Kabinet grijpt in en dat is goed voor je portemonnee
Likeability of 5

Kabinet grijpt in en dat is goed voor je portemonnee

Als het aan de formerende partijen ligt, gaan veel mensen straks minder belasting betalen. / ANP Xtra

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

29 SEP 2017

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, gaat het gros van de mensen minder belasting betalen. De partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens over een ingrijpende hervorming van het belastingstelsel, waardoor velen er flink op vooruit zullen gaan.

Het huidige systeem werkt met vier belastingschijven. Alle inkomens tot en met 19.981 euro worden belast met 36,55 procent. De tweede en derde belastingschijf, die lopen tot respectievelijk tot 33.791 en 67.071 euro, worden belast met 40,8 procent. Vanaf dat bedrag worden alle inkomens met 52 procent belast.

Twee schijven

Van dit systeem willen de partijen af. Het zorgt er namelijk voor dat mensen er nauwelijks op vooruit gaan als ze meer verdienen als dat inkomen in een hogere belastingschaal terechtkomt. De partijen komen daarom uit bij een systeem met twee schijven: een 'sociale vlaktaks' van 37 procent voor alles onder de 68.000 euro en een belastingtarief van 49 procent voor alle inkomens daarboven.

Werkgevers roepen al jaren om een dergelijke hervorming. Mensen die meer overhouden van hun salaris, zullen namelijk minder gauw vragen om een loonsverhoging.

Kabinet grijpt in en dat is goed voor je portemonnee

De formerende partijen onderhandelen al maanden. Hier twee van de lijsttrekkers: Alexander Pechtold (D66) links en Sybrand Buma (CDA) rechts

En de kosten?

Het nieuwe systeem gaat de Nederlandse staatskas naar verluidt zo'n vijf miljard euro kosten. Die moeten wel ergens anders vandaan komen. De onderhandelende partijen lijken daarom de btw opnieuw te verhogen. Nederland verhoogde eerder al het percentage van 19 naar 21 procent, maar zit daarmee nog steeds in de lage middenmoot van Europa. Noorwegen spant de kroon met een percentage van 27 procent, terwijl je in Zwitserland voorlopig maar 8 procent betaalt.

Een ander probleem dat het nieuwe belastingsysteem met zich meebrengt, is dat de verschillen tussen arm en rijk daardoor groter worden. Dat moet op een ander vlak gecompenseerd worden. De simpelste oplossing is om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Zeker nu de rente historisch laag is, zullen veel mensen dat nog niet in hun portemonnee voelen. D66, CDA en ChristenUnie voelen wel wat voor een dergelijke maatregel, maar de VVD is tegen, zo meldt de NOS.


wow
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

1k+

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

3 UUR

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

3 UUR

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP. 

'Ik denk dat we nog gelukkiger kunnen worden'

Wat is geluk? Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 15:14

In de afgelopen 25 jaar is onze kwaliteit van leven over het algemeen beter geworden. We worden ouder, hebben een hoger opleidingsniveau en meer te besteden. We voelen ons gelukkiger, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en verschilt de definitie van dit begrip per generatie? Aan het woord een 22-jarige, een 48-jarige en een 75-jarige die er verstand van hebben.

Likeability of 3

Sloterdijk - Enschede in de sneeuw: zes uur onderweg

Amsterdam Sloterdijk - Enschede, 6 uur ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 12:20

Ondanks alle oproepen om thuis te werken, collega's die me voor gek verklaarden en het zeer slechte track record van de NS als er sneeuw valt, besloot ik toch om tijdens het weeralarm op de redactie van Metro te gaan werken. Van Enschede naar Amsterdam Sloterdijk; wat kan er misgaan? Nou veel. Op de heenreis was er weinig aan de hand, maar over de terugreis heb ik maar liefst zes uur gedaan. Gelukkig had ik mijn camera mee om winterse beelden te schieten.

Mijn uitzicht voor ik vertrok aan de barre tocht ©Jelmer Visser