Opgepast, fidget spinners kunnen gevaarlijk zijn!

13 augustus 2017 om 19:40 door Jeroen Haverkort
Opgepast, fidget spinners kunnen gevaarlijk zijn!

Fidget spinners zijn razend populair onder de  jeugd. Ongevaarlijk ook, zo op het eerste gezicht, maar schijn bedriegt. Na enkele incidenten waarbij kinderen stikten of het speelgoed zelfs in brand vloog, heeft de Amerikaanse consumentencommissie nieuwe veiligheidsvoorschriften verspreid.

Bijna gestikt

Al enkele kinderen zijn bijna gestikt terwijl ze met een fidget spinner speelden. Afgelopen mei stikte een meisje van 10 jaar in een deel van haar fidget spinner, waarna het stukje chirurgisch verwijderd moest worden. Daarnaast liepen ook al verschillende jongeren brandwonden op door gebruik te maken van een fidget spinner op batterijen. Zo zijn er al meldingen van fidget spinners die smelten of zelfs in brand schieten.

Het onderzoek naar de gevaren van fidget spinners loopt nog, maar de Amerikaanse consumentencommissie raadt ouders alvast enkele voorzorgsmaatregelen aan. Fidget spinners moeten uit de buurt van kleine kinderen blijven en oudere kinderen mogen het speelgoed niet in hun mond stoppen. Spinners op batterijen mogen nooit 's nachts worden opgeladen en gebruikers moeten altijd in de buurt zijn bij het opladen. Ook wordt het gebruik van de bijgeleverde kabel aangeraden. 

Lood

Niet alleen consumenten moeten rekening houden met het gevaar, ook de verkopers moeten hun verantwoordelijkheid nemen vindt de commissie. Als de spinner bedoeld is voor kinderen jonger dan 12 jaar, moeten de verkopers ervoor zorgen dat de hoeveelheid lood in het speelgoed de maximale wettelijke limiet niet overschrijdt.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d