In het nieuws

Camera videoStudentes willen liever geen mannelijke huisgenoot

Een overschot aan vrouwen in studentensteden heeft een keerzijde voor jongens. /ANP

Foto van 'Jeroen Haverkort'

16 AUG 2017

Universiteitssteden als Amsterdam, Utrecht, Leiden en Groningen kampen met een vrouwenoverschot. Het aantal studentes is in bijna veertig jaar bijna drie keer zo groot geworden. Zijn die steden dan een paradijs voor mannelijke studenten? Als het op het uitgaan aankomt misschien wel, maar het overschot aan vrouwen heeft ook een keerzijde.

Studentenhuizen worden vrouwenhuizen

De zoektocht naar een kamer is een moeilijke, en voor sommige jongens vaak een onmogelijke missie. Want een jongen voor het uitgaan is misschien wel leuk, maar een gozer daadwerkelijk in huis nemen is andere koek: studentenhuizen worden meer en meer vrouwenhuizen.

Dit merkt ook Rutger de Quay. „Er zijn nog wel studentenhuizen waar de bewoners een ‘evenwicht’ willen tussen de vrouwelijke en mannelijke bewoners”, zegt de 21-jarige student Journalistiek. „Maar er zijn steeds meer huizen waar alleen vrouwen samenwonen en waar je als man dus geen kans maakt. In Tilburg heb ik al meerdere leuke huizen aan mijn neus voorbij laten gaan ‘want we zoeken toch een vrouw’. En dan vraag je je, zeker als homo nota bene, toch af wat er dan zo eng is aan samenwonen met een man.”

Niet op hun gemak

En wat was er eng? „Dan krijg je te horen dat ze zich niet op hun gemak voelen met een man in huis. Stel je voor dat je me naakt in de douche betrapt? Tja, dat kan gebeuren en dan?” In zijn vorige studentenhuis in Den Haag hadden De Quay en zijn huisgenoten een verhouding in hun hoofd. „Drie vrouwen en drie mannen. Maar als er een hele leuke man of vrouw tussen zat, dan gaven we dat idee op. Maar het risico is dan wel dat op den duur de balans zoekraakt en dat er een huis ontstaat met alleen maar mannen of vrouwen.”

Ties Braakhuis (18) gaat beginnen aan zijn studie Wiskunde in Utrecht. Braakhuis heeft mazzel, want hij heeft al een kamer gevonden. „Op mijn allereerste hospiteeravond was het meteen raak. Ik zit met drie andere jongens in een huis. Ja, veel mensen zijn jaloers, haha. In Utrecht schijnt het extreem moeilijk te zijn om iets te vinden. Ik ken veel gasten die nog een kamer zoeken. Ze hebben het moeilijk, want van de studenten die in Utrecht woonruimte vinden is 70 procent vrouw. Het merendeel van de advertenties op kamernet.nl is ook op vrouwen gericht.”

Discriminatie

De 19-jarige Faria van Creij Callender is sinds mei al bezig met het zoeken naar een kamer. „Ik heb al een aantal keer gehospiteerd. Je zit dan met een aantal kandidaten in een kamer en probeert zo leuk mogelijk over te komen. Maar ik houd hoop. Voor een meisje is het immers makkelijker om aan een kamer te komen dan voor een jongen. In Utrecht barst het van de vrouwen. En ik denk dat huisbazen en medebewoners sowieso liever een meisje hebben, want in het algemeen wordt er toch gedacht dat meisjes netter zijn. Persoonlijk zou ik ook liever vrouwelijke huisgenoten hebben. Ik denk dat meisjes elkaar beter begrijpen. Of het discriminerend is? Eigenlijk wel.”

Sjoerd Banken (22) studeert al een aantal jaren in Utrecht en woont in een gemengd huis. „We proberen 4-4 aan te houden. Voor mezelf heb ik niet het gevoel gehad dat het voor mij moeilijker was om een kamer te vinden dan voor een vrouw. Maar ik zag wel vaak advertenties langskomen die alleen gericht waren op vrouwen. Andersom is dat eigenlijk zelden het geval. Maar ik begrijp het wel. Je mag toch zelf beslissen wie je in huis wilt hebben? Als een huis ooit puur voor vrouwen is opgezet, is dat prima. En ik weet ook dat veel huisbazen liever vrouwen dan mannen in hun huis hebben. Jongens maken over het algemeen toch meer rotzooi en maken eerder dingen kapot. Ik snap het wel.”

Wanhopig

Jip Snelder (20) is sinds juli bezig met het zoeken naar woonruimte. „Wanhopig op zoek”, zegt-ie erbij met een lachje. „Het is lastig. Ik merk het in mijn zoektocht naar een kamer dat het voor jongens moeilijker is dan voor meisjes. Ik ben de tel kwijt hoeveel advertenties ik voorbij heb zien komen die alleen maar op vrouwen zijn gericht. Nee, ik vind het niet discriminerend. Je wil toch een leuke huisgenoot en als je gevoel beter is bij een meisje, moet je dat vooral doen.”


Views

800+

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+