In het nieuws

Deze pretparken geven korting door de lerarenstaking

Deze pretparken geven korting door de lerarenstaking

Door de lerarenstaking op 5 oktober zitten veel kinderen die dag thuis. Foto: Pixabay

Foto van 'Metro'

30 SEP 2017

Leraren in het basisonderwijs leggen op donderdag 5 oktober de hele dag het werk neer. De reden? Ze willen een hoger salaris en een lagere werkdruk. Ouders van basisschoolleerlingen moeten op de stakingsdag zelf voor de opvang van hun kinderen zorgen.

Een aantal pretparken speelt daar slim op in: zij geven korting of gaan zelfs speciaal open op de dag van de staking. Metro zet een aantal acties voor je op een rij.

Deze pretparken gaan open

De Julianatoren in Apeldoorn zou normaal dicht zijn, maar gaat op 5 oktober open in de hoop dat er veel bezoekers naar het park komen. Of het druk wordt, durven ze nog niet te zeggen. „Dat hangt natuurlijk ook af van het weer”, laat een woordvoerder weten. „Maar we denken zeker dat bezoekers blij zijn dat we open gaan.” Het park is open van 10.00 tot 17.00 uur.

Dat geld ook voor Avonturenpark Hellendoorn in de gelijknamige plaats. Kaarten kosten op de dag van de staking 18,95 euro, dat is 11 euro goedkoper dan op een normale dag.

Ook Attractiepark Tivoli in Berg en Dal bij Nijmegen speelt in op de plotselinge vrije dag. Het park is normaal alleen voor Halloween open in oktober, maar voor de lerarenstaking maken ze een uitzondering. Ook kaartjes zijn goedkoper: die kosten 11 in plaats van 13 euro. Het speciale tarief geldt alleen bij de kassa van het pretpark en dus niet online.

Bij deze pretparken krijg je korting

De Apenheul in Apeldoorn geeft op de dag van de lerarenstaking korting op toegangskaartjes. Normaal betaal je 19 of 21,50 euro voor een kaartje, op de dag van de staking is dat 10 euro. „We geven speciale rondleidingen, want ook in de Apenheul valt een hoop te leren”, schrijft het park op haar website. De kaartjes zijn te koop in de webwinkel en het park is open van 10.00 tot 17.00 uur.

Ook bij het Dolfinarium in Harderwijk geven ze donderdag korting. Bezoekers mogen die dag van 10.00 tot 17.00 uur voor 10 euro naar binnen – ook hier is dat bijna de helft van de normale entreeprijs.

BEKIJK OOK


  Siberië bedekt met zwarte giftige sneeuw

  De zwarte sneeuw bedekt bomen, straten, auto's en huizen. Foto: Colourbox

  Foto van 'Metro en ANP'

  25 MIN

  In Siberië hebben ze te maken met een opmerkelijk fenomeen, vanuit verschillende steden komen er meldingen binnen van menden die zwarte sneeuw zien. De sneeuw is waarschijnlijk zwart gekleurd door kolencentrales in de buurt.


  Britse vliegmaatschappij failliet door Brexit

  Alle vluchten zijn met onmiddellijke ingang geannuleerd. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  De Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybmi heeft faillissement aangevraagd, onder meer vanwege de brexit. De luchtvaartmaatschappij heeft dit zaterdagavond op haar website aangekondigd.

  Vluchten onmiddellijk geannuleerd

  Alle vluchten zijn met onmiddellijke ingang geannuleerd. Flybmi-klanten is gevraagd contact op te nemen met hun creditcardmaatschappijen, reisbureaus of Flybmi-partnermaatschappijen voor terugbetaling. De luchtvaartmaatschappij bood vluchten aan met zeventien vliegtuigen naar 25 Europese bestemmingen.


  DIDI concept store opent deuren in Hoog Catharijne

  DIDI concept store opent deuren in Hoog Catharijne

  Foto's: DIDI

  In samenwerking met DIDI

  15 FEB 2019

  De trein uitstappen op Utrecht-Centraal en nog even tijd over hebben om lekker te winkelen? Loop dan zeker even binnen in de nieuwste concept store van modelabel DIDI, donderdag geopend in Hoog Catharijne. Tot en met zondag wordt er een feestelijk openingsweekend gehouden, met een mooie kortingsactie van 12 procent op de complete nieuwe collectie (zie onderaan).

  Jong en oud, elke maat

  DIDI heeft meer dan tachtig winkels in ons land en inmiddels ook twaalf concept stores, waaronder de nieuwe winkel in Hoog Catharijne. Wat het authentieke modelabel vrouwen wil bieden, naast een moderne en open winkeluitstraling, en wat je in Utrecht zeker kunt vinden, zijn de mooie uitgewerkte collecties, comfortabele stoffen en onderscheidende prints. En belangrijker nog: bij DIDI is elke vrouw welkom, jong en oud en van maat 34 tot en met maat 48.


  Familie en vrienden nemen afscheid van Emiliano Sala

  Familie en vrienden hebben Emiliano Sala de laatste eer bewezen. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Familie en vrienden hebben Emiliano Sala de laatste eer bewezen. Ze woonden de uitvaart bij in een gymzaal in Progreso, waar de verongelukte Argentijnse voetballer vroeger vaak speelde. Trainer Neil Warnock en directeur Ken Choo van Cardiff City waren ook aanwezig. De uitvaart begon met een wake bij de amateurclub waar Sala's voetbalcarrière begon.

  Na de dienst werd de kist door familie en vrienden naar buiten gedragen. Buiten stonden mensen om de voetballer de laatste eer te bewijzen. Sala is in besloten kring gecremeerd.

  Foto: ANP


  Idee Trump: Europa moet 800 IS-strijders overnemen

  Volgens Donald Trump heeft Amerika zijn plicht gedaan tegen Islamitische Staat en is het tijd voor andere landen om hun steentje bij te dragen. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt, dan neemt Europa meer dan achthonderd gevangengenomen IS-strijders over en hen gaat ze vervolgen. Dat laat hij weten via een Twitterbericht. Volgens Trump heeft Amerika zijn plicht gedaan tegen Islamitische Staat en is het tijd voor andere landen om hun steentje bij te dragen.

  Alternatief: vrijgelaten


  Nieuwe versie Nashville-verklaring in de maak

  Nieuwe versie Nashville-verklaring in de maak

  De Viering van de Liefde bij het Homomonument, als protest tegen de Nashville-verklaring. / ANP

  Foto van 'Imre Himmelbauer'

  GISTEREN

  Er komt een nieuwe versie van de Nashville-verklaring. Dat meldt de woordvoerder van de werkgroep. De originele verklaring kreeg vorige maand enorm veel kritiek van lhbti'ers, politici en zelfs christenen, omdat de verklaring een 'anti-homopamphlet' zou zijn.

  Volgens Rinie van Reenen blijft de verklaring inhoudelijk overeind, maar behoeven bepaalde onderdelen meer uitleg. „ De vorige keer werd de tekst opgevat op een wijze die nadrukkelijk niet onze bedoeling was. Het is goed om te weten hoe teksten door andermans ogen gelezen worden. Dus we gaan er zorgvuldig mee om, we willen misverstanden voorkomen", aldus Van Reenen tegen AD.nl.

  Toegankelijk


  Bruiloft in Den Haag extra duur na verkeersboetes

  Bruiloft in Den Haag extra duur na verkeersboetes

  Vooral de bruidegom, die in deze auto reed, ging vaak op de bon. / Wijkag Bezuidenhout

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Je bruiloft moet een van de mooiste dagen van je leven zijn en daarom mag die dag ook best wat kosten. Het is alleen niet handig om jezelf nog op onnodige extra kosten te jagen. Toch gebeurde dit zaterdag bij een bruiloft in Den Haag, waar de politie zijn handen vol had aan het uitschrijven van boetes voor het asociale rijgedrag van een trouwstoet.

  De waslijst aan overtredingen is flink, aldus een van de wijkagenten: „Bellen, onnodig geluid veroorzaken, rood licht negeren, niet de rijbaan gebruiken, geen richting aangeven. Dat zijn de overtredingen die wij gehoord hebben, maar er zijn waarschijnlijk veel meer bekeuringen geschreven", zo zegt hij tegen Omroep West.

  Zelf in de hand


  Jeugdtrainer voetbalclub verdacht van zedendelict

  Jeugdtrainer voetbalclub verdacht van zedendelict

  De politie zou lucht hebben gekregen van de relatie nadat de ouders van het meisje contact had opgenomen met de politie. / ANP Xtra

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een jeugdtrainer van de voetbalclub VV Nieuweschans wordt verdacht van een zedendelict. Dat meldt de politie aan De Telegraaf. De trainer is meteen op non-actief gesteld.

  Volgens eerdergenoemde krant zou een trainer van in de dertig een relatie hebben met een veertienjarig meisje. De politie zou lucht hebben gekregen van de relatie nadat de ouders van het meisje contact had opgenomen met de politie. Het meisje zou smoorverliefd op hem zijn geweest.

  Gegevensdragers


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  11 DEC 2018

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Koerden in grote getale de straat op in Straatsburg

  ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Ongeveer 7000 Koerden zijn volgens de Franse politie in Straatsburg de straat op gegaan om op te roepen tot de vrijlating van PKK-leider Abdullah Öcalan, die al twintig jaar gevangen zit in Turkije. Media berichten dat de deelnemers aan de vreedzame demonstratie uit verschillende landen kwamen.

  Aan het eind van de ochtend vertrokken de demonstranten vanaf het station van Straatsburg en liepen ze door het centrum van de stad achter een groot vaandel met daarop de beeltenis van hun leider. Het protest werd afgesloten met een bijeenkomst in de open lucht. ,,Wij roepen op tot de vrijlating van Öcalan, maar wat vandaag het belangrijkst is, is dat zijn detentieomstandigheden worden verbeterd", aldus een van de demonstranten.

  Twintig jaar


  Misverstand bij musical leidt tot chaos en gewonden

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Een misverstand heeft tot chaotische toestanden geleid in een theater in San Francisco. Bezoekers sloegen tijdens een voorstelling in paniek op de vlucht omdat ze dachten dat een schietpartij gaande was. Daardoor raakten meerdere mensen gewond.

  De chaos brak uit in het Orpheum Theater in de Amerikaanse stad, waar de musical Hamilton werd opgevoerd. Daar werd een vrouw in de zaal onwel. Op hetzelfde moment ging op het podium een nepvuurwapen af, zegt een politiewoordvoerder tegen de San Francisco Chronicle.


  SGP: Geen gedram op het vlak van leven en dood

  Kees van der Staaij/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Het kabinet moet „niet drammen" als het gaat om voltooid leven en vaccinatiedwang. Dat zei SGP-leider Kees van der Staaij op een verkiezingscongres van zijn partij.

  De coalitie dreigt haar meerderheid van één zetel in de Eerste Kamer te verliezen na de provinciale verkiezingen. Voor het geval het kabinet dan steun gaat zoeken bij de SGP gaf Van der Staaij alvast zijn „wensen voor de komende periode"aan.

  De staatkundig gereformeerden stellen vooral op medisch-ethisch vlak voorwaarden. Ze willen geen vaccinatiedwang. Dat thema is actueel geworden door de daling van de vaccinatiegraad. De VVD voelt er wel voor, maar voor het kabinet is het een stap te ver.


  Het eerste warmterecord van 2019 is een feit

  De eerste terrastijgers hebben zich dit jaar alweer gemeld/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Vorig jaar regende het weerrecords en ook nu hebben we er alweer een te pakken. Het eerste warmterecord van 2019 is een feit. Aan het begin van de middag werd het in De Bilt 12,6 graden, meldt Weeronline. Daarmee is het officieel de warmste 16 februari ooit gemeten. Het oude record stond op 12,5 graden en dateert uit 1998.

  Buiten De Bilt werd het nog een stuk warmer. De hoogste temperatuur werd met 14,4 graden gemeten in Maastricht. Naar verwachting loopt het kwik in de loop van de dag nog iets verder op en gaat het record er dik aan.

  17 februari is veilig


  'Snel officieel het einde van het bestaan van IS'

  Het uitzicht op Baghouz/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Door de VS gesteunde strijders verwachten ,,op zeer korte termijn'' het laatste IS-bolwerk in Oost-Syrië onder de voet te lopen. Een commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zegt dat de terreurorganisatie is teruggedrongen tot een kleine buurt in het dorp Baghouz.

  700 vierkante meter

  De SDF belegert de jihadisten momenteel in een gebied van ongeveer 700 vierkante meter. Daar hebben de extremisten zich verschanst in tunnels, aldus commandant Jia Furat. Hij verwacht dat binnen enkele dagen „officieel het einde van het bestaan van IS" kan worden medegedeeld.


  Vader en moeder? Nee, 'ouder 1 en ouder 2'

  Afbeelding ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Franse scholen moeten in de administratie niet meer 'vader' en 'moeder' hanteren, maar 'ouder 1' en 'ouder 2'. Daarmee moeten gezinnen met twee vaders of twee moeders tegemoet worden gekomen.

  Het Franse parlement heeft deze week een voorstel aangenomen om de verandering door te voeren. Maar niet iedereen is het daarmee eens.

  En ouder 3 dan?


  Het één euro-ontbijtje van de Ikea is niet meer

  Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Aan alle goeds komt een einde, wordt weleens gezegd. Zo ook aan het beroemde euro-ontbijtje van de Ikea. Oplettende ontbijters hebben het allicht al gemerkt zaterdagochtend.

  De woongigant heeft de prijs van het ontbijtje verhoogd. En dat is zeker te merken voor klanten die geen Ikea Family-pas hebben: zij moeten fors meer gaan betalen. In plaats van de twee broodjes met beleg, een gekookt eitje en een bakkie pleur of thee voor een euro, heeft het warenhuis nu twee varianten.

  3,45 euro


  De 'pikante randjes' van de Huishoudbeurs

  Een bezoeker van de Huishoudbeurs. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Waar denk jij aan bij de Huishoudbeurs? Overvolle trolly's vol (gratis) goodies, grote groepen vrouwen die in de trein onderweg zijn, schoonmaakartikelen?

  Die zijn vast allemaal te vinden bij de jaarlijkse beurs die van zaterdag 16 tot en met zondag 24 februari in de RAI Amsterdam gehouden wordt. Maar voor lustliefhebbers is er ook genoeg te vinden. De beurs belooft namelijk de 'pikante randjes' op te zoeken.

  Beha's pimpen en advies vragen


  Ontspannen sfeer bij WK Snert- en stamppotkoken

  Stamppot met sushi op WK Snert- & stamppotkoken

  Wie maakt de lekkerste stamppot of snert? Foto: ANP.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  GISTEREN

  Eigengemaakte bouillons, alleen de allerbeste ingrediënten en een goede voorbereiding. Alles werd vrijdag uit de kast gehaald tijdens de 25ste editie van het WK Snert- en Stamppotkoken in Groningen. Locatie: mbo-school het Alfa-college. In de hoop dat de Hollandse kost ook onder de jonge generatie populair blijft.

  Vrijdagmorgen, iets buiten het centrum van de stad. Buiten is het veertien graden, maar binnen pruttelen de pannen winterkost op het vuur. De setting heeft wel wat weg van Heel Holland Bakt. Maar dan geen zoete lekkernijen, maar oer-Hollandse pot. Of nou ja, oer-Hollands… „in Duitsland hebben we ook gewoon stamppot en snert hoor”, lacht jurylid Siegfried Niemeyer. Hij is de enige aanwezige die buiten de landsgrenzen komt. Maar twee jaar geleden deden twee Senegalezen mee, en ook een Afghaan en Fransman stonden al eens te stampen en prakken. Gewoon een écht WK dus.

  Ontspannen sfeer


  Ze zijn jong, werken én zijn mantelzorger

  „Het is toch gewoon mijn dochter, daar hoor je toch voor te zorgen? Ik snap dat mensen dat denken. Mijn dochter heeft alleen net iets meer zorg nodig dan een ander kind van 7 jaar,” zegt de 31-jarige Silvana

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  GISTEREN

  Mantelzorg combineren met je andere dagelijkse werkzaamheden valt niet altijd mee. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat drie op de tien mensen die mantelzorg verlenen vinden dat het werk en mantelzorg niet altijd goed valt te combineren. Metro sprak drie jonge mantelzorgers.

  Naam: Irene Kruijssen (27 jaar)
  Zorgde voor: Vader Fred Kruijssen (overleden op 69-jarige leeftijd aan Alzheimer)
  Werk: directiesecretaris

  De vader van Irene kreeg veertien jaar geleden te horen dat hij Alzheimer had. Irene was toen dertien jaar. Haar vader heeft in het begin een aantal jaren in een verpleeghuis gewoond en 4,5 jaar geleden is hij weer thuis gaan wonen. Irene heeft samen met haar moeder en haar broers de volledige zorg opgenomen, totdat haar vader eind 2018 overleed. ,,Je kiest er niet voor om mantelzorger te worden, het overkomt je. Als iemand die heel dichtbij je staat de zorg en hulp nodig heeft, dan ga je daarvoor. Naarmate de ziekte van mijn vader zich verder ontwikkelde werd het zwaarder. Je merkt dat je als mantelzorgster langzaam met deze ontwikkeling meegroeit, en dat je zorg taken op je neemt, waarvan je aanvankelijk nooit had gedacht die te doen, zoals het wassen en naar bed brengen. Die handelingen zijn dan heel normaal, maar soms realiseer je je dan dat je een hele andere verhouding hebt tot je vader dan normaal. Dat zijn heftige momenten.” De eerste jaren dat Irene werkte als mantelzorger combineerde ze dat nog met een studie, inmiddels heeft ze een fulltime baan als directiesecretaris bij de Gemeente Amsterdam.