In het nieuws

Kosten voor basispremie en eigen risico gaan omhoog

Kosten voor basispremie en eigen risico gaan omhoog

De komende jaren gaan de kosten voor het eigen risico en de basispremie omhoog. Foto: Pexels

Foto van 'Rosan de Vos'

6 SEP 2017

Als je vindt dat we nu al te veel betalen voor de zorg, maak dan je borst maar nat. Er wordt namelijk nóg een schepje bovenop gedaan. De komende jaren gaan de kosten voor het eigen risico én de basispremie alleen maar verder omhoog. Dit zeggen meerdere bronnen die nu onderhandelen over een nieuw kabinet.

Het nieuwe kabinet wil de basispremie voor de zorgverzekering met 6 euro omhoog gooien en het eigen risico stijgt waarschijnlijk naar 400 euro. Het is echter nog maar de vraag of het bij die 6 euro blijft. Volgens Zorgverzekering Informatie Centrum hebben zorgverzekeraars uitgesproken dat ze een premiestijging tussen de 13 en 22 euro op maandbasis verwachten. Op jaarbasis kan dit natuurlijk best wel wat schelen.

Eén geruststelling: tegelijkertijd wil het kabinet de zorgtoeslag ook weer laten stijgen met 130 euro op jaarbasis. Met dit bedrag willen ze enerzijds compenseren, en anderzijds de koopkracht van de lagere inkomens op peil houden.

Hoeveel zijn we dan meer kwijt?

De definitieve premie staat nog niet helemaal vast, maar dat het verplichte eigen risico in 2018 al op de 400 euro zit, is waarschijnlijk zeker. Een flink verschil: het eigen risico bedroeg in 2008 nog 150 euro. Als de basispremie met 6 euro stijgt ben je hier jaarlijks 72 euro meer aan kwijt.

Eerder wilden het CDA en de ChristenUnie juist een verlaging van het eigen risico, maar deze plannen zouden ruim 1,1 miljard euro kosten. Dit geld heeft het nieuwe kabinet simpelweg niet.

Op Twitter reageren mensen ontevreden op het nieuws.

BEKIJK OOK


  Views

  400+

  Black Friday werpt ook in fysieke winkel vruchten af

  Black Friday verplaatst zich van de online verkoop naar de fysieke winkel. Foto: ANP

  Foto van 'Kyrie Stuij'

  26 MIN

  Ooit stond het bekend als het koopjesevenement waarin hordes Amerikanen voor openingstijd stonden te dringen voor de winkeldeuren. Inmiddels is Black Friday in Nederland steeds verder ingeburgerd. Ook aankomende vrijdag worden hoge omzetcijfers verwacht. En dit jaar niet alleen in online verkoop, maar ook in fysieke winkels, voorspelt Detailhandel Nederland.

  ,,Black Friday is steeds meer een begrip’’, vertelt Bert van Steeg, adjunct directeur van Detailhandel Nederland. ,,In het begin richtte zich dat nog vooral op de online verkoop en op de elektronicabranche. Maar elk jaar zien we dat steeds meer consumenten de fysieke winkel bezoeken. We verwachten opnieuw hoge omzetcijfers voor de on- en offline verkoop.’’

  Traditie


  Views

  11

  Jaar cel na dodelijke bungeesprong tiener in Spanje

  De plek waar het tragische en dodelijke ongeval heeft plaatsgevonden. Foto: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  1 UUR

  De eigenaar van een Spaans bungeejumpbedrijf waar een Nederlandse tiener om het leven kwam, heeft dinsdag een jaar celstraf gekregen. Ook veroordeelde de rechter de man dinsdag tot het betalen van een schadevergoeding van 140.000 euro aan de ouders van het meisje.

  Schuld toegegeven

  In eerste instantie was er tegen de eigenaar van het bedrijf was twee jaar celstraf geëist. Het Spaanse persbureau Europa Press meldde dat de straf lager uitvalt omdat de eigenaar heeft toegegeven dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige nalatigheid.


  Views

  100+

  Insight ‘4K Ultra HD TV’: verhalen achter de actiesportersvideo icon
  01:01

  In samenwerking met Insight TV

  GISTEREN

  Insight ‘4K Ultra HD TV’: verhalen achter de actiesporters

  Nederland is sinds september een tv- en onlinezender rijker. Insight TV zendt uit in Ultra HD en dat is mooi voor iedereen die een 4K-televisie in huis heeft. Hoog tijd om Insight TV even voor te stellen.

  Met extreem scherp beeld brengt Insight TV actiesporten, lifestyle en entertainment. Belangrijk daarbij: de verhalen achter de mensen. Natuurlijk zie je bijvoorbeeld de actiesporten, maar voor alle levendige verhalen van al die mensen die zich aan die sporten wagen.

  Kortingscode voor Metrolezers

  Hier zie je Insight TV in één minuut. KPN-klanten vinden de zender onder nummer 38 en anders kun je ook kijken via Insight.tv. Voor Metro-lezers is er een speciale actie ->

  Insight TV


  Views

  400+

  Hoe bereiden webwinkels zich voor op Black Friday?

  Grote drukte bij de inpakkers van bol.com. Foto: Vincent van Dordrecht

  Foto van 'Johan van Boven'

  1 UUR

  Quizvraagje: in welke periode is het bij bol.com het drukst met bestellingen? A) Kerst B) Sinterklaas C) Black Friday. Verrassend genoeg is het laatste antwoord goed. Terwijl de andere twee feestdagen een veel langere geschiedenis hebben in Nederland, gaat het uit de Verenigde Staten overgewaaide fenomeen met de eer aan de haal.

  Het is dan ook niet voor niets dat bedrijven zich vol op Black Friday storten. Ondanks de fikse kortingen die ze op deze dag geven, valt er veel geld te verdienen. Zowel online als in winkels. Maar hoe bereiden ze zich voor op een stormloop van consumenten die een koopje hopen te scoren?

  „Als straks de kerstdagen achter de rug zijn, beginnen we direct met de voorbereidingen op de feestdagendrukte van november en december 2019. Van Singles Day tot Black Friday en van Sinterklaas tot kerst”, zegt Roos Franssen van bol.com. „Op die manier kunnen we een goede inschatting maken van welke extra cadeautjes we kunnen verwachten en wat dat voor onze partners in het ‘pakjeshuis’ en het logistieke processen betekent. Uiteraard groeit ook het aantal mensen mee dat bij ons werkt.”


  Views

  100+

  Rennen of ‘enteren’: 16 game-deals voor Black Friday

  Rennen of ‘enteren’: 16 game-deals voor Black Friday

  Advertorial Mediamarkt

  GISTEREN

  Voor wie kortingskoopjesdag Black Friday niet snel genoeg kan komen, heeft Metro alvast informatie over deals om je erop voor te bereiden of vanaf dinsdag 20 november al te verzilveren. In dit geval: game-deals!

  Mediamarkt speelt al sinds Black Friday uit Amerika kwam overwaaien in op deze kortingsdag in winkels en webshops. Mediamarkt heeft dit jaar, zowel in de winkel als online, het gamen als belangrijk speerpunt. Daarom hieronder 16 game-deals op een rij. Lees dit artikel komende vrijdag nog eens. Want dan komt er één extra deal, speciaal voor Black Friday zelf.

  Ook pre-orderen


  Views

  1k+

  4000 jaar oude tablettekst blijkt consumentenklacht

  Een ander kleitablet in spijkerschrift ©Wikimedia Commons

  Foto van 'Jelmer Visser'

  VANDAAG, 12:45

  Het leven van de inwoners van Mesopotamië zag er 4000 jaar geleden heel anders uit dan dat van ons. Toch hadden de mensen ook toen al een aantal eigenschappen die we ook in 2018 hebben. Een van deze eigenschappen is klagen over de kwaliteit van onze aankopen zo blijkt.

  Archeologen ontcijferden de tekst in spijkerschrift op een kleitablet en dit ging niet over grote heldendaden, Godswonders of plagen van Bijbelse proporties. Nee, de auteur uit de stad Ur in het huidige Irak was ontevreden over de kwaliteit van zijn pas aangekochte koperstaven. Deze tekst zal de boeken in gaan als de oudste bewaarde consumentenklacht ooit, aldus Vintage News.

  Boze koperkoopman


  Views

  500+

  Chantal Janzen geeft nieuw talent pop-up podium

  Kunstenares Isabelle Roskam en zangeres Koosje Sekreve zijn twee van de talenten in de &C talent store

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 11:27

  De pop-up galerie slash slash &C talent store is nu geopend op Amsterdam CS. Isabelle Roskam is een van hen, ze schildert van alles en met verve en hangt nu ook op de set van GTST. Haar beschilderde vleugel staat er niet, daar zoekt ze nog een mooi plekje voor... Wie wat weet, mag het Instagrammen.

  Gouden pot


  Views

  200+

  De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

  Camera videoDe ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

  Langverwacht onder de mobil gamers: de ROG Phone.

  In samenwerking met ASUS

  15 NOV 2018

  Gamen op het mobieltje neemt zo’n grote vlucht, dat sterke smartphones meer dan nodig zijn. Nu is daar de ROG Phone op de markt, waarvan een test vanmiddag live op Metro's Facebook te zien is (zie onderaan).

  In Azië weten ze al helemaal niet anders meer: als er een online game wordt gespeeld, gebeurt dat vooral op de smartphone. Maar ook in Nederland weten we het inmiddels: die persoon in de trein die, na het lezen van z’n dagelijkse Metro uiteraard, met z’n duimen vingervlug z’n mobieltje bedient, speelt een game. Onderzoeken lieten onlangs zien dat mobiel gamen op nummer drie staat als het om online activiteiten gaat. Video’s kijken en zoeken naar informatie over muziek, entertainment en vrije tijd, doen we nog net iets meer. Maar: mobiel gamen is hot.

  De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

  Views

  3k+

  Virgil van Dijk troost scheidsrechter na wedstrijd

  Virgil van Dijk troost de Roemeense arbiter ©UEFA Nations League, still

  Foto van 'Jelmer Visser'

  VANDAAG, 10:00

  Dat was een behoorlijk opmerkelijk beeld na het eindsignaal van het Nations League-duel tussen Duitsland en Nederland. De Roemeense scheidsrechter, Ovidiu Hategan, barstte in tranen uit.

  Wat was er aan de hand? Hategan was zo emotioneel omdat zijn moeder net was overleden. Virgil van Dijk liet zich van zijn meest empathische kant zien en gaf de Roemeen een knuffel. Ook sprak hij hem met wat bemoedigende woorden toe.


  Views

  1k+

  Condooms zo ver het oog reikt in pop-up in Utrecht

  Camera videoCondooms zo ver het oog reikt in pop-up in Utrecht

  Speciale WK-condooms bij de Condomerie / ANP

  Foto van 'Anne Kersten'

  VANDAAG, 07:30

  Ze zijn er in alle soorten, maten, kleuren en geuren. Heb je liever met ribbeltjes, knobbeltjes of toch misschien een smaakje? Groot of klein, dik of dun, wat je maar wil. Het condoom is veelzijdig.

  Condooms zo ver het oog reikt in pop-up in Utrecht

  De pop-up store / Theodoor van Boven

  Even passen


  Views

  600+

  Australië pakt verdachten op om beramen aanslag

  ©EPA

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  VANDAAG, 07:04

  Antiterreureenheden hebben in de Australische stad Melbourne drie mannen gearresteerd die verdacht worden van het beramen van een terroristische aanslag. Volgens de politie wilden ze een aanval uitvoeren op een drukke plek en daar zo veel mogelijk mensen doden.

  De mannen van 21, 26 en 30 jaar, die vermoedelijk door Islamitische Staat zijn geïnspireerd, werden sinds maart in de gaten gehouden. Ze gebruikten versleutelde berichten om te communiceren en probeerden aan semiautomatische wapens te komen. Volgens de politie zou de beoogde aanslag aan veel mensen het leven hebben gekost.

  In Melbourne stak nog geen twee weken geleden een geradicaliseerde man met een mes in op omstanders. Een persoon kwam daardoor om het leven en twee anderen raakten gewond. De dader overleed in het ziekenhuis nadat agenten hem hadden neergeschoten.


  Views

  400+

  PvdA: verplicht kerken seksueel misbruik te melden

  ©ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  VANDAAG, 06:33

  De PvdA wil dat kerken en religieuze organisaties voortaan verplicht zijn een melding te maken als er vermoedens zijn van seksueel misbruik. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het eens met de PvdA. Dinsdagavond praat de Kamer er met minister Dekker van Rechtsbescherming over.

  'Doofpotcultuur'

  „Religieuze instellingen wanen zich veilig en denken dat ze onschendbaar zijn. Dat wil ik doorbreken. Die cultuur van zwijgen, die cultuur van wegkijken, die doofpotcultuur", vertelt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken tegen RTL Nieuws.


  Views

  400+

  Remise oranje genoeg voor poulewinst Nations League

  Nederland, Engeland, Portugal en Zwitserland zijn de winnaars ©ANP

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Het Nederlands Elftal heeft zich met het 2-2 gelijkspel in Gelsenkirchen verzekerd van de groepswinst in groep 1 van de A-divisie in de Nations League. Tijdens de slotwedstrijd in Duitsland kwam Oranje eerst op achterstand. Na een draak van een eerste helft en een kwakkelend begin van de tweede helft knokte het elftal van Ronald Koeman zich terug.

  Doelpunten van Promes en Van Dijk zorgden ervoor dat Nederland op gelijke hoogte kwam met hun aartsrivaal die in vier wedstrijden slechts een punt binnenhaalde en al gedegradeerd waren naar de B-divisie.


  Views

  800+

  Wauw: op een ruiten-acht-kaart staan drie achten!

  Zie jij het verborgen getal? ©Colourbox

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Heb jij ooit goed naar de ruiten acht van een traditioneel kaartspel gekeken. Er is namelijk iets bijzonders met deze speelkaart aan de hand, die op het eerste aanzicht erg normaal lijkt. Het is namelijk de enige kaart waar een verborgen getal te zien is. En dit is niet zomaar een getal; maar een acht.

  Can't be unseen


  Views

  1k+

  John van den Heuvel niet op tv vanwege 'dreiging'

  John van den Heuvel zal voorlopig niet in de Boulevard-studio te zien zijn ©ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Het was een opmerkelijk beeld in de uitzending van RTL Boulevard. Misdaadjournalist John van den Heuvel verscheen niet zoals gebruikelijk aan tafel, maar deed zijn verslag op afstand. Via de studio van de Telegraaf stond hij in live-verbinding tijdens de uitzending.

  De reden hiervan is dat de verslaggever bedreigd zou worden door criminelen. Hierdoor zal hij voorlopig niet in de uitzending te zien zijn, dit bevestigde hij aan het Amsterdamse Parool.


  Views

  1k+

  Waarom zijn de drollen van wombats kubusvormig?

  Waarom zijn de drollen van een wombat vierkant? ©ANP

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Wetenschappers zijn erachter gekomen waarom de drollen van een wombat de vorm hebben van een kubus. De opmerkelijke drolvorm van het Australische buideldier is uniek in het dierenrijk. Over het algemeen hebben uitwerpselen van zoogdieren een cilinder of ronde vorm of zijn het gewoon vieze hopen drap.

  Deze vierkante keutels zien er niet alleen opmerkelijk uit, maar ze hebben ook een functie. Wombats gebruiken hun uitwerpselen om hun territorium te markeren, vanwege de vierkante vorm rollen de drollen niet weg. Alleen hoe kunnen ze deze vorm krijgen?


  Views

  1k+

  Battlefield biedt jongeren inzicht in oorlog

  Battlefield biedt jongeren inzicht in oorlog

  Battlefield biedt jongeren inzicht in oorlog. Foto: ANP

  Foto van 'Julia Onclin'

  GISTEREN

  Van Call Of Duty tot Battlefield V, games zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Naast vrijetijdsbesteding worden ze ook steeds meer gebruikt als educatiemethode. Zo kunnen kinderen door middel van spelletjes leren rekenen. Ook de nieuwe game Battlefield V kan volgens Stichting Herdenking 14 mei 1940 leerzame inzichten bieden. Toch promoot de stichting het schietspel niet.

  ,,Het is zeker niet de bedoeling dat we Battlefield V gaan promoten. De vraag van het ANP was indertijd: ,,Gaan jullie het uitkomen van het spel tegenhouden?’’ Ik zei: ,,Nou het lijkt me knap als je dat tegen kunt houden. En als het spel er toch komt, kunnen we er net zo goed gebruik van maken. We willen met gamers in contact komen en kijken wat zij weten over het bombardement van Rotterdam”, vertelt Frank Migchielsen, lid van Stichting Herdenking 14 mei 1940. De stichting die de herdenking van het bombardement op Rotterdam organiseert probeert zo in contact te komen met jongeren. Iets wat tot nog toe niet makkelijk gaat.

  ,,Wij zijn natuurlijk een groepje oudere mensen, dat maakt het moeilijk om in contact te komen met jongere mensen. Jongeren leven namelijk meer op social media.” Ondanks de generatiekloof is het volgens Migchielsen wel belangrijk, dat Rotterdamse jongeren meer weten over hun stad. ,,Ken je stad, ken je roots. Dat is niet onbelangrijk als je in een stad leeft die tegenwoordig bovenaan allerlei lijstjes staat en bruisend is. De stad is niet altijd zo geweest. Na de oorlog zaten we in een dertig jaar durende wederopbouwfase.” Jongeren van vandaag de dag weten volgens hem te weinig over hoe hun stad er vlak na de oorlog uitzag en wat voor gevolgen de oorlog op de stad gehad heeft.


  Views

  600+

  Er wordt meer gekampeerd: 'Het is rust en vrijheid'

  Er wordt meer gekampeerd: 'Het is rust en vrijheid'

  Ook in de winter wordt er volop gekampeerd / Dirk Peters

  Foto van 'Anne Kersten'

  GISTEREN

  Het gaat goed met de Nederlandse campings. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) was het afgelopen zomer drukker dan de jaren daarvoor. De campings van Natuurkampeerterreinen zien al meer dan tien jaar een gestage groei.

  Vrijheid

  Directeur Marieken Nieuwdorp vertelt over de „gigantische” groei. „We zien echt dat mensen massaal spontaan gaan kamperen. Een weekendje op de camping om de hectiek te ontsnappen.” Dat is volgens haar ook de voornaamste reden dat mensen gaan kamperen. „De wereld is druk en mensen vinden het heerlijk om er een weekendje tussen uit te knijpen. Eventjes back to basic.”


  Views

  600+

  'Gebruik caps lock is kwetsend voor studenten'

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  KOMT DEZE ZIN EEN BEETJE DREIGEND OVER? Voor journalistiekstudenten op Leeds Trinity universiteit blijkbaar wel. Docenten mogen niet langer kapitalen gebruiken in opdrachten omdat dit kwetsend zou kunnen zijn voor de aspirantjournalisten.

  Overmatig gebruik van de caps lock zou faalangst aanwakkeren, in een memo wordt de docenten dan ook verzocht om de studenten op een vriendelijkere toon aan te spreken. Negatief en autoritair taalgebruik zou hierbij zoveel mogelijk vermeden moeten worden.

  Snowflakes


  Views

  1k+