Likeability of 3

Kinderkleding van Hema wordt genderneutraal

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

20 SEP 2017

Wat Hema betreft is roze niet langer alleen voor meisjes en stoere kleding niet slechts voor jongens. Vanaf eind dit jaar verwijderd de winkelketen alle geslachtsaanduidingen van kinderkleding. In Nederland is het warenhuis hiermee de eerste in Nederland die deze stap zet.

Hema is inmiddels al aardig op weg: bij 300 van de 700 winkels heet de kinderafdeling al 'Kids'. Dat komt niet uit de lucht vallen: volgens Hema kwamen er steeds meer verzoeken van (jonge) klanten om het kledingaanbod genderneutraler te maken. Een 10-jarig meisje vroeg de winkelketen twee jaar geleden op Facebook om stoerder meisjesondergoed, omdat de eeuwige roze hartjes haar tegenstonden. Inkoopdirecteur Trevor Perren zegt tegen de Volkskrant dat er daarom ook meer variatie komt in het assortiment.

John Lewis

Eerder ging het Britse warenhuis John Lewis al overstag en verwijderde de labels met jongen of meisje van de kleding. Dat leverde naast lof ook heel veel woede op. „We willen kinderen niet opzadelen met de stereotypen”, zei John Lewis' Caroline Bettis toen, hoofd van de kinderkleding. „Met deze nieuwe collectie hebben kinderen juist veel meer keuze.”

De keuze van John Lewis kwam na ophef over kleding die door de winkel Gap naar mening van sommigen op een seksistische manier werd gepromoot. Meisjes waren 'social butterflies' en jongens 'little scolars'. De winkel Asda verkocht jongensshirts met 'Future Scientist' en 'Boys Will Be Boys' erop. De meisjes moesten het door met 'Pretty Rock' en 'Hey Cutie'.

Speciale shirts

Hema laat zich graag vaker horen als het gaat om kleding. Al een paar jaar verkoopt de keten in Amsterdam rondom de Gay Pride speciale t-shirts. De winst gaat naar de Gay-Straight alliances van het COC.

Dit jaar kochten klanten blind een t-shirt, waarbij ze alleen hun maat wisten. Op dat t-shirt stond een naam met een hartje ervoor. De campagne liet weten dat Hema van iedereen houdt. Het jaar daarvoor waren er t-shirts te krijgen met de typerende rookworsten met een hartje ertussen of twee tompoucen met een hartje ertussen.


like
user_c5d85c546a2cb53df337743b54198a3b3cbcc546_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

70

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

46 MIN

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

1 UUR

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

2 UUR

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP. 

'Ik denk dat we nog gelukkiger kunnen worden'

Wat is geluk? Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 15:14

In de afgelopen 25 jaar is onze kwaliteit van leven over het algemeen beter geworden. We worden ouder, hebben een hoger opleidingsniveau en meer te besteden. We voelen ons gelukkiger, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en verschilt de definitie van dit begrip per generatie? Aan het woord een 22-jarige, een 48-jarige en een 75-jarige die er verstand van hebben.

Likeability of 3

Sloterdijk - Enschede in de sneeuw: zes uur onderweg

Amsterdam Sloterdijk - Enschede, 6 uur ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 12:20

Ondanks alle oproepen om thuis te werken, collega's die me voor gek verklaarden en het zeer slechte track record van de NS als er sneeuw valt, besloot ik toch om tijdens het weeralarm op de redactie van Metro te gaan werken. Van Enschede naar Amsterdam Sloterdijk; wat kan er misgaan? Nou veel. Op de heenreis was er weinig aan de hand, maar over de terugreis heb ik maar liefst zes uur gedaan. Gelukkig had ik mijn camera mee om winterse beelden te schieten.

Mijn uitzicht voor ik vertrok aan de barre tocht ©Jelmer Visser