In het nieuws

‘Oppassen dat het hier geen Venetië wordt’

Foto van 'Jeroen Haverkort'

21 AUG 2017

Het gaat goed met het toerisme in ons land. Buitenlanders gaven hier vorig jaar maar liefst 21 miljard euro uit, een stijging van 7 procent. Vakantie vieren in eigen land is ook nog steeds populair. Nederlanders waren goed voor 45 miljard euro aan bestedingen, een groei van ruim 3 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Verder waren er vorig jaar 641.000 arbeidsplaatsen in de toerismesector, een stijging met ruim 13.000. Daarmee is de branche goed voor 6,4 procent van het totaal aantal banen in Nederland. Kortom, de vlag kan uit. Maar niet bij iedereen.

‘Pretpark Amsterdam’

Zeker in Amsterdam zijn sommige mensen de de verstoorde balans tussen prettig wonen en het massatoerisme zat. „Toerisme hoort bij een stad als Amsterdam”, zegt Arjan Welles van ‘Pretpark Amsterdam’, een Facebookcommunity die de problemen rond de toegenomen toeristenstroom in de binnenstad aankaart. In 2016 kwamen er zo’n 17 miljoen mensen naar de hoofdstad, in 2008 was dit ruim 8 miljoen. Een verdubbeling in 5 jaar tijd. „Je kunt als gemeente dan niet toekijken, die stroom moet in goede banen worden geleid. Daar ontbreekt het aan. De binnenstad is maar 8 vierkante kilometer groot, maar alles zit daar wel.”

‘Pretpark Amsterdam’ denkt onder meer aan ruimere openingstijden voor de musea, zodat de bezoekers meer verspreid naar bijvoorbeeld het Rijksmuseum komen. „In Parijs kun je ook om negen uur ’s avonds naar het Louvre, waarom kan dat niet in Amsterdam?” Bij het Rijksmuseum, dat vorig jaar door 2,2 miljoen mensen bezocht werd, laat men desgevraagd weten dat het hanteren van verruimde openingstijden of timeslots ‘op dit moment niet aan de orde is’. „Het Rijksmuseum is alle dagen van het jaar open van 9 tot 17 uur en kan de bezoekersstromen heel goed aan”, aldus een woordvoerder. „Er staan hier zelden rijen.”

Deltaplan

Welles vindt dat de lasten van het toenemende toerisme door velen worden gedragen, maar dat de lusten maar voor weinigen zijn weggelegd. „Neem nu die cijfers over de werkgelegenheid. Om wat voor banen gaat het? Wat zijn de arbeidsvoorwaarden? In Amsterdam gaan ook nog eens veel banen niet per se naar Amsterdammers.”

Als de cijfers niet liegen, komen er in 2025 maar liefst 30 miljoen toeristen naar Amsterdam. „Ik mis een visie hoe de stad er straks uit moet zien”, aldus Welles. „Er moet een deltaplan komen hoe Amsterdam met de stroom toeristen om moet gaan. Er wordt nu veel gesproken over het spreiden van toeristen, maar dat is niet mogelijk. Om Zandvoort nu Amsterdam Beach te noemen en de Keukenhof Amsterdam Flowers, is belachelijk. Iemand die voor het eerst naar Amsterdam komt, wil naar het centrum. Als jij voor het eerst naar Parijs gaat wil je toch ook de Eiffeltoren zien?”

Dagjesmensen

Er zullen bepaalde groepen teleurgesteld moeten worden, stelt Welles. „Wat voor soort toerist willen we hier hebben? De mensen die hier overnachten, blijven eten en naar musea gaan of groepen zuipende Engelsen? En wat te denken wat de cruiseschepen die hier aanmeren allemaal uitspuwen? Dagjesmensen die drie uur in Amsterdam zijn en amper wat uitgeven, maar wel voor overlast zorgen. Ze hoeven zelfs geen toeristenbelasting te betalen. Daar moeten ze eens een marketingplan op los laten.”

Pretpark Amsterdam benadrukt ‘de toerist niet te haten’. „Zij kunnen er ook niks aan doen. Maar wij als Amsterdammers moeten wel met een plan komen, zodat het voor iedereen leuk blijft om in de stad te verblijven. Anders wordt de situatie onbeheersbaar zoals hij al is in bijvoorbeeld Venetië.”

Verhoging toeristenbelasting?

De gemeente Amsterdam benadrukt ‘de waarde van toerisme voor de economie en de werkgelegenheid’. Er wordt gewezen op recente maatregelen zoals het verhogen van het aantal handhavers, het op termijn verdwijnen van touringcars en cruiseschepen uit de binnenstad en de nieuwe afspraken die met Airbnb zijn gemaakt. Ook onderzoekt de gemeente of de toeristenbelasting verhoogd kan worden en of het juridisch mogelijk is om via het bestemmingsplan ervoor te zorgen dat niet alle winkels zich op toeristen richten.


Directeur CBR stapt op na curatele ministerie

Is het CBR een zorgenkindje voor de overheid? ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

51 MIN

Het rommelt binnen het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), vrijdagmiddag is bekend geworden dat de algemeen directeur Petra Delsing haar ontslag heeft aangeboden. Ze zal zich niet beschikbaar stellen voor een tweede termijn.

De overheidsinstantie is deze week onder scherper toezicht geplaatst van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vanwege de grote vertragingen in het verlengen en aanvragen van rijbewijzen.

Petra Delsing


Uit ijskoud water geredde 'hond' blijkt wolf te zijn

Het dier nadat hij werd binnengebracht bij de dierenarts ©EUPA

Foto van 'Jelmer Visser'

3 UUR

Een groep damwerkers in Estland zag woensdagochtend een dier vechten voor zijn leven in een ijskoude rivier die deels bevroren was. Ze dachten dat er een hond in het water was gevallen en besloten direct in actie te komen.

Zo gezegd zo gedaan: nadat ze een pad vrij hadden gemaakt door het ijs, haalden ze de 'hond' uit het water. De onderkoelde viervoeter werd ging mee in de auto om hem te laten behandelen door een dierenarts. Hier kwamen ze erachter dat het geen hond maar een wilde wolf was.

Uit het water gehaald ©EUPA


Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

De Samsung Galaxy S10.

Advertorial

20 FEB 2019

‘The new Galaxy is coming up’ #20february #GalaxyUnpacked #10YearsOfGalaxy, postte Suzanne Schulting dinsdag enthousiast op Instagram. De Olympische kampioene shorttrack had, als gezicht van Samsung, het cijfer 10 in haar handen.

Pre-orderen

De boodschap was duidelijk: de langverwachte Samsung Galaxy S10-smartphone komt eraan (S10, S10+ en S10e). Op woensdag 20 februari start de pre-orderfase, die duurt tot en met 7 maart. Een dag later begint de daadwerkelijke sale van de onder millennials zo gewilde telefoon (opvallend veel dames zijn er overigens fan van!).


Zware straffen voor leden Satudarah

Zware straffen voor leden Satudarah

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Ook al hebben ze niet de straf gekregen die het Openbaar Ministerie had geëist, de leden van motorclub Satudarah in Geleen verdwijnen toch jarenlang achter de tralies. De president van het chapter, de 42-jarige Stephan P., gaat negen jaar de gevangenis in voor het leiding geven aan een criminele organisatie en een aantal afpersingen. Justitie eiste dertien jaar tegen hem.

Criminele organisatie

Vicepresident Paul S. (35) moet zeven jaar de gevangenis is om dezelfde redenen. Ze zijn allebei wel vrijgesproken van witwassen, dat kon niet worden bewezen. Vijf andere leden van de club zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen die verschillen van 2,5 tot 7 jaar. Het gaat om straffen voor afpersing, vrijheidsberoving, wapenbezit, mishandeling en drugsdelicten.


Op safari met een urban jungle interieur
Likeability of7

Op safari met een urban jungle interieur

Advertorial Veneta

20 FEB 2019

Een enorme trend in 2018, die ook nog even doorzet in 2019! En wat zijn we daar blij om. Alle Nederlanders vlogen massaal naar de tuincentra om vervolgens met een grote buit aan planten weer naar huis te gaan. Leeggeroofde tuincentrums bleven achter: een groot succes. Gelukkig staat deze interieurstijl niet alleen leuk, maar is het ook nog eens goed voor je. In dit artikel komen jullie erachter waarom je op safari moet gaan en je interieur een urban jungle look moet geven.

Pak je koffers maar vast

Ben je van plan om compleet van interieurstijl te gaan wisselen, ga dan eens door je spullen en maak een strenge selectie. Wat gaat er weg en wat blijft? Wanneer je al een paar vintage-items in je oude inrichting had, kun je die zeker weer goed kwijt in je urban jungle. Voor inspiratie over hoe jij jouw urban jungle het liefst hebt, neem je even een kijkje op Pinterest of Instagram. Maak je eigen moodboard en check de ruimte die je beschikbaar hebt. Het leuke is dat alle urban jungle-inrichtingen op elkaar lijken, maar geen één hetzelfde is. Dat is wat we willen, toch?


lovelike
user_5f2eb78314ed72f0d772b37d4eab473f866edf94_avataruser_29adb1fba5f3f098440681acb37913cf388ec56d_avataruser_17d69ee0c803b6c6aba7feb5628adf9793876436_avatar

+4


Nu al gigantisch snotteren door pollen

Nu al gigantisch snotteren door pollen

Waarom het aantal pollen in de lucht juist nu zo extreem hoog is, is volgens de bioloog „een lastig biologisch verhaal”. Foto: Unsplash.

Foto van 'Cerise van Vliet'

VANDAAG, 16:01

Mensen met hooikoorts hadden het waarschijnlijk al gemerkt: je ogen prikken, je neus loopt en Donald Trump stopt nog eerder met zijn spray-tan dan jij stopt met niezen. Dat kan kloppen, want er zitten namelijk nu al mega veel pollen in de lucht in vergelijking met voorgaande jaren.

„Het is echt enorm”, vertelt bioloog Maurice Martens. „In de meeste jaren komen de hoeveelheden niet boven de achthonderd, maximaal negenhonderd. Nu zaten er meer dan tweeduizend pollen in het telapparaat. Dat is echt uitzonderlijk hoog.”

In 2016 zweefden op de piekdag 431 pollen per kubieke meter in de lucht. In 2017 waren dat er 433 en vorig jaar 338. Op 18 februari van dit jaar lag dat aantal op 2008 pollen van de elzenboom. Het aantal consulten bij de huisarts over hooikoorts is dit jaar niet schrikbarend hoger, dat zijn er al jaren ongeveer 22 per 100.000 inwoners.


750 leerlingen op straat na sluiten Hogeschool

750 leerlingen op straat na sluiten Hogeschool

750 leerlingen komen op straat te staan. Foto: Google Maps.

Foto van 'Cerise van Vliet'

VANDAAG, 15:15

De Europe Islamic University of Applied Sciences in Rotterdam sluit aanstaande dinsdag definitief de deuren. Daardoor staan 750 leerlingen van de Islamitische school ineens op straat. Wat er met hen gebeurt na dinsdag is niet bekend, ze krijgen in ieder geval geen les meer op hun oude school.

Curator Marcel Windt vertelt aan RTV Rijnmond dat hij nog niet zoveel voor de studenten kan doen. „Ik heb in ieder geval wel besloten dat het collegegeld van degenen die in termijnen betalen, niet geïnd hoeft te worden.”

Overstappen naar een andere school is ook niet zo makkelijk als het lijkt. „De lesprogramma's op andere scholen sluiten niet altijd aan. Ook kan de benadering verschillen: deze opleiding was apolitiek en vrij wetenschappelijk”, legt Windt uit.


Robbie Williams praat plat Amsterdams

Robbie Williams praat plat Amsterdams

Robbie Williams praat plat Amsterdams. Foto: ANP.

Foto van 'Cerise van Vliet'

VANDAAG, 14:16

Dacht jij dat Robbie Williams Engels sprak? Think again! De Britse superster zou – als we Instagram mogen geloven - al een paar dagen in de studio zijn met de Nederlandse rapper en producer Brahim Fouradi.

Tijdens die studiosessies wordt blijkbaar niet alleen muziek gemaakt, maar wordt ook taalles gegeven. Als Brahim aan Williams vraagt waar hij vandaan komt, antwoord de ster zelfverzekerd en inclusief plat Amsterdams accent „Uit de Jordaan!”

Als de rapper vervolgens in lachen uitbarst, voegt de zanger er nog „Wat nou?!” aan toe.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Chauffeur cementwagen vast in eigen lading

Chauffeur cementwagen vast in eigen lading

Een cementtrommel is vanmiddag van een betonwagen afgebroken. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:04

De chauffeur van een cementwagen in Brabant is er vrijdag niet geheel subtiel aan herinnerd hoe goed het spul dat hij vervoert werkt om van alles vast te maken. Hij verloor 11 kuub cement en staat zelf vast op de Geldropseweg in Eindhoven.

Op 112Brabant is te lezen dat de chauffeur stilstond voor het stoplicht toen hij van alles hoorde. De man keek in zijn spiegel en zag een lading cement vrijkomen. Waarschijnlijk is de molen van de wagen om een nog onduidelijke reden afgebroken.

Een ambulance die toevallig voorbij reed en niet onderweg was naar een noodgeval, sloot de weg af voor het verkeer. Hulpdiensten zullen het cement van de weg halen en de wagen bevrijden.


De Dokwerker in Amsterdam. Foto: ANP
Likeability of5

ADO-supporters bekladden Amsterdams beeld

De Dokwerker in Amsterdam. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:04

Supporters van de voetbalclub ADO Den Haag hebben De Dokwerker in Amsterdam beklad met gele en groene verf. Het standbeeld staat op het Jonas Daniël Meijerplein ter nagedachtenis aan de Februaristaking.

Instagram

Op Instagram hebben aanhangers van ADO Den Haag foto's geplaatst van het beeld en meerdere bekladdingen met de tekst: „Tot zondag joe''. Dan speelt Ajax uit tegen de Haagse club, waar de Amsterdamse supporters al jarenlang niet meer welkom zijn.


loldislike
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Foto: Staples

'Weinig Nederlanders trots op kantooromgeving'

Foto: Staples

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:47

Op Instagram zie je ze aan de lopende band voorbij komen  gelikte, hippe kantoren, met koperen bureauaccessoires en veel planten. In realiteit zien veel kantoren er, eh, verre van zo uit. En dat zit veel Nederlanders dwars: maar 54 procent is écht tevreden over zijn of haar werkomgeving, blijkt uit onderzoek van Staples.

'Deprimerend'

Het bedrijf deed onderzoek onder 7000 kantoormedewerkers. Wat bleek? Meer dan een kwart van de ondervraagden voelt zich 'in verlegenheid gebracht' door zijn of haar kantoor, één op de tien werknemers beschrijft de kantooromgeving als demotiverend en maar liefst 9 procent als deprimerend. Een zware term, maar niet geheel onterecht, als we de onderzoekers mogen geloven. In het Instagram-tijdperk van millennials zouden de looks van een kantoor steeds belangrijker worden en kan 't voor veel mensen zelfs de doorslaggevende factor zijn om ontslag in te dienen.


Mooi weer! Komende week kans op temperatuurrecords

Mooi weer! Komende week kans op temperatuurrecords

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:39

We zijn pas net uitgewinterd, maar er komen alweer temperaturen aan waarbij de korte broeken en de T-shirts uit de kast gehaald kunnen worden. Er wordt namelijk verwacht dat het kwik zo hoog op zal lopen dat er verschillende temperatuurrecords zullen sneuvelen.

Weeronline verwacht namelijk op dinsdag en woensdag in delen van het zuiden van Nederland maxima van 17 à 18 graden. Dat is een stuk hoger dan het record uit 1922: toen werd op 26 februari in Maastricht een temperatuur van 16,5 graden gemeten.

Het regionale record voor 27 februari is een stukje moeilijker te breken. Dat stamt uit 1959 en staat op 17,8 graden. In De Bilt staat het record voor die dagen op respectievelijk 15,1 (1964) en 16,3 graden (2003).


Van varkens tot appels: dit jaar kan álles op de BBQ

Je zou er bijna de nagel bij af likken, of bijten... / foto's www.bbq-helden.nl

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 11:10

Het is pre-lente. Gooi de worstjes en paprika maar op de BBQ, of doe eens gek en leg er een zuurkoolpizza op. Of een varken. De BBQ-helden gingen je al voor.

Zuurkoolpizza kun je dus op de barbecue maken

Seizoen is aan!


Noord-Koreanen krijgen helft minder te eten

Noord-Koreanen krijgen helft minder te eten

Foto: AFP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:39

Veel Noord-Koreanen zijn al zwaar ondervoed en dat lijkt alleen maar erger te gaan worden. Het Stalinistische land heeft zijn voedselrantsoenen namelijk bijna gehalveerd. Waar de bewoners voorheen dagelijks 550 gram kregen, moeten zij het vanaf nu doen met 300 gram per dag.

Dat meldt het persbureau Reuters aan de hand van een memo van Noord-Korea aan de Verenigde Naties. Het land kampt naar eigen zeggen met flinke voedseltekorten door extreem weer en sancties. Die sancties zijn afgelopen jaren, vooral door het kernwapenprogramma, verzwaard.

Veel ondervoeding


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Paniek: 's werelds grootste Nutellafabriek ligt stil

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:06

Trouble in Nutellaparadise: de grootste productiefabriek ter wereld heeft te maken met kwaliteitsproblemen en ligt sinds dinsdag stil.

Kwaliteitsproblemen

Dat kan eventueel best problematisch worden, want normaal produceert de fabriek 600.000 chocopotten per dag. Daarnaast worden de Kinder Bueno-chocoladerepen, wie kent ze niet, hier ook gemaakt. Bij een test kwamen de kwaliteitsproblemen naar voren, melden verschillende Franse media, zoals TVA Nouvelles. Het is nog onduidelijk of het om bacteriële problemen gaat.


OM vervolgt in 11 insulinezaken met 4 doden

Zorgverlener vervolgd voor 11 insulinezaken, 4 doden

Zwarte schermen op de begraafplaats in Heerjansdam. Forensisch onderzoekers graven een lichaam op voor het onderzoek naar de insulinemoorden. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:23

De 22-jarige Rahiied A. die wordt verdacht van de zogenaamde ‘insulinemoorden’, heeft elf zaken aan zijn broek hangen. Het Openbaar Ministerie maakte vandaag bekend dat ze hem in deze zaken vervolgen voor moord dan wel poging tot moord.

Het gaat om zaken waarin de man patiënten zonder noodzaak insuline toediende. Sommigen hebben dit niet overleefd, anderen werden ziek. In vier van de elf zaken gaat het om mensen die de insuline-injectie niet hebben overleefd.

Begin december werd al bekend dat het OM in tien gevallen tot vervolging overgaat, waarin vier personen overleden en zes onwel of ziek werden. Twee zaken waren nog in onderzoek. In totaal zijn vier verdachte gevallen die het OM heeft onderzocht, geseponeerd.


Foto: ANP

Onderzoek: 67 procent meer bijlesbedrijven dan eerst

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:48

Bijlesbedrijven voor basisschoolscholieren poppen als paddestoelen de grond uit, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Ouders zouden ook meer geld steken in het (vroeg) bijspijkeren van hun kind.

Meetmoment

Er zouden bijna 70 procent meer bijlesbedrijven bestaan dan vier jaar geleden, blijkt uit het onderzoek. De Citotoets, die steeds zwaarder weegt, zou daar mee te maken hebben. Veel ouders willen hun kind extra laten trainen voor het belangrijke meetmoment, waar bedrijfjes dan weer handig op inspelen.


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Deze groepen moeten het vaak met 'n minimumloon doen

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:16

Het minimumloon is 'jarig' en daarom heeft het CBS weer eens een onderzoek op het bedrag losgelaten. Wat blijkt: meer dan een op de twintig werknemers in Nederland verdient nog steeds het laagste bedrag dat een werkgever moét uitbetalen.

Van gulden naar euro

Zaterdag is het precies vijf decennia geleden dat het wettelijk minimumloon van kracht werd. Toen was dat nog 611,70 gulden per maand, nu komt dat neer op afgerond 278 euro. Sinds 1 januari dit jaar geldt voor mensen met voltijdswerk maandelijks een minimum van 1615,80 euro bruto.