Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 aug 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten op maandagochtend 14 augustus

Wat moet je weten op mandagochtend 14 augustus? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Honderden varkens omgekomen bij brand in Agelo

Honderden varkens zijn vannacht in het Twentse Agelo in de gemeente Dinkelland om het leven gekomen. Op een varkensfokkerij brak brand uit. Twee stallen zijn volledig uitgebrand.

De brand ontstond in een van de twee schuren met daarin biggen. De brandweer probeerde te voorkomen dat de brand oversloeg, „maar dat is niet gelukt”, zei een woordvoerster. Ook een tweede stal vatte vlam met nog eens honderden varkens.

Het zou in eerste instantie om duizenden biggen en varkens gaan. De brandweer meldde later op basis van de boer dat hooguit honderden varkens in de schuren aanwezig waren. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

Beeld: ANP

Doden bij aanslag op restaurant in Burkina Faso

In elk geval zeventien mensen zijn omgekomen bij een aanval op een restaurant in Burkina Faso. Acht mensen raakten gewond nadat gewapende mannen het vuur openden op een Turks restaurant in de hoofdstad Ouagadougou.

Bezoekers stormden volgens getuigen het restaurant uit toen er werd geschoten. Veiligheidsdiensten kwamen erop af en sloten de omgeving af.

Het is onbekend wie de daders zijn. De minister van Communicatie sluit niet uit dat de aanval werd uitgevoerd door islamitische extremisten. Hij maakte het dodental op televisie bekend. Volgens de BBC ligt Aziz Istanbul vlakbij het restaurant en het hotel waar begin vorig jaar een gijzeling was. Toen vielen er zo’n dertig doden, onder wie een Nederlander.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Bestuurders Chickfriend horen of ze vrijkomen

De twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend die zijn opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal, horen maandag of ze vast blijven zitten of vrijkomen. Donderdag werden de twee opgepakt. Wil het Openbaar Ministerie (OM) ze langer in hechtenis houden, dan moeten ze maandag worden voorgeleid bij de rechter-commissaris, die het besluit uiteindelijk neemt.

De mannen uit de gemeenten Barneveld en Zaltbommel worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel.

Acht locaties in Nederland zijn doorzocht naar aanleiding van de zaak, waaronder de woningen van de twee aangehouden mannen. Ook in België zijn doorzoekingen geweest. Het Nederlandse onderzoek richt zich op Chickfriend, het bedrijf dat fipronil vermoedelijk toepaste, de Belgische toeleverancier Poultry-Vision en een bedrijf uit Nederland dat vermoedelijk samenwerkte met de Belgische toeleverancier.

Beeld: ANP

Bedrijven te laks met Europese privacywet

Bedrijven hebben volgens experts grote moeite om te voldoen aan nieuwe Europese wetgeving voor bescherming van persoonsgegevens. Als ze in gebreke blijven, dreigen vanaf eind mei 2018 sancties van privacytoezichthouders, meldt het Financieele Dagblad.

Het Europees Parlement nam in april 2016 nieuwe regelgeving aan, waarna bedrijven en andere instanties die data verzamelen en verwerken twee jaar de tijd kregen om aan de regels te voldoen. Hoewel er al lang voor wordt gewaarschuwd, zeggen meerdere experts dat bedrijven die nog steeds onderschatten.

Bart Willemsen, onderzoeker bij IT-onderzoeksbureau Gartner, voorspelt dat ongeveer de helft van de ondernemingen die moeten voldoen aan de verordening, niet klaar zal zijn.

Wat er nog meer in het nieuws is

Beeld: ANP

Werkzaamheden A10-West ‘omgedraaid’

Rijkswaterstaat is om middernacht begonnen met de afsluiting van de A10 West in Amsterdam. De binnenring in noordelijke rijrichting is de komende drie weken in noordelijke rijrichting afgesloten. De afgelopen drie weken is de weg in zuidelijke richting aangepakt. Die werkzaamheden zijn zondag afgerond. Daarmee is de klus halverwege. De wegwerkers liggen op schema.

De komende tijd wordt asfalt weggefreesd en opnieuw aangebracht. Er komen nieuwe matrixborden en een verbeterde regenwaterafvoer. Ook krijgt de weg tussen De Nieuwe Meer en afslag Basisweg (S102) nieuwe belijning.

Het verkeer wordt opnieuw omgeleid via de A4, A9, A5 en A10 Noord. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten tot en met zondag 3 september rekening te houden met drukte en extra reistijd die kan oplopen tot een half uur. In de stad staan tekstkarren die weggebruikers wijzen op de snelste omleidingsroute.

Beeld: ANP

‘Trump veroordeelt witte racisten’

Het Witte Huis heeft gezegd dat de Amerikaanse president Donald Trump „alle vormen van geweld, onverdraagzaamheid en haat” veroordeelde toen hij sprak over de gebeurtenissen in Charlottesville. Daarmee doelde hij ook op „witte racisten, Ku Klux Klan, neonazi’s en alle extremistische groeperingen”.

Trump kreeg de nodige kritiek over zich heen omdat hij die niet bij naam noemde in zijn reactie. Een woordvoerder van het Witte Huis probeerde de schade zondag te beperken door te benadrukken dat Trump wel degelijk ook ultrarechts op het oog had. „Hij riep op tot nationale eenheid en het samenbrengen van alle Amerikanen.”

In Charlottesville (Virginia) reed een automobilist zaterdag in op een menigte die protesteerde tegen de aanwezigheid en actie van rechtsextremisten in de stad. Daardoor vielen een dode en negentien gewonden. De chauffeur is opgepakt. Onduidelijk is of hij met opzet de tegendemonstratie aanviel.

Het weer

Het kan vanochtend ietwat mistig beginnen, maar dat is snel opgelost. Overdag kunnen we perioden met zon verwachten. In het (noord)oosten kan er een buitje worden verwacht in de loop van de middag en avond.

Temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 21 graden op de Wadden en 24 graden in het zuidoosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.