Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 6 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Anti-rookbeleid loont: minder kinderen in ziekenhuis

Dat we in de kroeg of in huis geen peuk meer kunnen opsteken, is misschien een teer onderwerp. Maar het heeft zeker flink wat voordelen met zich meegebracht. Sinds de invoering van het anti-rookbeleid worden wereldwijd veel minder kinderen opgenomen in het ziekenhuis.

Wat is er dan zoal veranderd?

Er worden minder baby’s te vroeg geboren, het aantal zware astma-aanvallen onder kinderen is met 10 procent afgenomen en er zijn bijna 20 procent minder kinderen die last hebben van ernstige luchtweginfecties. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van het Erasmus MC en de universiteit van Edinburgh. Jasper Been, kinderarts van het Erasmus MC, zegt: „Het is belangrijk dat maatregelen waarvan het effect bewezen is versneld worden ingevoerd, zoals rookvrije omgevingen en het verhogen van de accijns op tabak.”

Wat cijfers

Sinds 2004 hebben we rookvrije werkplekken en sinds 2008 geldt er een rookverbod in de horeca. Maar Nederland is nog lang geen rookvrij land. Eén op de tien vrouwen rookt nog tijdens haar zwangerschap en één op de vijf ouders rookt nog steeds thuis.

Streng zijn we niet. In landen als Australië en Groot-Brittannië worden er boetes uitgedeeld wanneer je bijvoorbeeld rookt in de auto terwijl er een kind achterin zit. Deze strenge aanpak schijnt wel te helpen: mensen nemen dit gedrag thuis over. We zijn al enigszins in de goede richting, maar een geheel rookvrij land duurt waarschijnlijk nog wel even. Wat vind jij? Moeten we nog strenger zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.