Hij is nog niet voorbij, die vreselijke zomer

30 augustus 2017 om 15:50 door Sofie Smulders
Hij is nog niet voorbij, die vreselijke zomer
Foto: Colourbox

O wee als je dinsdag niet genoten hebt van het lekkere weer, want het was de laatste echte zomerdag in Nederland. Vrijdag begint de meteorologische herfst en dat geeft reden tot een ouderwets potje klagen over ons favoriete onderwerp: het weer.

En nu was de zomer toch al ronduit beroerd te noemen. Of valt dat wel mee? „Gemiddeld genomen staat deze zomer op de tiende plek in de lijst van warmste zomers”, weet meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline ons te vertellen. Hij legt uit dat het er maar aan ligt wat je een goede zomer noemt. “voor een strandvakantie was het niet zo best, maar voor een fietsvakantie juist weer wel.”

„Mensen rekenen op strandweer, maar dat is niet per se terecht. Wisselvalligheid hoort erbij”, vervolgt Van Wezel. Dit heeft er ook mee te maken dat het weer in juli en augustus achterbleef bij juni. „Juni was een fantastische zomermaand, de warmste juni ooit gemeten. Heel zonnig en heel droog, zelfs droogteproblemen.” Eigenlijk hoeven we het niet te benoemen, maar we doen het toch: na een paar dagen 30 graden hoor je gegarandeerd om je heen dat ‘het nu wel weer mag afkoelen.’

Eerlijk is eerlijk, vanaf eind juni werd het weer wisselvallig en kwamen er buien. En laat dat nu net de periode zijn dat de vakantie aanbrak. Vluchtte je niet naar warmere oorden, dan zag je de regen met enige regelmaat met bakken uit de hemel komen. Zo erg was het, toch? „Eind juli en augustus ontbrak het aan stranddagen”, geeft Van Wezel toe. „De keerzijde is dat er weinig verregende en koude dagen waren. Het punt is dat mensen de buien niet kunnen peilen. ‘Kan ik wel naar buiten of niet?’ Dat vinden ze lastig.”

Een mager zesje

Dinsdag stelde Weeronline hun Facebookvolgers de volgende vraag: welk cijfer geef jij de zomer? Uit de reacties daaronder is niet bepaald een gemiddelde te nemen. De reacties zijn op zijn zachtst gezegd zeer divers te noemen. Waar dat aan ligt? Misschien aan de plek waar je woont (in het zuiden des lands was het beduidend beter weer dan in het noorden), maar voornamelijk aan de voorwaarden die men zelf stelt aan zomerweer. Van ‘echt een klotezomer met 0,0 warm en zonnig’ en ‘te weinig avonden buiten gezeten’ naar ‘heel veel buiten bezig geweest’ en ‘een, 6 omdat het te warm was bij vlagen’.

Na een heerlijke dag als dinsdag is het ook wel even goed wennen als je woensdag wakker wordt met regen op je dakraam. Maar om daar nu meteen het eind van het lekkere weer aan te verbinden? „Hoe het komt dat mensen zo redeneren? Ik denk omdat men ook weer aan het werk gaat. Als het dan lekker weer is, hebben ze minder tijd om daarvan te genieten”, aldus Van Wezel.

Een mooie nazomer?

Want het wordt alweer beter, laten de vooruitzichten zien. Van Wezel: „Het weer gaat opknappen. Met name aan het begin van volgende week komt de temperatuur weer rond de 20 graden te liggen.” Donderdag is het weer nog wel echt slecht en laat dat nu de laatste dag van de zomer zijn. Tenminste, de meteorologische zomer.

De astronomische herfst begint pas op 21 september. In dat geval heeft de zomer nog ruim drie weken om de klagers te verrassen met ‘zomerweer’. Maar wat dat nu precies inhoudt?

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!