Likeability of 5

Dit najaar ov-poortjes dicht in alle grote steden

De ov-poortjes op station Amsterdam Centraal gaan nog dit najaar definitief dicht. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

20 SEP 2017

Dit najaar gaan de toegangspoortjes op alle stations in de grote steden dicht. Vanaf dat moment moet ruim 90 procent van de treinreizigers op zijn reis een poortje passeren. NS begint donderdag met een driedaagse proef op Amsterdam Centraal.

Sinds 2014 zijn op 71 stations de toegangspoortjes gesloten. Hierdoor komt 71 procent van de reizigers een gesloten poortje tegen tijdens de reis. De komende maanden volgen naast Amsterdam Centraal onder meer Utrecht Centraal en Den Haag Centraal.

Sluiting vergt maatwerk

„De stations in deze laatste fase behoren tot de belangrijkste en meest complexe om de poortjes te sluiten”, laat NS weten. „We pakken dit zorgvuldig aan. Het vergt maatwerk, want ieder station heeft zijn eigen dynamiek en inrichting.”

Er wordt op Amsterdam Centraal begonnen met een proef. Van donderdag tot en met zaterdag is het station de hele dag alleen toegankelijk met een ov-chipkaart. Als de proef goed verloopt, volgt in de maanden erna definitieve sluiting. Er is hier al ervaring opgedaan in de nachtelijke uren; tussen 23.15 uur en 07.00 uur zijn de poortjes al in gebruik.

Uitzwaaien blijft kunnen

Iemand uitzwaaien op het perron of even het station binnenlopen om bij een winkel iets te kopen blijft mogelijk. Wie genoeg saldo op zijn ov-chipkaart met NS-product heeft staan, kan naar binnen en binnen een uur kosteloos weer uitchecken.

Bezoekers zonder chipkaart die naar de andere zijde van het station willen, kunnen de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel of een van de twee nieuwe passages in het station gebruiken. De horecagelegenheden aan het eerste perron blijven toegankelijk zonder in te checken via de nieuwe trappen vanuit de centrale hal.

Gevoel van veiligheid

Van de vier grootste steden heeft tot nog toe alleen Rotterdam een met poortjes afgesloten station. Op stations met gesloten poortjes geeft 89 procent van de reizigers aan zich veilig te voelen. Op stations zonder poortjes is dit 79 procent.

„Rond stations waar de poortjes gesloten zijn zien we minder zwartrijders, de belangrijkste aanleiding voor agressie, en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers”, zegt commercieel directeur Hans Peters. Bijkomend voordeel is volgens Peters dat reizigers die door een poortje moeten niet vergeten in of uit te checken.


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 22:08

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 20:57

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 19:59

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 18:59

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

GISTEREN

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP.