Extra rijvaardigheidstraining kan levens redden
Likeability of 5

Extra rijvaardigheidstraining kan levens redden

Smartphonegebruik achter het stuur: levensgevaarlijk, maar we doen het massaal.

Foto van 'Metro'

15 SEP 2017

Het verkeer vormt het grootste gevaar voor jongeren. Ongevallen op de weg zijn namelijk doodsoorzaak nummer 1 onder de jeugd. En met de opkomst van de smartphone worden de risico’s alleen maar groter.

Driving Skills for Life

Door extra rijtraining, bovenop de lessen die zijn gevolgd voor het behalen van het rijbewijs, kunnen levens worden gered. Daarom biedt Ford Driving Skills for Life aan, een gratis verhoogde rijvaardigheidstraining voor automobilisten tot 24 jaar.

Extra rijvaardigheidstraining kan levens redden

Ford biedt Driving Skills for Life aan, een gratis verhoogde rijvaardigheidstraining.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

„Bewustwording is naar mijn idee het belangrijkste aspect van dit programma”, zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. „We praten wel veel over rijden onder invloed of het gebruik van de smartphone tijdens het rijden, maar de boodschap wordt pas echt effectief als je zélf ervaart hoe deze zaken je rijvaardigheid beïnvloeden. Dat is één van de sterke aspecten van deze extra opleiding.”

Wil je meedoen?

Dit jaar wordt Driving Skills for Life voor de derde keer in Nederland georganiseerd. De trainingen vinden plaats van 29 september tot en met 1 oktober op Rijvaardigheidscentrum Lelystad. Iedereen tot 24 jaar met een geldig Nederlands rijbewijs kan deelnemen. Inschrijven kan online via drivingskillsforlife.nl.


like
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
OM gaat tabaksindustrie niet vervolgen

OM gaat tabaksindustrie niet vervolgen

OM gaat tabaksindustrie niet vervolgen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

5 MIN

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet af van vervolging tegen de tabaksindustrie, omdat het nergens toe zou leiden. Roken is dodelijk en het ontwerp van sigaretten draagt daaraan bij, maar de tabaksproducenten handelen volgens het OM niet in strijd met de wet- en regelgeving.

Advocaat Bénédicte Ficq had namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie van zware mishandeling en valsheid in geschrift.

De afgelopen maanden sloten tientallen organisaties zich aan bij de aangifte tegen vier tabaksproducenten, zoals kinderartsen, gynaecologen, de verslavingszorg en medische centra.

'Misdadig oogmerk'

Volgens de advocaat van Van Veen vergiftigt de tabaksindustrie de consument met opzet. Honderden toevoegingen maken de sigaret extra verslavend, aldus de aangifte. Daardoor raakt de beginnende roker snel verslaafd en komt de gevorderde er niet of nauwelijks meer vanaf. Dat maakt volgens Ficq dat de tabaksindustrie „een misdadig oogmerk" heeft.

Het OM noemde de zaak eerder 'juridisch gezien erg complex'. Maar omdat de producenten voldoen aan de eisen die de Europese Tabaksproductenrichtlijn stelt, heeft het OM nu besloten de tabaksindustrie niet strafrechtelijk te vervolgen.

Bijna een kwart van de Nederlandse volwassen bevolking rookt, blijkt uit cijfers van het CBS. Jaarlijks sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

2

Toch geen 20 winkels van Hudson's Bay in Nederland

Toch geen 20 winkels van Hudson's Bay in Nederland

Toch geen 20 winkels van Hudson's Bay in Nederland. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

1 UUR

Hudson's Bay opent voorlopig geen nieuwe winkels in Nederland en ziet af van het oorspronkelijke plan om twintig vestigingen te openen. Daarmee blijven Zeeland en de drie Noordelijke provincies warenhuisloos.

Dat zegt Stefaan Le Clair, directeur van Hudson’s Bay in Nederland en België, in het AD. De Canadese keten concentreert zich voorlopig op de vijftien steden waar nu huurcontracten zijn getekend.

'We are here to stay'

Tot nu toe heeft de keten twaalf vestigingen in Nederland en er gaan er nog drie open. Op 8 maart opent Hudson’s Bay de deuren in Enschede, een week later in Amersfoort en vanaf 5 april kun je ook in Haarlem terecht.

De opening van het aangekondigde filiaal in Amstelveen, later dit jaar, wordt uitgesteld tot het voorjaar van 2019. Tot slot moet later volgend jaar Utrecht volgen, waarmee de teller op zeventien komt te staan. Geen twintig dus, zoals werd gezegd.

'Werk aan de winkel'

Hudson's Bay zit sinds september vorig jaar in Nederland. De primeur was voor Amsterdam, gevolgd door Rotterdam en Den Haag. Daarna volgden nog negen vestigingen. Le Clair wil niet zeggen hoeveel het bedrijf heeft omgezet in de vijf maanden. „We hebben met een nieuw team een ongelooflijke prestatie neergezet. Maar er is nog veel werk aan de winkel."

Toch geen 20 winkels van Hudson's Bay in Nederland

'Werk aan de winkel', aldus de directeur van de warenhuisketen.

De directeur weerspreekt trouwens de geruchten dat het bedrijf zich uit Europa zou terugtrekken. „We are here to stay", zegt hij.

Volgens de directeur trokken de warenhuizen in december 3,5 miljoen bezoekers. Ook wil de keten de webwinkel nog verbeteren. „Bestellingen moeten straks binnen 24 uur worden bezorgd", zegt hij tegen de krant.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

32

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Meer Nederlandse films en series op Netflix?

Meer Nederlandse films en series op Netflix?

Netflix-CEO Reed Hastings Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

2 UUR

Er moeten meer Nederlandse films en series op Netflix komen. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een rapport.

Streamingdiensten als Netflix, Amazon en Apple moeten investeren in producties van Nederlandse bodem. Daarbij is de Raad voor Cultuur van mening dat er een minimaal aantal films en series van Nederlandse makelij in het aanbod moet worden opgenomen. In Frankrijk is deze regel al van kracht. Op Netflix is daar ten minste 20 procent van de content uit eigen land afkomstig.

Net als de publieke en de commerciële omroepen moeten on demand-diensten zich in de toekomst aan bepaalde wettelijke voorschriften gaan houden, vindt de Raad voor Cultuur.

Onze film- en televisie-industrie is flink onder druk komen te staan door de veranderingen in het medialandschap. Concurreren met aanbieders als Netflix, Apple en Amazon, maar ook Google en Facebook heeft nauwelijks zin. De Nederlandse film- en tv-industrie heeft moeite om zijn marktaandeel te behouden.

Als dit advies ter harte wordt genomen, betekent dit dat we meer Nederlandse Netflix Originals kunnen verwachten. De eerste Nederlandse / Belgische serie op Netflix, Undercover, werd in november aangekondigd.

Overigens vindt de Raad voor Cultuur ook dat publieke omroepen hun content via sociale netwerken als YouTube moet kunnen verspreiden om hun zichtbaarheid te vergroten. Op dit moment mag dat niet.


Views

40

Verdachte straks verplicht aanwezig in rechtszaal

Verdachte straks verplicht aanwezig in rechtszaal

Verdachte wordt straks verplicht om te luisteren naar het slachtoffer. Foto: ANP.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

Verdachten mogen nu nog wegblijven op het moment dat een slachtoffer zijn spreekrecht gebruikt. Dat moet veranderen, vindt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Hij wil met nieuwe wet verdachten verplichten om te verschijnen in de rechtszaal, om zo de positie van slachtoffers van misdrijven te versterken.

Cel

Dat schrijft hij in een brief die dinsdag, op de Europese dag van het slachtoffer, naar de Tweede Kamer gaat. „Nu nog heeft een gedetineerde de mogelijkheid in de cel te blijven op het moment dat een slachtoffer op de zitting zijn spreekrecht gebruikt", zegt de minister tegen de Volkskrant. „Dat vind ik gek en daarom maak ik daar een einde aan."

„Slachtoffers, zeker van gewelds- of zedenmisdrijven, willen gehoord worden bij de rechter én door de dader. Daarom voer ik voor daders een verschijningsplicht in." Donderdag stuurt Dekker zijn Meerjarenagenda Slachtofferbeleid naar de Tweede Kamer. ,,Met de maatregelen die ik aankondig, verbeter ik de positie van slachtoffers", aldus Dekker tegen de krant.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

18

Foto Colourbox
Likeability of 6

Camera videoEen lesje gebarentaal in het OV

Een lesje gebarentaal in het OV

Foto van 'Pien van Breda'

VANDAAG, 17:30

Ooit bedacht dat treinreizen opeens een stuk moeilijker wordt als je niet kan horen dat er vertraging is of een spoorwijziging? Dankzij een samenwerking tussen de NS en het Nederlands Gebarencentrum komt daar nu verandering in. De gebarentaal-app van het centrum is uitgebreid met een speciaal thema gefocust op het OV. Dus als je nu toch in de trein zit, is het tijd voor een lesje OV-gebarentaal.

Dinsdag werd al bekend gemaakt dat conducteur Els Quax hiermee is begonnen. Maar niet alleen conducteurs kunnen hieraan meewerken, ook jij als passagier kan dit.

Ongeluk

We beginnen lekker simpel. Het gebeurt natuurlijk weleens dat er een aanrijding plaatsvindt met een ander voertuig waardoor er vertraging ontstaat. Maar hoe leg je nou uit dat er een botsing heeft plaatsgevonden? Dat doe je zo:

Uitstappen

En als het dan de bedoeling is dat je van trein wisselt, is het ook wel handig om duidelijk te kunnen maken dat je moet uitstappen:

Eindstation

Voor het geval iemand in slaap is gevallen tijdens de late of vroege uurtjes is het misschien fijn als je duidelijk kan maken dat jullie op het eindstation gearriveerd zijn:

Centraal station

Om duidelijk te maken dat je op het centraal station bent aangekomen gaat zo:

Stationshal

Of als iemand de stationshal niet kan vinden geef je dat zo aan:

Als je nu getriggerd bent om gebarentaal te leren kan dat altijd via de gratis app iSignNGT of cursussen (informatie op www.gebarencentrum.nl)”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Kou is goed voor de kassa

Foto van 'Jeroen Haverkort'

VANDAAG, 17:24

‘Laat die kou maar komen’, kopt strooizoutleverancier Manutan op zijn website. Niet zo raar, want het gaat de komende dagen flink vriezen en na het weekend kan hoogstwaarschijnlijk al de eerste marathon op natuurijs worden geschaatst. „Ja, hier gaat de vlag uit als er kou wordt voorspeld”, zegt campagnemanager Emmy Nota van Manutan lachend. Het bedrijf levert naast strooizout ook artikelen voor magazijn, werkplaats en buitenterrein. „Denk bijvoorbeeld aan strooizoutwagentjes, isolatiemateriaal, warmtekanonnen en kleding”, licht Nota toe. „De telefoon staat momenteel roodgloeiend. Het grappige is dat mensen altijd wachten tot de eerste sneeuw valt of de eerste vorst wordt voorspeld. Dan komen ze pas in actie, terwijl je ook een voorraad kunt aanleggen. Maar goed, wij klagen niet hoor, haha.”

Excuses

Manutan is niet het enige bedrijf dat profiteert van het bezoek van de ‘Russische beer’ aan ons land. Wat te denken van schaatsfabrikant Nijdam? Op hun website excuseert het van oorsprong Friese bedrijf zich al bij voorbaat dat het ‘in verband met vorstdrukte helaas kan gebeuren dat we soms iets later reageren’.

„Het is wel wat drukker dan normaal, ja”, zegt verkoopster Ammy Besselink. „Gelukkig hebben we voldoende schaatsen op voorraad. Wij sprongen hier een gat in de lucht toen diverse weerexperts zeiden dat in het weekend de eerste ijsbanen al open zullen gaan en dat er ook op ondergespoten weilanden geschaatst kan worden. Het aantal bestellingen vlogen omhoog. Met hoeveel? Dat is niet te zeggen, we zitten nu middenin de drukte. Geen idee hoeveel we zullen verkopen, maar het zal aanmerkelijk meer zijn dan in de afgelopen maanden. We houden het weer in de winterperiode altijd goed in de gaten en daar proberen we dan vervolgens op in te springen. Als de vorst lang aanhoudt zullen we mogelijk extra tijdelijke krachten voor in het magazijn moeten inhuren om aan de vraag van onze klanten te voldoen.”

Stoken

Of dat ervan komt is nog maar de vraag. Na volgende week woensdag zijn er twee scenario’s. Het ene scenario is dat de vorst doorzet, maar dan is het nog de vraag hoe lang dit zal duren. En er zijn ook berekeningen die zeggen dat het kwik vanaf woensdag weer richting de vijf graden boven nul zal gaan. ’s Nachts vriest het dan nog wel, maar overdag zal dooi optreden waardoor het ijs ’s middags langzaam smelt. Dikker zal het ijs in ieder geval niet worden.

Energiebedrijf Essent, dat in Nederland rond de 2,5 miljoen huishoudens van gas en energie voorziet, hoopt op het eerste scenario. „In de afgelopen periode was het niet echt koud”, aldus woordvoerder Jorrit de Jong. „Met deze kou op komst gaan de mensen meer stoken en dat is natuurlijk goed voor ons.” Met een temperatuur van min tien graden wordt er volgens De Jong vier á vijf kub gas per dag extra verbruikt per huishouden. „Dat komt neer op zo’n 3,5 euro extra per dag. Maar het is niet zo dat wij dat één-op-één verdienen. Dat komt omdat we verschillende constructies hanteren voor de inkoop van gas. Het is een risicovol product; in de zomer wordt er minder verbruikt, in de winter meer. Die risico’s proberen we uit te sluiten. Hoeveel we extra verdienen in een koude periode is dan ook moeilijk te achterhalen.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Fries ijs moet groeien: varen op sloten verboden

Fries ijs moet groeien: varen op sloten verboden

Schaatsers bij het Elfstedenbruggetje in Franeker Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

VANDAAG, 16:34

Een Elfstedentocht zit er waarschijnlijk nog niet in, maar het Friese ijs krijgt de komende tijd wel kans om te groeien.

Varen op sloten en vaarten in Friesland is vanaf zaterdag 17.00 verboden, heeft de provincie woensdag besloten. Voor gedeeltes die belangrijk zijn voor de binnenvaart geldt het verbod overigens niet.

Komend weekend wordt het flink koud. In de nacht van vrijdag op zaterdag gaat het op veel plekken 5 tot 8 graden vriezen. Na het weekend kan het lokaal zelfs kouder worden dan -10.

Deze koude periode gaat er ook voor zorgen dat we eindelijk de schaatsen uit het vet kunnen halen. Metereoloog Jaco van Wezel vertelde Metro al dat er zeker geschaatst kan worden.

„Ik verwacht dat in het weekend de eerste ijsbanen al open zullen gaan en dat er ook op ondergespoten weilanden geschaatst kan worden. En als het meezit kan maandag al de eerste marathon op natuurijs worden verreden, anders wordt het dinsdag”, aldus van Wezel.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

39