Chaos in de zorg: hoe zit het precies?

Tegen alle verwachtingen in heeft DSW het eigen risico en de zorgpremie verlaagd. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

26 SEP 2017

Op Prinsjesdag kregen we te horen dat het eigen risico met ruim 20 euro wordt verhoogd. De dag erop zou het eigen risico toch wel op 385 euro blijven staan, maar zou de zorgpremie met 20 euro omhooggaan. En nu kan zorgverzekering DSW ineens zowel de zorgpremie als het eigen risico verlagen. Het lijkt een grote chaos in de verzekeringswereld.

Door de bomen het bos niet zien

Laten we bij het begin beginnen. 19 september was de derde dinsdag van september en dat betekent Prinsjesdag. We kregen te horen dat we weer meer aan de zorg moeten betalen. Uit de Miljoenennota bleek dat de zorgpremie met 6 euro in de maand zou stijgen. Het eigen risico zou ook stijgen: van 385 euro naar 400 euro. Geen nieuws dus waar we heel blij van worden.

De volgende dag bleek dat het punt uit de Miljoenennota rondom de zorg toch niet zo zeker was. Formateur Gerrit Zalm (VVD) maakte bekend dat het eigen risico volgend jaar juist niet omhooggaat. Het bedrag bleef volgens hem op 385 euro per maand staan en zou als het ware bevriezen. De zorgpremie zou ook niet zo hoog zijn als op Prinsjesdag bekend werd gemaakt. Het bedrag stijgt volgens dit verhaal wel, maar met minder dan een euro per maand.

Of we nog niet duizelig genoeg werden van al die verschillende bedragen, gooide zorgverzekeraar DSW er dinsdag nog een nieuwe prijs bij. De zorgverzekeraar gaat, tegen alle verwachtingen in, het eigen risico én de zorgpremie verlagen. Verzekerden hebben een eigen risico van 375 euro per jaar en betalen jaarlijks 6 euro minder aan hun zorgpremie.

DSW ook wel ‘stunter’ van de klas

Hoe kan het dat DSW zowel het eigen risico en de zorgpremie verlaagt? „De zorgverzekeraar heeft kritisch gekeken naar de zorgkosten die het afgelopen jaar binnenkwamen”, legt Wim Vis van Zorgkiezer.nl uit. „DSW concludeerde dat het het eigen risico en de zorgpremie kan verlagen.” Volgens Vis doet de zorgverzekeraar het wel vaker net iets anders dan wordt voorspeld: „DSW wordt ook wel ‘de stunter van de klas’ genoemd. Maar dit keer leggen ze de lat wel erg hoog.”

De grote zorgverzekeringen riepen het afgelopen jaar nog hard dat het eigen risico niet omlaag kon, omdat de zorgkosten veel te hoog en de reserves op waren. „De spanning neemt nu erg toe. Als DSW het eigen risico en de zorgpremie verlaagt, kan bijvoorbeeld Achmea die moeilijk omhooggooien”, aldus de deskundige. „Ik kan me voorstellen dat de grote verzekeraars vanochtend erg verbaasd waren. Ook wij stelden de vraag aan elkaar: ‘Hoe doen ze dat?!’”

Stijging eigen risico ‘onacceptabel’

Chris Oomen, directeur van DSW, vertelt tegen BNR Nieuwsradio dat de kosten voor de zorg in de Miljoenennota van 2017 mee bleken te vallen. „Daar zijn de kosten van de zorg in 2018 op gebaseerd, waardoor deze ook te hoog zijn ingeschat.” De kosten vallen lager uit doordat de lonen in de zorg minder hard zijn gestegen en de prijsontwikkeling is meegevallen. Daarnaast vindt Oomen het ‘onacceptabel’ en ‘onfatsoenlijk’ dat het eigen risico alsmaar blijft stijgen.

De drie verschillende berichten die we afgelopen week hoorden, zijn het gevolg van de spanning die er heerst in de gezondheidszorg. „Alles zit nu in een snelkookpan”, vervolgt Vis van Zorgkiezer.nl. „Voor 1 oktober moet namelijk bekend zijn wat het eigen risico wordt.” In Den Haag wordt dinsdagmiddag gedebatteerd over het plan om de zorgpremie op 385 euro te houden.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

100 daklozen krijgen chique diner voorgeschoteld

100 daklozen krijgen chique diner voorgeschoteld

100 daklozen krijgen chique diner voorgeschoteld. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 22:43

Het jaarlijkse Fonds Slachtofferhulp Wintergala, in Paleis Het Loo in Apeldoorn, is maandagavond afgelast. De extreme weersomstandigheden waren voor de organisatie reden het gala niet door te laten gaan. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel: het chique diner dat gegeven zou worden, wordt nu voorgeschoteld aan daklozen.

Het diner is goed voor 100 man, en dinsdag kunnen daklozen van het diner gebruik maken.

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel. Foto:ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 21:04

Eindeloze files, ontzettend veel vertragingen en een hoop kou: maandag was het code rood en dit viel Nederland zwaar. Voor als je je afvraagt wat het weer dinsdag gaat doen: we zullen de dag door moeten komen met code geel.

CDA-raadslid verdacht van tonnen belastingontduiking

Wozniak ontdook voor minimaal 400.000 euro aan belasting/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 18:09

Een gemeenteraadslid uit Moerdijk is aangehouden door de politie, omdat hij verdacht wordt van belastingfraude en witwassen. Dat heeft Jac Klijs, de burgemeester van de gemeente Moerdijk, bevestigd.

Minimaal 400.000 euro

Kruidvat roept babyvoeding terug vanwege salmonella

Kijk uit met babyvoeding van Kruidvat/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

Winkelketen Kruidvat heeft een belangrijke oproep gedaan aan mensen die de afgelopen maanden babyproducten in huis hebben gehaald. Het is oppassen geblazen, want verschillende producten kunnen besmet zijn met salmonella.

Uit voorzorg

Sneeuw zorgt voor spanning en trots bij Buienradar

Nederland werd maandag wederom bedekt onder een laag sneeuw. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

GISTEREN

Het is stil op de werkvloer bij Buienradar. Normaal gesproken krioelt het er van de medewerkers, maar in verband met de sneeuwval is er nu slechts een handjevol mensen aanwezig. „Als meteoroloog moet ik natuurlijk wel aanwezig zijn”, zegt Jennifer Faber. „De mensen die aan de website werken en social media bijhouden kunnen prima thuis werken, maar ik heb nu eenmaal alle apparatuur nodig om zo goed mogelijk de weersverwachtingen te verzorgen. Bovendien verzorgen we vanuit hier de uitzendingen voor RTL.”

Sneeuw in Alaska. Foto: Marianke P

Nederlanders in het buitenland over ‘echte sneeuw'

In Alaska kijken ze niet op van een beetje sneeuw. Foto: Marianke P

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

GISTEREN

Na wat natte sneeuw, was het afgelopen weekend dan eindelijk zover: de eerste echte sneeuw viel. En dat hebben we geweten ook, het land was in rep en roer en ook op social media konden we genieten van mooie plaatjes van witte lappendekens. Behalve dat de sneeuw ook heel mooi kan zijn, brengt het elke keer opnieuw weer de nodige chaos met zich mee. Denk aan lange files, treinen die uitvallen en glibberende valpartijen.

Camera videoLiveblog code rood: sneeuw legt Nederland plat

Fietsen een sneeuwbui in Rotterdam ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Het KNMI gaf rond het middaguur code rood uit vanwege hevige sneeuwval. Dit is de zwaarste categorie op het gebied van weerwaarschuwingen. Het weeralarm geldt voor bijna heel Nederland op de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg na, hier geldt code oranje Er wordt een zeer zware avondspits verwacht, het openbaar vervoer is ernstig verstoord en de sneeuwval gaat tot in de avond duren. Op dit moment trekt er een sneeuwfront vanaf het zuiden naar het noorden. Dit bericht wordt aangevuld.

Update 23.00