'Reclames weg, NPO moet niet aan kijkcijfers denken'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

12 AUG 2017

Als het aan Paul Römer, de directeur van de Omroep NTR ligt, verdwijnen de reclames van NPO1, 2 en 3 en de radiozenders. Volgens hem moet ook andere doelen van de publieke omroep - zoals het bereiken van een groot publiek - aan de kant worden geschoven.

„Dat is gedeeltelijk een commerciële overweging", zegt Römer in een interview met de Telegraaf. „Het is goed voor de STER-inkomsten en juist de publieke omroep zou niet zo moeten denken."

Twaalf procent meer zendtijd

Het verdwijnen van de STER-reclames zou volgens Römer maar liefst twaalf procent extra zendtijd opleveren. In Nederland is er op de publieke omroep sowieso veel meer reclame te zien op de publieke omroepen in andere West-Europese landen. Tussen elk televisieprogramma zit namelijk een reclameblok van zo'n vijf minuten, hetgeen in bijvoorbeeld België, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk heel anders is. Daarbij worden op de NPO tijdens voetbalwedstrijden van bijvoorbeeld Oranje er alleen al twee volwaardige reclameblokken ingepland tijdens de rust.

Dit betekent dat NPO veel reclame-inkomsten zal mislopen, als de blokken eruit worden geschrapt. Jaarlijks wordt er dankzij de spotje zo'n 180 à 200 miljoen euro opgestreken. Daar komt nog eens bij dat er dus twaalf procent meer televisie en radio gemaakt moet worden (tenzij de NPO volledig terug wil vallen op herhalingen), hetgeen uiteraard ook extra kosten met zich meebrengt.

Bereid extra te betalen

Er zijn volgens Römer verschillende mogelijkheden om dat op te vangen. Zo zou volgens een onderzoek van het mediabedrijf Ericson liefst 56 procent van de Nederlanders bereid zijn om extra te betalen voor een publieke omroep zonder reclames.

De reacties op het onlangs gelanceerde platform NPO Start waren echter een stuk minder positief dan het beeld dat Römer probeert te schetsen. NPO Start kwam als een uitbreiding en upgrade op het al bestaande Uitzending Gemist met als extra opties het terugkijken in HD én dat je van alles kan genieten zonder reclames.

Dag Boer Zoekt Vrouw?

Bovendien noemt een deel in hun kritiek NPO Start juist een commercieel initiatief: „Ik dacht dat ik al een abonnement had bij de NPO. Het heet belasting betalen", zo zei een van de vele verontwaardigden.

Dit terwijl Römer in zijn interview juist beweert dat de NPO al het commerciële denken overboord moet gooien. „Als je de reclames eraf haalt, zou NPO 1 kunnen experimenteren", zegt Römer. „Een grote kijkcijferkraker vervangen door iets nieuws. Boer Zoekt Vrouw en Heel Holland Bakt zijn fantastische programma's, maar we zijn er ook aan verslaafd omdat ze belangrijk zijn voor ons marktaandeel."

Recht op meer geld

Toch hoeft niet per se de Nederlander meer te gaan betalen. Volgens Römer heeft de NPO namelijk al recht op meer geld via het huidige belastingsysteem. „Toen het kijk- en luistergeld werd afgeschaft, heeft de overheid indexering van ons budget beloofd, maar dat is niet nagekomen. We hebben nu recht op 1,2 miljard, maar krijgen 700 miljoen euro." Dat zou het gat van het missen van reclame-inkomsten in zijn geheel natuurlijk wel opvangen.

Een andere mogelijkheid is om de programma's op NPO 1, 2 en 3 te vermarkten aan derden, zoals dit al in Frankrijk gebeurt. Momenteel verdienen marktpartijen zoals Ziggo en YouTube geld aan NPO-programma's, hier zou de publieke omroep een deal uit kunnen slaan.

Rigoureuze keuzes

Overigens wil Römer niet alleen van de STER-reclames af. Volgens hem moet er ook gekeken worden naar de overvloed aan radiozenders die momenteel onder de NPO vallen als er 'rigoureuze keuzes' gemaakt moeten worden vanwege bezuinigingen. „Ik trap nu vast heel veel mensen op hun ziel, maar dan zou ik toch kijken of je nog moet doorgaan met een echte muziekzender zoals Radio 2 of het kleine 5."


Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

3 UUR

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

3 UUR

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP. 

'Ik denk dat we nog gelukkiger kunnen worden'

Wat is geluk? Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 15:14

In de afgelopen 25 jaar is onze kwaliteit van leven over het algemeen beter geworden. We worden ouder, hebben een hoger opleidingsniveau en meer te besteden. We voelen ons gelukkiger, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en verschilt de definitie van dit begrip per generatie? Aan het woord een 22-jarige, een 48-jarige en een 75-jarige die er verstand van hebben.

Likeability of 3

Sloterdijk - Enschede in de sneeuw: zes uur onderweg

Amsterdam Sloterdijk - Enschede, 6 uur ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 12:20

Ondanks alle oproepen om thuis te werken, collega's die me voor gek verklaarden en het zeer slechte track record van de NS als er sneeuw valt, besloot ik toch om tijdens het weeralarm op de redactie van Metro te gaan werken. Van Enschede naar Amsterdam Sloterdijk; wat kan er misgaan? Nou veel. Op de heenreis was er weinig aan de hand, maar over de terugreis heb ik maar liefst zes uur gedaan. Gelukkig had ik mijn camera mee om winterse beelden te schieten.

Mijn uitzicht voor ik vertrok aan de barre tocht ©Jelmer Visser