel van de al bestaande muur ondertussen alweer verbeterd worden. In Arizona, waar al langere tijd een deel van de muur al staat, blijkt de oplossing voor immigranten niet heel lastig.

Yuma

Ze graven zich simpelweg onder de muur door, zo blijkt op beelden die in handen zijn van ABC News. Het gaat om een groep bij het plaatsje Yuma van een kleine vierhonderd mensen, waarvan de helft kind is. Daarmee is het de grootste groep tot dusver die zichzelf langs, over of onder een stuk grensmuur heeft weten te krijgen.


De Slimste Mens gewonnen door econoom Van Mulligen

Peter Hein van Mulligen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Econoom Peter Hein van Mulligen mag zich vanaf vrijdag De slimste mens noemen. Van Mulligen kreeg een bijbehorende trofee uit handen van de vorige winnaar, de journalist Roelof de Vries.

Boswachter en schaatser

De hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) versloeg in de finale van het KRO-NCRV-programma Arjan Postma, boswachter en schrijver van natuurboeken, en oud-schaatser Mark Tuitert.


'Taxichauffeurs moeten minder ongelukken maken'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Verzekeraars dreigen taxichauffeurs niet meer te verzekeren, want ze zijn veel vaker betrokken bij ongelukken. Vooral jonge, zzp'ende bestuurders moeten vaak aankloppen bij de verzekeraar nadat ze schade hebben opgelopen.

Drie keer zo vaak

Taxi's rijden gemiddeld drie keer zo vaak schade. „Dat is natuurlijk voor een deel te verklaren door het feit dat taxichauffeurs meer kilometers maken, maar als je hen vergelijkt met andere risicogroepen zoals vrachtwagenchauffeurs, zie je dat ze de laatste tijd relatief meer schade veroorzaken", zegt Richard Weurding directeur van het Verbond van Verzekeraars.


FD ontslaat journalist Boersma: Geen duidelijkheid

Ans Boersma/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Journalist Ans Boersma is door het Financieel Dagblad op straat gezet. In een verklaring op de website laat het medium weten, waarom ze afscheid hebben genomen van hun correspondent.

Jabhat al-Nusra

Eerder deze week werd Boersma uit Turkije - het land waar ze voor het Financieel Dagblad werkte - gezet, omdat ze banden zou hebben met de beruchte Syriër Jabhat al-Nusra. Ze zou de terreurstrijder zelfs aan valse papieren hebben geholpen.


Pornhub ziet sessies flink stijgen door shutdown VS

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Meten is weten. Dat geldt voor alle grote bedrijven en sites en dus ook over Pornhub. De bekendste pornoverzameling van het digitale web heeft zodoende een opvallende ontdekking gedaan rondom de Amerikaanse shutdown.

In Washington DC - de plaats waar de meeste werknemers getroffen worden door de shutdown - is namelijk een significante stijging te zien van het aantal bezoeken aan de website in de week na de shutdown.

Veel vrouwen


Man (87) moet bankje graf overleden vrouw weghalen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het lijkt onschuldig: de 87-jarige Lucas Meijer die een bankje heeft laten plaatsen bij het graf van zijn overleden vrouw, zodat hij haar rustig kan bezoeken. De gemeente Stadskanaal heeft hem echter uitdrukkelijk verzocht om het bankje weg te halen.

Bankjesplaag

Het plaatsen van eigen bankjes op de begraafplaats is nu eenmaal verboden en de gemeente is bang dat als ze Meijer toestemming hiervoor geven er snel veel meer bankjes op de begraafplaats verschijnen. En dat is niet de bedoeling.


Paulusma: 'Lange koude winterperiode op komst'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Er komt een lange winterperiode aan. Nee, dat hebben we niet verzonnen. Niemand minder dan weerman Piet Paulusma heeft de voorspelling gedaan, die menig sneeuw- en schaatsfanaat blij zal stemmen.

„Ik verwacht een lange winterperiode met flink wat vorst, ijs, sneeuw en overlast. Alles zit eraan te komen” aldus de weerman tegenover Hart van Nederland. „En dat kan wel tot ver in februari duren."

Fantastisch zwart ijs


Een Amerikaanse politieagent.

Politie zoekt mensen die dronken willen worden

Een Amerikaanse politieagent. / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie van het Amerikaanse stadje Kutztown in Pennsylvania is op zoek naar mensen die wel houden van een glaasje. Het korps zoekt vrijwilligers die zich laveloos willen drinken, zodat zij kunnen dienen als studieobject voor de agenten die de kunst van verkeerscontroleur nog onder de knie moeten krijgen.

In een bericht laat het korps weten dat vooral het blaasgedeelte van de verkeerscontrole nog wat meer onder de aandacht moet komen. Vrijwilligers moeten zich wel aan de voorwaarde houden dat ze beschonken zijn geworden door sterke drank.

Veel aanmeldingen


'Blockchainbazelaar' Rijbroek schrijft nieuw boek

Van Rijbroek is terug met een nieuw boek ©Nieuwsuur

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het was misschien wel hét televisiefragment van 2018: bij Nieuwsuur schoof 'cyberexpert' Rian van Rijbroek aan die vijf minuten lang haar deskundige blik mocht werpen op cybercrime en hackers. Het probleem? Er klopte helemaal niks van.

Niet alleen op televisie was het raak, maar ook in haar boek bleek ongelofelijk veel onzin te staan. Precies deze Van Rijbroek bracht donderdag een nieuw boek uit. Bij de presentatie waren geen journalisten welkom, behalve de Volkskrant. Zo schrijft... de Volkskrant. Zou ze haar leven gebeterd hebben?