Deze school betaalt de kosten van alle studenten

14 september 2017 om 11:09 door Sofie Smulders
Deze school betaalt de kosten van alle studenten
Ook de boeken worden volgend jaar vergoed. Foto ter illustratie: Colourbox

Het is een droomscenario voor iedere student en ouder: de onderwijsinstelling die de kosten van de studie betaalt. Voor de 8000 studenten van de Brabantse De Rooi Pannen is dit daadwerkelijk het geval.

Excursies en de ouderbijdrage, gemiddeld liggen de studiekosten voor een student aan de mbo-onderwijsinstelling op 300 euro per jaar. Vanaf volgend jaar worden ook de boeken vergoed. Studenten zullen wel altijd het lesgeld aan het ministerie van Onderwijs moeten betalen en ook werkkleding die ze moeten aanschaffen is voor eigen rekening.

Meer armoede dan we denken

„We willen niet dat potentiële leerlingen wegblijven vanwege de financiële thuissituatie. Of dat een leerling van onze horecaopleiding niet kan deelnemen aan een belangrijke reis langs wijnhuizen”, vertelt bestuursvoorzitter Tiny Pheninckx aan het Eindhovens Dagblad.

Een huishouden zonder hypotheek, zo noemt Pheninckx de financiële toestand van de onderwijsinstelling. De totale studiekosten worden beraamd op zo’n 2 tot 2,5 miljoen euro per jaar. Dit wordt betaald uit de exploitatie, vertelt Pheninckx.

„Als je kinderen echt de kansen wil geven die ze verdienen, en je bent ertoe in staat, moet je het doen”, vindt Pheninckx. Hij zegt dat kosten voor onderwijs voor gezinnen een groter probleem zijn dan we denken en dat armoede ook bij mensen boven de armoedegrens voorkomt.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!