Likeability of 3

Zwembond: Zwemles voor alle asielzoekers

Drukte in een zwembad. Foto ter illustratie: ANP.

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

Jurgen van der Hoeven

8 AUG 2017

Moeten alle asielzoekers zwemles krijgen? Als het aan de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) ligt wel. Aanleiding is de verdrinking van een 16-jarige Syrische jongen in een zwembad in Venlo.

Wat is het probleem?

Het probleem ligt in het feit dat asielzoekers over het algemeen niet kunnen zwemmen. In Nederland is het gebruikelijk dat kinderen leren zwemmen als ze vier of vijf jaar oud zijn. In veel gemeenten doen scholen ook aan schoolzwemmen, al is dat in een aantal gemeenten afgeschaft. Feit is wel dat veel Nederlandse kinderen in hun jeugd leren hoe ze moeten zwemmen.

Hoe anders is dat bij kinderen van niet-westerse komaf. Ouders met bijvoorbeeld een Turkse of Marokkaanse achtergrond kiezen er veel minder vaak voor om hun kinderen te leren zwemmen. Voor veel vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië geldt hetzelfde. Zij hebben vroeger nooit leren zwemmen en komen vervolgens in een land terecht waar kunnen zwemmen haast een vanzelfsprekendheid is.

Juist daar ligt het gevaar: asielzoekers onderschatten de gevaren van zwemmen, omdat ze zien dat bijna iedereen in Nederland het kan, zo bevestigt Alice Schols die bij de KNZB over zwemlessen gaat. Daarom wil de KNZB dat alle asielzoekers zwemles krijgen.

In het water gaat het namelijk meer dan eens mis: maandag kwam een 16-jarige jongen uit Syrië om in een zwembad in Venlo. Twee jaar geleden verdronk een Syrisch meisje tijdens het schoolzwemmen in Rhenen.

Hoe groot is het probleem?

In Nederland kwamen in 2016 in totaal zeventien mensen om het leven door verdrinking, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In de meeste gevallen gaat het om toeristen of mensen die tijdelijk in ons land verblijven. Veel van de slachtoffers die de afgelopen jaren vielen, kwamen uit Oost-Europese landen als Polen.

Volgens onderzoek van de GGD GHOR Nederland en het AMC (op basis van cijfers tussen 2002 en 2008) is het risico op overlijden door verdrinking bij asielzoekers ongeveer tien keer zo groot als bij Nederlanders.

Krijgen asielzoekers dan geen voorlichting?

Zeker wel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) stelt dat bewoners van een asielzoekerscentrum informatie krijgen over gevaren van zwemmen in natuurwater, zeker als dat veel in de omgeving is. In 2015 ontwikkelde het COA al voorlichtingsposters gericht op het voorkomen van verdrinking bij volwassenen.

Alle kinderen die in de asielopvang verblijven gaan bovendien naar school, waar ze net als alle kinderen zwemles krijgen. Als schoolzwemmen door bezuinigingen voor alle leerlingen is afgeschaft, lopen ze dat overigens wel mis.

De jongen die in Venlo om het leven kwam had vermoedelijk al een verblijfsvergunning en verbleef niet meer in een asielzoekerscentrum.


like
user_fb5162e2e0e7b2095c972c0082b4b1a738612c49_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Vrouwen slachtoffer van expose-groepen op Telegram

Slutshaming op Telegram ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 20:30

Journalisten van de NOS gingen een week lang undercover in expose-groepen op Telegram. Het gaat er allesbehalve zachtzinnig aan toe in deze groepen. Wanneer een vrouw zich in de ogen van de exposers onzedelijk heeft gedragen dan deelt hij dit in de groep. Hierbij wordt het slachtoffer als 'slet' neergezet.

Het blijft niet bij verwensingen. Er worden naaktfoto's van de vrouwen verspreid en ook privé-gegevens worden openbaar gemaakt. Hoeveel vrouwen slachtoffer zijn van de expose-groepen is lastig in te schatten vanwege schaamte.

Ophef om scholieren die 'Wilders rot op' zingen

Geert Wilders in de Tweede Kamer ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 19:35

Denktank Cafe Weltschmerz tweette een filmpje waarop Utrechtse scholieren van het Gregorius College een niet zo vriendelijke boodschap tegen Geert Wilders ter gehore brachten.

Het voorval vond plaats tijdens een project van de school in samenwerking met Dox, een stichting die zich bezighoudt met cultuureducatie. Op internet ontstond grote woede om de video. Het zou een voorbeeld zijn van linkse indoctrinatie in het onderwijs. Volgens Marjo Vaessen van DOX is het echter een storm in een glas water en vertelt het fragment niet het volledige verhaal.

Likeability of 3

Gewelddadige Marokkaanse pooier binnenkort weer vrij

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

Abdelilah el Y. komt dit jaar nog op vrije voeten. Op 29 december wordt de gewelddadige Marokkaanse pooier weer vrijgelaten nadat hij in 2012 een gevangenisstraf van zes jaar kreeg opgelegd.

Tien jaar gedwongen

Arvi (46) heeft Lyme, ‘ik lig de hele dag op bed’

Arvi (46) heeft Lyme, ‘ik lig de hele dag op bed’

Een stamcelbehandeling van ruim 50.000 euro kan ervoor zorgen dat Arvi (deels) geneest. Om dat geld bij elkaar te verzamelen, is hij een crowdfundingactie gestart. (Eigen foto)

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

GISTEREN

Acht jaar geleden kreeg hij ineens een griepvirus. Volgens artsen was het de ziekte van Pfeiffer, maar de 46-jarige Arvi Jansen uit Amstelveen werd maar niet beter. Op een gegeven moment kwam hij via medische instanties bij een Lyme-specialist in het buitenland terecht. Die ontdekten na meerdere tests dat hij de chronische ziekte van Lyme heeft.

„Het probleem is dat er in Nederland weinig bekend is over de ziekte van Lyme en dat de klachten bij Lymepatiënten zeer uiteenlopen”, legt Jansen uit. „Er is veel te weinig onderzoek gedaan en te weinig bekend. Daardoor is het niet bekend welke onderliggende auto-immuundisfuncties er ten grondslag liggen aan het chronisch verloop van de ziekte." Hij ligt de hele dag op bed of op de bank. Naar buiten gaan lukt niet meer, want zodra hij meer dan honderd meter loopt, verzuren zijn spieren. Daarnaast uit de ziekte van Lyme zich bij Jansen in migraineaanvallen, misselijkheid, vermoeidheid en complete uitputting.

Stoffelijk overschot gevonden bij Paleis Soestdijk

Lichaam vermiste Edwin gevonden bij Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Het lichaam dat zaterdagmorgen bij Paleis Soestdijk is gevonden, is van de vermiste Edwin Takens uit Soest. Dat meldt RTV Utrecht. Er zijn geen aanwijzingen of sporen die wijzen op een misdrijf.

Het lichaam lag in het afgesloten gedeelte van de tuin, aan de rechterzijde van het paleis. Jagers vonden het lichaam in het bos.

Vrouw met hondje geschept, automobilist rijdt door

Het zebrapad in Etten-Leur. / Google Maps

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Wederom een zaak met doorrijders: deze keer is de politie op zoek naar een automobilist die vrijdagavond 15 december doorreed nadat hij een gewonde vrouw en haar hondje aanreed op een zebrapad in Etten-Leur. De vrouw is gewond.

In de bosjes

Lidl past leeftijdsgrens vuurwerk aan van 12 naar 16

Een jongen steekt vuurwerk af op de laatste dag van het jaar. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Supermarktconcern Lidl verkoopt vanaf volgend jaar geen vuurwerk meer aan klanten onder de zestien jaar. Het gaat om vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden. De minimumleeftijd gaat van twaalf naar zestien jaar. In de aanloop naar deze jaarwisseling geldt de ondergrens van twaalf jaar nog wel.

Zestien jaar is al de minimumleeftijd voor de verkoop van regulier vuurwerk in de laatste dagen van december.