Dit moet je weten op vrijdagochtend 18 augustus

18 augustus 2017 om 07:15 door Metro
Dit moet je weten op vrijdagochtend 18 augustus
Foto: EPA

Wat er vannacht gebeurde

13 doden, 100 gewonden na aanslag Barcelona

Bij de aanslag in Barcelona donderdagavond zijn dertien mensen om het leven gekomen. Er raakten meer dan honderd mensen gewond, van wie vijftien ernstig. Onder de gewonden zijn ook drie Nederlanders.

IS heeft de aanslag, waarbij een bestelbusje inreed op mensen die over de drukke straat Ramblas liepen, opgeëist.

De Spaanse krant el Periódico meldt dat de CIA de Catalaanse politie twee maanden geleden gewaarschuwd heeft voor een mogelijke aanslag in Barcelona. Daarbij zou de inlichtingendienst het vermoeden hebben uitgesproken dat de Ramblas het doelwit zou zijn.

Foto: ANP

Politie doodt vijf terroristen bij nieuwe aanslag Cambrils

Rond half twee vannacht maakte de politie melding van een nieuwe aanslag op 120 kilometer van Barcelona, in het plaatsje Cambrils. Ook hier reed een busje in op voetgangers, die over de promenade liepen.

De politie wist vijf terreurverdachten met bomgordels dood te schieten. Acht mensen, onder wie twee agenten, raakten gewond bij deze aanslag.

Er is hoogstwaarschijnlijk een verband tussen de aanslagen in Cambrils en Barcelona en de ontploffing in een huis in Alcanar, waar explosieven waren opgeslagen.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Uitspraak in de zaak Jayden

Het gerechtshof in Den Haag doet vrijdag uitspraak in het hoger beroep van het OM tegen de vader van baby Jayden. Het jongetje stierf in 2012 in het ziekenhuis aan letsel aan zijn schedel en zijn hersenen.

Zijn vader claimt onschuldig te zijn.Hij werd tijdens een eerdere rechtszaak vrijgesproken, maar het OM ging in hoger beroep.

Foto: ANP

Regenachtige 25e editie Lowlands van start

Volledig uitverkocht, maar nog velen die hoopvol TicketSwap en social media afspeuren naar kaartjes: Lowlands gaat vandaag voor de 25e keer van start.

De eerste twee dagen wordt flink wat regen verwacht, maar zondag zou het veelal droog blijven. De regen mag de pret echter zeker niet drukken. De line-up van het festival is weer veelbelovend.

Verder in het nieuws

Weer minder moorden in Nederland

Het aantal moorden in Nederland is weer gedaald. Vorig jaar werden 110 mensen vermoord in ons land, dat zijn er tien minder zijn dan in 2015.

Daarentegen is het aantal afrekeningen in het criminele circuit juist toegenomen. Dit soort incidenten heeft vrijwel altijd te maken met drugshandel, meldt het CBS.

OM Aruba: geen spoor lichaam Natalee Holloway

Het OM op Aruba zegt dat er geen resten van Natalee Holloway liggen op de plek waar haar vader Dave deze beweert te hebben gevonden. Dit meldt het AD. Een politieagent heeft de informatie van Holloway al eerder onderzocht en op de aangegeven plek is niets gevonden.

Er zijn volgens het OM op het moment geen nieuwe feiten bekend met betrekking tot menselijke botten.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!