Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 sep 2017
Leestijd: 5 minuten

Dit moet je weten op woensdagochtend 20 september

Wat moet je weten op deze woensdagochtend? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Bijna 150 doden bij zware aardbeving Mexico

Een aardbeving met de kracht 7,1 op de schaal van Richter heeft in Mexico minstens 149 mensen het leven gekost. In de staat Morelos vielen 55 doden, in Mexico-Stad 49 en in de staat Puebla 32. Nog eens 10 doden zijn in de staat Mexico gevallen en 3 in Guerrero. Dat heeft Luis Felipe Puente van Nacional de Protección Civil gezegd.

Het dodental kan nog verder oplopen. In Mexico-Stad zijn veel gebouwen ingestort en daarin kunnen nog meer slachtoffers al dan niet levend onder het puin liggen. Volgens tv-zender Televisia kwamen er door de aardbeving acht schoolkinderen en een lerares om het leven. Elf kinderen worden nog vermist.

Het is dinsdag 19 september precies 32 jaar geleden dat bij een grote aardbeving in Mexico-Stad 10.000 mensen om het leven kwamen. Twee uur voor de aardbeving was er nog een herdenking van deze aardbeving.

Alleen al in Mexico-Stad stortten 38 gebouwen in. De luchthaven werd gesloten. Minstens 3,8 miljoen mensen zitten zonder stroom. Het centrum van de aardbeving lag slechts 120 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad in de staat Puebla. Het land werd eerder deze maand ook al getroffen door een krachtige aardbeving van 8.1, waarvan het epicentrum uit de kust lag. Toen kwamen bijna honderd mensen om het leven.

Accu arriveert eindelijk bij Nuon Solar Team

Het Delftse studententeam Nuon Solar Team kan eindelijk beginnen aan de voorbereidingen van de zonnerace. De accu waar het team al weken met smart op zat te wachten is woensdag aangekomen in het Australische Darwin.

Vliegtuigmaatschappijen durfden de handgemaakte accu niet mee te nemen naar Australië voor de wedstrijd met zonneauto’s volgende maand. Dat komt door recente ongelukken met batterijen van telefoons aan boord van vliegtuigen.

De studenten kunnen nu zoals gepland op 8 oktober aan de start verschijnen van de Bridgestone World Solar Challenge. Bij deze race is het bedoeling dat de zonneauto’s zo snel mogelijk van Darwin naar Adelaide rijden.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Duel Dumoulin-Froome verwacht in Bergen

Tom Dumoulin en Chris Froome vertrekken woensdag als favorieten in de strijd om de wereldtitel tijdrijden in het Noorse Bergen. Dumoulin, tweede op de tijdrit bij de Olympische Spelen in Rio, wordt beschouwd als de beste tijdrijder van dit moment. Froome, ook een erkend specialist, heeft mogelijk voordeel omdat het flink bergop gaat in de slotkilometers en hij als de iets betere klimmer te boek staat.

Froome gaat om kort na 17.00 uur van start, Dumoulin anderhalve minuut later. Titelverdediger Tony Martin start daarna als laatste. Voor de Duitser is de slotfase van het 31,5 kilometer lange parcours met de beklimming van de Mount Fløyen, een helling van 3400 meter lengte en een gemiddelde stijging van 9,1 procent, normaal gesproken te zwaar.

Vraag is welke renners ervoor kiezen om net voor de slotklim de tijdritfiets te verruilen voor een normale racefiets. Een fietswissel kost tijd, maar is wellicht toch lonend. De tijdrit begint om 13.05 uur. Wilco Kelderman, de tweede Nederlandse deelnemer, vertrekt om 15.33 uur.

Utrecht tien dagen lang in teken van films

Het Nederlands Film Festival gaat woensdag van start. De vertoning van de epische tragikomedie Tulipani van de met een Oscar bekroonde regisseur Mike van Diem, vormt de aftrap van tien dagen vol films, workshops, talkshows en andere evenementen in de domstad.

Tijdens de komende festivaleditie zijn in totaal 42 speelfilms, 97 documentaires, 100 korte films, 22 televisiedrama’s, 16 videoclips en 13 interactieve projecten te zien. Er gaan in totaal 96 producties in première.

De echte Gouden Kalveren worden op de slotdag, 29 september, uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film. Dit wordt een strijd tussen Brimstone van Martin Koolhoven en Tonio van Paula van der Oest. De twee films maken allebei kans op beeldjes in de belangrijkste categorieën. Brimstone heeft in totaal negen nominaties, Tonio ontving er zeven.

Soof 2, Onze Jongens en Mees Kees Langs de Lijn maken dit jaar kans op de Gouden Kalf-publieksprijs. Deze films waren afgelopen jaar de drie best bezochte Nederlandse bioscoopfilms.

Wat er verder in het nieuws is

Dijsselbloem: noodremprocedure zorguitgaven

Minister Dijsselbloem van Financiën wil dat er een politieke noodremprocedure komt voor zorguitgaven die voortvloeien uit nieuwe kwaliteitsnormen. Dat zegt hij in een interview met het FD.

Den Haag werd dit jaar overvallen door de extra kosten voor verpleeghuiszorg die het onverwachte gevolg waren van een wettelijke norminstelling die in handen was gelegd van het Zorginstituut.

,,Wat me zorgen baart is dat we een wet hebben gemaakt die zo’n grote beslissing uit handen van de politiek haalt. Je zou boven een bepaald bedrag toch een noodremprocedure moeten inbouwen, zodat de politiek het nog een keer kan wegen", aldus Dijsselbloem.

Orkaan Maria nog krachtiger

Orkaan Maria die nu in de buurt is van Saba en Sint Eustatius, neemt nog steeds in kracht toe. De orkaan is al een orkaan van de vijfde categorie en extreem gevaarlijk, maar volgens het Amerikaanse National Hurricane Center geven de laatste metingen met een Hurricane Hunter-vliegtuig aan dat de windsnelheden zijn toegenomen tot 280 kilometer per uur.

De orkaan gaat nu af op de Britse Maagdeneilanden en Puerto Rico. Volgens het Hurricane Center wordt Maria de zwaarste orkaan ooit voor Puerto Rico. Maria is nu 255 kilometer van het eiland verwijderd.

Het weer

Vandaag begint het mistig, maar komt het zonnetje regelmatig om de hoek zeilen. Heel plaatselijk kan er nog een bui ontstaan, maar op de meeste plaatsen kun je rekenen op een parapluloze dag. De temperaturen liggen in de middag rond de 17 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.