Je mobiel gebruiken op de fiets? ‘Doe het niet’

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

6 SEP 2017

De ANWB en 40 andere bedrijven en organisaties ondertekenen woensdagmiddag een gedragscode tegen het gebruik van mobieltjes in het verkeer. Daarbij lijkt de boodschap misschien vooral gericht aan automobilisten, maar niets is minder waar: de gedragscode geldt ook voor het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets.

Nog steeds legaal

Je kent het wel: je fietst door de stad, op weg naar een gezellige borrel. Muziekje in je oren en gaan. Het blijkt wat drukker dan gedacht, dus vis je je mobieltje uit je zak om snel een appje te sturen naar je vrienden dat je iets later bent terwijl je stevig doortrapt. Dan komt er net op dat moment een auto de hoek om rijden, die niet heeft gemerkt dat hij jou voor moet laten. Jullie botsen keihard tegen elkaar aan, want terwijl jij eigenlijk naar links had moeten kijken, drukte je net op ‘verzenden’…

Het is een situatie die vooral in drukke steden helaas maar al te vaak voorkomt en de nodige problemen met zich meebrengt. Uit onderzoek uit 2015 bleek al dat bij maar liefst 20 procent van de ongelukken met fietsers tussen de 12 en 24 jaar oud een telefoon in het spel is. En hoewel het voor fietsers wel verboden is om gevaarlijke situaties te veroorzaken, is het nog steeds legaal om op je fiets te appen, bellen, sms’en of je muziek keihard aan te hebben staan.

‘Houd je bezig met het verkeer’

„Voor fietsers zeggen wij hetzelfde als met de auto of een ander vervoersmiddel: houd je bezig met het verkeer, niet met appen of bellen”, vertelt Markus van Tol, woordvoerder van de ANWB hierover. „Met het tekenen van de gedragscode richten wij ons dan óók op fietsers, want we zien dat veel afleiding in het verkeer ook op de fiets vaak voorkomt.”

Dat viel het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ook op: vorig jaar december meldde minister Melanie Schultz van Haegen dat ze werkte aan een verbod van de telefoon op de fiets. Dat verbod is er echter nog niet.

„We doen op dit moment onderzoek naar mobiel gebruik in het verkeer om te kijken of er genoeg grond is om het verbod in te stellen en hoe het verbod er dan uit zou moeten te komen zien”, aldus een woordvoerder voor verkeersveiligheid. „Dan gaat het bijvoorbeeld niet alleen om appen op de fiets, maar ook of je eventueel wel muziek in mag hebben of dat je telefoon via een speciale tool aan je fiets bevestigen wel veilig is. Pas daarna kunnen we meer over dit verbod zeggen.”

Stiekem grote behoefte

Want dat er stiekem best een grote behoefte is aan het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets, blijkt wel uit een poll onder lezers van Metro. Bij de vraag of men hun mobieltje gebruikt op de fiets, antwoordt 30 procent van de lezers dat ze hun mobieltje alleen op de fiets gebruiken om muziek te luisteren. 22 procent van de lezers geeft eerlijk toe weleens te bellen, appen of sms’sen op de fiets. 48 procent vindt het te gevaarlijk en bergt de mobiele telefoon op als hij/zij gaat fietsen.

22 procent van de Metrolezers gebruikt regelmatig zijn of haar telefoon op de fiets. / Colourbox

Zo hangt het volgens lezeres Myranya Werlemann van de verkeerssituatie af. „Er zijn veel plekken waar een gescheiden fietspad ligt. En je hebt woonwijken, 30 kilometerzones, overzichtelijke straten… Op dat soort plekken kun je in een fietstempo ver genoeg vooruitkijken om ook regelmatig op je telefoon te kunnen kijken.”

Meer mensen denken zo, maar volgens Van Tol houdt dat meteen op bij weggebruikers die ooit te maken hebben gehad met een (bijna-)ongeluk vanwege het gebruik van hun mobiel. „Op de een of andere manier zijn die wel direct helemaal genezen en doen ze het nooit meer. En als het nog niet tot doden en gewonden heeft geleid, is dat gelukkig nog niet te laat.”

Snelheidsbegrenzer

Lezer Ferdy Woudenberg kijkt enkel op zijn telefoon om te kijken hoe laat het is en stopt op de stoep of in de berm als hij gebeld word. „Wat mij betreft mag er een snelheidsbegrenzer op de telefoon, zodat je die alleen kunt gebruiken wanneer je stil staat.”

Van Tol is het daarmee eens. Sterker nog: de ANWB is op dit moment bezig met de ontwikkeling van een app die het onmogelijk maakt om je mobiel te gebruiken in het verkeer, waarbij de bond zich ook op fietsers richt. Of muziek luisteren op de fiets daar ook bij wordt betrokken? „Wat dat betreft hopen we ook dat mensen een beetje gezond verstand gebruiken. Pas je geluidsniveau in ieder geval dusdanig aan dat je nog iets van de omgeving meemaakt, zodat je het nog hoort als er een auto naar je toetert. En laat dat ding verder gewoon links liggen.”

Reacties

Tot nu toe zijn de reacties op het tekenen van de gedragscode enorm positief. Van Tol: „Het aantal partijen dat wil tekenen voor de gedragscode is ook alweer gegroeid. Het ministerie wil dit najaar wederom een campagne doen rondom afleiding in het verkeer en woensdagochtend bleken uit verschillende polletjes in de media dat het grote gros van de Nederlanders voor een verbod op mobieltjes in het verkeer is.”

De ANWB geeft zelf al het goede voorbeeld: topman Frits van Bruggen gaf in een interview met het AD aan alle 4500 medewerkers van de ANWB te willen verbieden om te appen achter het stuur. Transportbedrijf Van den Broek Logistiscs installeert op alle mobieltjes van vrachtwagenchauffeurs de app SaveDrivePod, waarmee er tijdens het rijden geen mogelijkheid is om op je mobiel te gaan: het scherm blokkeert namelijk.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 22:08

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 20:57

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 19:59

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 18:59

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

GISTEREN

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP.