In het nieuws

Fout belasting zorgt voor financiële strop gezinnen

Fout belasting zorgt voor financiële strop gezinnen

Duizenden gezinnen in problemen door fout belastingdienst

Foto van 'Rosan de Vos'

9 AUG 2017

Door een fout van de Belastingdienst zitten duizenden gezinnen in de financiële problemen. Dit komt doordat de instelling honderden toeslagen heeft stopgezet, terwijl dit achteraf gezien helemaal niet nodig was, zo blijkt uit onderzoek van de Nationale ombudsman. Het gaat hierbij om families die recht hebben op kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.

Eerder in 2015 is er al een onderzoek gedaan naar gezinnen waarbij het kindgebonden budget plots werd stopgezet wegens vermoeden van misbruik. Uiteindelijk bleek dat 75 procent van deze toeslagen onterecht was ingetrokken. „De Belastingdienst lijkt niet te beseffen dat die gezinnen de schulden in worden geduwd”, aldus ombudsman Reinier van Zutphen tegen de Volkskrant. „De Belastingdienst is gericht op het innen van geld en niet op het uitdelen ervan, waardoor er nog weleens mee geworsteld kan worden.”

Invoering toeslagen

Sinds 2006 worden er toeslagen uitgedeeld door de Belastingdienst, maar dit ging niet altijd van een leien dakje. Twee jaar na de invoering van de eerste toeslagen schreef de Algemene Rekenkamer al dat de ambities voor het toeslagenproject veel groter zijn dan het ICT-systeem van de Belastingdienst aankan. Dit geldt niet alleen voor gezinnen die recht hebben op kindertoeslag, het kan ook als je bijvoorbeeld recht hebt op huurtoeslag.

Bij ruim de helft van de toeslagen die worden uitgekeerd door de Belastingdienst, klopt het overgemaakte bedrag niet. Dit houdt in dat jij ofwel geld moet bijleggen, of dat de Belastingdienst nog geld moet terugbetalen. Alles behalve handig, dus. Per jaar keert de Belastingdienst ruim 12 miljard euro aan toeslagen uit, waarvan er later gemiddeld 15 procent moet worden terugbetaald. Al sinds er toeslagen worden uitgekeerd is er in zijn totaliteit ruim 20 miljard euro weer teruggestort.

Compensatie

Ombudsman Reinier van Zutphen wil een compensatie voor de gezinnen waarbij de toeslag onterecht is stopgezet. Deze gezinnen zijn namelijk afhankelijk van de toeslagen, waardoor ze nu maanden op een houtje moeten bijten. Hij denkt aan bijvoorbeeld een schadevergoeding, maar laat de precieze invulling over aan de Belastingdienst. De Belastingdienst reageert echter niet op deze oproep.

Door eerdere problemen is het toeslagensysteem vorig jaar al herzien: de gegevens van toeslaggerechtigden zouden eerst worden opgevraagd voordat ze werden stopgezet.

BEKIJK OOK


  Noors cruiseschip vaart weer, 300 man geëvacueerd

  Noors cruiseschip vaart weer, 300 man geëvacueerd

  Door de harde wind dreef het schip richting land / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  27 MIN

  Het cruiseschip dat zaterdag in de problemen kwam voor de Noorse kust vaart weer. Drie van de vier motoren werken weer, waardoor het passagiersschip momenteel naar de haven van Molde kan varen.

  Slecht aan toe


  Brits kabinet wil premier May afzetten

  Brits kabinet wil premier May afzetten

  / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Een aantal ministers uit het Britse kabinet wil dat premier Theresa May haar biezen pakt. Dat bericht de krant The Sunday Times, dat met elf rebellerende ministers binnen de regering sprak.

  Einde is nabij

  „Het einde is nabij, ze is binnen tien dagen vertrokken", zou een van hen hebben voorspeld. Maandag willen ze May confronteren. Als ze weigert te vertrekken, dreigen ze collectief op te stappen.


  South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

  Camera videoSouth African Dance Battle: Dansers blazen je omver

  Precious Alvares: Afrikaanse dansen zijn voor ons allemaal. Het maakt niet uit waar je vandaan komt. / Southbank

  In samenwerking met South African Tourism

  22 MRT 2019

  Afrikaanse dansers gaan zaterdag 23 maart los in Zaandam. Zij strijden in de South African Dance Battle, georganiseerd door South African Tourism. Zonder (spetterende) choreografie geen dans natuurlijk. Metro spreekt één van de swingende krachten, Precious Alvares.

  21 jaar is Precious nog maar (‘natuurlijk mag je mijn leeftijd vragen!’), woonachtig in Utrecht en van Surinaamse afkomst. Precious werkt bij de Touchée Dance Company, een dansschool in haar woonplaats. „Het is overigens een familiebedrijf, met een warme en gezellige sfeer. Mijn oom is de oprichter van dit bedrijf en ben hier dan ook door mijn moeder, zijn zus ingerold. Ik ben in Touchée als klein meisje en als hobby met amateurlessen begonnen. Nu, een aantal jaren verder, coördineer ik de Afrikaanse tak binnen de dansschool. Ik verzorg danslessen, World en Afro, workshops en events.”

  South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

  Precious en haar studenten.


  Bijzondere vondst: magneetvisser vindt kalasjnikov

  Bijzondere vondst: magneetvisser vindt kalasjnikov

  De magneetvisser vond de kalasjnikov bij de Ezelsbrug in Amsterdam. Foto: Google Streetview.

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  In de Amsterdamse grachten is veel oud ijzer te vinden. Denk aan fietsen of scooteronderdelen. Maar zaterdag had een magneetvisser een wel heel bijzondere vondst: een kalasjikov.

  Bij de Ezelsbrug in Amsterdam werd het wapen gevonden. „Wow, hij heeft gewoon een AK-47 omhoog gehaald, hoorde ik iemand naast me zeggen", aldus magneetvisser Bart tegenover RTL Nieuws. „Het is wel erg bijzonder, maar ik ben blij dat het wapen is opgeruimd."

  Politie


  Massale steun na pesterijen rossige Julian (7)

  Massale steun na pesterijen rossige Julian (7)

  Jongen met rossige haren. Foto ter illustratie: Colourbox

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De 7-jarige Julian wordt dagelijks gepest om zijn rossige haren. Moeder Sanne Nederlof is het dan ook helemaal zat dat haar zoon gepest wordt om zijn haarkleur, die juist uniek en prachtig is. Ze besloot er een Facebookbericht aan te wijden. „Mijn lieve Julian, 7 jaar, geboren met prachtige rossige haren”, begint ze het bericht.

  Julian wil zijn haar het liefst afknippen óf verven. Hij wordt namelijk gepest en mag soms niet mee buitenspelen. Julian voelt zich lelijk en heeft hier dagelijks verdriet om.


  StukTV wederom uitgeroepen tot beste YouTube-kanaal

  StukTV wederom uitgeroepen tot beste YouTube-kanaal

  Stuk TV wint award voor beste YouTube-kanaal tijdens de vijfde editie van de VEED Awards. Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De jongens van StukTV gaan lekker! Voor de vijfde keer is StukTV uitgeroepen tot het beste YouTube-kanaal van Nederland. De prijs werd de makers toegekend tijdens de uitreiking van de VEED Awards, zaterdagavond in AFAS Live in Amsterdam.

  Beste serie en beste muziek

  De makers, Giel de Winter, Stefan Jurriens en Thomas van der Vlugt, wonnen bovendien VEED Awards in de categorieën beste serie (Jachtseizoen) en beste muziek. De VEED Awards worden gezien als de Oscars van de Nederlandse YouTube-industrie.


  Getuige verpest vrijgezellenreis avond voor vertrek

  Getuige verpest vrijgezellenreis avond voor vertrek

  Las Vegas. Foto: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Eindelijk het vrijgezellenfeest van je dromen, wordt het in één avond verpest. Het overkwam de 28-jarige Ben Whincup uit Engeland.

  Whincup zou met vier vrienden, zijn vader en zijn twee schoonbroers naar Las Vegas gaan om de trip van zijn leven te maken. Hij had zijn beste vriend gevraagd getuige te zijn van de bruiloft, die alles in de puntjes zou regelen.

  Da's pech, geld weg


  Hoge kosten voor 'pillenzakjes' apotheek

  Hoge kosten voor 'pillenzakjes' apotheek

  Een apothekersassistente zoekt medicijnen bij elkaar. Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Voor een bezoekje aan de apotheek moet je soms je portemonnee trekken. Daarom gaat de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) kijken naar hoge kosten die apothekers rekenen voor dienstverlening rondom de zogenoemde 'terhandstelling' van medicijnen. Zorgverzekeraars hebben daar moeite mee. Een woordvoerster bevestigt berichtgeving hierover door televisieprogramma Kassa.

  Kwetsbare patiënten

  Voor sommige kwetsbare patiënten die meerdere pillen op een dag moeten slikken, bijvoorbeeld iemand in een verzorgingshuis, zijn extra handelingen nodig rondom het samenstellen en verstrekken van de medicijnen. Om te voorkomen dat de patiënt de verkeerde pillen neemt, of deze op een verkeerd moment inneemt, maakt de apotheker speciale plastic zakjes met de dagelijkse hoeveelheid pillen. Aan deze service, ook wel 'de terhandstelling' genoemd, zijn extra kosten verbonden.


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  19 MRT 2018

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Cruiseschip met 1300 passagiers in problemen geraakt

  Cruiseschip met 1300 passagiers in nood

  Een cruiseschip met ongeveer 1300 opvarenden is in problemen geraakt voor de kust van Noorwegen. Foto: EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Update 21.45 uur

  Er is zeker één Nederlander aan boord van het in storm stilgevallen luxe cruiseschip Viking Sky vlak bij de Noorse kust. Volgens De Telegraaf gaat het om een man, maar hij was zaterdagavond niet bereikbaar vanwege de evacuatie. Er zouden zich verder vooral Australiërs, Amerikanen en Britten op het schip bevinden.

  Update 20.20 uur


  Meer dan een miljoen anti-brexitbetogers lopen mars

  Enkele van de vele anti-brexitbetogers tijdens de mars in Engeland. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Volgens verschillende nieuwsbronnen trekken zo'n miljoen anti-brexitbetogers zaterdag door Londen. Ze eisen een nieuw referendum over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Demonstranten dragen spandoeken bij zich met teksten als „de beste deal is geen brexit" en „we eisen een nieuwe volksraadpleging".

  Het is onduidelijk hoeveel mensen precies zijn afgereisd naar de Britse hoofdstad, maar volgens de organisatoren gaat het om honderdduizenden mensen. Op videobeelden is te zien dat een enorme mensenmassa de straten vult. Er waren tweehonderd bussen geregeld om demonstranten vanuit het hele land aan te voeren.

  Toekomst gestolen


  226 procent meer hate crime in campagneplekken Trump

  Donald Trump gooit petjes in het publiek tijdens een campagne rally in Ford Center, Evansville, Indiana in augustus 2018. / AFP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  In Amerikaanse provincies, waar president Donald Trump een zogeheten campagne rally hield, is het aantal meldingen van hate crime, waaronder vandalisme, intimidatie en mishandeling op basis van etniciteit of lidmaatschap van een groep, met 226 procent gestegen ten opzichte van provincies waar Trump geen campagne voerde. Dit wordt gemeld door politicologen van de Universiteit van Noord-Texas in een analyse van de Washington Post.

  Aanmoedigingen

  Volgens onderzoek, uitgevoerd door hoogleraren van de Universiteit, zijn de uitspraken die Trump deed wellicht aanmoedigingen tot hate crimes in de provincies. De hoogleraren startten het onderzoek, „omdat zoveel politici en experts Trump beschuldigen van het aanmoedigen van blanke nationalisten", aldus één van de onderzoekers in The Post.


  Rus probeert levende orang-oetan te smokkelen

  Foto van 'Daisy Heyer'

  GISTEREN

  Dat mensen hele vreemde dingen mee kunnen nemen van vakantie, blijkt uit een bericht vanuit een luchthaven uit Bali. Een Russische passagier werd daar betrapt op het proberen te vervoeren van een levende orang-oetan.

  Veel moeite om de aap te verbergen heeft de Rus niet gedaan: de aap was verdoofd door middel van allergie-medicijnen en zat gewoon een reiskoffer, aldus de politie. De Rus, die 27 jaar oud is, wilde het vliegveld in alle rust met 'zijn' aap verlaten.

  De Rus had het 2-jarige beest van een vriend cadeau gekregen. Die gaf maar liefst 3000 dollar uit op een markt in Java voor het bijzondere cadeau. De vriend vloog eerder terug en overtuigde de Rus om het beest mee te nemen naar Rusland. De Rus had, naast de aap, ook babyvoeding in zijn bagage, zodat hij het beest kon voeden.


  1 miljoen kinderen slachtoffer van cycloon Idai

  Slachtoffers van de cycloon in een opvanglocatie. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Ongeveer 1,8 miljoen mensen zijn in Mozambique getroffen door cycloon Idai, daar onder zijn 900.000 kinderen. Veel gebieden zijn echter nog niet onderzocht, dus de vrees is dat de werkelijke aantallen nog veel hoger zijn, stelt Unicef.

  Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) schat dat 600.000 mensen hun huis kwijt zijn. Het officiële dodental staat nu op 417. Een cycloon is een tropische storm waarvan de windsnelheden de orkaandrempel van windkracht 12 overschrijden.

  Ravage is enorm


  'iPhone 11 kan AirPods en watch draadloos opladen'

  Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Is het voor Applefans binnenkort afgelopen met het meezeulen van oplaadkabeltjes voor oortjes? Wel als we de Japanse website Macotakara mogen geloven.

  Op basis van ‘ingewijden’ schrijft de site dat de iPhone die eind dit jaar door Apple wordt uitgebracht, andere accessoires van het merk kan opladen.

  Wireless PowerShare


  Man mishandelt vrouw in metro, reizigers doen niets

  Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De politie in New York is met man en macht op zoek naar een man van rond de 40 jaar die onder toeziend oog van medereizigers een 78-jarige vrouw heeft mishandeld. Op videobeelden is te zien hoe de man op de vrouw intrapt en haar slaat, waarna hij de metrotrein uitvlucht.

  De mishandeling vond al een tijdje geleden plaats, op 10 maart, rond drie uur ’s nachts. Wat er precies aan vooraf gaat, is niet duidelijk. De vrouw zit alleen op het metrobankje en kan niets beginnen tegen de man die haar aftuigt. Ze wordt op haar lichaam en in haar gezicht geraakt. De medepassagiers kijken geschokt toe en maken opnamen van de mishandeling.

  ‘Worldstar dat maar’


  Studente die Parkland overleefde, pleegt zelfmoord
  Likeability of3

  Studente die Parkland overleefde, pleegt zelfmoord

  Sydney Aiello heeft een eind aan haar leven gemaakt. /Facebook

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Verdrietig nieuws. Een studente uit Amerika die vorig jaar bij de ‘school shooting’ op een middelbare school in Parkland was en deze overleefde, heeft een einde gemaakt aan haar leven. Volgens lokale media leed ze aan het overlevendensyndroom, een vorm van posttraumatische stressstoornis (PTSS).

  Sydney Aiello zat in het laatste jaar van haar middelbareschooltijd toen de negentienjarige Nikolas Cruz het vuur opende op de school en zeventien mensen doodschoot. Twee beste vrienden van de studente waren onder de slachtoffers.

  Concentratiekampsyndroom


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Freek de Jonge ‘basht’ Baudet tijdens Boekenbal

  Freek de Jonge ‘basht’ Baudet tijdens Boekenbal

  Freek de Jonge verstoort de openingsspeech. /ANP

  Foto van 'Elselotte Smink'

  GISTEREN

  Terwijl er in Utrecht vrijdagavond een stille tocht plaatsvond, werd in Amsterdam het Boekenbal gehouden. Tijdens het bal werd door CPNB-directeur Eveline Aendekerk even stilgestaan bij de slachtoffers van de aanslag maandag in Utrecht, maar zij werd onderbroken door Freek de Jonge.

  De directeur van de organisatie die het bal organiseert, vertelde dat haar gedachten bij Utrecht waren. Hierna onderbrak de cabaretier haar speech. Hij stond op en zei dat hij vond dat ‘we’ een statement moeten maken over de speech van FVD-leider Thierry Baudet na de verkiezingszege.

  Veel steun


  Acht jaar cel voor fataal ongeval jeugdhockeyteam

  ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  22 MRT 2019

  De bestuurder van een vrachtwagen die in april vorig jaar een ongeval met een bus in Canada veroorzaakte, waarbij zestien inzittenden omkwamen en tien anderen gewond raakten, is vrijdag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Dat melden Canadese media. In de bus zaten onder andere leden van een jeugdijshockeyteam.

  Lagere straf

  De 30-jarige chauffeur verklaarde schuldig te zijn aan 29 aanklachten voor het roekeloos besturen van een motorvoertuig met de dood of letsel tot gevolg. De aanklager had 10 jaar cel geëist, maar de straf is dus lager uitgevallen.