Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 9 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

‘Die kanker gaat alle kanten op’

Je kan ‘m bijna niet gemist hebben: de foto van burgemeester Eberhard van der Laan en koning Willem-Alexander in de Jordaan. De foto ontving in een paar uur tijd bijna tienduizend likes alleen al op de facebookpagina van Metro. Heel Nederland was ontroerd door de burgemeester van Amsterdam die nog altijd met uitgezaaide longkanker zijn functie uitvoert.

Een brief aan alle Amsterdammers

„Op dit moment voel ik mij eigenlijk gewoon goed”, zei hij in juli nog tegen Zomergasten-presentactrice Janine Abbring. „Ik heb wel op bepaalde plekken al heel lang pijn. En dat houd je gewoon. Die kanker gaat alle kanten op.” In januari vertelde burgemeester Van der Laan aan alle inwoners van Amsterdam in een brief dat hij uitgezaaide longkanker heeft. Hij gaf aan dat hij zijn werk als burgemeester wil blijven doen.

In mei verscheen er een filmpje voor burgemeester Van der Laan. In nog geen twee minuten doen bekende en onbekende Amsterdammers verschillende beloftes aan hem. Matthijs van Nieuwkerk belooft dat de velden van AVV Swift op het Olympiaplein altijd voetbalvelden zullen blijven. En Hilmano van Velzen belooft dat hij voor altijd een (dakloze) Amsterdamse dichter zal blijven. Met z’n allen doen ze nog één belofte: „Wij blijven achter Amsterdam staan. Beloofd.”

‘De foto maakt duidelijk hoe verschrikkelijk deze ziekte is’

Van der Laan staat er overduidelijk niet in zijn eentje voor. Samen met hem zijn er ruim 12 duizend Nederlanders die aan longkanker lijden. Het behoort tot de vijf meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Er is geen kankersoort in Nederland waar zo veel mensen jaarlijks aan sterven.

Ook voor het KWF is de foto van Van der Laan en koning Willem-Alexander bijzonder. „Ik vind het een heel indrukwekkende en ontroerende foto”, vertelt Mischa Stubenitsky, woordvoerder van het KWF, aan Metro. Het betekent niet alleen iets voor het KWF, maar ook voor de vele kankerpatiënten: „De foto maakt goed duidelijk hoe verschrikkelijk deze ziekte is.”

Zo lang mogelijk burgemeester blijven

In zijn brief aan alle Amsterdammers gaf Van der Laan aan zo lang mogelijk burgemeester te willen blijven. Na bijna 8 maanden is de man nog steeds aan het werk. Hij lijkt er alles aan te doen om burgemeester te blijven. „Voor veel kankerpatiënten is dat herkenbaar. Ondanks de verschrikkelijke ziekte willen ze door blijven gaan”, aldus Mischa. „Helaas is dat niet voor iedereen te doen. Sommigen lukt het gewoonweg niet vanwege de behandelingen of omdat de ziekte ze echt te zwaar is. Voor iedereen is dat anders.”

Van der Laan blijft niet alleen doorwerken, hij is ook nog eens heel open over zijn ziekte. Dat zagen we wel in Zomergasten. Ook dat is herkenbaar voor veel patiënten vertelt Mischa: „Er zijn patiënten die het liefst de hele dag binnen blijven zitten. Maar anderen willen er juist weer wel graag over praten.”

In welk stadium Van der Laan nu zit, is niet bekend. Hij is in behandeling bij het Van Leeuwenhoekziekenhuis. In juli zei hij tegen AT5 dat het moeilijk gaat. „Het is een rotziekte in een vergevorderd stadium. Ik voel me de ene dag beter dan de andere dag.”

Prachtige foto ❤️

Posted by Metro Holland on Saturday, September 9, 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.