In het nieuws

Kabinet grijpt in en dat is goed voor je portemonnee
Likeability of 5

Kabinet grijpt in en dat is goed voor je portemonnee

Als het aan de formerende partijen ligt, gaan veel mensen straks minder belasting betalen. / ANP Xtra

Foto van 'Imre Himmelbauer'

29 SEP 2017

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, gaat het gros van de mensen minder belasting betalen. De partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens over een ingrijpende hervorming van het belastingstelsel, waardoor velen er flink op vooruit zullen gaan.

Het huidige systeem werkt met vier belastingschijven. Alle inkomens tot en met 19.981 euro worden belast met 36,55 procent. De tweede en derde belastingschijf, die lopen tot respectievelijk tot 33.791 en 67.071 euro, worden belast met 40,8 procent. Vanaf dat bedrag worden alle inkomens met 52 procent belast.

Twee schijven

Van dit systeem willen de partijen af. Het zorgt er namelijk voor dat mensen er nauwelijks op vooruit gaan als ze meer verdienen als dat inkomen in een hogere belastingschaal terechtkomt. De partijen komen daarom uit bij een systeem met twee schijven: een 'sociale vlaktaks' van 37 procent voor alles onder de 68.000 euro en een belastingtarief van 49 procent voor alle inkomens daarboven.

Werkgevers roepen al jaren om een dergelijke hervorming. Mensen die meer overhouden van hun salaris, zullen namelijk minder gauw vragen om een loonsverhoging.

Kabinet grijpt in en dat is goed voor je portemonnee

De formerende partijen onderhandelen al maanden. Hier twee van de lijsttrekkers: Alexander Pechtold (D66) links en Sybrand Buma (CDA) rechts

En de kosten?

Het nieuwe systeem gaat de Nederlandse staatskas naar verluidt zo'n vijf miljard euro kosten. Die moeten wel ergens anders vandaan komen. De onderhandelende partijen lijken daarom de btw opnieuw te verhogen. Nederland verhoogde eerder al het percentage van 19 naar 21 procent, maar zit daarmee nog steeds in de lage middenmoot van Europa. Noorwegen spant de kroon met een percentage van 27 procent, terwijl je in Zwitserland voorlopig maar 8 procent betaalt.

Een ander probleem dat het nieuwe belastingsysteem met zich meebrengt, is dat de verschillen tussen arm en rijk daardoor groter worden. Dat moet op een ander vlak gecompenseerd worden. De simpelste oplossing is om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Zeker nu de rente historisch laag is, zullen veel mensen dat nog niet in hun portemonnee voelen. D66, CDA en ChristenUnie voelen wel wat voor een dergelijke maatregel, maar de VVD is tegen, zo meldt de NOS.


lol
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

2k+

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+