In het nieuws

Deze pretparken geven korting door de lerarenstaking

Deze pretparken geven korting door de lerarenstaking

Door de lerarenstaking op 5 oktober zitten veel kinderen die dag thuis. Foto: Pixabay

Foto van 'Metro'

30 SEP 2017

Leraren in het basisonderwijs leggen op donderdag 5 oktober de hele dag het werk neer. De reden? Ze willen een hoger salaris en een lagere werkdruk. Ouders van basisschoolleerlingen moeten op de stakingsdag zelf voor de opvang van hun kinderen zorgen.

Een aantal pretparken speelt daar slim op in: zij geven korting of gaan zelfs speciaal open op de dag van de staking. Metro zet een aantal acties voor je op een rij.

Deze pretparken gaan open

De Julianatoren in Apeldoorn zou normaal dicht zijn, maar gaat op 5 oktober open in de hoop dat er veel bezoekers naar het park komen. Of het druk wordt, durven ze nog niet te zeggen. „Dat hangt natuurlijk ook af van het weer”, laat een woordvoerder weten. „Maar we denken zeker dat bezoekers blij zijn dat we open gaan.” Het park is open van 10.00 tot 17.00 uur.

Dat geld ook voor Avonturenpark Hellendoorn in de gelijknamige plaats. Kaarten kosten op de dag van de staking 18,95 euro, dat is 11 euro goedkoper dan op een normale dag.

Ook Attractiepark Tivoli in Berg en Dal bij Nijmegen speelt in op de plotselinge vrije dag. Het park is normaal alleen voor Halloween open in oktober, maar voor de lerarenstaking maken ze een uitzondering. Ook kaartjes zijn goedkoper: die kosten 11 in plaats van 13 euro. Het speciale tarief geldt alleen bij de kassa van het pretpark en dus niet online.

Bij deze pretparken krijg je korting

De Apenheul in Apeldoorn geeft op de dag van de lerarenstaking korting op toegangskaartjes. Normaal betaal je 19 of 21,50 euro voor een kaartje, op de dag van de staking is dat 10 euro. „We geven speciale rondleidingen, want ook in de Apenheul valt een hoop te leren”, schrijft het park op haar website. De kaartjes zijn te koop in de webwinkel en het park is open van 10.00 tot 17.00 uur.

Ook bij het Dolfinarium in Harderwijk geven ze donderdag korting. Bezoekers mogen die dag van 10.00 tot 17.00 uur voor 10 euro naar binnen – ook hier is dat bijna de helft van de normale entreeprijs.

BEKIJK OOK


  Turkije: Koerden schenden bestand

  Turkije: Koerden schenden bestand

  Turkije beschuldigt de Koerdische strijdkrachten ervan het donderdag overeengekomen bestand te schenden. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Turkije beschuldigt de Koerdische strijdkrachten ervan het donderdag overeengekomen bestand te schenden. Volgens het Turkse ministerie van Defensie hebben de Koerden verschillende aanvallen uitgevoerd in het noordoosten van Syrië.

  „De Turkse strijdkrachten houden zich volledig aan de overeenkomst die donderdag met de Verenigde Staten is gesloten. Desondanks hebben terroristen in totaal veertien aanvallen uitgevoerd in de afgelopen 36 uur."

  'Terroristen moeten zich terugtrekken'


  Johnson: ik ga niet onderhandelen over uitstel

  Johnson: ik ga niet onderhandelen over uitstel

  De Britse premier Boris Johnson houdt vast aan een Brits vertrek uit de EU op 31 oktober. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Britse premier Boris Johnson houdt vast aan een Brits vertrek uit de EU op 31 oktober. „Ik zal niet met de EU onderhandelen over uitstel (van de brexit) en daar verplicht de wet me ook niet toe", zei hij in het Lagerhuis.

  Het Lagerhuis heeft een amendement goedgekeurd dat het onmogelijk maakt om zaterdag nog goedkeuring te krijgen voor de nieuwe brexitovereenkomst met de EU.

  Deadline gemist


  Expeditie Robinson-kandidaten worden bedreigd

  Expeditie Robinson-kandidaten worden bedreigd

  Sommige deelnemers worden bedreigd via social media, in een paar gevallen om wie ze wegstemmen. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Als je meedoet aan Expeditie Robinson sta je volledig in de schijnwerpers: zo'n anderhalf miljoen kijkers volgen je tijd daar. Ze zien hoe je het doet in de proeven, met wie je bondjes maakt en ook wie je wegstemt is geen geheim. Sommige deelnemers worden bedreigd via social media, in een paar gevallen juist om wie ze wegstemmen. 

  In de uitzending van radio-dj Frank van der Lende vertelde tv-kok Hugo Kennis dat hij een fors aantal bedreigingen op social media heeft ontvangen. Maar ook Van der Lende zelf, die dit seizoen ook meedeed, is geen vreemde van de bedreigingen.


  Parlement torpedeert stemming over brexitdeal

  Parlement torpedeert stemming over brexitdeal

  Het Britse parlement stemde voor een amendement waarin staat dat de brexitdeal nog niet wordt goedgekeurd. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Britse premier Boris Johnson heeft een forse nederlaag geleden in het parlement. Dat stemde voor een amendement waarin staat dat zijn brexitdeal nog niet wordt goedgekeurd. Dat zou betekenen dat de premier de EU moet vragen de brexitdeadline uit te stellen.

  Letwin-amendement

  Het zogenoemde Letwin-amendement kreeg de steun van 322 Lagerhuisleden. 306 van de parlementariërs stemden tegen het voorstel. Dat verandert de tekst van de motie waarin de regering vraagt om goedkeuring voor de deal. In het amendement staat dat het Lagerhuis pas definitieve goedkeuring geeft aan de brexitdeal als de bijbehorende wetgeving is goedgekeurd door het parlement.


  Man betrapt de verkrachter van zijn vrouw, verminkt hem
  Likeability of3

  Man betrapt verkrachter van zijn vrouw, verminkt hem

  Een 27-jarige Australiër heeft in Oekraïne de genitaliën afgesneden van de belager van zijn vrouw. Foto ter illustratie. /Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Toen een 27-jarige Australiër per ongeluk getuige was van de verkrachting van zijn vrouw, heeft hij de dader van haar af geslagen en hem daarna verminkt. Het incident vond plaats in de stad Shevchenkovo in Oost-Oekraïne.

  De man was onderweg naar huis toen hij getuige werd van de verkrachting van zijn echtgenote in de bosjes nabij de woning. Lokale autoriteiten melden dat de verkrachter zijn slachtoffer de bosjes in sleepte, en haar mond met zijn hand bedekte. Zo kon ze niet om hulp roepen.

  Geslachtsdeel afgesneden


  wowdislike
  user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Tienduizenden betogers eisen nieuw brexitreferendum
  Likeability of5

  Honderdduizenden betogers eisen nieuw brexitreferendum

  De strijd over de brexit is ook in de Londense straten losgebarsten. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De strijd over de brexit is ook in de Londense straten losgebarsten. Honderdduizenden mensen zijn daar bijeen om een nieuw referendum te eisen. Op hetzelfde moment debatteerde en stemde het Britse Lagerhuis over de deal die premier Boris Johnson heeft gesloten met de Europese Unie voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

  Grote delen van het centrum van Londen liepen helemaal vol met de menigte demonstranten. Duizenden wachtten nog bij Hyde Park om aan de mars te beginnen, terwijl anderen al het parlement hadden bereikt. Ze zwaaien met EU-vlaggen en dragen borden met de oproep om de brexit te stoppen. Ook zijn poppen van papier-maché te zien die de spot drijven met politici zoals premier Boris Johnson.

  'Nationale ramp'


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Meteorologen: verzet de klok een half uur

  Meteorologen: verzet de klok een half uur

  Volgens meteorologen is het beter om de klok slechts een half uur te verzetten, in plaats van een permanente zomer- of wintertijd hanteren. /Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Al lange tijd wordt er gediscussieerd over wat beter is: zomer- of wintertijd. Het verzetten van de klok kan veel invloed hebben op je biologische klok, dus roepen veel mensen dat we één tijd moeten aanhouden. Weeronline komt met een nieuwe oplossing: de klok slechts een half uur te verzetten, in plaats van een permanente zomer- of wintertijd hanteren.

  De meteorologen zijn van mening dat een tijdsverschil van een half uur meer voor- dan nadelen kent. Zowel in de zomer als in de winter zou deze tijd positief zijn.

  Minder glad, later licht


  Opnieuw pepperspray bij ADE-show Martin Garrix
  Likeability of3

  Opnieuw pepperspray bij ADE-show Martin Garrix

  Tijdens een show van dj Martin Garrix in de RAI Amsterdam hebben tientallen mensen last gehad van pepperspray. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Zo'n 130 feestgangers hebben zich tijdens een show van Martin Garrix bij de EHBO gemeld omdat ze last hadden van pepperspray. Volgens de politie zijn mensen met de bijtende stof in hun gezicht gespoten en zijn sommigen ook beroofd.

  Ook waren er zaterdagochtend vroeg vechtpartijen bij de RAI Amsterdam, waar de beroemde dj een feest gaf op het Amsterdam Dance Event.

  Wapenstok


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Vader gezin Ruinerwold 'emigreerde' in 2009

  Vader gezin Ruinerwold 'emigreerde' in 2009

  De vader van het gezin dat afgelopen week werd gevonden in een boerderij in het Drentse Ruinerwold schreef zich in 2009 uit bij de gemeente. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De vader van het gezin dat afgelopen week werd gevonden in een boerderij in het Drentse Ruinerwold schreef zich in 2009 uit bij de gemeentelijke basisadministratie. Hij meldde dat hij was geëmigreerd, bevestigt het Openbaar Ministerie na een bericht hierover in de Stentor.

  Eerder werd al bekend dat de man en de zes meerderjarige kinderen niet geregistreerd waren in de basisadministratie. Het gezin werd begin deze week gevonden in een verborgen ruimte van de woning, nadat de 25-jarige zoon zijn verhaal had gedaan in een café in Ruinerwold. Zij leefden negen jaar in afzondering. De 67-jarige vader en de 58-jarige huurder van het pand, Oostenrijker Josef B., zijn aangehouden en zitten vast.

  Onderzoek


  Minister Wiebes: Afspraken aardbevingsversterking niet nagekomen

  Minister Wiebes: Afspraken aardbevingsversterking niet nagekomen

  Minister Wiebes: Afspraken aardbevingsversterking niet nagekomen / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een van de oorzaken van de vertraging in de versterkingsoperatie van het aardbevingsgebied in Groningen ligt bij het Centrum Veilig Wonen. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

  Volgens hem heeft het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de afhandeling van aardbevingsschade en de versterking van panden, zich niet aan de afspraken gehouden. In een gesprek met RTV Noord spreekt hij van een „kolossale blamage".

  De minister dacht dat het Centrum Veilig Wonen volop bezig was met het opnemen en beoordelen van schades, zoals was afgesproken met gasbedrijf NAM. „Maar dat bleek helemaal niet het geval te zijn", aldus de minister.


  Reisadvies voor Chili aangescherpt vanwege gewelddadige demonstraties

  Reisadvies voor Chili aangescherpt vanwege gewelddadige demonstraties

  Reisadvies voor Chili aangescherpt vanwege gewelddadige demonstraties / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het reisadvies voor Chili is aangescherpt zo besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat heeft te maken met de noodtoestand die in de hoofdstad Santiago is uitgeroepen, in verband met gewelddadige demonstraties tegen verhogingen van tarieven in het openbaar vervoer.

  Nederlanders die in Chili zijn, doen er goed aan hun thuisbasis te laten weten hoe het met ze gaat, zegt het ministerie. De Nederlandse ambassade in het Zuid-Amerikaanse land volgt de situatie op de voet.

  Vrijdag gingen in Santiago bussen in vlammen op, werden winkels geplunderd en werd brand gesticht in metrostations en verschillende kantoorpanden.


  Meghan Markle: Het gaat niet goed met me

  Meghan Markle: Het gaat niet goed met me

  Markle, die in mei dit jaar beviel van zoontje Archie, kan het in de ogen van de Britse roddelpers vaak niet goed doen. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het leven van een royal is niet altijd makkelijk omdat je continu onder een vergrootglas ligt, liet Meghan Markle weten in een openhartig interview met ITV.

  De combinatie van pas getrouwd zijn, net moeder te zijn geworden en bakken kritiek over je heen krijgen, valt haar zwaar. „Kijk, elke vrouw, en al zeker als je zwanger bent, is echt kwetsbaar. Dus dat was een uitdaging.”

  Markle, die in mei dit jaar beviel van zoontje Archie, kan het in de ogen van de Britse roddelpers vaak niet goed doen. Of het nou gaat om hoe ze zich kleedt of om hoe ze met de kleine Archie omgaat, ze krijgt altijd kritiek over zich heen.


  Gewonden en arrestaties: onrust in Barcelona nog altijd groot

  Gewonden en arrestaties: onrust in Barcelona nog altijd groot

  Gewonden en arrestaties: onrust in Barcelona nog altijd groot / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In de Spaanse stad Barcelona zijn in de avond en nacht van vrijdag op zaterdag zeker vijftien mensen gearresteerd tijdens confrontaties met de politie. Tientallen mensen raakten in de Catalaanse hoofdstad gewond. Onder hen zijn agenten en journalisten. Het was de meest roerige avond en nacht van deze week.

  Honderdduizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de veroordeling tot gevangenisstraffen van negen separatistische leiders van Catalonië. Zij probeerden zich in 2017 tevergeefs af te scheiden van Spanje. Het is de vijfde dag op rij dat mensen in Barcelona protesteren tegen de uitspraak van het Hooggerechtshof.

  Enkele honderden demonstranten kwamen in aanraking met de politie. Veel van hen waren gemaskerd en zochten de confrontatie met agenten, net als eerder deze week. Prullenbakken werden in brand gestoken en er werden stenen gegooid naar agenten. Omstanders vluchtten winkels in toen politiebusjes de weg probeerden vrij te maken en politiemensen rookgranaten gooiden naar betogers.


  ‘Super Saturday’, het is erop of eronder voor Boris Johnson

  ‘Super Saturday’, het is erop of eronder voor Boris Johnson

  ‘Super Saturday’, het is erop of eronder voor Boris Johnson / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het is erop of eronder voor Boris Johnson. Zaterdag komt het Britse Lagerhuis namelijk bijeen om te debatteren en te stemmen over de nieuwe Brexit-deal die Johnson gesloten heeft met de EU. Het is bij hoge uitzondering dat het Lagerhuis op zaterdag vergadert. De laatste keer was tijdens de oorlog in 1982 over de Falklandeilanden.

  Nadat hij het eerder deze week met de EU eens werd over de voorwaarden voor het vertrek, is Johnson druk bezig geweest om een meerderheid in het Lagerhuis achter zich te krijgen. Zaterdag, inmiddels tot 'super saturday' gedoopt, zal blijken of dat is gelukt. De oppositiepartijen hebben al laten weten tegen te zullen stemmen en ook de pro-Britse Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP), die de Conservatieven aan een meerderheid kunnen helpen, zijn tegen.

  Uitstel


  Spelen met lego de nieuwe yoga: 'Heeft zelfde meditatieve werking'

  Foto van 'Sarah Sitanala'

  18 OKT 2019

  Het aantal jongeren dat te maken heeft met stress of een burn-out blijft maar toenemen. Een van de oorzaken? We ontspannen niet, of niet op de juiste manier. Nu komt Lego afgelopen week met een wel heel interessante tip: ‘Van spelen met lego word je zen’.

  Met advertenties probeert Lego jongeren te bereiken om kenbaar te maken dat het spelen met lego vele gezondheidsvoordelen heeft. Zo laten zij door middel van een advertentie op Instagram zien dat een jonge vrouw geen innerlijke rust kan vinden door het uitvoeren van yoga-oefeningen, terwijl haar dat na het bouwen van een legoschip wel lukt.

  Vorm van meditatie


  Grote Nederlandse festivals in 2025 volledig afvalvrij

  Grote Nederlandse festivals in 2025 zoveel mogelijk afvalvrij

  Grote Nederlandse festivals willen in 2025 volledig afvalvrij zijn / ANP

  Foto van 'Amarins de Boer'

  18 OKT 2019

  Geen plastic krakende bekers meer onder je voeten, patat in bakjes waar compost van gemaakt kan worden, urine waar fosfaten uit worden gehaald om voedsel mee te kweken, schoon vervoer en dj’s die hun vluchten compenseren. Oftewel: volledig circulair. Dat willen negentien grote festivals in 2025 bereiken.

  Het idee komt voort uit de zogenaamde Green Deal ‘Circular Festivals’, dat vrijdagmiddag op het Amsterdam Dance Event tijdens ADE Green is ondertekend. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Green Events International zijn de initiatiefnemers.

  Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) was bij de onthulling aanwezig. „Voor onze planeet en voor een gezonde toekomst moeten we minder grondstoffen gebruiken en veel meer hergebruiken", zegt ze. „Circulariteit is de toekomst." Het ministerie investeert jaarlijks 80.000 euro om dit stimuleren. Het kabinet wil naar een economie zonder afval, in 2050. Festivals zijn een mooie doelgroep, vindt het ministerie, want jaarlijks trekken de festivals die meedoen aan de deal meer dan drie miljoen bezoekers.


  Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

  Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

  Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  18 OKT 2019

  Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april daadwerkelijk gehandhaafd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) bekend gemaakt.

  De Hoge Raad oordeelde eind vorige maand dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die tot die tijd gold, is ongeldig, luidde de uitspraak. Blokhuis liet toen al weten dat toezichthouder NVWA niet direct zou gaan controleren. „Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in te zetten", zei hij toen.

  De uitspraak van de Hoge Raad was een tegenvaller voor de horecasector, die met Blokhuis had afgesproken vanaf 2022 een einde te maken aan rookruimtes.


  Eerste ruimtewandeling met uitsluitend vrouwen bij ISS

  Christina Koch en Jessica Meir/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  18 OKT 2019

  Voor het eerst in de geschiedenis wordt een ruimtewandeling uitgevoerd door alleen vrouwen.

  De Amerikaansen Christina Koch en Jessica Meir hebben vrijdag het internationale ruimtestation ISS verlaten. Aan de buitenkant van het zwevende laboratorium moeten ze een kapot onderdeel van een accu vervangen. Dat duurt ongeveer vijf uur.

  Tijdens de laatste voorbereidingen, terwijl de vrouwen al in de luchtsluis van het ruimtestation zaten en hun pakken controleerden op lekkages, vlogen ze op een hoogte van 421 kilometer en met een snelheid van 27.597 kilometer per uur over Nederland. Het ISS kwam onder meer over Dordrecht en Nijmegen. Boven de Indische Oceaan begon de ruimtewandeling.