Jasper Kars
Jasper Kars Nieuws 19 sep 2017
Leestijd: 5 minuten

Dit moet je weten op dinsdagochtend 19 september

Orkaan Maria nog zwaarder dan gedacht

Na Harvey en Irma is ook orkaan Maria krachtiger dan gedacht, volgens het National Hurricane Center in de Verenigde Staten valt Maria nu in de vijfde categorie.

Dat is de zwaarste klasse met windsnelheden van 260 kilometer per uur, gevolgen kunnen “catastrofaal” zijn. Momenteel worden er volop voorbereidingen getroffen en de hurricane zal in de loop van de ochtend dicht langs Saba en Sint-Eustatius razen.

Dit moet je weten op dinsdagochtend 19 september
Premier Rutte vol vertrouwen (Foto: ANP)

Kiezers vol vertrouwen over Rutte II

Het kabinet mag dan wel uit elkaar gaan, maar kabinet-Rutte II van VVD en PvdA heeft sinds zijn aantreden in 2012 bijna nog nooit zoveel vertrouwen gekregen als nu. Vooral de goed draaiende economie helpt mee in het gewonnen vertrouwen.

Datzelfde geldt voor premier Mark Rutte, want ook de leider van het huidige kabinet, die momenteel ook nog eens druk is met de formatie van een nieuw kabinet, genoot nog nooit zoveel vertrouwen van kiezers. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 20.000 kiezers.

De helft van de ondervraagde kiezers is tevreden over het optreden van de VVD-premier van de afgelopen vijf jaar. Alleen minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en vooral minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dwingen meer respect af. Die laatste krijgt lof van ruim drie kwart van de ondervraagden.

Gronings dorpje opgeschrikt door plofkraak pinautomaat

Midden in de nacht wakker worden gemaakt door een plofkraak, het zal je maar gebeuren. Een plofkraak bij een pinautomaat van de Rabobank bezorgde maandagnacht het Groningse Tolbert namelijk heel wat mensen de schrik. Het gaat om een pinautomaat in een speciaal daarvoor neergezet gebouwtje, dat meldt het ANP.

De politie heeft de omgeving van de pinautomaat afgezet en er zijn explosievenspecialisten ingeschakeld, maar het is nog niet duidelijk of de kraak geslaagd is.

Wat er verder nog in het nieuws is

Nerf-speelgoedgeweer gevaarlijk voor ogen

Wie beschoten wordt met een Nerf-speelgoedgeweer moet opletten dat de ‘kogels’ niet de ogen raken, want er kan schade aan het oog ontstaan, zo blijkt uit de wetenschappelijke publicatie BMJ Case Reports.

De afgelopen tijd waren er meerdere incidenten met de immens populaire plastic pistolen en geweren. Artsen van het Moorfields Eye Hospital beschrijven drie gevallen waarbij de patiënt van nabij werd beschoten en in het oog werd geraakt. Bij alle drie was er letsel aan het oog: bloed in oogkamer en kneuzing van het netvlies. In een geval waren de ogen zelfs gesloten.

De patiënten zijn gelukkig volledig genezen. De artsen durven niet te zeggen dat nepprojectielen gevaarlijker zijn, wel geven ze aan dat voorzichtigheid geboden is bij alle Nerf-geweren.

Dit moet je weten op dinsdagochtend 19 september
Kim Kardashian en Kanye West (Foto: AFP)

Kim en Kanye houden niet van cadeaus

Je kind te veel verwennen is nooit goed. Kim Kardashian en haar echtgenoot Kanye West zijn daarom gestopt met het geven van cadeaus aan hun kinderen. Dat vertelt de 36-jarige realityster in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Allure.

Op de vraag of Kardashian zich zorgen maakt of hun twee kinderen niet verwend raken door een leven in weelde antwoordde de realityster: „We doen niet meer aan cadeaus." Kim zegt dat ze het met haar echtgenoot, de flamboyante rapper Kanye West, heeft besproken en dat hij achter het besluit staat. „Kanye en ik hebben het voortdurend over het kopen van spullen en met twee benen op de grond blijven staan", legt Kardashian uit.

Dit gaat er gebeuren

Dit moet je weten op dinsdagochtend 19 september
Voorbereidingen voor Prinsjesdag, zoals hier in de Ridderzaal in de Den Haag (Foto; ANP)

Den Haag maakt zich op voor Prinsjesdag

Duizenden mensen hebben een kaartje gekocht voor de tribunes aan het Lange Voorhout om vandaag te kijken naar de Glazen Koets. Die rijdt dit jaar voor de tweede keer op Prinsjesdag van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof, waar koning Willem-Alexander in de Ridderzaal de troonrede voorleest.

Meestal staan al vroeg fanatieke Oranjeliefhebbers langs de route om niets te missen van de stoet. Na terugkomst van het Binnenhof zwaait het koningspaar vanaf het balkon van Paleis Noordeinde naar het publiek. Het publiek heeft waarschijnlijk geluk met het weer, want volgens Weeronline begint de dag een beetje grijs, maar breekt in de loop van de dag toch de herfstzon door.

Er kan wel af en toe een bui vallen en er staat een stevige wind. De gemeente Den Haag vraagt iedereen om met het openbaar vervoer naar de stad te komen. Veel Haagse straten zijn afgesloten vanwege festiviteiten rond Prinsjesdag.

Dit moet je weten op dinsdagochtend 19 september
Ellen van Dijk, een van de kanshebbers voor de tijdrit van vanmiddag (Foto: ANP)

Nederlandse tijdrijdsters favoriet

Van de Nederlandse deelneemsters aan de individuele tijdrit bij de WK wielrennen in Noorwegen wordt vandaag veel verwacht. Ellen van Dijk is altijd kanshebster als er tegen de klok wordt gereden, al lijkt het parcours in het Noorse Bergen net te lastig voor haar. Annemiek van Vleuten liet dit jaar diverse keren zien dat ze bergop momenteel de beste is en kort voordat de vrouwen op de helft zijn van hun 21,5 kilometer lange tocht ligt een pittige helling.

De Europese titel die Van Dijk eerder dit jaar veroverde leverde Nederland een extra startbewijs op. Dat ging naar Anna van der Breggen, de olympisch wegkampioene en wellicht een outsider om de opvolger te worden van de Amerikaanse Amber Neben.

Rutte direct na Troonrede naar New York

Dit moet je weten op dinsdagochtend 19 september
Weinig rust voor premier Mark Rutte (Foto: ANP)

Even bijtanken of tot rust komen zit er in het hectische leven van premier Mark Rutte niet in. De VVD-leider vertrekt vanmiddag direct na de Troonrede naar New York. De formatie van het nieuwe kabinet zal een paar dagen moeten wachten voor de jaarvergadering van de Verenigde Naties, deze zal komende tijd plaatsvinden in The Big Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.