In het nieuws

Fout belasting zorgt voor financiële strop gezinnen

Fout belasting zorgt voor financiële strop gezinnen

Duizenden gezinnen in problemen door fout belastingdienst

Foto van 'Rosan de Vos'

9 AUG 2017

Door een fout van de Belastingdienst zitten duizenden gezinnen in de financiële problemen. Dit komt doordat de instelling honderden toeslagen heeft stopgezet, terwijl dit achteraf gezien helemaal niet nodig was, zo blijkt uit onderzoek van de Nationale ombudsman. Het gaat hierbij om families die recht hebben op kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.

Eerder in 2015 is er al een onderzoek gedaan naar gezinnen waarbij het kindgebonden budget plots werd stopgezet wegens vermoeden van misbruik. Uiteindelijk bleek dat 75 procent van deze toeslagen onterecht was ingetrokken. „De Belastingdienst lijkt niet te beseffen dat die gezinnen de schulden in worden geduwd”, aldus ombudsman Reinier van Zutphen tegen de Volkskrant. „De Belastingdienst is gericht op het innen van geld en niet op het uitdelen ervan, waardoor er nog weleens mee geworsteld kan worden.”

Invoering toeslagen

Sinds 2006 worden er toeslagen uitgedeeld door de Belastingdienst, maar dit ging niet altijd van een leien dakje. Twee jaar na de invoering van de eerste toeslagen schreef de Algemene Rekenkamer al dat de ambities voor het toeslagenproject veel groter zijn dan het ICT-systeem van de Belastingdienst aankan. Dit geldt niet alleen voor gezinnen die recht hebben op kindertoeslag, het kan ook als je bijvoorbeeld recht hebt op huurtoeslag.

Bij ruim de helft van de toeslagen die worden uitgekeerd door de Belastingdienst, klopt het overgemaakte bedrag niet. Dit houdt in dat jij ofwel geld moet bijleggen, of dat de Belastingdienst nog geld moet terugbetalen. Alles behalve handig, dus. Per jaar keert de Belastingdienst ruim 12 miljard euro aan toeslagen uit, waarvan er later gemiddeld 15 procent moet worden terugbetaald. Al sinds er toeslagen worden uitgekeerd is er in zijn totaliteit ruim 20 miljard euro weer teruggestort.

Compensatie

Ombudsman Reinier van Zutphen wil een compensatie voor de gezinnen waarbij de toeslag onterecht is stopgezet. Deze gezinnen zijn namelijk afhankelijk van de toeslagen, waardoor ze nu maanden op een houtje moeten bijten. Hij denkt aan bijvoorbeeld een schadevergoeding, maar laat de precieze invulling over aan de Belastingdienst. De Belastingdienst reageert echter niet op deze oproep.

Door eerdere problemen is het toeslagensysteem vorig jaar al herzien: de gegevens van toeslaggerechtigden zouden eerst worden opgevraagd voordat ze werden stopgezet.

BEKIJK OOK


  Likeability of5

  Mogelijk aantekening en boete voor VVD'er

  Wybren van Haga (VVD). / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Wybren van Haga, het VVD-Kamerlid dat met te veel alchohol op achter het stuur zat, moet rekening houden met een aantekening op zijn strafblad en een boete van zeker ruim 300 euro. De VVD zelf heeft hem al een straf opgelegd.

  Niet blij

  De mogelijke aantekening en boete zijn op basis van het promillage dat Van Haga zelf noemt, aldus het Openbaar Ministerie, dat niet specifiek op zijn situatie wil ingaan. Tegen De Telegraaf verklaarde de eerder al in opspraak geraakte politicus dat hij een promillage van 0,6 had, iets hoger dan de grens van 0,5 procent voor ervaren bestuurders.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Ursula von der Leyen voorzitter Europese Commissie

  Ursula von der Leyen. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Ursula von der Leyen (60) is benoemd tot voorzitter van de Europese Commissie. Na de geheime stemming stond de teller op 383 voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, maakte parlementsvoorzitter David Sassoli bekend. De Duitse christendemocrate had minimaal 374 stemmen nodig om de Europese topfunctie per 1 november binnen te halen en als eerste vrouw het dagelijks bestuur van de EU te gaan leiden. Op het krappe resultaat volgde een voorzichtig applaus in het parlement.

  Grote eer

  Sassoli feliciteerde Von der Leyen en gaf haar meteen het woord. 'Dit is een hele grote eer', zei de 60-jarige 'VDL'. „Ik ben beduusd van uw vertrouwen in mij. Dit betekent ook dat u vertrouwen heeft in Europa, in een sterke Europese Unie die is verenigd van noord tot zuid en van oost naar west."


  Likeability of5

  Kamerlid gepakt met te veel alcohol achter het stuur

  Wybren van Haga (VVD) in de Tweede Kamer. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Vorige week werd VVD-kamerlid Wybren van Haga aangehouden met een slok op. Het kamerlid liep tijdens een verkeerscontrole op de A4 tegen de lamp.

  Weinig gegeten

  Aan het AD laat Van Haga weten dat de berichtgeving klopt. „Knap waardeloos. Ik had twee wijntjes gedronken en te weinig gegeten.” Tijdens de controle bleek dat het Kamerlid een alcoholpromillage van 0.6 in zijn bloed had. Voor ervaren rijders ligt de grens op 0.5.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Chantal gaat nooit zonder oordoppen op pad

  Chantal gaat nooit zonder oordoppen op pad

  Chantal Vissers.

  In samenwerking met VeiligheidNL

  6 JUL 2019

  Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Chantal Vissers (21) uit Utrecht, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

  Chantal, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

  Om mijn oren te beschermen en zonder pijn aan mijn oren vooraan te staan.


  Deze twee steden zijn nog in de race voor ESF

  NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman met alle bidbooks. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Nog slechts twee steden zijn in de race om in 2020 het Eurovisiesongfestival te organiseren, Rotterdam en Maastricht. Dat laat de NPO weten. Vorige week boden ook Utrecht, Arnhem en Den Bosch een bidboek aan, maar die voorstellen zijn het niet geworden.

  Inhoudelijk sterker

  Het bid van Maastricht en Rotterdam was inhoudelijk sterker dan de andere drie, meldt de organisatie. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de voorgestelde accommodaties en de financiële bijdrage die de steden willen leveren.


  Veel blaren na eerste wandeldag Nijmeegse Vierdaagse

  Wandelaars op de eerste wandeldag van de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Dinsdagochtend ging in Nijmegen in alle vroegte de 103e editie van de Vierdaagse van start. De wandelaars stapten nog voor dag en dauw in hun wandelschoenen om vervolgens de eerste kilometers af te leggen. Het lijkt erop dat de dag goed verlopen is. De wandelaars hadden tot 17.00 uur de tijd om te finishen.

  Wandelaars op de eerste wandeldag van de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

  Aangepaste planning


  Taakstraf voor jongen die in school gericht schoot

  Taakstraf voor jongen die in school gericht schoot

  De jongen die in september 2018 gericht schoot in een school in Roermond, is veroordeeld tot een taakstraf en voorwaardelijke jeugddetentie. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In september 2018 schoot een 17-jarige jongen uit Koningsbosch gericht in en rond een school in Roermond. De rechtbank heeft hem nu veroordeeld tot 200 uur taakstraf en twee jaar voorwaardelijke jeugddetentie. De eis van het Openbaar Ministerie was 200 uur taakstraf en een jaar voorwaardelijke jeugddetentie.

  Volgens de rechtbank was het bewezen dat de jongen gericht geschoten heeft op een medeleerling, die op dat moment naast een docent stond. Hij wilde op die manier een einde maken aan de pesterijen door deze medeleerling.

  Luchtbuks, messen en een bijl


  Verbod opgeven: Mallorca staat stierengevechten toe
  Likeability of3

  Mallorca staat stierengevechten weer toe

  Op 9 augustus wordt weer een stierengevecht georganiseerd, de eerste sinds het verbod inging in juli 2017. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Na een twee jaar durend verbod mogen torero’s op het Spaanse eiland Mallorca weer stieren verwonden en doden. Op 9 augustus wordt op de Plaza de Toros in Palma weer een stierengevecht georganiseerd, de eerste sinds juli 2017. Dat schrijft de Diario de Mallorca vandaag.

  In strijd met grondwet

  Eind 2018 maakte Spanje een einde aan het verbod, waarin stond dat stieren niet meer verwond mochten worden. Het verbod gold sinds 2017, begin augustus wordt dus na twee jaar weer het eerste stierengevecht gehouden. Volgens de rechtbank in Madrid waren meerdere artikelen van de hervormde wet over stierengevechten en dierenbescherming in strijd met de grondwet.


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of5

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  15 JUL 2019

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Hoofden siamese tweeling succesvol gescheiden
  Likeability of5

  Hoofden siamese tweeling succesvol gescheiden

  Een team van experts hebben de 2,5 jarige Siamese tweeling succesvol van elkaar gescheiden. /Beeld van GOSH

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een Siamese tweeling van 2,5 jaar is in het Great Ormond Street Hospital in Londen succesvol van elkaar gescheiden. De meisjes, Safa en Marwa, zaten met hun hoofden aan elkaar vast. De operatie was erg ingewikkeld en werd overzien door een team van wel 100 experts.

  De meisjes komen oorspronkelijk uit Pakistan, maar kwamen vorig jaar naar het ziekenhuis in Londen. Het complete proces om de tweeling van elkaar te scheiden duurde vier maanden. In oktober vond de eerste operatie plaats, hierbij waren radiologen, fysiotherapeuten en neurologische en psychologische experts betrokken.

  Operatie van vijftig uur


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Burenruzies serieus probleem: 1 op de 5 verhuist

  Burenruzies serieus probleem, 1 op de 5 verhuist

  Vooral in Noord-Holland, Flevoland en Limburg verhuizen mensen vaak vanwege vervelende buren. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Burenruzies lijken een serieus probleem te zijn in Nederland. Een op de vijf Nederlanders is wel eens verhuisd omdat ze vervelende buren hadden, blijkt uit onderzoek van verhuizersplatform ScanMovers. Jonge vrouwen lijken daarbij vaker te verhuizen voor de liefde dan jonge mannen. Jonge mannen verhuizen weer vaker om de sleur te ontvluchten.

  Vervelende buren

  Natuurlijk zal niemand over zichzelf zeggen dat ze een vervelende buur zijn. Maar in welke provincie verhuizen mensen het meest, vanwege burenruzies of vervelende buren? Inwoners van Noord-Holland, Flevoland en Limburg hebben het niet makkelijk: meer dan een kwart van hen is wel eens verhuisd omdat ze last hadden van vervelende buren.


  Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

  Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

  Hevige moessonregens hebben in Zuid-Azië voor overstromingen en aardverschuivingen gezorgd, waardoor er zeker 180 mensen zijn overleden. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Hevige moessonregens hebben de afgelopen dagen overstromingen en aardverschuivingen in Zuid-Azië veroorzaakt, waardoor miljoenen bewoners zijn getroffen en zeker 180 mensen om het leven zijn gekomen. Dat zeiden de autoriteiten dinsdag.

  Stortbuien

  De stortbuien, die vooral optreden in het seizoen juni tot september, hebben dit jaar opnieuw grote schade aangericht in India, Nepal, Bangladesh en door Pakistan bestuurde regio Kasjmir. Vele woningen en boten in afgelegen laaggelegen gebieden zijn compleet weggespoeld.


  Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

  Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

  Netflix heeft de omstreden zelfmoordscène in seizoen 1 van 13 Reasons Why geschrapt. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Netflix heeft een zelfmoordscène uit het eerste seizoen van de populaire tienerserie 13 Reasons Why geschrapt. Er was veel aanhoudende kritiek op de serie, omdat het voor meer zelfmoorden zou hebben gezorgd. De serie draait namelijk om een meisje dat na veel pesterijen een einde aan haar leven maakt.

  Aanpassing

  „Terwijl we ons voorbereiden op de start van het derde seizoen, zijn we ons bewust van het voortdurende debat rondom de serie. Op advies van medische experts, inclusief de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we in overleg met bedenker Brian Yorkey en de producenten besloten om de scène waarin Hannah een einde aan haar leven maakt aan te passen", staat in een statement van streamingdienst Netflix. Wat er precies aangepast wordt en hoe de scène er dan uit komt te zien, is niet duidelijk.


  Echtpaar sterft op dezelfde dag, na 71 jaar huwelijk

  Koppel sterft op dezelfde dag, na 71 jaar huwelijk

  Herbert en Frances waren 71 jaar getrouwd, op vrijdag bliezen zij uren na elkaar hun laatste adem uit. /WRDW

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Na een huwelijk van 71 jaar is een Amerikaans echtpaar op dezelfde dag, precies twaalf uur na elkaar, overleden. Dat meldt de Amerikaanse zender WRDW. Op hun bruiloft maakten ze de belofte 'tot de dood ons scheidt' met elkaar, en daar hebben ze zich tot op de dag aan gehouden.

  Herbert overleed afgelopen vrijdagochtend om 2.20 uur. Zijn vrouw Francis blies precies twaalf uur later, om 2.20 uur 's middags, haar laatste adem uit.

  „Het is prachtig hoe ze 71 jaar samen waren, en nu samen in de hemel zijn. Het is een geweldig liefdesverhaal", zegt de familie van Francis en Herbert.


  Zwaar rouwproces voor veel MH17-nabestaanden

  Zwaar rouwproces voor veel MH17-nabestaanden

  Tachtig procent van de MH17-nabestaanden ervoer een jaar na de ramp nog complexe rouw, soms gepaard met een depressie. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Nabestaanden van MH17-slachtoffers die zich actief bezighouden met de juridische en politieke nasleep van de ramp, hebben meer moeite met het rouwproces dan anderen die daar minder mee bezig zijn. Dat zegt klinisch psycholoog Jos de Keijser in een interview met de Volkskrant. Hij onderzocht met universiteiten en Fonds Slachtofferhulp het rouwproces van 173 mensen die een geliefde verloren bij de vliegramp in 2014.

  Het onderzoek moet mensen in de toekomst helpen het verlies van een familielid of vriend te verwerken. De conclusies worden dinsdag in Nieuwegein gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor nabestaanden.

  Complexe rouw


  Maansverduistering op 50e verjaardag maanreis

  Maansverduistering op 50ste verjaardag maanreis

  Dinsdagnacht is er een gedeeltelijke maansverduistering te zien, precies 50 jaar nadat de eerste vlucht naar de maan gelanceerd werd. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Als de bewolking dinsdagavond meewerkt, is boven Nederland een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het lijkt dan of er een flinke hap uit de maan is genomen. De verduistering valt op een heel toepasselijke dag: dinsdag is het precies 50 jaar geleden dat de eerste vlucht naar de maan gelanceerd werd.

  Gedeeltelijke verduistering

  De maan komt om 21.48 uur op, de beginfase van de verduistering is dan al ongeveer een uur aan de gang. Het hoogtepunt is rond 23.30 uur. Een paar uur later, om 02.20 uur, schijnt de maan weer als normaal. De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon.


  Oplichtster verhuurt dezelfde woning 20 keer
  Likeability of3

  Oplichtster verhuurt dezelfde woning 20 keer

  Minimaal twintig mensen betaalden een flink voorschot voor de woning en zouden de sleutel ontvangen. De 'verhuurder' is echter onvindbaar. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een vrouw die zich voordeed als verhuurder van een appartement in de Kraijenhoffstraat in Eindhoven heeft minimaal twintig mensen opgelicht. Ze liet de 'huurders' een voorschot betalen van 1500 euro, voordat ze de sleutel van de woning zouden krijgen. Die sleutel kregen ze echter nooit en de vrouw is onvindbaar. Naar het geld lijken de gedupeerden te kunnen fluiten.

  1500 euro

  De gedupeerden moesten allemaal 650 euro huur betalen en 850 euro borg, in totaal dus 1500 euro. „Die zien we denk ik nooit meer terug", aldus Niels Berkelmans, die ook een van de slachtoffers is, tegen Omroep Brabant


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Jumbo helpt eenzame mensen met speciale 'kletskassa'

  Foto ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Daisy Heyer'

  15 JUL 2019

  Je kent het wel: je staat bij de supermarkt en voor je staat een omaatje uitgebreid te praten met de caissière. Jumbo Vlijmen heeft besloten speciaal voor de klanten die behoefte hebben aan wat extra tijd door middel van een praatje een eigen kassa te openen: de kletskassa.

  Koffiehoek

  Naast de kletskassa opende de supermarkt ook een speciale koffiehoek voor eenzame ouderen en anderen die contact zoeken met buurtgenootjes. Dat is niet geheel nieuw: de meeste Albert Heijn-filialen hebben al jaren een koffiehoek en ook andere supermarkten geven al een tijdje gratis koffie weg aan mensen die wat langer willen keuvelen in de supermarkt. Daarnaast hebben ze in Den Haag bij Albert Heijn-filialen een 'luisterend-oor-medewerker' en worden er bij diverse supermarkten zoals Dirk van de Broek statiegeldopbrengsten weggegeven aan initiatieven als het Ouderenfonds.


  Gigantische kwal gespot bij Engelse kust

  Foto van 'Daisy Heyer'

  15 JUL 2019

  We weten dat er grote kwallen op deze planeet zijn, maar meestal zijn die niet echt in de buurt te vinden. Dat lijkt te gaan veranderen. Recentelijk is er namelijk een gigantische kwal gespot bij de westkust van het tropische... Engeland?!

  Duiker en bioloog Lizzie Daly kwam oog in oog te zwemmen met het gigantische beest, dat in de buurt van Falmouth zwom. Er is een fantastische foto gemaakt van de Daly en de kwal. „Wat een fantastische ervaring", vertelt ze aan CNN. „Ik weet dat er kwallen zijn die heel groot kunnen worden, maar zoiets als dit heb ik nog nooit gezien."