Likeability of 2

Bioscoopje pikken of fitness in de trein? Ja ik wil!

Festivalgangers konden dit jaar met de Pinkpop-express naar Landgraaf. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

5 SEP 2017

Het gros van de treinreizigers heeft natuurlijk het liefst een zitplaats in de trein, maar andere wensen zijn er ook blijkt uit een poll van Metro. Een bioscoopcoupé staat met stipt op nummer 1, en een fitnesscoupé en gamecoupé, daar hebben de reizigers ook wel oren naar.

Nut van reis vergroten

Marleen Kuijf (35) bijvoorbeeld opteert voor een coupé met een loopband en een fiets. Ze plaatste van haar idee een gifje op Twitter en tagde NS hierin. De spoorvervoerder houdt wel van dit ’omdenken’ zoals zij het noemen.

Kuijf wil met de fitnesscoupé het reizen met het nuttige combineren. NS ziet het meer als mogelijkheden voor het bevorderen van de interactie bij de reizigers onderling en het positief beïnvloeden van de reisbeleving.

Mindfulnesscoupé

Vanaf 21 oktober introduceert NS dan ook verschillende tijdelijke coupés in de trein op het traject tussen Amsterdam en Eindhoven waar de de Dutch Design Week plaatsvindt. Designers hebben verschillende ideeën voor coupés bedacht. „Zo is er een mindfulnesscoupé waar mensen tot rust kunnen komen”, zegt Martijn Verhaegh van NS.

Surfen op ritme van de trein

In een andere coupé kun je meedoen aan een spoorquiz waarbij vragen voorbij komen over wat je ziet als je uit het raam kijkt, maar ook tekenopdrachtjes. En de leukste is misschien wel een coupé vol met verschillende kussens. „Op de loungebank in de nieuwe treinen wordt een waterkussen neergelegd”, gaat Verhaegh verder. „Als iemand naast je komt zitten, ga je omhoog wat interactie tussen de reizigers creëert. Ook is er een surfkussen voor op de grond. Als je erop staat, word je in golvende bewegingen meegenomen en kun je surfen op het ritme van de trein.”

Na het overlijden van David Bowie werd er een coupé aan hem gewijd richting de expositie in Groningen. Foto: ANP

Na het overlijden van David Bowie werd er een coupé aan hem gewijd richting de expositie in Groningen. Foto: ANP

Het kussen op de zitting is naast geinig ook praktisch en ligt in het verlengde van Kuijfs fitnesscoupé. Het kussen beweegt door de treinbewegingen meer dan wanneer je op de gewone zitting zit. Verhaegh: „Je gaat heen en weer waardoor je je rug- en buikspieren traint.”

De treincoupé als het voorprogramma

NS is wel in voor meer bijzondere activiteiten in de trein. De bioscooptrein waar de meeste Metro-lezers op gestemd hebben, is voor de vervoerder dan ook niet onbekend. „Tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) reed er een bioscooptrein richting het event, aangekleed met rode gordijntjes en popcorn. We spelen daarmee in op zo’n evenement. Een soort voorprogramma.”

Doel is echter om de ideeën van de designers op termijn ook een meer permanent karakter te geven. „Denk aan mindfullness-sessies via een app waardoor je geïnspireerd raakt om tot rust te komen op weg naar je werk, en op de weg terug weer kunt onthaasten. Dit zou in de toekomst ook met de spoorquiz kunnen.”

Metro-lezers zien een discocoupé en een ballenbakcoupé ook wel zitten. Maar een coupé met zitplaatsen wordt ook door velen geambieerd nu de zitplaatsen na de zomervakantie weer verdwijnen als sneeuw voor de zon.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_506e7b09f44edf006a9e5131db4cd15304605b09_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Domien: 'Je even terugtrekken wordt lastig'

Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Het Glazen Huis heeft een metamorfose ondergaan, hij zal dit jaar volledig van glas zijn. Vooral bij 3FM-dj Domien Verschuuren zorgt voor extra spanning: „De muren van de slaapkamer zijn ook van glas en overal hangen camera's. Je even terugtrekken wordt lastig'', vertelt hij.

„Maar aan de andere kant is het ook niet voor niks een glazen huis en maakt dit het wel heel echt. Je wilt mensen echt het gevoel geven dat ze een week lang samen met ons in het Glazen Huis wonen.'' Toch hoopt Verschuuren op een gordijntje. „Het is namelijk best heftig om mij 's ochtends vroeg te zien.''

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden. Foto: Unsplash

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nederland kent steeds meer ondernemers, de grote steden van Nederland tellen namelijk steeds meer eenmanszaken. Het aantal zelfstandigen zonder personeel is in tien jaar tijd verdubbeld, van 81.000 in 2007 tot 165.000 in 2017. In de rest van Nederland was de groei 79 procent

Eenmanszaken

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel
Likeability of 3

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel

CV instalatie voor verwarming en warm tapwater in huis. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nog een gasgestookte cv-ketel thuis? Hij zou moeten worden verbannen, vinden CDA en D66. Dat is beter voor het klimaat, voor Groningen en voor de portemonnee.

De beide regeringspartijen willen dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een plan maakt om de gasketel ‘uit te faseren’. Ze wijzen erop dat ieder jaar 400.000 cv-ketels plaatsmaken voor nieuwe. Dat moeten voortaan moderne, zuinige ketels zijn, vindt Tweede Kamerlid Rob Jetten (D66). Bijvoorbeeld hybride cv-ketels, die vooral op elektriciteit draaien.

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Met een beetje mazzel regent het woensdagnacht vallende sterren boven Nederland. Foto: Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

2 UUR

Heb je ooit een sterrenregen gezien? Misschien heb je dan in de nacht van woensdag op donderdag geluk! Met een beetje mazzel regent het dan vallende sterren boven Nederland. Tientallen meteoren per uur zullen door de lucht schieten, en op het hoogtepunt, donderdagochtend rond 04.00 uur, misschien wel 120 per uur.

Naar het oosten kijken

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 22:08

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 20:57

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.